Ordenances 2003

Ordenança de gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic

30/04/2003

Ordenança de gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic


NUMERO G-1

ORDENANÇA GENERAL DE GESTIÓ, RECAPTACIÓ I INSPECCIÓ DELS TRIBUTS I ALTRES INGRESSOS DE DRET PÚBLIC LOCALS.

ORDENANÇA GENERAL

SECCION I DISPOSICIÓNES GENERALS

ARTICLE 1r.-OBJECTE.

1. Aquest Ordenança General, dictada a l'empara del que preveu l'article 106é.2 de la Llei 7/1.985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, conté normes comunes, tant sustantivas com de procediment, que es consideraran part integrant de les Ordenances Fiscals i dels Reglaments Interiors que es puguen dictar relatius a la gestió, recaptació i inspecció dels ingressos de dret públic municipals.

2. Es dicta aquesta Ordenança per a:

a) Recopilar en un únic text les normes municipals complementàries, el coneixement de les quals puga ser d'interés general.

b) Regular les matèries que precisen de concreció o desenvolupament per part de l'Ajuntament.

c) Regular aquells aspectes comuns a diverses Ordenances Fiscals per a evitar-ne la reiteración.

ARTICLE 2n.-ÀMBIT D'APLICACIÓ.

1. Aquest Ordenança s'aplicarà en la gestió dels ingressos de dret públic, la titularitat dels quals corresponga a l'Ajuntament o als seus Organismes Autònoms.

2. Aquesta Ordenança, així com les Ordenances Fiscals, obligaran en el TERME MUNICIPAL DE BENICARLÓ i s'aplicaran d'acord amb els principis de residència efectiva i territorialidad, segons la naturalesa del dret.

3. Per decret de l'Alcaldia es podran emanar disposicions interpretativas i aclaratòries d'aquesta Ordenança i de les Ordenances reguladores de cada exacció.

SECCION II - PROCEDIMENT

ARTICLE 3r.-ASPECTES GENERALS.

1. La tramitació dels expedients estarà guiada pels criteris de racionalitat i eficàcia i es procurarà així mateix simplificar els tràmits que ha de realitzar la ciutadania i facilitar-li l'accés a la informació administrativa.

2. L'alcalde podrà delegar l'exercici de competències i la firma de resolucions administratives.

3. Les resolucions administratives que s'adopten per delegació entre òrgans d'aquesta Administració indicaran expressament aquesta circumstancia i es consideraran dictades per l'òrgan delegant.

4. Els acords del Ple, Comissió de Govern i Alcaldia seran notificats pel secretari general de l'Ajuntament.

5. El personal competent per a expedir còpies autenticades de documents que hi ha en les dependències municipals serà el següent:

a) secretari general.

b) funcionari/ària designa/da pel secretari general

ARTICLE 4t.-ACCÉS A ARXIUS.

1. La ciutadania té dret a accedir als registres i documents que formen part d'expedients, en els termes establerts en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

2. Perquè siga autoritzada la consulta serà necessari que es formule una petició individualitzada, on s'especifiquen els documents que es desitja consultar i que la Secretaria General valore si documents no contenen dades referents a la intimitat de persones diferents de la persona que consulta.

3. L'obtenció de còpies requerirà el previ pagament de quantitat equivalent al cost que per a l'Ajuntament suposa l'activitat de reproducció de còpies regulat en l'Ordenança reguladora de la Taxa per expedició de documents.

ARTICLE 5é.-REGISTRES.

1. Existirà un únic Registre General i el sistema informàtic garantirà la integració de les anotacions efectuades en els diversos registres auxiliars, si aquests existiren.

2. Les persones interessades podran presentar escrits dirigits a l'Ajuntament en qualsevol registre de l'administració estatal o autonòmica, així com de la local si, en aquest cas, s'haguera subscrit l'oportú conveni.

3. A efectes del còmput de terminis per a dictar resolució, s'entendrà com a data de presentació del corresponent escrit la data de recepció en el registre d'entrada d'aquesta Administració.

Registrat un document s'hi estamparà una nota expressiva de la data en què s'inscriu i número d'ordre que li haja correspost.

La persona encarregada del Registre, una vegada efectuada la inscripció, procedirà a distribuir els documents entre els serveis competents, per al seua oportuna tramitació.

Amb referència als assentaments en els llibres del Registre, podran expedir-se certificacions autoritzades pel secretari general.

ARTICLE 6é.-CÒMPUT DE TERMINIS.

1. Sempre que no s'expresse cap altra cosa, quan els terminis s'assenyalen per dies, s'entén que són hàbils i s'exclouen del còmput els diumenges i els declarats festius.

2. Si el termini es fixa en mesos o anys, aquests es computaran de data a data.

3. Els terminis expressats en dies es comptaran a partir del dia següent a aquell en què tinga lloc la notificació o publicació de l'acte. Els terminis expressats en mesos o anys, es comptaran des del dia de la notificació o publicació de l'acte.

4. Excepcionalment, d'ofici o a petició de les persones interessades, es podrà concedir una ampliació de terminis que no excedesca de la meitat.

ARTICLE 7é.-TRAMITACIÓ D'EXPEDIENTS.

1. Dels escrits que es presenten en les oficines municipals, els interessats podran exigir el corresponent rebut. S'admetrà com a rebut una còpia on figure la data de presentació.

2. Si les sol.licituds no reuneixen tots els requisits exigits per la normativa vigent, es requerirà a la persona interessada perquè en un termini de deu dies esmene les anomalies, amb indicació que, si no ho fera, es considerarà que ha desistit de la seua petició i s'arxivarà sense més tràmit l'expedient.

3. S'ordenarà l'acumulació de procediments que guarden entre ells identitat substancial o íntima connexió. Contra l'acumulació no hi tindrà lloc cap recurs.

4. En la resolució d'expedients de naturalesa homogènia, s'observarà l'ordre rigorós d'incoació.

5. En els procediments iniciats a sol.licitud de la persona interessada, quan se li requeresca l'aportació de documentació necessària per a la continuïtat del procediment i hagen transcorregut més de tres mesos sense que siga complimentat el requeriment, es caducarà el procediment i s'advertirà a la persona interessada del seu efecte.

ARTICLE 8é.-OBLIGACIÓ DE RESOLDRE.

1. Les sol.licituds que les persones interessades dirigesquen a l'Ajuntament es resoldran en el termini de tres mesos, tret dels supòsits a què es refereixen els punts següents.

2. Es resoldrà en el termini d'un mes el recurs de reposició previ al contenciós administratiu en matèria de tributs locals i restants ingressos de dret públic.

3. El procediment de concessió d'ajornaments i fraccionaments es resoldrà en el termini màxim de sis mesos

ARTICLE 9é.-ACTES PRESUMPTES.

1. Si no s'hagueren resolt les sol.licituds formulades pels interessats en el termini establert legalment, es podrà fer valer l'eficàcia dels actes administratius presumptes, d'acord amb el que disposa l'art. 43 Llei 30/92.

2. Quan la resolució haguera de dictar-se per un òrgan col.legiat, aquesta certificació serà expedida pel secretari general i, quan corresponguera dictar la resolució a un òrgan unipersonal, la certificació serà emesa per ordre d'aquest mateix òrgan.

3. La certificació d'actes presumptes s'emetrà en el termini de 15 dies des que va ser sol.licitada, tret que en aquest termini s'haja dictat resolució expressa.

4. Quan no haja recaigut resolució en el termini, s'entendrà desestimada la sol.licitud en els següents supòsits:

a) Resolució del recurs de reposició previ al contenciós administratiu front als actes de l'Ajuntament dictats en matèria de tributs locals o restants ingressos de dret públic.

b) Procediments per a la concessió de beneficis fiscals.

c) Resolució d'altres recursos administratius diferents de l'establert en l'apartat a) d'aquest punt, que pogueren interposar-se.

d) Altres supòsits previstos legalment.

5. També s'entendrà desestimada la devolució d'ingressos indeguts en el termini de tres mesos sempre que, amb anterioritat, no haja estat anul.lada la liquidació que va motivar l'ingrés.

