Naix la Viquibló, una finestra oberta al món

16/06/2016

Avui s'ha posat en marxa la Viquibló, un recull d'informació lliure sobre Benicarló en format wiki i obert a la participació de tothom. El projecte naix de la necessitat de difondre el contingut de Rodacarrers, una iniciativa pedagògica de l'IES Ramón Cid per a apropar la història i la cultura de Benicarló als veïns i visitants.

Benicarló ha fet avui un pas important en la promoció de la seua història, cultura i tradicions. I ho ha fet amb la posada en marxa de la Viquibló, una plataforma de coneixement compartit a través de la xarxa que permet la creació de continguts de manera senzilla des de qualsevol navegador. Es tracta d'un lloc web wiki obert a la participació de tothom on hi té cabuda tot allò relacionat amb Benicarló amb l'única limitació que la informació ha de ser veraç.

La Viquibló naix a partir d'una iniciativa de l'IES Ramón Cid per donar a conèixer el Rodacarrers, un projecte educatiu que té l'objectiu d'apropar la història i la cultura de Benicarló a través de diferents itineraris culturals i turístics. De fet, Rodacarrers ha estat el primer contingut publicat a la Viquibló, on s'inclouen la història i la toponímia dels carrers del centre històric i els seus edificis més representatius. La informació, accessible en versió escrita o a través d'àudio-guies, ha estat elaborada per alumnes de 4t d'ESO de l'IES Ramón Cid coordinats pels professors Beatriz Garriga (Geografia i Història) i Franjo Tejedor (Valencià). Els alumnes han desenvolupat el seu projecte a través d'un treball d'investigació basat en informació obtinguda a través del llibre 'Benicarló. Sus calles', de Juan Luis Constante, i de la visita guiada de la informadora turística Ruth Martí, a banda d'informació procedent de les xarxes.

L'Ajuntament, a través del departament de Cultura, ha desenvolupat la part logística del projecte Rodacarrers, que inclou una ruta real pels carrers del centre històric amb panells informatius i codis QR que remeten a la informació de la Viquibló i a les àudio-guies. Per la seua banda, l'Àrea de Serveis Informàtics ha estat l'encarregada de desenvolupar la part tècnica de la Viquibló, creada amb el software mediawiki, una plataforma de tecnologia lliure.

Una crida a la participació

L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, la regidora de Serveis Informàtics, Marta Escudero, el regidor de Cultura, Josep Barberà, els professors de l'IES Ramón Cid Franjo Tejedor i Beatriz Garriga i els nou alumnes que han participat en el projecte han fet la presentació oficial en un acte que ha comptat també amb la presència de representants de la resta de centres educatius de Benicarló i que ha servit no només per presentar la Viquibló i Rodacarrers sinó per animar a la resta d'alumnes de Benicarló i a la ciutadania en general a fer aportacions per anar alimentant el projecte.

Tal i com ha explicat la regidora de Serveis Informàtics, «vam començar pensant en un projecte per difondre unes rutes turístiques i hem acabat creant una viquipèdia de Benicarló». Escudero ha destacat que «Viquibló és capaç de donar suport a documents redactats en valencià, castellà, anglés i francés amb perspectives de poder acollir altres llengües com l'àrab o el romanés».

A partir d'ara, en paraules del regidor de Cultura, «la idea és anar ampliant els continguts i implicar-hi la ciutadania, especialment els més joves». Barberà ha assegurat que «és la primera vegada que els benicarlandos podem explicar-nos al món» i ha destacat el caràcter participatiu del projecte. Els professors, per la seua banda, han remarcat la vessant educativa i pedagògica del projecte i han fet una crida a tot l'alumnat de Benicarló «per a fer gran aquest projecte». L'alcaldessa, per la seua banda, ha destacat la importància de la col·laboració entre el centre educatiu i l'Ajuntament i ha animat a tots els benicarlandos i benicarlandes a participar «i a fer d'aquesta Viquibló una gran finestra oberta al món».

Accediu des d'aquí a la Viquibló