Comença la Setmana de la Ciència amb els projectes científics dels escolars

11/05/2015

El Mercat de Benicarló ha acollit el primer acte de la Setmana de la Ciència amb la presentació de les pràctiques de divulgació científica que elaboren alumnes dels col·legis de Benicarló. La programació continuarà durant tota la setmana amb cinema, xarrades i un espectacle d'humor al voltant dels fenòmens paranormals.

La tercera edició de la Setmana de la Ciència ha començat avui amb la primera exposició d'experiments realitzats per les escoles de Benicarló. Els alumnes del CEIP Ángel Esteban han estat els encarregats d'explicar els desastres naturals i han mostrat com funciona el cicle de l'aigua, com s'originen els tsunamis, com entra en erupció un volcà o què s'ha de fer en cas de terratrémol. Les demostracions les han fet amb maquetes elaborades per ells mateixos amb cartó, fusta i altres elements senzills a l'abast de tothom.

Demà dimarts, serà el torn dels alumnes de 6é de Primària del CEIP Marqués de Benicarló, que s'encarregaran de mostrar els experiments i circuits elèctrics que han elaborat amb la llum i el magnetisme. Dimecres, els projectes científics aniran a càrrec del alumnes de El Peixet, mentre el que divendres seran el alumnes de la Consolació els que duran fins al Mercat les pràctiques que han realitzat, entre les que s'inclouen un electroimant i una galvanoplàstia.

Cinema, xarrades i fenòmens paranormals

La Setmana de la Ciència, una aposta compromesa de la Regidoria de Cultura per la divulgació científica, continuarà aquesta mateixa vesprada amb l'inici d'un cicle de cinema que projectarà a l'Edifici Gòtic alguns dels clàssics del cinema de ciència-ficció. Avui a les 20.00 hores es projectarà Fahrenheit 451 (1966), de François Truffaut, dimarts a les 20.00 hores AI Inteligencia artificial (2001), de Steven Spielberg, i dimecres a les 20.00 Alien, el octavo pasajero (1979), de Ridley Scott.

Un altre plat fort de la programació són les xarrades, que tindran lloc al Saló d'Actes de Caixa Benicarló i que començaran dijous 14 amb la presentació de No dispareu al meteoròleg, un llibre en el qual es parla d'oratge, de territori, de clima, d'història i de moltes altres coses. La xarrada anirà a càrrec del meteoròleg Joan Carles Fortea, autor del llibre juntament amb Vicent Maria Gómez i Victòria Rosselló.

La genètica i els reptes de futur centraran la xarrada, divendres dia 15, de Manuel Pérez Alonso, doctor en Biologia, professor titular de Genètica de la Universitat de València i autor de diversos articles científics publicats a la prestigiosa revista Nature. Una de les veus més autoritzades en temes de geologia, José Luis Simón, catedràtic de Geologia de la Universitat de Saragossa, parlarà dissabte 16 sobre la influència de les accions humanes sobre el subsòl, amb especial referència a les conseqüències del projecte Castor.

Els misteris de la ment centraran la xarrada de Xurxo Mariño dissabte dia 16. Mariño és doctor en Biologia i autor del llibre Neurociencia para Julia, un llibre escrit i pensat per a un públic juvenil que s'aproxima a les veritats del cervell, sense especulacions, i que mostra tot el coneixement consolidat fins al dia d'avui per la neurociència. Està considerat un dels millors divulgadors científics d'Espanya.

La dosi d'humor la posarà Andrés Carmona Campo, llicenciat en Filosofia i Antropologia Social i Cultural, amb Mags, mentalistes i fenòmens paranormals, un espectacle sobre les suposades habilitats dels mentalistes que desemmascara els fraus dels mèdiums i parapsicòlegs. La cloenda de la Setmana de la Ciència anirà a càrrec de Luis Martí Bonmatí, director de l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica de l'Hospital La Fe.

Consulteu aquí les dates i horaris de la programació de la III Setmana de la Ciència.