Reglamento del Mercado Público al por menor

23/03/2005

REGLAMENT GENERAL DEL MERCAT MUNICIPAL DE BENICARLÓ

CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

Article 1

El present reglament té per objecte regular l'organització i funcionament del servici de mercat municipal, les relacions dels titulars de les parades de venda del mercat amb els usuaris, l'Associació de Venedors o entitat que els represente i l'Ajuntament de Benicarló.

També està en l'àmbit d'aquest reglament regular l'organització, funcionament i règim interior de l'edifici municipal destinat a mercat municipal.

Als efectes d'aquesta Ordenança, s'entén per:

  • Concessionari: la persona física o jurídica amb capacitat d'obrar que assumisca, mitjançant la corresponent convocatòria pública, la gestió del servici municipal del mercat.

  • Titular: la persona física o jurídica amb capacitat d'obrar que obtinga la llicència per ocupar un lloc de venda del mercat municipal.

Article 2

1. El mercat municipal és centre de venda directa al públic, de caràcter permanent, la finalitat del qual és servir com a centre d'abastiment al públic mitjançant l'acolliment al seu interior d'una pluralitat de llocs de venda al detall atorgats en concessió administrativa per l'Ajuntament.

2. L'activitat del mercat s'ubica a l'immoble situat a la plaça del mercat, és un bé de domini públic, destinat a servici públic i consta inscrit al Inventari General de Bens d'aquest Ajuntament.

3. Per la seua vinculació a un servici públic, totes les instal·lacions que comprèn el mercat tenen el caràcter de béns de domini públic i, com a tal, són inembargables, imprescriptibles i inalienables. Els creditors dels titulars dels esmentats espais, si obtingueren l'embargament del negoci que s'hi exerceix, restaran subjectes al pagament de les exaccions i quotes i al compliment de les altres obligacions imposades als titulars.

4. Aquest caràcter de servici públic del mercat, de competència local, legitima la intervenció administrativa desenvolupada en el present reglament i delimita l'àmbit de drets que es deriven de la gestió de la prestació.

5. L'Ajuntament de Benicarló pot adoptar qualsevol de les formes de gestió determinades per la legislació vigent per gestionar el Servei de mercat municipal.

Article 3

1. L'Ajuntament vetllarà pel compliment de les normatives vigents que siguen d'aplicació al mercat municipal, especialment aquelles referides al control sanitari i als drets dels consumidors, exercirà la necessària intervenció administrativa i emprendrà programes de desenvolupament i promoció d'aquest mercat.

2. Igualment, en el marc de l'exercici de la seua autoritat, l'Ajuntament podrà sancionar aquelles conductes contràries a la legalitat vigent o als preceptes continguts en el present reglament.

3. L'Ajuntament no té cap responsabilitat que es puga derivar de la custòdia, els danys, les sostraccions o el deteriorament de les mercaderies.

Article 4

1. És competència del Ple de l'Ajuntament:

a) L'aprovació, derogació o modificació d'aquest Reglament.

b) El trasllat, la supressió o la construcció d'un mercat municipal.

2. És competència de l'alcalde o alcaldessa:

a) Determinar el calendari anual i els horaris de funcionament del mercat, prèvia consulta no vinculant a l'associació de comerciants del mercat.

b) Imposar les sancions previstes en aquest reglament, amb els límits que estableix la legislació sectorial i de règim local.

c) Fixar el règim d'exercici de les activitats comercials, d'acord amb el que preveu l'annex d'aquest reglament. Aquest annex podrà ser modificat per resolució de l'Alcaldia o regidoria delegada, prèvia consulta no vinculant a les entitats representatives dels comerciants dels mercats.

d) Les competències atribuïdes a l'alcalde o alcaldessa poden ser delegades en el/la regidor/a competent en matèria de mercats.

3.3. És competència de la Junta de Govern Local:

a) Autoritzar els traspassos, les cessions i els canvis d'activitat dels llocs de venda i magatzem

b) Proposar a l'alcalde o alcaldessa les sancions que comporten pèrdua de la concessió.

Article 5

L'Ajuntament, com a persona titular de l'edifici del mercat, exercirà les funcions de control i policia del mercat, vetllant especialment pel manteniment i bon estat de les instal·lacions, de la seua neteja, i de les facultats de control i compliment de la normativa general.

Article 6

Els concessionaris del mercat municipal poden agrupar-se sota la forma d'una associació de venedors o qualsevol altra forma jurídica que regule la participació comuna i solidària, en aspectes com la gestió i promoció del mercat i altres d'interès general. Aquesta agrupació emetrà informes o suggerirà totes aquelles actuacions que crega convenients per la bona marxa del mercat municipal i representarà els venedors davant l'Ajuntament i altres institucions per a la defensa dels seus interessos.

Article 7

L'associació de concessionaris pot subscriure amb l'Ajuntament convenis amb l'objecte de fer-se càrrec de la gestió ordinària del mercat, neteja i manteniment de les seues instal·lacions. Aquests convenis poden contindre altres obligacions pactades entre ambdues parts que no siguen contràries a l'ordenament jurídic. Quan l'associació de venedors del mercat tinga signat un conveni en aquest sentit, tindrà l'obligació de presentar trimestralment l'estat de comptes del mercat, d'acord amb el model subministrat per l'Ajuntament. El contingut d'aquests conveni és vinculant per a tots els titulars de llocs de venda del mercat municipal.

