La capella del Convent de Sant Francesc obri les portes i culmina la restauració del Mucbe

21/07/2017

L'alcaldessa de Benicarló i el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana han escenificat avui l'obertura oficial de les portes de la capella del Convent de Sant Francesc. La restauració completa, que suma més de 800.000 euros, ha comptat aportacions de l'Ajuntament, el Ministeri de Foment i empreses privades.

Aquesta ha sigut una setmana de glòria per al Mucbe, i així ho ha resumit l'alcaldessa: «Avui és un dia de profund orgull benicarlando», ha dit. A la declaració oficial com a museu, que es va fer efectiva ahir, s'ha sumat avui la inauguració de la capella recentment restaurada. L'alcaldessa, Xaro Miralles, i el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, han escenificat aquest matí l'obertura de les portes de l'antiga capella franciscana, acompanyats també del subdelegat del Govern a Castelló, David Barelles, el vicepresident de la Diputació, Andrés Martínez, i el regidor de Cultura, Josep Barberà, en un acte carregat de simbolisme en el qual també ha participat una nodrida representació de tots els grups polítics així com membres de corporacions anteriors que han treballat en el procés de recuperació del conjunt històric i cultural de l'antic Convent de Sant Francesc.

Després de l'inici dels treballs al Convent, fa 27 anys, la inauguració de la capella significa la consolidació definitiva del Mucbe com un dels espais museístics més importants i polivalents de la Comunitat Valenciana, i el principal referent a Castelló pel que fa aquest tipus d'instal·lacions dinamitzadores de la cultura, l'art i el patrimoni. Ha estat un llarg trajecte que, tal com ha recordat Xaro Miralles, «culmina avui amb la inauguració de la capella i la recuperació integral de tots els espais del Mucbe, que per fi, llueix tot l'esplendor que va tindre als segles XVII i XVIII». Miralles ha subratllat que el treball portat a terme a la capella i al conjunt del Mucbe «conforma un procés de restauració modèlic».

L'alcaldessa ha agraït «el treball portat a terme per les corporacions anteriors» en un gest que demostra «la sintonia existent per damunt de colors polítics en la necessitat de recuperar aquest espai per a Benicarló». Miralles ha recordat també «la important col·laboració econòmica d'empreses com IFF o Ashland Chemical en el procés de rehabilitació del conjunt». La restauració de la capella, amb una inversió total de 824.997,93 euros, ha estat cofinançada amb l'aportació de l'Ajuntament (373.617,59 euros) i la inversió de 245.330 euros del Ministeri de Foment a través de l'1,5% cultural, a banda de les aportacions de les empreses abans esmentades.

Per la seua banda, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha destacat que «la rehabilitació de la capella per a la cultura és un motiu de profunda satisfacció per a tots els benicarlandos» després de les múltiples vicissituds històriques, entre les quals es compten dos devastadors incendis. Moragues ha dit també que el conjunt del Mucbe « és a partir d'ara un important recurs turístic» i ha destacat «el compromís del Govern en la defensa i promoció de la història, la cultura i les tradicions de la Comunitat Valenciana».

L'acte d'inauguració de la capella, més enllà de les paraules i les declaracions, s'ha convertit en un moment de profund simbolisme social remarcat per la participació en l'acte de polítics de diferents colors polítics que han expressat la unió i el convenciment de tots els benicarlandos en la recuperació integral dels espais del Mucbe. Tal i com ha dit l'alcaldessa, «avui, tot Benicarló està d'enhorabona».