6. S'entendran estimades les sol.licituds formulades per les persones interessades per silenci administratiu en tots els casos, tret que una norma amb rang de llei o norma de dret comunitari europeu establesca el contrari. Queden exceptuades d'aquesta previsió els procediments d'exercici del dret de petició, a què es refereix l'article 29 de la Constitució, l'estimació dels quals tingueren com a conseqüència que es transferesquen al sol.licitant o a tercers facultats relatives al domini públic, així com als procediments d'impugnació d'actes i disposicions, en què el silenci tindrà efecte desestimatori. No obstant, quan el recurs d'alçada s'haja interposat contra la desestimació per silenci administratiu d'una sol.licitud pel transcurs del termini, aquest s'entendrà estimat si, arribat el termini de resolució, l'òrgan administratiu competent no dictara resolució expressa.

7. L'estimació per silenci administratiu té a tots els efectes la consideració d'acte administratiu finalitzat del procediment.

8. La desestimació per silenci administratiu només té els efectes de permetre a les persones interessades la interposició del recurs administratiu o contenciós administratiu que resulte procedent.

SECCIÓ III - NORMES SOBRE GESTIÓ

SUBSECCIÓ I - DE CRÈDITS TRIBUTARIS

CAPÍTOL I - DE VENCIMENT PERIÒDIC

ARTICLE 10é.-IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES.

1. El padró fiscal de l'Impost sobre Béns Immobles s'elaborarà d'acord amb el padró cadastral format per la Gerència Territorial del Centre de Gestió Cadastral i Cooperació Tributària al que s'incorporaran les alteracions conseqüència de fets o actes coneguts per l'Ajuntament i en els termes convinguts amb el CGCCT.

2. Les variacions d'ordre físic, econòmic o jurídic que es produesquen en els béns gravats tindran efectivitat des del dia primer de l'any següent i es podran incorporar en el padró corresponent a aquest període les variacions si no s'ha derivat modificació de la base imposable.

3. El notari sol.licitarà a l'Ajuntament certificació de deutes pendents per l'Impost sobre Béns Immobles, als efectes de fer constar aquest punt en l'escriptura, per tal d'informar sobre l'abast de la responsabilitat que dimana del que preveu l'article 76é de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals.

4. A efectes de determinar les quotes tributàries que han de figurar en el padró, s'aplicaran els tipus impositius aprovats per l'Ajuntament i, en el seu cas, el coeficient d'actualització de valors cadastrals aprovat per la Llei de Pressupostos Generales de l'Estat o per la Llei de Mesures Fiscals, Administratives i de l'Ordre Social o per aquella que la substituesca. No serà necessari procedir a la notificació individualitzada de les modificacions, ja que aquestes procedeixen de l'ordenança fiscal reglamentàriament tramitada i de l'ordenament jurídic

ARTICLE 11é.IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA.

1. El padró fiscal de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica es formarà d'acord amb el padró de l'any anterior, on s'hi incorporaran les altes i els efectes d'altres modificacions (transferències, canvis de domicili i baixes) formalitzades en l'exercici immediatament anterior.

2. Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats, a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, que conste al seu nom el vehicle en el permís de circulació.

3. A efectes de determinar les tarifes a què es refereix l'article 96é de la Llei 39/1988 es considerarà potència del vehicle la resultant d'aplicar la fórmula establerta per l'article 260é del Codi de la Circulació.

4. Per a obtenir el deute tributari que constarà en el padró, sobre les tarifes esmentades en el punt anterior s'aplicarà el coeficient d'increment aprovat en l'Ordenança Fiscal, si hi haguera.

5. No serà necessari procedir a la notificació individualitzada de les modificacions originades per variació del coeficient d'increment o del quadre de tarifes, ja que aquestes procedeixen de l'Ordenança Fiscal reglamentàriament tramitada i d'una Llei Estatal de general i obligatòria aplicació.

ARTICLE 12é.-IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES.

1. El padró fiscal de l'Impost sobre Activitats Econòmiques s'elaborarà d'acord amb la matrícula de contribuents formada per l'Administració Estatal, on s'hi incorporaran les alteracions conseqüència de fets o actes coneguts per l'Ajuntament i en els termes convinguts amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

2. Sobre les quotes mínimes, fixades per l'Administració Estatal, s'aplicaran, si hi haguera, el coeficient d'increment i índexs de situació, aprovats per l'Ajuntament a l'empara del que autoritzen els articles 88é i 89é de la Llei 39/1988.

