Benicarló
Foto Foto Foto Foto
fletxaValencià fletxaCastellano
retol

La restauració de la capella del Convent desvetlla un llegat de gran valor artístic

Els treballs de restauració de la capella del Convent de Sant Francesc han tret a la llum les pintures i esgrafiats que decoraven les capelles laterals, el cor, l'altar i les cúpules en els segles XVII i XVIII. El conjunt conforma un llegat de gran valor artístic que esdevindrà un nou espai per a usos culturals.

L'última fase de rehabilitació de la capella del Convent de Sant Francesc arriba ja a la fase final. Els treballs de restauració de les capelles interiors han descobert importants pintures murals i han permés determinar-ne l'advocació de cadascuna: capella de les Relíquies, capella de la Mare de Déu (possiblement dels Àngels), capella de Sant Pasqual Bailon i capella de Sant Francesc. Paral·lelament, l'equip de restauració ha començat també a treballar en la recuperació de la decoració del cor, una fase que no estava prevista inicialment i que s'ha decidit emprendre després de descobrir, arran d'unes cates, la presència d'elements decoratius de notable interès històric.

L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha visitat avui el recinte per a comprovar sobre el terreny l'evolució dels treballs i intercanviar impressions amb la coordinadora de l'equip de restauració i el director d'obres. Miralles ha explicat que «l'Ajuntament està molt satisfet amb l'evolució i el resultat dels treballs, que han tret a la llum un important llegat artístic que ja pertany a tots els benicarlandos». L'alcaldessa ha anunciat que «els treballs finalitzaran en un mes i mig» i ha detallat que «l'espai es dedicarà a usos culturals com conferències, espectacles de xicotet i mitjà format i concerts, ja que l'espai presenta una excel·lent acústica». «Amb la recuperació de la capella, Benicarló guanya un nou àmbit per a la cultura», ha recalcat.

La coordinadora de l'equip de restauradores, Pilar Martín, ha apuntat que «la millor manera de protegir el patrimoni és fer-lo visible», una reflexió que resumeix perfectament el treball que s'ha portat a terme a la capella, recoberta d'una capa de cendra grisosa abans de l'inici dels treballs. Incendis, repintats successius i la caiguda en desús de l'espai als anys 70 del segle passat, havien provocat que la capella es trobara en un estat lamentable i sense restes visibles de la decoració original. «No es veia res i ara podem llegar este patrimoni a les generacions futures», ha conclòs la restauradora.

La decoració dels espais i cúpules de la capella integra elements de diferents èpoques i estils, dels quals han aconseguit recuperar-se al voltant del 20%. Altres parts de les pintures han estat reconstruïdes a partir dels vestigis originals».

En els pròxims dies es portarà a terme la instal·lació de la il·luminació, que, en paraules del director de les obres, Pedro Flórez, «oferirà un efecte espectacular». Les capelles s'il·luminaran amb focus de diferents colors i amb llums orientades en diferents angles a partir de les línies de moltura que delimiten els murs i l'arranc de les cúpules. D'aquesta manera, la llum singularitzarà les arcades, les capelles i el cor d'una forma individualitzada.

La pavimentació del terra, de marbre gris de Santa Magdalena, i els sistema de climatització posaran fi als treballs de recuperació d'aquest espai emblemàtic del patrimoni històric i cultural de Benicarló que van començar ja fa 26 anys i que donaran per finalitzat el projecte integral de restauració de tot el Convent de Sant Francesc.

Creat per rmelia el 02/03/2017
Suggeriments T'agrada? Imprimir Actualitzada 20/04/2018 14:55 © 2000-2018 Ajuntament de Benicarló