L'associació de comerciants del mercat municipal, d'acord amb allò previst a la legislació sobre associacions, s'ha de reunir en assemblea ordinària almenys una vegada a l'any. Els acords adoptats en aquestes assemblees han de comunicar-se a l'Ajuntament en el termini màxim d'un mes des de la seua aprovació. L'incompliment d'aquesta obligació pot donar lloc a la resolució dels convenis acordats amb l'Ajuntament.

Article 8

L'Ajuntament ha de donar suport a qualsevol iniciativa orientada a fomentar i posar en pràctica fórmules de gestió a càrrec de les associacions, especialment en cas de comportar la contractació externa d'una gerència professional. L'Ajuntament ha de participar en el procés de selecció de la persona o empresa contractada, tant en la definició del proces i del perfil professional requerit com de la pròpia selecció.

Article 9

El regidor o regidora competent en matèria de mercats ha d'impulsar la creació d'una comissió mixta entre personal municipal i representants de l'associació de venedors del mercat, que es reunirà amb la periodicitat que s'acordarà per tractar tots els temes d'interès pel funcionament del mercat.

Article 10

L'Ajuntament, prèvia consulta no vinculant amb l'associació de concessionaris, pot determinar el calendari anual d'obertura del mercat, atenent les disposicions emanades de la Direcció General de Comerç de la Generalitat Valenciana. Així mateix, i amb els mateixos requisits que s'estableixen pel calendari, l'òrgan municipal competent ha de fixar els horaris de funcionament del mercat municipal.

CAPÍTOL II. RÈGIM JURÍDIC DELS LLOCS DE VENDA

Article 11

1. Els llocs de venda o parades i els magatzems són béns de domini públic i, per tant, són inalienables, inembargables i imprescriptibles; l'Ajuntament n'és el propietari.

2. El nombre, emplaçament i dimensions dels llocs de venda i magatzems seran els assenyalats al plànol del Mercat que estarà aprovat per l'Ajuntament.

Article 12

La utilització dels llocs de venda, magatzems i qualsevol altre element d'ús individual, està subjecta a concessió administrativa com a criteri general, d'acord amb el que disposa la legislació de règim local.

Article 13

Amb caràcter excepcional i per raons d'interès públic que han de ser acreditades en l'expedient corresponent, es poden atorgar autoritzacions d'ús a precari pels llocs de venda que estiguen sense persona titular o vacants el mercat municipal. L'autorització atorgada determinarà el temps màxim de la seua duració i la taxa que ha de pagar la persona autoritzada, d'acord amb el que previnguen les ordenances fiscals. Així mateix, la persona autoritzada ha de satisfer les quotes establertes a l'associació de venedors del mercat corresponent i tindrà el mateix règim jurídic de drets i obligacions que els concessionaris, sens perjudici del règim jurídic inherent a la seua condició de precarista.

Article 14

Els llocs de venda vacants i de titularitat municipal del mercat poden ser utilitzats per l'associació de venedors, per temps determinat, prèvia comunicació i autorització de l'Ajuntament en cada cas, per a activitats d'interès general per al mercat. Així mateix, en cap cas es permetrà en virtut d'aquest article la venda directa de qualsevol mena de productes.

CAPÍTOL III. ELS TITULARS DE LES CONCESSIONS

Article 15

Les concessions s'atorgaran únicament a nom d'una sola persona, física o jurídica. No poden ser concessionàries aquelles persones incapacitades legalment. Els menors només ho poden ser legalment representats, via cessió en cas de defunció de la persona titular de la concessió.

Article 16

Les concessions dels llocs de venda s'adjudiquen per concurs o subhasta. En cas de quedar desertes qualsevol d'aquestes formes d'adjudicació, es poden adjudicar per procediment negociat sense publicitat.

Article 17

Els concessionaris o titulars poden traspassar els drets inherents a la seua concessió o titularitat en els següents casos:

a) A títol onerós: previ pagament a l'Ajuntament de la taxa establerta a la corresponent ordenança fiscal, es podrà traspassar la concessió a una tercera persona. Les persones interessades han de comunicar prèviament l'import del traspàs, a fi que l'Ajuntament puga exercir els drets de tempteig i retracte sobre el traspàs. Igualment, una vegada autoritzat el traspàs, el nou concessionari ha de presentar a l'Ajuntament la factura acreditativa del pagament del traspàs, en un termini màxim de trenta dies des de l'autorització del traspàs. La no presentació del justificant de pagament suposa la revocació de l'autorització del traspàs.

b) A títol gratuït mortis causa: els drets de concessió es poden transmetre en cas de defunció a favor de qui n'ostente els drets hereditaris o incapacitat laboral absoluta. En cas de ser més d'una persona, els hereus han de comunicar a l'Ajuntament, en el termini de dos mesos des de la defunció, qui succeirà la persona titular de la concessió. Si no existeix disposició testamentària, la concessió s'ha de transmetre, per aquest ordre de prioritat, al cònjuge, fills, néts, pares o germans de la persona titular. Dins del mateix grau s'ha de prioritzarà aquella persona que justifique una col·laboració amb la persona titular de la concessió durant els dos anys anteriors a la defunció i, en absència d'aquesta circumstància, la persona de més edat.

Les cessions inter vivos s'han d'autoritzar sempre que es realitzen a favor d'algun dels parents esmentats en aquest apartat.

L'Ajuntament ha d'estudiar i pot autoritzar aquelles cessions que es vulguen realitzar a favor de parelles de fet, de fills del cònjuge o d'altres persones amb determinats llaços de parentiu indirecte.

