Uns protagonistes de luxe per a la VI Setmana de la Ciència

13/04/2018

Del 14 al 20 de maig se celebrarà a Benicarló la VI Setmana de la Ciència, amb una programació a mig camí entre la investigació i la innovació. Les jornades, organitzades per l'Ajuntament i per l'Associació Benicarlanda d'Amics de la Ciència i la Salut (Abacs), aproparan a Benicarló a destacades figures de diferents camps de la divulgació científica.

La segona tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Benicarló, Marta Escudero, i el president d'Abacs, Àngel Alberich, han presentat la programació de la VI edició de la Setmana de la Ciència, un esdeveniment que «converteix Benicarló en un aparador del coneixement i li atorguen un segell de prestigi», ha afirmat Escudero. La regidora ha destacat que «l'objectiu és apropar la ciència al públic de totes les edats, involucrar la societat en el coneixement científic i conscienciar de la importància de la investigació i la innovació» i ha subratllat «que la col·laboració entre l'Ajuntament i Abacs representa l'engranatge perfecte per a poder fer realitat aquesta magnífica Setmana de la Ciència».

La programació d'enguany la protagonitzen grans experts en el camp de la ciència, que «situen Benicarló en el mapa de la divulgació científica nacional», ha destacat Alberich. Respecte del cartell de luxe d'enguany, Alberich ha reconegut que «cada vegada és més fàcil accedir a protagonistes de primer nivell, gràcies al segell de qualitat amb el que compta la Setmana de la Ciència i, sobretot, als protagonistes tant rellevants que ja han assistit en edicions anteriors».

Així, per tal de calfar motors de cara al cap de setmana, de dilluns 14 a divendres 18 a les 10.30 hores, es durà a terme la tradicional «Ciència al Mercat», en la qual els alumnes de primària dels centres escolars de Benicarló presentaran els seus experiments científics.

Dijous 17 a les 19.30 hores, Marián García engegarà les xarrades amb «El moco radioactivo y otros desvelos de los padres primerizos». La doctora en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid, a més de col·laboradora habitual en el programa «No es un dia cualquiera» de RNE, oferirà algunes claus basades en evidències científiques als pares primerencs.

Divendres 18 a les 19.30 hores serà el torn de Miguel Ángel Sabadell, considerat un geni de la divulgació científica, que oferirà una xarrada baix el títol «El discret engany de les medicines alternatives». A banda de llicenciat en Astrofísica per la Universitat Complutense de Madrid i doctor en Física Teòrica per la Universitat de Saragossa, en l'actualitat és editor de ciència de la revista «Muy Interesante».

Dissabte 19 serà el plat fort de la setmana, que començarà a les 18.00 hores amb la xarrada de Joan Bertran Llavina «De les polseres Candela a les aplicacions biomèdiques de les nanofibres», una de les ponències més rellevants d'aquesta edició. Bertran Llavina és cofundador de l'empresa Cebiotex i al llarg de més de 8 anys ha estat treballant en les nano-fibres orientades a l'ús biomèdic. En acabar la xarrada es farà el lliurament del premi del I Concurs de fotografia científica, una novetat per a aquesta edició que ha organitzat Abacs.

Més tard, a les 19.30 hores serà el torn de Julio Mayol, amb «El futur que ens porta la ciència i la tecnologia». Julio Mayol, una icona de la comunicació i la innovació a nivell estatal, és llicenciat i doctor en medicina i cirurgia per la UMC, especialista en cirurgia general i de l'aparell digestiu en la Facultat de Medicina Harvard - Beth Israel Deaconess Medical Center.

A les 22.30 hores, Javier Fernández Panadero tancarà les xarrades de dissabte amb «Como Einstein por su casa, la brico-ciencia para todos», en la qual el llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid oferirà trucs casolans que resolen dificultats o petits problemes i, a més, valen per comprendre els perquès del món.

Diumenge 20 a les 19.00 hores es tancarà la Setmana de la Ciència amb «Ciència Club Clown», un espectacle de Mariló Tamarit i Asun Cebrián de la companyia Salanegra, en el qual dues excèntriques científiques anomenades Dentrita i Alcalines faran aprendre ciència i fer riure el públic familiar amb rigorositat científica.

Totes les xarrades tindran lloc al Saló d'Actes de la Fundació Caixa Benicarló.

Consulteu aquí la programació completa.