3. Les variacions en la quota tributària originades per modificació dels coeficients referits en el punt anterior o per variació de les tarifes de l'impost aprovades per Llei de Pressupostos Generals de l'Estat o Llei de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social o per aquella que la substituesca, no precisaran de notificació individualitzada, ja que procedeixen de l'Ordenança Fiscal reglamentàriament tramitada i d'una Llei Estatal de general i obligatòria aplicació

ARTICLE 13é.-TAXES.

1. Els padrons s'elaboraran d'acord amb el padró de l'exercici anterior, on s'hi incorporaran les modificacions derivades de la variació de tarifes aprovades en l'Ordenança Fiscal corresponent, així com altres incidències que no constituesquen alteració dels elements essencials determinants del deute tributari i que foren conegudes per l'Ajuntament.

2. Les variacions en la quota tributària originades per modificació de les tarifes que conté l'Ordenança Fiscal no necessiten notificació individualitzada, ja que l'Ordenança ha estat exposada al públic i tramitada reglamentàriament.

ARTICLE 14é.-APROBACIÓ DE PADRONS.

1. Els padrons s'elaboraran pel Servei de Gestió Tributària i la Intervenció fiscalitzarà i prendrà raó.

2. L'aprovació dels padrons és competència de l'alcalde, de conformitat amb la revocació de la delegació conferida a la Comissió de Govern, aprovada per Decret d'Alcaldia de data 18 d'octubre de 2000. (Base XLII de les Bases d'Execució del Pressupost per a 2002).

3. La comptabilització del reconeixement de drets tindrà lloc quan haja recaigut l'acord referit en l'apartat anterior.

ARTICLE 15é.-CALENDARI FISCAL.

Amb caràcter general, s'estableix que els períodes per a pagar els tributs de caràcter periòdic seran els següents:

a. IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES preferiblement entre els mesos de juny i setembre, si bé els períodes de cobrament seran notificats de conformitat amb el que disposa l'art. 88 del RGR.

b. IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES preferiblement entre els mesos de juny i setembre, si bé els períodes de cobrament seran notificats de conformitat amb el que disposa en l'art. 88 del RGR.

c. IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA .

* Serà aprovat durant el mes de març

* L'exposició pública, a través de publicació en el BOP, tauler d'anuncis i mitjans de difusió que l'Ajuntament crega convenient, es realitzarà des de la publicació i durant el mes d'abril.

* El període de cobrament serà de l'1 maig al 30 juny

d. TAXA PER ENTRADA DE VEHICLES A TRAVÉS DE LES VORERES

e. TAXA PER ESCOMBRARIES

f. TAXA PER APARCAMENT EXCLUSIU.

Els padrons corresponents a les taxes de les lletres d), e) i f) es tramitaran de la següent forma:

* Seran aprovats durant el mes de gener

* L'exposició pública a través de publicació en el BOP, tauler d'anuncis i mitjans de difusió que l'Ajuntament crega convenient, es realitzarà des de la publicació i durant el mes de febrer.

* El període de cobrament serà de l'1 març al 30 abril

g. TAXA PER MERCAT.

El padró d'aquest tribut es tramitarà de la següent forma:

* Serà aprovat durant el mes de febrer

* Exposat al públic des de la seua aprovació i durant el mes de març. Aquesta exposició i donada la seua peculiaritat, es realitzarà únicament a través d'edictes que es col.locaran en llocs visibles dins del Mercat.

* El període de cobrament per al primer semestre serà de l'1 abril al 30 abril. Per al segon semestre serà de l'1 juliol al 31 juliol.

h. TAXA PER VENDA AMBULANT.

Aquest padró no serà necessari la seua publicació i el seu període de cobrament abraçarà:

* per al primer semestre de l'1 de febrer al 2 de març.

* per al segon semestre de l'1 de juliol al 31 de juliol.

ARTICLE 16é.-EXPOSICIÓ PÚBLICA.

