Contes clàssics... no tan clàssics

29/01/2015

El Mucbe inaugura una exposició que explica les diverses adaptacions que van patir els contes clàssics durant la guerra civil en funció del bàndol que els publicava. La mostra inclou exemplars originals de l'època que mostren la duresa d'alguns dels relats reconvertits.

L'exposició «Contes infantils de la guerra» que es pot visitar a la segona planta del Mucbe explica la producció editorial infantil duta a terme durant la guerra civil espanyola i mostra com els contes infantils van passar a formar part de l'engranatge propagandístic del moment. La mostra posa l'accent en el bàndol republicà, el que més va utilitzar els contes infantils com a arma propagandística i del qual se n'han conservat més exemplars, tot i que també inclou exemples del bàndol franquista.

Comissariada per Sergi Freixes i Jordi Garriga i produïda per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, la mostra, que es va exposar l'any 2012 al Museu d'Història de Catalunya, recull exemples de les iniciatives portades a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya o per l'Editorial Estrella. Les adaptacions lliures de contes infantils tradicionals com "L'aneguet lleig", "El gat amb botes" o "Cigronet" es van convertir en una arma per ensenyar als més menuts un món dual de bons i dolents, semblant al que s'estava enfrontant en aquells moments al camp de batalla. La caputxeta roja va passar a ser blava i l'aneguet lleig es va convertir en un obrer obsessionat per la lluita de classes.

La mostra, que es podrà visitar fins al 12 d'abril, inclou exemplars originals de l'època.