Benicarló
Foto Foto Foto Foto
fletxaValencià fletxaCastellano
retol
EQUIPAMENTS COMERCIALS

Centre Històric Comercial

Oferta Comercial

El Centre Històric Comercial de Benicarló és la major concentració d'establiments comercials detallistes de la ciutat, amb més de 250 establiments comercials, el Mercat Central i la Galeria Comercial Benicarló Centro, a més de bona quantitat de serveis administratius (gestories, immobiliàries...), entitats financeres bars, cafeteries, i altres serveis.

El Centre Històric Comercial acull més del 60% del comerç d'alimentació, el 75% del comerç tèxtil i de confecció, i més de la meitat dels comerços especialitzats.

Situació

La delimitació d'aquesta zona, recollida al Pla d'Acció Comercial, comprèn l'antiga “volta de mur” de la ciutat (els carrers que rodejaven les antigues muralles: c/Ferreres Bretó, c/Mare de Deu del Carme, c/Olivella, c/Rei en Jaume, Plaça del Mercat Vell) continuant pel c/Crist de la Mar, desviant-se pel c/Pius XII fins tornar al c/Ferreres Bretó.

El Centre Històric Comercial forma part d'una Àrea de Rehabilitació Urbana de la Generalitat Valenciana, amb l'objectiu d'afavorir la reforma d'edificis del sector i millorar la imatge global de la zona.

Monuments i tradicions

Aquesta àrea acull bona part de l'oferta monumental de la ciutat, amb edificis públics com la Casa Consistorial (edifici renaixentista antic Palau de la Baronesa), el Jutjat de Pau (antic Ajuntament), l'edifici de l'antiga Presó, l'església de Sant Bertomeu (segle XVIII), la casa Bosch (modernista), el Palau del Marqués de Benicarló o l'actual Biblioteca Municipal.

La configuració urbana de l'espai, amb nombrosos carrers per a vianants i zones per al descans i l'oci que el trànsit de vehicles rodeja amb una ronda perimetral, es completa amb la presència d'un aparcament públic soterrani a la Plaça Constitució, a l'entrada del Centre Històric, i diverses zones d'estacionament amb rotació horària, per a facilitar l'accés a la zona.

El centre de la ciutat és, durant tot l'any, un espai de relació ciutadana, el tradicional “punt de trobada” per a la celebració de tot tipus d'actes lúdics i festius: des de les processons religioses a la ubicació de diversos monuments fallers o la foguera de Sant Antoni, passant per pregons de festes, concerts, cercaviles, activitats esportives a l'aire lliure o campanyes d'animació comercial.

Urbanisme Comercial

A la zona del Centre Històric s'ha dut a terme, seguint les recomanacions del Pla d'Acció Comercial, un pla de renovació urbanística consistent en la progressiva adequació de l'entorn per a l'ús preferent per vianants, amb l'ampliació de voreres i la millora dotacional dels carrers afectats.

L'objectiu d'aquestes actuacions és potenciar l'atractiu urbà i comercial de la zona per tal de col·locar-lo en una situació de competitivitat dins del sector comercial de la comarca.

En aquest sentit, en els últims exercicis s'han dut a terme les següents actuacions, bona part de les quals han comptat amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria competent en matèria de Comerç:

-1997: Remodelació de l'Avinguda Joan Carles I: ampliació de voreres, modificació espais de trànsit i dotació de nou mobiliari urbà.

-1997/1998: Adequació a l'ús preferent per vianants del c/Major (que antigament acollia la CN-340 València-Barcelona) i el c/Sant Joan

-1998: Remodelació de la Plaça del Mercat, adequant-la a l'ús per vianants, i climatització i aïllament tèrmic del Mercat Central

-1999: Adequació a l'ús preferent per vianants del c/Pubill i la Plaça Sant Bertomeu

-2000/2001: Adequació a l'ús preferent per vianants de diversos carrers de l'interior del Centre Històric Comercial: c/Sant Sebastià, c/De la Rabosa, c/Mare de Déu del Roser, c/Mare de Déu del Pilar, c/Sant Antoni, c/Mare de Déu dels Dolors i c/De les Parres.

-2002: Obertura al públic de l'aparcament soterrani de la Plaça Constitució.

-2002: Reforma interior del Mercat: substitució del paviment, concentració de comptadors elèctrics i millora estètica de diverses zones.

-2002/2003: Reurbanització dels carrers Olivella, Rei en Jaume i Plaça del Mercat Vell

-2003/2004: Reurbanització del carrer de la Mare de Déu del Carme

-2003/2004: Pla de senyalització urbana comercial

-2004: Millora de les canalitzacions d'aigua i renovació estètica exterior del Mercat Central

-2004/2005: Reurbanització del c/Pius XII

Guia comercial del Centre Històric Comercial

Els establiments presents a la zona delimitada com a “Centre Històric Comercial” són els següents: