Actualitat

Estudi sobre l'ús del català als webs municipals

28/02/2006

Estudi sobre l'ús del català en les pàgines web municipals del País Valencià

El professor de Sociologia de la Universitat d'Alacant Lluís Català, amb la col·laboració de Ferran Isabel, tècnic lingüístic de la Universitat d'Alacant i membre de l'agrupació Webmàsters Independents en Català de Cultura i d'Àmbits Cívics (Wiccac), ambdós membres de l'Observatori de la Llengua de la Universitat d'Alacant, han elaborat un estudi sobre l'ús del català en les pàgines web municipals del País Valencià. L'estudi recull dades completes per a les 542 localitats valencianes. D'aquestes, pràcticament la meitat (49,4%) disposen d'una pàgina web oficial, segons dades d'agost del 2005.

A l'estudi hi ha dades bastant positives sobre els ajuntaments dels municipis que estan dins del domini lingüístic català. Algunes de les dades destacades de l'extens estudi són les següents:

- Un 64,6% dels ajuntaments tenen web en català i un 79,4% en castellà- Més d'un 20% tenen web exclusivament en català- Els municipis del domini lingüístic català amb més població del País Valencià (el 90% dels ajuntaments amb més de 50.000 habitants) tenen web en català (València, Alacant parcialment, Elx, Castelló de la Plana, etc.). Aquests municipis representen pràcticament la meitat de la població. L'únic ajuntament amb més de 50.000 habitants que no té web en català és el de Benidorm.- L'ús del català en la web en funció de la província és bastant desigual. Alt a València (75,5%), menys alt a Castelló (61,8%) i baix a Alacant (47,4%).- L'ús del català en la web en funció del partit que ostenta l'alcaldia (només partits majoritaris) és molt diferent entre el PSOE (77,1%) i el PP (53,5%).

Enllaços en el web de Wiccac:Estudi sobre l'ús del català en les pàgines web municipals del País Valencià (en PDF)http://wiccac.org/informe_UA/PaisVal_Ajuweb.pdf

Mapes d'estatus lingüístic dels webs municipals (per províncies i en PDF)Castelló:  http://wiccac.org/informe_UA/Castello.pdf València: http://wiccac.org/informe_UA/Valencia.pdfAlacant:   http://wiccac.org/informe_UA/Alacant.pdf

Fonts: Observatori de la Llengua (Universitat d'Alacant) http://www.ua.es/spv/observatori/

Webmàsters Independents en Català de Cultura i d'Àmbits Cívics (Wiccac)http://wiccac.org