Software Lliure i Adm. Pública: L'Ajuntament de Benicarló

L'Ajuntament de Benicarló participa en les III Jornades sobre la Protecció de Dades i les Noves Tecnologies en l'Administració Local celebrades a Teulada.

11 de maig de 2004

El passat 7 de maig l'Ajuntament de Benicarló va participar en les III Jornades sobre la Protecció de Dades i les Noves Tecnologies en l'Administració Local celebrades a Teulada. L'Ajuntament de Benicarló va ser convidat a participar per la seua condició d'ajuntament espanyol pioner en la utilització de software lliure en els sistemes informàtics.

Les jornades, adreçades a professionals de l'administració i responsables polítics, van comptar amb la participació com a ponents de personalitats destacades en l'àmbit de l'administració pública i la comunitat universitària com els directors de les Agències de Protecció de Dades de les comunitats autònomes de Madrid, Catalunya i el País Basc, el tècnic assessor de la Secretaria Autonòmica de Telecomunicacions i Societat de la Informació Valenciana, o el responsable tècnic de la Autoritat de Certificació de la Comunitat Valenciana.

L'Ajuntament de Benicarló va formar part de la taula dedicada al ''Software Lliure i Administració Pública'' conjuntament amb Miguel Ángel Davara, Catedràtic de Dret Informàtic de la Universidad Pontificia de Comillas, Jesús Rubio Hernández, Cap del servei de promoció de la Societat de la Informació de la Junta de Extremadura, i Myriam Eibar de la Encina, Cap de l'Àrea de Desenvolupament i Coordinació de Tecnologies de la Informació de la Generalitat Valenciana.

Sota el títol ''Software lliure i Administració Local: l'experiència de l'Ajuntament de Benicarló'', l'analista de sistemes informàtics va exposar als més de 90 assistents quin ha estat el camí seguit per l'Àrea d'Informàtica de l'Ajuntament per aprofitar del software lliure en l'administració municipal. Després d'una breu introducció al concepte de software lliure i els seus avantatges econòmics (llicència gratuïta, independència de proveïdor, ...) i tècnics (seguretat, fiabilitat, flexibilitat, ...) es va fer un recorregut cronològic explicant l'evolució començant des del 1991 amb uns sistemes informàtics totalment propietaris, passant pel 1998 amb l'aposta per l'ús del sistema operatiu lliure GNU/Linux en els equips de l'Àrea d'Informàtica fins l'estat actual en l'Ajuntament i els projectes de futur. En aquest recorregut es van mostrar alguns dels treballs més interessants d'aprofitament del software lliure com ara la progressiva substitució dels servidors corporatius amb Unix per servidors amb GNU/Linux, la incorporació de servidors departamentals amb GNU/Linux a la infraestructura informàtica municipal, el reaprofitament d'equipament amb aplicacions lliures, la diagnosi fiable d'avaries o els sistemes de còpia de seguretat de baix cost.

Un dels projectes més destacats d'aquest Ajuntament desenvolupat amb software lliure és la web http://www.ajuntamentdebenicarlo.org que va ser guardonada el 2002 amb el premi Tabarca de la Universitat d'Alacant com a millor web institucional de la Comunitat Valenciana. Es va exposar, també, l'experiència pilot d'utilitzar GNU/Linux, KDE, OpenOffice.org i Mozilla per a treballs ofimàtics i el projecte de substitució dels equips amb MS Windows per aplicacions lliures amb el qual l'Ajuntament té previst estalviar més de 80.0000 euros en 6 anys. Amb la presentació de l'experiència de l'Ajuntament es va donar testimoni que tant en servidors com equips d'escriptori, el software lliure és una alternativa real al software propietari, també en l'administració local.

Per qui estiga interessat, en la secció de l'Àrea d'Informàtica de la web de l'Ajuntament de Benicarló, s'ha publicat el contingut de la ponència en format PDF (300 Kb).