Benicarló combat els rumors que generen racisme i discriminació

20/03/2017

La Regidoria de Benestar Social ha posat en marxa la campanya 'Els rumors nuvolen la convivència', amb l'objectiu de combatre els prejudicis i rumors sobre les persones immigrants. Les primeres activitats de la campanya tindran lloc aquest dimecres, amb la representació d'un seguit de monòlegs i una conferència.

La regidora de Benestar Social, Marta Escudero, ha presentat avui la campanya «Els rumors nuvolen la convivència», emmarcada en la Setmana contra el Racisme i la Xenofòbia, amb l'objectiu de potenciar les relacions entre les diferents comunitats de la ciutat i afavorir la convivència entre cultures. L'estratègia per a aconseguir-ho es basa en la lluita contra els rumors i els estereotips negatius que alimenten processos que acaben generant intolerància, racisme i rebuig cap a grups sencers de població.

Escudero ha explicat que «es tracta de contrarestar els tòpics i rumors que circulen entre la població i que dificulten la convivència en la diversitat». La regidora ha subratllat que aquests tòpics sobre la població immigrant no tenen més fonament que «el desconeixement i la desinformació, ja que no són veraços i es difonen d'una persona a una altra simplement perquè hi ha gent que se'ls creu». Es tracta, en línies generals , «d'emprendre la tasca de transmetre informació veraç, objectiva i contrastada en relació a les percepcions negatives sobre les persones immigrants».

La població d'origen estranger conforma, segons dades de l'INE (Institut Nacional d'Estadística), el 22% del cens de Benicarló. Una xifra que certifica una realitat que ja forma part intrínseca de l'estructura poblacional, cultural i social de la ciutat. Al fil d'aquesta composició poblacional, la regidora ha destacat que «Benicarló és un municipi amb una societat cada vegada més plural i diversa, circumstància que correspon també a la visió que perceben els propis ciutadans». En aquest sentit, cal assenyalar que la campanya per a desmuntar rumors sorgeix de la participació ciutadana, ja que es va plantejar a la Taula de Diversitat de Benestar Social, formada per representats de diferents col·lectius socials i ciutadans.

El primer acte de la campanya tindrà lloc aquest dimecres 22 de març a les 18.00 hores a la plaça de Sant Joan amb la representació de 'Monòlegs contra l'exclusió'. Sobre l'escenari, quatre persones d'origen estranger explicaran de primera mà les seues vivències i peripècies personals a la societat d'acolliment i les causes que els han portat a migrar. L'acte està produït per l'associació Valencia Acoge.

En acabar els monòlegs, a les 19.00 hores, l'Edifici Gòtic del carrer Major obrirà les portes per a la conferència 'Rumors, detectant prejudicis contra la migració', a càrrec d'Albert Mora, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

Les dos activitats s'enquadren en el marc d'una estratègia de comunicació que, en paraules de la regidora de Benestar Social, «vol acompanyar a les persones del nostre entorn per tal que es qüestionen la informació que reben i no es deixen portar pel primer que escolten, ja que aquesta actitud acaba degenerant en marginació i racisme».