1. Conegut el calendari fiscal, l'alcalde ordenarà la seua publicació mitjançant un anunci i al tauler d'edictes de l'Ajuntament i pels mitjans que s'estimen més convenients.

2. Els padrons fiscals, que contenen les quotes que s'han de pagar i els seus elements tributaris determinants, s'exposaran al públic en les oficines municipals un mes abans d'iniciar-se els respectius períodes de cobrament i per termini d'un mes.

3. Les quotes i la resta d'elements tributaris, atès que no constitueixen altes en els respectius registres, sinó que fan referència a un fet imposable ja notificat individualment al subjecte passiu, seran notificades col.lectivament, a l'empara del que preveu l'article 124é.3 de la Llei General Tributària.

4. Contra l'exposició pública dels padrons i de les liquidacions que s'hi incorporen, es podrà interposar recurs de reposició, previ al contenciós administratiu, en el termini d'un mes, a comptar des de la data de publicació i la del començament del període voluntari de cobrament, respectivament.

ARTICLE 17é.-ANUNCIS DE COBRAMENT.

L'anunci del calendari fiscal regulat en l'article anterior podrà complir, a més de la funció de donar a conèixer l'exposició pública de padrons, la de publicar l'anunci de cobrament a què es refereix l'article 88é del Reglament General de Recaptació.

Perquè es complesca aquesta finalitat hauran de constar també els següents extrems:

Mitjans de pagament: Diners de curs legal o xec bancari a favor de l'Ajuntament.

Llocs de pagament: En les entitats col.laboradores que figuren en el document de pagament o en les oficines municipals.

Advertència que: Transcorreguts els terminis assenyalat com a períodes de pagament voluntaris, els deutes seran exigits pel procediment de constrenyiment i meritarà el recàrrec de constrenyiment, interessos de demora i, si s'escau, les costes que es produesquen.

ARTICLE 18é.-LIQUIDACIONS PER ALTES.

1. En relació als tributs de cobrament periòdic es practicarà liquidació d'ingrés directe o bé autoliquidació en aquests casos:

a) Quan per primera vegada han ocorregut els fets o actes que poden originar l'obligació de contribuir.

b) Quan l'Ajuntament coneix per primera vegada l'existència del fet imposable, encara que s'hagen meritat amb anterioritat el tribut i sense perjudici de les sancions que poguessen correspondre.

c) Quan s'han produït modificacions en els elements essencials del tribut diferents de les aprovades amb caràcter general en la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat o Llei de mesures fiscals, administratives i de l'orde ordre social o llei que la substituesca i de la variació de tipus impositius recollida en les Ordenances Fiscals.

2. Pel que fa a l'aprovació i notificació de les liquidacions a que es refereix aquest article, serà d'aplicació el règim general regulat en el capítol següent.

3. Una vegada notificada l'alta en el corresponent padró, es notificaran col.lectivament les successives liquidacions mitjançant edictes.

CAPÍTOL II - DE VENCIMENT NO PERIÒDIC

ARTICLE 19é.-PRÀCTICA DE LIQUIDACIONS.

1. En els termes regulats en les ordenances fiscals i mitjançant aplicació dels respectius tipus impositius, es practicaran liquidacions d'ingrés directe quan l'Ajuntament conega l'existència de fet imposable dels següents tributs:

a) Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana.

b) Impost sobre Construccions, Instal.lacions i Obres.

c) Contribucions especials.

d) Taxes

e) Preus Públics

2. Les liquidacions a què es refereix el punt anterior seran practicades pel Servei de Gestió Tributària i fiscalitzades per la Intervenció.

3. L'aprovació de les liquidacions compet a l'alcalde i amb aquesta finalitat s'elaborarà una relació resumen dels elements tributaris, on haurà de constar la presa de raó de la Intervenció.

4. La contabilització del reconeixement de drets tindrà lloc una vegada haja recaigut l'acord d'aprovació referit en el punt anterior.

ARTICLE 20é.-PRESENTACIÓ DE DECLARACIONS.

1. El Servei de Gestió Tributària de Rendes i Exaccions establirà els mecanismes per a conèixer de l'existència de fets imposables que originen la meritació dels tributs referits en l'article anterior.