Tant en cas de transmissió mortis causa com en cas de cessió entre els parents esmentats en aquest apartat, la transmissió té efectes únicament pel temps restant de concessió que li quedava a l'anterior concessionari.

c) En el cas de desaparició de persones jurídiques titulars d'una concessió o titularitat s'estarà a allò que regule el dret mercantil.

Article 18

Les concessions administratives o la titularitat s'han d'acreditar mitjançant el títol corresponent expedit per l'Ajuntament, el qual ha d'incloure les dades identificatives del concessionari i del lloc de venda, així com la data d'adjudicació de la concessió i la seua durada.

Article 19

Les concessions tenen una durada màxima de 25 anys, llevat que les bases d'atorgament de la concessió en prevegen una de diferent. Al final de la concessió totes les parades s'han de retornar a l'Ajuntament en perfecte estat de conservació i lliures de qualsevol càrrega o gravamen.

Article 20

Cap persona titular de llocs de venda al mercat pot ser titular de més del 50 % dels llocs de venda de les activitats de denominació principal (verd, roig i blau) assenyalades en l'annex I d'aquest reglament, quan aquesta activitat dispose d'un mínim de 4 llocs de venda. En cas que l'activitat en qüestió dispose de menys de 4 llocs de venda, cap persona titular en podrà gaudir de més del 66%.

Aquestes limitacions s'estenen als familiars de qualsevol concessionari o titular, fins al quart grau, per consanguinitat o afinitat, i també a les persones jurídiques en relació amb les persones físiques que en siguen partícips.

Article 21

La concessió o la titularitat s'extingeix en els casos següents:

1. Per expiració del seu termini.

2. Quan, en cas de ser més d'un els hereus d'una persona titular difunta, no ho comuniquen a l'Ajuntament en el termini previst en l'article 17.b).

3. Quan no existisca cap dels parents indicats en l'article 17.b).

4. Quan es porte a terme una cessió o un traspàs no autoritzat per l'Ajuntament o es produïsca un arrendament dels drets de la concessió o titularitat no autoritzat.

5. Renúncia expressa de la persona concessionària o de la persona titular.

6. Per causa sobrevinguda d'interès públic.

7. Per pèrdua de les condicions personals exigides en el present reglament per a poder ser concessionari o titular.

8. En aquells altres casos establerts en el present reglament o en la legislació vigent.

Article 22

Les concessions i autoritzacions es classifiquen per activitats, segons l'annex que regula aquest aspecte. L'exercici d'una activitat econòmica no permesa segons aquest annex dóna lloc a les sancions previstes en el capítol VI.

CAPÍTOL IV.DRETS I DEURES DELS TITULARS DELS LLOCS DE VENDA.

Article 23

Són drets de les persones titulars dels llocs de venda:

1. Utilitzar els llocs de venda i magatzems dels quals siguen titulars d'acord amb els usos corresponents.

2. Utilitzar els elements i equipaments comuns del mercat, fent-ne un bon ús i vetllant per la seua conservació.

3. Transmetre a l'Ajuntament, a través de la direcció, totes aquelles queixes, preocupacions, idees o propostes que s'escaiguen en relació al mercat.

4. Beneficiar-se de les campanyes de promoció del mercat que pose en marxa l'Ajuntament.

5. Ocupar el lloc de venda personalment o a través del cònjuge, la parella de fet acreditada documentalment, els descendents o a través de treballadors assalariats, sempre que tots estiguen donats d'alta i al corrent de pagament en el règim de la Seguretat Social que corresponga.

6. Indemnització en cas de recuperació de la concessió per causes imputables a l'Administració.

8. Realitzar obres als llocs de venda, d'acord amb allò previst en el capítol V del present reglament.

9. Gaudir d'un període de vacances de 30 dies naturals a l'any, durant els quals ha de quedar cobert el servici del ram corresponent.

Article 24

Són deures de les persones titulars dels llocs de venda:

1. Tenir a la vista el títol acreditatiu de la concessió o de la titularitat.

2. Mantindre en les adequades condicions de neteja els seus llocs de venda, cambres frigorífiques i magatzems.

3. Conservar i mantindre en bon estat els llocs de venda, cambres frigorífiques, magatzems i instal·lacions del mercat en general.

4. Exercir l'activitat comercial amb la màxima qualitat i correcció pel que fa al tracte amb els clients.

5. Tindre a la vista els preus dels articles, de manera perfectament visible, així com l'etiquetatge corresponent segons la normativa vigent en cada tipus de producte.

6. Exhibir, a instàncies de la direcció o de la inspecció sanitària, els articles que tinguen per a la venda o en dipòsit.

7. Tenir a disposició de la clientela els fulls de reclamació reglamentaris.

8. Contribuir a les despeses generals de manteniment de les instal·lacions del mercat i de gestió de l'administració, d'acord amb allò que fixen els convenis establerts entre l'associació de venedors i l'Ajuntament o, en absència d'aquests convenis, d'acord amb allò que fixe l'Ajuntament.

9. Disposar d'assegurança de responsabilitat civil sobre la seua instal·lació i activitat amb una cobertura mínima de 50.000 EUR, que en tot cas haurà de ser suficient per a fer front a les despeses derivades de les obligacions establides a l'article 31.1 d'este reglament.

10. Rescabalar el danys i indemnitzar els perjudicis que, com a conseqüència de l'ús i explotació dels llocs pogueren ocasionar.

