Benicarló Negre, una nova aposta cultural per a la tardor

03/11/2015

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Benicarló enceta un nou projecte anomenat Benicarló Negre, amb xarrades, taules redones i projeccions relacionades amb el gènere negre. L'objectiu és, una vegada més, situar la ciutat com a referent cultural amb personalitat pròpia.

El regidor de Cultura, Josep Barbèra, ha presentat avui una nova proposta de la Regidoria vinculada amb la literatura i el gènere negre. Es tracta del projecte Benicarló Negre, que tindrà lloc del 12 al 15 de novembre i que inclourà xarrades, taules redones i projeccions que serviran per dibuixar el panorama actual de la novel·la negra i per fer una ullada a altres disciplines que aportaran visions diferents sobre el gènere negre.

Barberà ha insistit que «la nostra intenció, des de la Regidoria de Cultura, continua sent fugir del que ja es fa en altres llocs i apostar per projectes que ens puguen diferenciar, que ens ajuden a convertir-nos en referents». «Benicarló Negre -ha explicat el regidor- és una aposta més per situar Benicarló en el panorama cultural fora d'allò que és habitual. No volem organitzar aquestes coses per a la setmana del llibre, perquè ja ho fa tothom. Tenim forats que hem d'omplir, sobretot a l'hivern. Una vegada més, volem donar excuses a la gent perquè isca de casa».

El programa de Benicarló Negre començarà dijous a les 21.00 hores amb la projecció d'El falcó maltés, considerada un clàssic del gènere negre, amb presentació a càrrec del director teatral Josi Ganzenmüller. L'endemà divendres hi haurà una conferència divulgativa per a tots els públics sobre la novel·la negra en català a càrrec de Sebastià Bennasar, escriptor mallorquí especialista en novel·la negra i amb una trajectòria notable al voltant del gènere negre i criminal.

Per dissabte s'ha programat una marató de novel·la negra a partir de les 18.00 hores, amb dos xarrades, una taula redona i, entre unes i altres, l'actuació de l'Associació Cultural Diabolus, amb relats curts i música. La primera xarrada anirà a càrrec de l'escriptor de Traiguera Vicent Sanz, al voltant del paisatge i la història en la novel·la negra, amb el Maestrat com a rerefons. La professora Anna Maria Villalonga prendrà el relleu amb una xarrada sobre la relació entre les dones i el gènere negre. Tancarà la jornada una taula redona amb els tres escriptors (Sebastià Benassar, Anna Maria Villalonga i Vicent Sanz) al voltant de les perspectives de la novel·la negra en català.

Finalment, diumenge es projectarà el documental m¡AQUÍ!s, que posa de manifest com les disciplines arqueològiques, forenses i genètiques serveixen per a identificar persones desaparegudes, com si d'una investigació policial es tractara. El director del documental, Lican Esteve, i Elisa Garcia, arqueòloga i antropòloga forense, estaran presents en la projecció i explicaran el per què del documental.

Consulteu aquí la programació completa.