Comença la 2a Setmana de la Ciència

27/05/2014

El cicle de cinema i ciència ficció que comença avui obrirà oficialment el programa de la 2a Setmana de la Ciència, que enguany torna amb més força i més continguts després de l'èxit de la passada edició. Xarrades, experiments casolans i un show a càrrec d'un grup de monologuistes científics completen la programació.

L'aposta arriscada i compromesa de la Regidoria de Cultura en favor de la divulgació científica torna a Benicarló a partir d'avui i fins a l'1 de juny. La segona Setmana de la Ciència, organitzada juntament amb l'associació Abacs, comptarà enguany amb la presència d'investigadors d'alt nivell que intentaran desdibuixar l'abisme que es produeix moltes vegades entre allò que es cou als laboratoris i el que finalment arriba a la societat. L'objectiu de tot plegat serà purament divulgatiu, sempre amb la voluntat que el públic en general conega de primera mà els descobriments i els missatges que tantes vegades no arriben o arriben malament.

Per començar, la programació l'obrirà un cicle de cinema i ciència ficció que inclou pel·lícules com Una odisea del espacio (1968), de Stanley Kubrick, Blade runner (1982), de Ridley Scott, o Repo men (2010), de Miguel Sapochnik. Les pel·lícules es podran vore a l'Edifici Gòtic a partir de les 21.30 hores.

El cicle de cinema donarà pas a un conjunt de xarrades que començaran amb «Les microones: mites i veritats», a càrrec de Felipe Peñaranda, enginyer i doctor en Telecomunicacions. Peñaranda, benicarlando de naixement, desmitificarà els suposats problemes o perills de les microones mostrant el que són, per a què s'utilitzen, quins efectes tenen i les seues aplicacions per a la indústria. Les xarrades continuaran amb una conferència sobre com la ciència treballa perquè la ficció, a poc a poc, es convertisca en realitat. És a dir, que el que vam veure fa vint anys en una pel·lícula de ciència ficció, és perfectament real avui dia. La xarrada anirà a càrrec de l'enginyer i doctor en Telecomunicacions Roberto Sanz.

La vida fora del planeta serà un altre dels continguts de les conferències, aquesta vegada a càrrec de l'enginyer industrial Jonathan Peris, que presentarà el seu llibre Podem viatjar a Mart? Peris exposarà el seu contingut, on s'expliquen detalls de com viatjar al planeta roig i quins són els perills principals. Jonathan Peris és participant de l'equip d'anàlisi de la missió del satèl·lit ESEO de l'Agència Espacial Europea. Finalment, el reconegut doctor i especialista en càncer i medicina regenerativa Sergio Querol, també benicarlando, tancarà les conferències amb una xarrada sobre les aplicacions terapèutiques de la sang de cordó umbilical en el tractament del càncer.

Totes aquestes conferències aniran acompanyades d'una programació on també tindran cabuda una exposició, els experiments casolans del físic i divulgador científic Javier Fernández Panadero, que tornarà a Benicarló per presentar «Fem alguna cosa rara amb coses normals. Experiments casolans», i fins i tot un show protagonitzat per un grup de monologuistes científics. Es tracta de l'espectacle «The Big Van Theory. La teoria de la furgoneta», on de manera entretinguda i divertida es tracten diversos temes i fenòmens de la ciència.

Consulteu aquí les dates i horaris de la programació de la II Setmana de la Ciència.