Amb aquesta finalitat, es recabarà informació de notaris, registradors de la propietat, oficines liquidadors de l'Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, així com d'altres dependències municipals; tot això per a conèixer les transmissions de domini i la realització d'obres.

2. Sense perjudici del que preveu el punt anterior, els subjectes passius estan obligats a presentar les declaracions establertes legalment. L'incompliment d'aquesta obligació constituirà una infracció tributària simple.

3. En concret pel que fa a l'Impost sobre Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana estan obligats a declarar les persones i en els terminis que a continuació s'indiquen:

a) En les transmissions inter vivos la part que transmet i la part que adquireix, en el termini de trenta dies hàbils comptats des de la transmissió.

No obstant, quan aquestes transmissions es formalitzen en escriptura pública atorgada davant de notari que ha convingut amb l'Ajuntament l'aportació de còpia de l'escriptura, la part que transmet i la part que adquireix queden alliberats de l'obligació de presentar la seua declaració.

b) En les transmissions per causa de mort, la part que adquireix en el termini de sis mesos. Dins d'aquest termini, l'obligat pot sol.licitar la pròrroga del període fins a un any comptat des de la mort de la part que transmet.

4. Els Serveis Municipals verificaran el compliment de les obligacions relacionades en el punt anterior i es podrà imposar sanció de 50.000 pessetes d'acord amb el que preveu la subsecció II de la secció V d'aquesta Ordenança.

ARTICLE 21é.-NOTIFICACIÓ DE LES LIQUIDACIONS.

1. Per a notificar les liquidacions tributàries a què es refereix l'article anterior, s'expedirà un document de notificació on haurà de constar:

a) Elements essencials de la liquidació.

b) Mitjans d'impugnació, terminis d'interposició de recursos, llocs on poden ser presentats i òrgan davant del que poden interposar-se.

c) Lloc, termini i forma en què ha de ser satisfet el deute tributari.

2. Els documents descrits en el punt anterior es dirigiran al domicili assenyalat per l'interessat per a rebre les notificacions i, en el seu defecte, al que constara en els arxius municipals.

3. Com a conseqüència del primer intent de notificació pot succedir:

a) Que la notificació siga entregada a l'interessat, en aquest cas el notificador ha de retornar a l'Ajuntament el justificat de recepció que conté la identificació i firma del receptor i la data en què té lloc la recepció.

b) Que la notificació s'entregue a persona distinta de l'interessat. En aquest cas hauran de constar, a més, en el justificat de recepció de la firma i identitat de la persona que es fa càrrec de la notificació.

c) Que l'interessat o el seu representant rebutge la notificació. En aquest cas s'especificaran les circumstàncies de l'intent de notificació i es tindrà per efectuada.

d) Que no siga possible entregar la notificació. En aquest cas el notificador registrarà en la targeta de justificació de recepció el motiu que ha impossibilitat l'entrega, així com el dia i hora en què ha tingut lloc l'intent de notificació.

4. En el supòsit de l'apartat d) del punt anterior, relatiu a l'intent de notificació personal amb resultat infructuós, per absència de l'interessat, es procedirà a la realització d'una segona visita, en dia i hora diferents a aquells en què va tenir lloc la primera. El resultat d'aquesta segona actuació pot ser igual a l'assenyalat en els apartats a), b), c), d) del punt 3 i del mateix punt haurà de quedar la deguda constància en la targeta de justificant de recepció que serà retornada a l'Ajuntament.

5. En tot cas, a la vista del justificat de recepció retornat, haurà ser possible conèixer la identitat del notificador.

6. L'entrega material del document notificació podrà realitzar-se pel servei de correus, per notificador municipal o mitjançant personal pertanyent a empresa amb què l'Ajuntament haja contractat el servei de distribució de notificacions

ARTICLE 22é.-PUBLICACIÓ EN EL BOP

1. De resultar també sense efecte el segon intent de notificació, a què es refereix l'article anterior en el seu punt 4, es deixarà un avís en el bústia de l'immoble assenyalat com a domicili, en els qual es donarà coneixement a l'interessat de l'acte corresponent i de la subsegüent publicació mitjançant edictes en el BOP i la resta de llocs reglamentaris. Amb aquests requisits la notificació s'entendrà vàlidament practicada. L'avís haurà de contindre, així mateix, la indicació a l'interessat de la possibilitat de personar-se, per ell mateix o mitjançant representant, per a ser notificat en la seu de l'òrgan gestor, en el termini 10 dies, comptat a partir de la data de publicació en el BOP.

