Benicarló homenatja Miguel Hernández amb una magnífica exposició que commemora els 75 anys de la mort del poeta

26/05/2017

Les sales del Mucbe acolliran fins al 10 de setembre l'exposició «Homenatge a Miguel Hernández 75», una mostra gràfica de 130 artistes que evoquen al poeta mort ara fa 75 anys. La mostra està produïda per la Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

El Mucbe ha acollit aquesta vesprada la inauguració d'una de les exposicions més importants de l'any. Es tracta de la mostra «Homenatge a Miguel Hernández 75», que compta amb l'obra de 130 artistes que han aportat treballs creats expressament per a l'exposició i que recull gravats, escultures, pósters murals, panells documentals, informes i publicacions. «Serà molt difícil tornar a reunir tants artistes de tan de nivell junts en una mateixa exposició», ha assegurat la comissària de l'exposició, Carme Jorques.

La inauguració de la mostra, produïda per la Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica, ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Xaro Miralles, el regidor de Cultura, Josep Barberà, a més d'alguns dels artistes que han participat en l'exposició i representants polítics i institucionals. L'alcaldessa ha destacat el treball de la Comissió Cívica «per impulsar aquesta exposició i per creure fermament que la democràcia no es pot construir sobre l'oblit». Miralles s'ha mostrat «absolutament orgullosa de poder tenir aquesta exposició a Benicarló, que no només homenatja Miguel Hernández sinó a tantes i tantes persones que encara avui són víctimes de repressions».

El regidor de Cultura, per la seua banda, s'ha referit a l'exposició com «un crit d'injustícia que no hem d'oblidar», en referència a la mort de Miguel Hernández, i ha destacat «la qualitat, la memòria i la vertebració del país» com a eixos fonamentals d'aquesta mostra que, de manera excepcional es pot veure a Benicarló i que posteriorment viatjarà a ciutats com Madrid o Barcelona.

La mostra compila treballs molt diversos, amb suports també molt diferents. Tots units per una idea comuna, sense perdre la identitat i des del respecte a les diverses propostes artístiques. D'altra banda, també és notable el seu caràcter didàctic, que s'entreveu a través dels textos que acompanyen cadascuna de les obres. I finalment, s'hi entreveu també la implicació de la societat civil que, a través dels artistes, poetes, crítics d'art, historiadors, correctors lingüístics, traductors, escriptors i institucions ha reunit una autèntica constel·lació de forces per a recuperar la memòria de Miguel Hernández.

L'exposició romandrà oberta fins al 10 de setembre en les sales de la primera planta. Part de la mostra es pot visitar també a la capella del Mucbe, un espai que obri les portes per primera vegada després de la seua restauració i que s'inaugurarà de manera oficial pròximament.