Voluntariat pel valencià

Preguntes freqüents sobre el Voluntaria pel Valencià

29/02/2012

Què és?

Una programa lingüístic que facilita a totes les persones que vulguen aprendre a parlar en valencià, o es vulguen llançar a parlar-lo, que el puguen practicar en un context real i relaxat. Aquest programa promou el voluntariat lingüístic, de manera que persones que parlen habitualment valencià destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a agafar fluïdesa i perdre la vergonya per poder parlar en valencià d'una manera natural.

Quins objectius té?

  • Fomentar l'ús del valencià

  • Ser una eina perquè les persones amb coneixements bàsics de valencià es llancen a parlar-lo

  • Ser una eina per millorar la fluïdesa de les persones que comencen a parlar en valencià

  • Ser una eina perquè sentir-se millor en la terra que ens acull, ja que la llengua és l'element identificador per excel·lència

  • Ser una eina perquè les persones que parlen valencià habitualment no canvien de llengua innecessàriament

  • Ser una eina per a conéixer altres persones i altres maneres d'entrendre la vida

  • Difondre la nostra llengua i cultura

  • Incidir en els hàbits lingüístics dels valencianoparlants

  • Consolidar la idea que el valencià és i ha de ser llengua d'acollida

Qui pot ser voluntari?

Totes les persones majors d'edat que parleu en valencià habitualment. No demanem cap titulació, només que disposeu d'una hora a la setmana per conversar en valencià amb la persona assignada. Si voleu participar en el programa us heu d'inscriure emplenant aquest formulari i portant-lo a l'Oficina Municipal de Normalització Lingüística.

Qui pot ser aprenent?

Totes les persones majors d'edat que vulgueu aprendre a parlar en valencià o que ja el parlen, encara que siga amb dificultats i que volen agafar fluïdesa, perdre la vergonya i incorporar-lo d'una manera natural a les activitats quotidianes, laborals o de relació social. També podeu si esteu estudiant valencià i necessiteu completar el vostre aprenentatge de la llengua oral.Si voleu participar en el programa us heu d'inscriure emplenant aquest formulari i portant-lo a l'Oficina Municipal de Normalització Lingüística.

Com m'he d'inscriure?

Heu d'emplenar aquest formulari i portar-lo a l'Oficina Municipal de Normalització Lingüística:

Ajuntament de Benicarló

C. de Ferreres Bretó, 10

12580 Benicarló

Tel. 964 470 050 (ext. 0220)

a/e normalitzacio@ajuntamentdebenicarlo.org

És importat que empleneu totes les dades que us demanem al formulari d'inscripció, perquè ens permetran formar parelles lingüístiques el més afins possibles, pel que fa a disponibilitat horària i gustos.

Les dades que ens faciliteu mitjançant al formulari d'inscripció es tractaran d'acord amb la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.

On he de quedar amb la parella lingüística?

Les trobades per conversar s'han d'organitzar a la conveniència de l'aprenent i del voluntari. Es tracta de parlar en situacions reals i quotidianes. Per tant, podeu quedar per fer un café o una passejada, anar de compres, visitant un museu, etc.

Per això, per tal de posar-vos en contacte amb una persona amb una persona amb unes aficions semblants a les vostres i facilitar les trobades, us demanem al formulari d'inscripció informació d'aquest tipus .

Quan he de quedar amb la parella lingüística?

Us recomanem que us comprometeu a dedicar una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes. Si voleu o podeu dedicar-hi més temps, us animem a fer-ho.

Pel que fa a l'hora concreta per quedar, depèn exclusivament de la vostra disponibilitat. Per això, per tal de posar-vos en contacte amb una persona amb una disponibilitat horària semblant a la vostra, us demanem al formulari d'inscripció informació sobre els dies i franja horària en què us va millor quedar.

Són classes reglades de valencià?

No. L'objectiu del Voluntariat pel Valencià és conversar en valencià d'una manera espontània i informal. No hi ha exàmens i els voluntaris són parlants de la llengua i no han de tindre necessàriament cap titulació de valencià.

De fet, en les trobades de les parelles lingüístiques no és tan important la correcció o la pronunciació perfecta com el fet de perdre la por i començar a parlar (la correcció s'assolirà amb el temps).

Si esteu interessats a assistir a classes de valencià, la Universitat Popular de l'Ajuntament de Benicarló ofereix una àmplia gamma de cursos per iniciar-se en el coneixement de la llengua i per preparar les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Qui el promou?

El Voluntariat pel Valencià és un projecte d'Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua. L'Ajuntament de Benicarló ha firmat un conveni de col·laboració amb Escola Valenciana per implantar el programa a Benicarló, a través de l'Oficina de Normalització Lingüística i de la Regidoria de Participació Ciutadana.

On puc trobar més informació?

A l'Oficina Municipal de Normalització Lingüística:

Ajuntament de Benicarló

C. de Ferreres Bretó, 10

12580 Benicarló

Telèfon 964 470 050 (ext. 0220)

a/e normalitzacio@ajuntamentdebenicarlo.org

http://omnl.ajuntamentdebenicarlo.org

I a Escola Valenciana:

Voluntariat pel Valencià

c/Josep Grollo ,91, baix

46025 València

Telèfon 96 340 70 60a/e info@voluntariatpelvalencia.org

www.voluntariatpelvalencia.org