11. Utilitzar els magatzems d'acord amb l'activitat que realitze la persona titular de la concessió, els quals no poden ser utilitzats per a usos comercials.

12. Estar al corrent de les obligacions legals generals, com ara, a títol enunciatiu i no exhaustiu, les referides al règim fiscal, laboral, de Seguretat Social, higièniques i sanitàries, etc. Cada any han d'entregar a l'Ajuntament, durant el primer trimestre, la documentació justificativa d'estar al corrent d'aquestes obligacions.

13. Comunicar a la direcció del mercat abans del 31 de maig de cada any, per si mateix o a través de l'associació de venedors, el torn previst de vacances. Aquesta proposta ha de comptar amb el vistiplau de l'Ajuntament.

14. Utilitzar instruments de pesar i mesurar ajustats als models homologats oficialment. L'Ajuntament pot, mitjançant el personal al seu càrrec, verificar l'exactitud d'aquests instruments. Les bàscules automàtiques s'han de posar de manera que puguen ser llegides per les persones compradores.

15. Complir la normativa vigent pel que fa a l'eliminació de residus sòlids urbans. En particular s'ha de posar especial cura a reciclar aquells productes que així ho permeten (residus orgànics, paper, cartó, plàstic, vidre, etc.). Les empreses obligades a gestionar els subproductes d'origen animal (SANDACH), ho faran tenint en compte la normativa existent en tot moment.

16. Complir la normativa vigent en matèria de desinsectació i desratització dels llocs de venda i magatzems. En tot cas, sempre que s'exigisca per part de la inspecció sanitària o l'Ajuntament, els tractaments s'han de realitzaran de manera simultània tant per a les instal·lacions generals del mercat com les particulars del paradistes.

17. Utilitzar el valencià, com a mínim, en la retolació de la parada, l'exposició de preus, productes o altres informacions relatives a la venda. Amb aquesta finalitat comptaran amb l'assessorament de l'Agència de Promoció del Valencià de l'Ajuntament de Benicarló.

8. Disposar d'un sistema de pagament mitjançant targeta de crèdit.

Article 25

Les persones físiques titulars dels llocs de venda estan obligades a exercir personalment l'activitat comercial o a través d'assalariats.

En l'exercici de la seua activitat podran ser auxiliats per familiars fins al segon grau, els quals podran substituir temporalment la persona titular per causa justificada, sempre que aquestes persones estiguen donades d'alta en el règim de la Seguretat Social que corresponga.

Quan la persona titular siga una persona jurídica, l'activitat s'ha de realitzar per treballadors directament vinculats amb la persona titular, segons el que s'estableix a la normativa en matèria de Seguretat Social.

Article 26

Queda prohibit als concessionaris i als venedors:

1. Exercir l'activitat a les persones que patisquen o siguen portadores d'una malaltia que puga transmetre's a través dels productes alimentaris.

2. Realitzar obres a les parades o instal·lacions del mercat sense la corresponent autorització.

3. Ocupar llocs de venda, cambres frigorífiques, magatzems i altres instal·lacions del mercat, inclosos els passadissos, amb caixes, sacs o altres materials que puguen afectar-ne les condicions higièniques o alterar o dificultar la circulació.

També és prohibida la venda ambulant dins del mercat. L'entrada d'animals, excepte aquells que acompanyes persones invidents i els integrants dels cossos de seguretat.

Article 27

L'aparcament públic del mercat, en cas d'existir, és per a ús exclusiu de la clientela del mercat, en el règim d'utilització que s'establisca. El seu ús per part de les persones titulars o el seu personal col·laborador serà constitutiu d'infracció.

CAPÍTOL V. OBRES, INSTAL·LACIONS I SERVEIS

Article 28

Les obres i treballs per a la conservació, manteniment i millora dels elements comuns del mercat, corresponen a l'Ajuntament, qui ha de contractar i ordenar la seua execució en la manera establerta pels seus corresponents òrgans de govern. L'import d'aquestes s'ha de repercutir als concessionaris del mercat municipal mitjançant la corresponent taxa fiscal.

Qualsevol obra que es realitze al mercat municipal ha de comptar amb l'autorització de l'Ajuntament, ja siga feta en un espai objecte de concessió o bé en espais comuns o instal·lacions generals.

Article 29

Les obres que es realitzen als llocs de venda i magatzems i queden inexorablement unides al paviment, parets o sostre quedaran de propietat municipal. S'entenen com unides permanentment quan la seua separació comporte trencaments o deterioraments.

Article 30

1. L'Ajuntament ha de fixar, prèvia audiència dels concessionaris o de l'entitat que represente els venedors, uns models i normes tècniques que han de servir de patró per a la reforma o millora de qualsevol lloc de venda.

La normativa vigent es recull a l'annex II d'aquest reglament. Aquest annex pot ser modificat per resolució de l'Alcaldia o regidoria delegada, prèvia consulta no vinculant a les entitats representatives dels comerciants del mercat.

2. És obligatòria l'adaptació al model aprovat per l'Ajuntament quan s'inicie una nova concessió o a partir d'un traspàs. En aquest cas el nou concessionari té un període de 4 mesos per executar les obres pertinents.

3. L'Ajuntament, per raó de l'interès general, pot obligar a l'adaptació de determinats llocs de venda als models aprovats. En aquest cas la persona titular del lloc de venda en qüestió té un període de 4 mesos per executar les obres pertinents, en cas contrari les executarà l'Ajuntament a càrrec de la persona titular.

