La intel·ligència artificial i la genètica, protagonistes de la V Setmana de la Ciència

24/04/2017

La V setmana de la ciència, que se celebrarà a Benicarló del 10 al 14 de Maig, centrarà el focus en qüestions com les possibilitats pràctiques de la intel·ligència artificial o l'impacte de la genètica en la medicina i la salut. L'esdeveniment, organitzat per l'ajuntament, aproparà a Benicarló a destacades figures de diferents camps de la ciència i l'enginyeria.

«Volem contribuir de manera ferma i decidida a que la ciència arribe a la gent del carrer i deixe de ser la gran oblidada de la societat. El coneixement científic ens apropa a altres realitats, aquelles que expliquen el perquè de les coses». Amb esta rotunda declaració de principis ha resumit Xaro Miralles, alcaldessa de Benicarló, el principal objectiu de la Setmana de la Ciència, una de les contades cites a Espanya dedicades a la divulgació i promoció del coneixement científic.

La presentació del cicle de conferències i activitats que tindran lloc entre el 10 i el 14 de Maig ha comptat amb la presència de la pròpia alcaldessa i del president de l'Associació ABACS -Associació per a la Promoció de la Ciència i la Salut- que coorganitza la Setmana de la Ciència amb l'Ajuntament. El científic Benicarlando Àngel Alberich ha subratllat que «Benicarló és de les poques ciutats capaces d'organitzar un cicle d'estes característiques sense comptar amb una Universitat al darrera. La intenció de la col·laboració entre ABACS i l'Ajuntament»- ha conclòs Alberich- «és introduir la ciència entre els interessos de la ciutadania, i es un fet que estem sembrant la llavor».

Un programa d'activitats carregat d'interès...i diversió

La Setmana de la Ciència engegarà el dijous 11 de Maig a les 19:30h amb el geòleg Josep Vicent Cardona, que parlara de « El Paisatge, el gran oblidat». La conferència s'emmarca en el cicle «Eines per a un planeta que respira», organitzat per la regidoria de Medi Ambient.

El Divendres 12, tambè a les 19:30, serà el torn de les enginyeres biomèdiques i de telecomunicacions Belén Fos i Ana Maria Jiménez, que plantejaran - i respondran- a esta suggestiva pregunta: «Vehicles que es condueixen a soles, mòbils que ens vigilen...una amenaça de les màquines?»

Javier Fernandez Panadero agafarà el relleu de la divulgació científica a les 22:30h amb el seu peculiar estil que barreja a parts iguals la diversió, l'humor, i la rigorositat científica. El físic de la Complutense oferirà una xarrada pràctica baix el lema «Ací no s'opina, es mesura»

El disssabte 13, a les 19 h, serà el torn del Doctor en Biologia i facultatiu de la Unitat de Genètica de l'Hospital La Fe, José Maria Millan. El reconegut científic oferirà una xarrada sobre «Genètica i salut: naixem programats o ens re-programem?», qüestió a la que respondrà a la llum de les ultimes investigacions en biomedicina i genòmica.

Ja a les 23h, l'enginyer de Telecomunicacions Carlos Hernandez, sorprendrà al públic assistent amb els «Instruments Musicals del Futur», en una xarrada de caràcter pràctic en que els participants podran tocar música en instruments activats per una xarxa wifi o a través de sensors de freqüència o moviment.

Totes les xarrades tindran lloc al Saló d'Actes de Caixa Benicarló.

La V setmana de la ciència es tancarà amb la producció teatral «Crea» per a xiquets i xiquetes de 6 a 12 anys. La companya «Dinamo Producció» planteja, en esta obra, que quan la imaginació es posa a treballar neixen els avenços, es resolen els problemes, i es troben arguments per a afrontar els nous reptes.

Dones i ciència

L'alcaldessa de Benicarló ha subratllat la participació de dos enginyeres i investigadores de primera línia en el programa de la V setmana de la Ciència,Belén Fos i Ana Maria Jiménez. Miralles ha aprofitat esta circumstància per a reivindicar «el paper de les dones en la investigació, la ciència i l'enginyeria» i ha apuntat que «la Setmana de la Ciència vol servir també per a reconèixer i refermar la tasca de les dones científiques i animar a les joves a interessar-se per uns camps- l'enginyeria i la investigació- que tradicionalment han ocupat els homes».