Benicarló presenta un Pla Estratègic per al desenvolupament turístic de la ciutat

14/06/2016

L'Institut Superior d'Estudis Turístics de la Universitat de Girona (INSETUR) elaborarà un Pla Estratègic de Turisme per a Benicarló que assente les bases per al futur desenvolupament turístic de la ciutat. El pla s'estructura sobre els pilars de la participació ciutadana, la innovació i la sostenibilitat.

Avui ha tingut lloc la primera presa de contacte entre l'Ajuntament de Benicarló i l'INSETUR, Institut Superior d'Estudis Turístics de la Universitat de Girona, per a l'elaboració d'un Pla Estratègic de Turisme per a Benicarló. L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, acompanyada del vicedegà de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, José Antonio Donaire, i la regidora de Turisme, Rosana Marzá, han fet l'anunci «amb el convenciment -en paraules de l'alcaldessa- que podem elaborar una estratègia que convertisca Benicarló en una marca turística de referència».

El Pla, que compta amb el suport de tots els grups polítics amb representació municipal, es desenvoluparà en tres fases: una primera fase d'anàlisi, una segona fase de diagnosi estratègica i una tercera que serà un pla d'accions per a dur a terme en els propers anys. Els encarregats de dur-lo a terme seran l'investigador José Antonio Donaire, especialista en estudis sobre ordenació i planificació d'espais turístics i tot un referent en matèria de turisme, i Jordi López, expert en gestió de destinacions turístiques.

Segons la regidora de Turisme, Rosana Marzá, «ens hem decidit a emprendre aquest projecte perquè ens interessa el nostre poble, els nostres veïns i les nostres empreses. Necessitem vore on estem, què tenim i cap on volem anar». Marzá ha explicat que el que es pretén amb aquest pla és «assentar les bases del futur desenvolupament del turisme a Benicarló sobre uns pilars d'un turisme sostenible a nivell econòmic, ambiental i social». En aquest sentit, Marzá ha destacat que es treballaran aspectes com l'economia blava (relacionada amb el sector marítim), l'economia verda (relacionada amb el territori) i un model de gestió participatiu obert als ciutadans i a les empreses.

De fet, la participació ciutadana és una de les bases sobre les quals es desenvoluparà l'estratègia turística, juntament amb unes metodologies innovadores, l'adaptació als nous temps i el respecte per la sostenibilitat. «En el cas de Benicarló -ha explicat José Antonio Donaire-, partim d'un diagnòstic inicial que es basa en les seues potencialitats, que són el sector primari, el sector gastronòmic, el sector comercial, els recursos patrimonials i el turisme verd i el turisme nàutic». «Amb tot això -ha assegurat Donaire-, podem desenvolupar una estratègia turística per a Benicarló de gran potencialitat, que la diferencie d'altres destinacions i que la dote d'una identitat turística pròpia».

Tant Donaire com l'alcaldessa han fet una crida als ciutadans i al sector turístic perquè s'impliquen al màxim en el desenvolupament del Pla, que estarà finalitzat al mes d'octubre. El cost total de l'elaboració del Pla és de 16.940 euros (IVA inclòs).