4. Les persones titulars han de mantindre permanentment en adequades condicions estructurals i d'imatge les seues parades de venda i, en especial, els elements de tancament, els frontals, sòcols i marcs, amb atenció a les instruccions de l'Ajuntament de Benicarló o entitat encarregada de la gestió. En cas de no mantenir en perfecte estat aquestes instal·lacions les executarà l'Ajuntament a càrrec de la persona titular.

Article 31

1. Tots els titulars de les parades estan obligats a subscriure, a les seues expenses, un pòlissa d'assegurança que cobrisca la responsabilitat civil que poguera derivar-se de la seua activitat, actuació o la del seus treballadors, així com de l'ús de les parades i instal·lacions generals.

2. Per acreditar aquest compliment, els concessionaris han de remetre a l'Ajuntament una còpia de la pòlissa d'assegurança subscrita, així com de les addicionals que resulten necessàries. Igualment han de remetre a l'Ajuntament una còpia del rebut acreditatiu d'estar al corrent de pagament de la corresponent prima abans de l'1 de març i de l'1 de setembre de cada any, a l'objecte de justificar el manteniment sense interrupció de la vigència de la pòlissa.

3. Per la seua part, l'Ajuntament de Benicarló, en tractar-se d'un edifici municipal, ha de formalitzar la pòlissa de risc en la forma i quantia que estime convenient, que ha de cobrir en tot cas el continent però no el contingut.

4. Les persones titulars, els seus treballadors o col·laboradors, han de comunicar a l'Ajuntament de forma immediata qualsevol sinistre que es produïsca a l'edifici i abstindre's de prendre mesures o facilitar informacions particularitzades als sinistrats, excepte les de contactar-los amb la gerència.

Article 32

1. És competència exclusiva de l'Ajuntament l'ordenació, contractació i control de serveis i instal·lacions de vigilància i seguretat dels elements comuns de l'edifici.

2. Les persones titulars, proveïdors, contractistes i tercers han de complir les indicacions relatives a seguretat que dicte l'Ajuntament, tot això sense perjudici de les atribucions que en matèria d'ordre públic i d'altres que són pròpies i corresponen a la Policia local i la resta de forces i cosos de seguretat de l'Estat.

3. L'Ajuntament ha de facilitar claus d'accés a l'edifici i codis de seguretat de l'alarma a aquelles persones que hagen d'obrir i tancar i netejar les zones comunes. En tot cas, s'ha de regular per circular interna les persones que han d'acudir-hi en cas d'emergència.

4. Les parades del mercat han de disposar del seu corresponent tancament que impedisca raonablement l'accés a l'interior i que ha de mantenir-se operatiu fora de l'horari comercial i en absència del concessionari per descans o vacances.

Article 33

Qualsevol aspecte tècnic que no estiga comprès en aquest reglament ha d'ajustar-se a la normativa vigent de caire general.

CAPÍTOL VI. RÈGIM SANCIONADOR

Article 34

Les infraccions al que estableix aquest reglament s'han de classificar en faltes lleus, greus o molt greus, d'acord amb la següent tipificació.

1. Són faltes lleus:

a) Les discussions o escàndols dins les instal·lacions del mercat.

b) La negligència respecte el bon estat higienicosanitari dels llocs de venda i de les persones que els regenten.

c) L'incompliment de les instruccions rebudes de la direcció.

d) L'incompliment de les normes contingudes en l'annex II del present reglament.

e) Els comportaments incívics i contraris al respecte a les persones i a l'ordre.

f) L'abastament deficient o el tancament no autoritzat del lloc de venda d'un a tres dies, ja siga tancament total o parcial de la jornada habitual de venda, amb l'excepció que es tracte de causa greu i justificada.

g) La col·laboració de qualsevol tipus amb qualsevol forma de venda ambulant no autoritzada.

h) No presentar en el termini previst a la documentació referida a l'article 24. punt 12 d'aquesta Ordenança.

i) Qualsevol altra infracció en contra del que disposa en el present reglament que no siga qualificada de falta greu o molt greu.

2. Són faltes greus:

a) Les discussions i escàndols dins les instal·lacions del mercat o al seu voltant que produïsquen alteració de l'ordre.

b) No tindre a la vista els preus dels articles exposats a la venda.

c) Incomplir les obligacions legals fixades en matèria d'etiquetatge de productes a la venda.

d) El desacatament a les disposicions de la direcció del mercat o del gerent, en el seu cas.

e) L'obstrucció o la manca de col·laboració amb els representants municipals o d'altres administracions en l'exercici de les seues funcions públiques.

f) La realització d'obres sense autorització municipal o sense complir les indicacions dels serveis tècnics.

g) La producció dolosa de danys a les instal·lacions del mercat.

h) El tancament no autoritzat durant més de tres dies seguits o alterns durant tres mesos, ja siga tancament total o parcial de la jornada habitual de venda, amb l'excepció que es tracte de causa greu i justificada.

i) La venda d'articles no compresos dins l'activitat autoritzada per la concessió.

j) La interrupció en la vigència de la pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil de la parada a què fa referència l'article 31 d'aquesta Ordenança.

k) La reincidència o la reiteració de qualsevol falta lleu.

