Activitats programades 2008

Documental. Francisco Boix, un fotògraf a l'infern

10/06/2008

Projecció del documental

Francisco Boix, un fotògraf a l'infern

Director: Llorenç Soler

Any: 2002

Nacionalitat: Espanya

Duració: 55'

Dijous 12 de juny a les 20 hores al Mucbe.

_________________________________________________________________

Francisco Boix és l'únic espanyol que va declarar contra importants membres del govern nazi en el Procés de Nuremberg. Aquest documental ens narra la vida d'aquest fotògraf, que va exiliar desprès de la Guerra Civil Espanyola i va acabar en el camp de concentració de Mauthausen.

Destinat al laboratori fotogràfic del camp, va aconseguir treure els negatius d'unes 2.000 fotografies que posteriorment servirien com a prova acusatòria en el famós Judici.

Francisco Boix, un fotògraf a l'infern està dirigit per Llorenç Soler, un acreditat director de més de 30 documentals. Els seus films han estat premiats en diversos festivals internacionals.

Francisco Boix Campo va néixer a Barcelona en 1920, al sinus d'una família catalanista. El seu pare era sastre i havia pertangut en la seva joventut a la CNT; es diu que era molt aficionat a la fotografia, pel que li va contagiar aquesta afició al seu fill.

A l'inici de la Guerra Civil es pot trobar a Boix en els ambients de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, sempre amb la seva Leica a la mà. En aquells anys comença a treballar com a fotògraf de premsa i tots el recorden com un fotògraf apassionat, pendent les vint i quatre hores del dia a fer fotografies. No sabem si va arribar a participar en alguna acció armada com a combatent, però si va estar en diversos fronts com a fotògraf.

Quan va caure la Segona República, Boix va marxar exiliat a França. El seu pare va ser empresonat i alliberat en 1942, quan ja la seva mort era inminent. Poc se sap dels primers mesos de Boix a França. Va romandre internat un temps en els camps de Vernet d'Ariege i de Septfonds. D'aquest últim va sortir cap al nord en setembre de 1939 junt excombatents republicans enquadrats en la vint i vuit Companyia de Treballadors estrangers. En maig de 1940 les línies defensives franceses són derrotades per la Wehrmacht, Boix és capturat i fet presoner pels alemanys. Passa per diversos camps i és conduït a Mauthausen, junt amb 1506 republicans espanyols, on apleguen el 27 de gener de 1941.

En Mauthausen hi havia un Kommando anomenat Erkennungsdients, oficialment era un laboratori fotogràfic destinat als retrats policials d'identificació dels presos, encara que en la pràctica es feies fotografies de morts per armes de foc, suïcidis, accidents, assumptes de naturalesa mèdica i esdeveniments varis del camp. També es retractaven les visites de les altes jerarquies, per exemple les de Himmler i altres alts càrrecs de les SS. A aquest Kommando es va incorporar Boix a finals de 1942, i allí va treballar com a fotògraf i tècnic de laboratori amb dos espanyols més.

Boix i l'organització clandestina del Partit Comunista espanyol van decidir amagar els negatius del Erkennungsdients. Com amagar aquests negatius era molt perillós van decidir treure'ls d'allí. Per a fer-ho es van posar en contacte amb espanyols que treballaven en l'anomenat Bahnholkommando, un grup de treball que sortia a diari des del camp fins l'estació de Mauthausen. El pres Jacinto Cortés i altres espanyols d'aquest kommando havien fet una certa amistat amb una família del poble. Va ser Jacinto el que li va demanar a Anna Pointer que ocultara el paquet de fotografies i negatius que havien robat als SS en el camp.

Quan Mauthausen és alliberat, Boix marxa a París. Allí dona a conèixer algunes de les fotografies del camp de concentració a periòdics i revistes pròximes al Partit Comunista francès. Ràpidament es van publicar diversos llibres i les autoritats franceses es van interessar per veure qui podia ser un testimoni de gran valor en els judicis contra els criminals de guerra que s'estava preparant.

En 1946 Boix va declarar com a testimoni en dos d'aquestos processos: el procés de Nuremberg (Tribunal Militar Internacional) contra la cúpula dirigent del Tercer Reich, i unes setmanes després en Dachau, en el procés de la Secció de Crims de Guerra contra 61 antics SS de Mauthausen. En els dos casos les acusacions van presentar com a proves les fotografies que Boix havia fet i robat en Mauthausen. El seu testimoni i les fotografies presentades varen ser determinats per a sostenir varies acusacions i condemnes.