Benicarló commemora els 275 anys de l’església de Sant Bartomeu amb una exposició que posa en valor la història del temple

11/04/2019

La mostra «275 anys construint la memòria d'un poble» serà permanent i descobreix el valor històric de l'església des de la vessant històrica, artística, litúrgica i social. L'exposició presenta el temple com un espai obert a la reflexió de la història de Benicarló.

Avui ha quedat inaugurada l'exposició «275 anys construint la memòria d'un poble», un projecte de la Regidoria de Cultura pensat per a posar en valor la història de l'església de Sant Bartomeu amb motiu del 275 aniversari de la consagració del temple. La mostra repassa a través de 18 panells els elements fonamentals de l'església, les capelles, les imatges, la decoració, els altars, els elements arquitectònics, etc. Tot, des de quatre mirades ben diferents: la històrica, l'artística, la litúrgica i la social.

L'alcaldessa, Xaro Miralles, el regidor de Cultura, Josep Barberà, el rector de l'església, Carlos Garcia Talarn, i l'autora de l'exposició, Ana Moliner, han presentat la mostra i han coincidit a assenyalar la importància de difondre la història de l'església com a patrimoni social, cultural i turístic de primer ordre. «Amb aquesta exposició --ha dit l'alcaldessa-- posem en valor un els edificis més emblemàtics de la ciutat i aconseguim que les persones que ens visiten puguen entendre i valorar una part molt important de la nostra història».

Per la seua banda, el regidor de Cultura ha assenyalat que «avui obrim una nova etapa en la vessant cultural i turística de Benicarló i fem realitat la reivindicació històrica de museïtzar l'església per a explicar-nos la relació de la parròquia amb la nostra ciutat» i ha anunciat que «el proper pas serà buscar la manera d'incloure l'església de Sant Bartomeu en el programa de visites guiades que organitza periòdicament l'Ajuntament».

El rector s'ha mostrat «molt satisfet» i ha agraït a l'Ajuntament «haver fet realitat un projecte que ens ajudarà a conéixer millor la història del nostre poble».

L'exposició s'ha elaborat a partir d'un ampli treball de recerca històrica i bibliogràfica i amb múltiples entrevistes a diferents representants de les confraries i germanors de Benicarló que han contat, de primera mà, com ha sigut la construcció de l'església al llarg d'aquests 275 anys. «Perquè aquesta --ha subratllat l'autora, Ana Moliner-- és la història de l'església feta pels benicarlandos i benicarlandes. «Una història que ara, 275 anys després, continua fent-se».

De fet, un dels objectius de la mostra és posar en valor el capital humà com a veritable protagonista de la construcció de l'església, tant físicament com simbòlicament.

L'exposició incorpora també les noves tecnologies i mostra, a través de pantalles digitals, imatges i vídeos que s'han fet servir per a elaborar i enriquir els panells.