3. Són faltes molt greus:

a) La defraudació en qualitat o quantitat dels gèneres venuts.

b) El traspàs o qualsevol altra forma de cessió del lloc de venda o magatzem sense autorització municipal.

c) El tancament injustificat del lloc de venda durant un mes, ja siga tancament total o parcial de la jornada habitual de venda, amb l'excepció que es tracte de causa greu i justificada.

d) La manca de pagament de les taxes establertes o de la quota a l'associació de venedors quan siga aquesta qui, per acord amb l'Ajuntament, gestione l'administració del mercat.

e) L'incompliment per part de les persones titulars dels llocs de venda del mercat municipal, de qualsevol de les obligacions que figuren en un possible conveni que es puga subscriure entre l'associació de concessionaris i l'Ajuntament de Benicarló.

f) L'incompliment en l'obligació que estableix l'article 30.3 sobre l'adaptació del lloc de venda als models aprovats.

g) La reincidència o la reiteració de qualsevol falta greu

Les faltes seran sancionades per l'Ajuntament, prèvia audiència de la persona infractora.

Per a determinar la quantia o naturalesa de la sanció que s'ha d'imposar s'atendrà les següents circumstàncies:

--Naturalesa de la infracció.

--Gravetat del dany i perjudici causat.

--Conducta dolosa o culposa de la persona infractora.

--La continuïtat en la comissió de la mateixa infracció.

--La reincidència o reiteració en la comissió de les infraccions.

Article 35

Les sancions que s'aplicaran, en cas d'infracció, són les següents:

--Infraccions lleus: Multa de fins a 750 EUR i/o suspensió temporal de la venda fins a vuit dies.

--Infraccions greus: Multa de 751 EUR fins a 1.500 EUR i/o suspensió temporal de la venda fins a un mes.

--Infraccions molt greus: Multa de 1.501 EUR fins a 3.000 EUR i suspensió de la venda fins a sis mesos o multa de fins a 3.000 EUR i extinció de la concessió.

Article 36

1. De les infraccions en contra del que disposa aquesta Ordenança i, especialment, en contra de l'establert respecte a les condicions de venda, són responsables les persones titulars de les concessions municipals per les infraccions que cometen elles mateixes i també per les que cometen els seus familiars o assalariats que presten els seus serveis en el lloc de venda. En el cas de persones jurídiques són aquestes les responsables de les infraccions.

2. L'exigència de la corresponent responsabilitat per via d'aquest reglament és independent de la que, si escau, procedisca exigir segons la normativa sectorial en matèria sanitària, d'usuaris i consumidors, laboral, de seguretat social, mercantil, fiscal, penal o de qualsevol altre tipus. Es traslladaran a l'òrgan competent les possibles infraccions que puguen detectar-se.

CAPÍTOL VII. ALTRES DISPOSICIONS.

Article 37

Els magatzems comuns o de titularitat privada només poden ser utilitzats per a usos relacionats directament amb l'activitat comercials dels venedors. En cap cas es permet dipositar-hi qualsevol material o eina d'ús privat.

Article 38

Els horaris per a la càrrega i descàrrega interior i exterior els fixa l'Ajuntament, a proposta de l'associació de venedors, dins de l'horari màxim d'activitat del mercat. Mentre el mercat estiga obert al públic, està prohibit l'emmagatzematge i estacionament de paquets i carretons a les portes d'entrada, accessos i passadissos i també la seua circulació, excepte el temps mínim indispensable per efectuar aquells treballs de reposició excepcional i sempre que no dificulten l'accés i les maniobres a la zona de càrrega i descàrrega, l'aparcament o de la compra dels clients.

Com a regla general les mercaderies s'han d'introduir directament dins de la parada, per a la qual cosa es pot utilitzar una cunya per a salvar el desnivell del passadís. En el cas de dipositar les mercaderies al passadís davant de la parada, s'ha de fer sempre fora d'horari comercial i després de l'operació de descàrrega no deixar cap resta de mercaderia, brutícia o element de transport al passadís.

La direcció del mercat pot autoritzar, de forma expressa, a una persona titular i sempre amb caràcter excepcional, que en l'horari comercial puga circular amb xicotets carretons per retirar, de l'interior del mercat cap a l'exterior, envasos buits, mercaderies o deixalles, però no per entrar mercaderies cap a l'interior, excepte que es tracte d'un cas de necessitat com podria ser la reposició excepcional. En aquest cas, s'hauria de fer utilitzant el temps mínim indispensable i sense estacionar els carretons en cap moment en cap accés o passadís, per tant, hauria de situar-se directament a dins del lloc de venda per ser descarregat.

No es permet l'apilament d'envasos, mercaderies, carretons, utillatge, etc. en els accessos al públic al mercat, zones lliures o vials destinats al públic, zones de serveis, etc. Tant el depòsit d'envasos com de residus disposen d'un espai habilitat a l'efecte.

Està prohibit l'arrossegament de caixes o qualsevol altra conducta que puga fer malbé o embrutar el pis o altres elements del mercat. Es podrà exigir a la persona responsable la reposició de les instal·lacions a l'estat anterior.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Si la gestió del servici públic del mercat no fóra exercida directament pel propi Ajuntament, seguirà sent d'aplicació aquest Reglament, entenent que se substitueix l'Ajuntament per l'encomanat en la prestació del servici a excepció de les competències pròpies de l'exercici d'autoritat, que legalment queden reservades a l'Ajuntament.

Tot allò no regulat en el present reglament s'ha de regir pel que disposa la legislació de règim local relativa a la gestió dels servicis públics. Especialment, tota la normativa autonòmica, estatal o europea relativa a informació al consumidor, manipulació d'aliments, reglamentació sanitària, etc. és d'aplicació complementària al contingut del present document.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

A partir de l'entrada en vigor de la present Ordenança queden derogats el Reglament del mercat Públic, aprovat pel Ple de l'Ajuntament en data 7 de febrer de 1989, i les seues modificacions posteriors, així com totes les disposicions d'igual o inferior jerarquia que s'oposen, contradiguen o resulten incompatibles amb el text que ara s'aprova.

