La capella del Convent amagava un secret

25/04/2013

Les obres de restauració de la capella del Convent han tret a la llum 30 làpides de ciutadans de Benicarló que daten del 1749 al 1805. Els tècnics hauran de decidir ara com integrar aquest descobriment que dóna un valor afegit a l'edifici.

La capella del Convent de Sant Francesc amagava encara un secret que s'ha descobert gràcies als treballs de restauració que s'estan duent a terme. Es tracta de 30 làpides, alineades als dos costats de la nau central, que pertanyen a ciutadans de Benicarló i que s'han trobat per casualitat en perforar el terra per a instal·lar els cables de les connexions elèctriques. Tot i que encara és prompte per a traure conclusions, la principal hipòtesi que mantenen els tècnics és que es tractaria de làpides que s'haurien recol·locat per a pavimentar el sòl de la capella i que, per tant, estarien deshabitades. Així i tot, no es descarten altres possibilitats i en les properes setmanes s'investigarà si contenen restes o no.

Els arquitectes de la restauració, Francisco Taberner Pastor i Ignacio Taberner Gómez-Ferrer, així com l'arqueòleg José Ferrandis Montesinos han coincidit a assenyalar que aquest descobriment ha estat una sorpresa i el que es tracta d'una concentració poc habitual de làpides, tant per la quantitat com per la qualitat de la conservació. De fet, l'arquitecte Arturo Zaragozá ha confirmat que en tota la província de Castelló no coneix una agrupació com la que s'ha descobert.

Les 30 làpides (els tècnics creuen que potser encara en poden aparéixer dos o tres més), daten d'entre l'any 1749 la més antiga al 1805 la més recent, amb cognoms tan endèmics de Benicarló com Masip (o també Macip), Cerdá, Llorach, Anglés, Pruñonosa o fins i tot el conegut White, de la saga de comerciants del Vi de Carlon.

Aquest descobriment modificarà sensiblement el projecte de restauració de la capella. Tot i que els responsables del projecte encara no han pres una decisió definitiva, s'inclinen per la possibilitat de deixar les làpides en el lloc on s'han trobat i col·locar un vidre de seguretat per damunt per anivellar el terra i al mateix temps permetre als visitants la visió de les làpides. Queden descartades altres opcions com el trasllat de les làpides, donat que la capella pertany al conjunt del Convent de Sant Francesc, un monument protegit per la declaració de BIC que n'impedeix la sortida de qualsevol bé moble.

L'alcalde de Benicarló, Marcelino Domingo, ha assegurat que l'Ajuntament farà tots els esforços possibles per aconseguir que la restauració de la capella arribe al final i ha confirmat que, una vegada finalitze aquesta primera fase, l'Ajuntament assumirà la segona fase (referent sobretot a aspectes tècnics d'instal·lacions) per tal que l'any 2014 la capella es puga obrir al públic amb tot el seu esplendor.

Cal recordar que aquesta primera fase de restauració de la capella, finançada per les empreses IFF i Ahsland Chemical i també per l'Ajuntament de Benicarló, està consistint bàsicament a sanejar i repicar els pilars i les parets i recuperar les parts més afectades per la humitat i pels incendis que al llarg de la història han afectat l'edifici. Els acabats seran senzills, amb parets d'un color gris neutre i amb la volta lluïda en blanc, amb l'objectiu de donar el màxim protagonisme a l'edifici. Les obres, que tenien un termini d'execució de 8 mesos, s'endarreriran degut a les modificacions que caldrà fer arran del descobriment de les làpides.