DISPOSICIÓ FINAL

El present entrarà en vigor una vegada transcorreguts quinze dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de la Província.

ANNEX I. RÈGIM D'ACTIVITATS

Les denominacions de les activitats o productes posats a la venda són les següents:

1. Denominació principal blava: qualsevol producte alimentari que provinga del mar o aigües fluvials fresc o congelat .

Sectors:

1.1 Peix

1.2. Marisc

1.3. Altres productes del mar (algues...).

2. Denominació principal roja: qualsevol producte alimentari que provinga d'animals terrestres o volàtils, en qualsevol forma de conservació o tractament des de fresc fins a preparat o cuinat. Han d'estar especialment condicionats i aïllats de la resta: ous, formatges i productes làctics i plats precuinats i cuinats, així com acomplir tota la normativa local i la vigent de seguretat alimentària.

Sectors:

2.1. Carn fresca (vaccí, boví, oví i cabrum)

2.2. Aviram, ous frescos i caça fresca

2.3. Cansaladeria (carn de porc fresca i elaborada), embotits i formatges

2.4. Menuts

2.5. Carn cavallar

3. Denominació principal verda: qualsevol producte alimentari d'origen vegetal terrestre, en qualsevol forma de conservació o tractament des de fresc fins a cuinat o líquid. Els plats preparats, cuinats o líquids han d'estar especialment condicionats i aïllats, així com acomplir tota la normativa local i la vigent de seguretat alimentària.

Sectors:

3.1. Fruita, verdura, hortalisses i llegums, cereals i fruits secs no elaborats

4. Denominació secundària serveis

4.1. Bar i/o restaurant

4.2. Gelateria

5. Denominació secundària altres alimentaris

5.1. Plats precuinats i cuinats

5.2. Congelats.

5.3. Olives, pesca salada i conserves

5.4. Dietètica i herboristeria

5.5. Llegums cereals i fruits secs

5.6. Pa i pastisseria

5.7. Queviures

6. Denominació secundària altres no alimentaris

6.1. Perfumeria i drogueria

6.2. Plantes, adobs, flors i articles de jardineria

6.3. Articles de regal i jogueteria

6.4. Merceria

6.5. Premsa

6.6. Serveis personals com perruqueria, estètica o salut

6.7. Altres serveis complementaris d'alimentació i activitats que no siguen incompatibles amb els esmentats en els apartats anteriors.

ANNEX II. OBRES

1. Aquest annex és aplicable a tots els llocs de venda del mercat municipal i per la realització de les següents classes d'obres:

a) renovació total de llocs de venda

b) renovació de revestiments interiors de llocs de venda

c) renovació de les instal·lacions

d) renovació de canvis de taulells i vitrines

e) instal·lació o canvi de tanques

f) ampliació de parades veïnes

g) divisió de lloc de venda.

2. Quan es pretenga realitzar obres en interiors de parades que no afecten tancaments perimetrals, elements estructurals ni modificacions estètiques de la configuració exterior del lloc de venda, la persona titular mitjançant la corresponent instància dirigida a l'Ajuntament --Àrea de Mercats-- pot sol·licitar la llicència, que s'ha d'atorgar, en cas de ser correcta, de forma immediata. Per a la seua obtenció, s'ha de presentar la següent documentació:

a) fotocòpia del DNI de la persona titular de la parada

b) fotocòpia del títol d'adjudicació o titularitat de la parada

c) memòria explicativa de les obres a realitzar

d) pressupost valorat de les obres a realitzar

e) manifestació del contractista encarregat de realitzar l'obra.

3. Els revestiments i paviments interiors dels llocs de venda poden ser realitzats amb els materials , colors i tonalitats que desitge el promotor de l'obra (adjudicatari de la parada), sempre que no vagen contra el bon gust i les reglamentacions sanitàries .

4. D'igual manera que s'explicita en l'article anterior, l'adjudicatari de la parada pot instal·lar les lluminàries que considere convenients i realitzar modificacions de la instal·lació elèctrica a l'interior de la parada, sempre que es garantisca una il·luminació superior a 80 W/m2, així com la instal·lació de neveres i màquines necessàries per al treball habitual de la parada.

Qualsevol variació de la il·luminació a l'exterior de les parades ha de ser objecte d'aprovació prèvia per part de l'Àrea de Mercats.

5. En el cas d'obres d'ampliació de lloc de venda, obres que modifiquen l'estructura o façana de la parada, la persona titular, mitjançant la corresponent instància dirigida a l'Àrea de Mercats, pot sol·licitar la llicència d'obres, la qual han de revisar els tècnics municipals per a revisar-la i emetre'n un informe. Per a sol·licitar-la, s'ha de presentar la següent documentació:

a) fotocòpia del DNI de la persona titular de la parada

b) fotocòpia del títol d'adjudicació o titularitat de la parada

c) projecte visat pel col·legi professional competent que ha d'incloure els plànols, memòria, càlculs i valoracions de les faenes que s'han de realitzar

d) pressupost valorat de les obres que s'han de realitzar

e) manifestació del contractista encarregat de realitzar l'obra

f) abans de la sol·licitud de llicència, s'ha de presentar una còpia del projecte a la Direcció del mercat, per tal que es pugen realitzar les al·legacions corresponents en el termini de quinze dies.

Tots els projectes o reformes han de respectar la normativa específica del mercat sobre les façanes de les parades, quant a materials, colors, alineacions, vols, rètols, etc.,

ANNEX III

ASSOCIACIÓ DE VENEDORS

1. Les persones concessionàries o titulars del mercat municipal poden agrupar-se en associació o qualsevol altra forma jurídica que regule la participació comuna i solidària, en aspectes com la gestió i promoció del mercat i altres assumptes d'interès general. Aquesta agrupació representarà els venedors davant l'Ajuntament i altres institucions per a la defensa dels seus interessos.

2. Són funcions de l'agrupació:

a) Adoptar, prèvia comunicació i/o autorització de l'Ajuntament, les mesures necessàries per al bon funcionament i manteniment del mercat

b) Actuar com a part interessada, sempre que ho considere oportú, en expedients relacionats amb allò a què es refereix el punt anterior

c) Col·laborar amb l'Ajuntament per fer complir les prescripcions d'aquest Reglament i les normes que siguen d'aplicació, especialment les referents a higiene, sanitat, consum, disciplina del mercat i normalització lingüística

d) Promoure la formació dels venedors del mercat

e) Contractar i gestionar, prèvia autorització municipal, els subministraments i els serveis que de comú acord s'estimen convenients

f) Impulsar i promoure comercialment el mercat i la seua imatge, de comú acord amb l'Ajuntament

g) Contractar una assegurança per danys a tercers i possibles desperfectes en l'immoble.

3. L'agrupació de comerciants ha d'elaborar, per a cada exercici, un pressupost que ha de comprendre com a mínim, les despeses de:

a) Manteniment i neteja general

b) Seguretat mitjançant un sistema d'alarma

c) Promoció i publicitat conjunta

d) Servei de repartiment a domicili

e) Consergeria o gerència

f) Despeses generals de funcionament, manteniment i subministraments

g) Assegurances.

L'import total de les despeses pressupostades s'ha de repartir entre els operadors d'acord amb el nombre de parades i s'han d'assenyalar les dates per al cobrament de les quantitats corresponents.

Les campanyes de promoció del mercat requereixen la prèvia comunicació a l'Ajuntament.

4. Servei de consergeria o gerència del mercat

L'agrupació de venedors del mercat ha de disposar d'un servici de consergeria o gerència del mercat que ha de comprendre com a mínim les següents funcions:

a) Obertura i tancament del mercat d'acord amb l'horari establert

b) Encendre i apagar l'enllumenat general i els aparells de climatització

c) Vetlar pel compliment de les normes sobre l'horari i la neteja del mercat

d) Atendre i cursar les reclamacions que puguen interposar els usuaris del mercat i donar-ne compte a l'Ajuntament

e) Realitzar informes de les reparacions i obres necessàries.

5. Imatge corporativa

Amb la finalitat de dotar al mercat d'una imatge pròpia fàcilment identificable per la clientela i el públic en general, l'agrupació de venedors del mercat ha d'aprovar un manual d'imatge corporativa per a tots aquells elements identificatius, de manera general, del mercat de Benicarló, senyalització i altres elements identificadors. Aquest manual requereix de la conformitat de l'Ajuntament de Benicarló i ha de recollir com a mínim el següent:

a) Identificar i proposar:

  • La marca bàsica de l'establiment

  • La tipografia

  • Els colors corporatius

  • Les diferents aplicacions de la marca bàsica per a campanyes de publicitat i promocions.

b) Elements comuns: ha de desenvolupar les diverses aplicacions de la marca bàsica per al conjunt de l'establiment, de les zones comunes i per als servicis que s'ofereixen conjuntament:

  • Zona de càrrega i descàrrega

  • Horaris d'obertura

  • Lavabos i vestuaris

  • Oficines

  • Servici a domicili

  • Escombraries

  • Comptadors

  • Tauler d'anuncis

  • Zona de carros de compra

  • Punt d'informació i atenció al client

  • Caixer automàtic.

c) L'Associació de Venedors del mercat pot aprofitar els espais buits per a ús temporal per a publicitat, demostracions i/o activitats recreatives o lúdiques en benefici del propi mercat. En qualsevol cas es requereix la prèvia comunicació i autorització de l'Ajuntament, el qual disposa de preferència en la utilització d'aquests espais.

Annex IV

Tot els llocs de venda, obradors, magatzems de mercaderies, cambres frigorífiques i resta d'instal·lacions vinculades a aquestos han de complir amb la normativa higienicosanitària general i específica del seu sector d'activitat o d'altra que els siga d'aplicació, les condicions assenyalades en aquesta pròpia Ordenança, així com les que es determinen per part de les les autoritats sanitàries o dels serveis tècnics municipals.

A l'objecte de facilitar la informació sobre les condicions de les instal·lacions a que fa referencia l'apartat anterior, a la pàgina web de l'Ajuntament de Benicarló, dins de la secció de Comerç es publicaran els documents específics i detallats per tipus d'activitat així com el plànol tipus d'una parada . Adreça web: ajuntamentdebenicarlo.org

La tinenta d'alcalde delegada del l'Àrea de Comerç, Turisme i Promoció Econòmica

Maria Ortiz Roca


Benicarló, 15 juliol 2015

Carrer de Ferreres Bretó, 10 · 12580 Benicarló · Tel. 964 470 050 · Fax 964 475 908 · www.ajuntamentdebenicarlo.org