2. De les actuacions realitzades d'acord al que s'anyala anteriorment, haurà de quedar constància en l'expedient, així com qualsevol circumstància que haguera impedit l'entrega en el domicili designat per a la notificació.

3. En els supòsits de publicacions d'actes que continguen elements comuns, es publicaran de forma conjunta els aspectes coincidents i s'especificaran solament els aspectes individuals de cada acte.

Si s'apreciara que la notificació de determinats fets o actes administratius mitjançant anuncis en el BOP pot lesionar drets o interessos legítims, l'alcalde ordenarà que es publique una breu indicació del seu contingut, on s'assenyale el lloc de l'Ajuntament on els interessats podran comparèixer per a conèixer el text íntegre de l'expedient.

CAPÍTOL III - CONCESSIÓ DE BENEFICIS FISCALS

ARTICLE 23é.-SOL.LICITUD.

1. La concessió o denegació d'exempcions, reduccions o bonificacions s'ajustarà a la normativa específica de cada tribut, sense que en cap cas puga admetre's l'analogia per a estendre més allà dels seus termes estrictes l'àmbit de les exempcions o bonificacions.

2. Tret que existesca una previsió legal expressa en contra, la concessió de beneficis fiscals té caràcter rogat, per la qual cosa hauran de ser sol.licitats, mitjançant instància dirigida a l'alcalde, que haurà d'acompanyar-se de la fonamentació que el sol.licitant considere suficient.

3. Amb caràcter general, la concessió de beneficis fiscals no tindrà caràcter retroactiu, per la qual cosa els seus seues efectes començaran a operar des del moment en què per primera vegada tinga lloc la meritació del tribut amb posterioritat a l'adopció de l'acord de concessió del benefici fiscal.

4. El Servei de Gestió Tributària tramitarà l'expedient i elaborarà una proposta de resolució que informada per Intervenció s'elevarà a la Comissió de Govern , a qui competeix adoptar l'acord de concessió o denegació del benefici fiscal.

5. La Intervenció establirà el procediment per a verificar que es compleix la caducitat de beneficis fiscals, quan ha arribat el seu termini de gaudi.

CAPÍTOL IV - RECURSOS

ARTICLE 24é.-NORMES GENERALS.

1. La revisió i declaració de nul.litat dels actes dictats en matèria de gestió tributària i recaptadora es portarà a terme de conformitat amb el que disposa la normativa vigent.

2. No seran en cap cas revisables els actes administratius confirmats per sentència judicial ferma.

3. Les devolucions d'ingressos indeguts i la rectificació d'errors materials i de fet es portaran a terme de conformitat amb el que estableix en els articles 155é i 156é de la Llei General Tributària.

ARTICLE 25é.-INTERPOSICIÓ DE RECURSOS. (RECURS DE REPOSICIÓ)

1. En la gestió de tributs locals, contra els actes administratius d'aprovació dels padrons, aprovació de les liquidacions i concessió o denegació de beneficis fiscals, els interessats poden interposar davant del mateix òrgan que els va dictar, recurs de reposició en el termini d'un mes, a comptar des de la notificació expressa o l'exposició pública dels corresponents padrons. El recurs de reposició, previ al contenciós administratiu, té caràcter obligatori.

2. El recurs de reposició s'interposarà mitjançant un escrit on es faran constar les següents dades:

a. Les circumstàncies personals del recurrent i, en el seu cas, del seu representant, amb indicació del NIF o CIF.

b. El domicili que sol.licite el recurrent a efectes de notificació.

c. L'acte administratiu que es recorre, la data en què es va dictar, núm. de l'expedient, i a més les dades relatives a aquest que es consideren convenients.

d. El lloc i la data d'interposició del recurs.

e. Òrgan davant de qui es formula el recurs El lloc i la data d'interposició del recurs.

3. En el recurs d'interposició es formularan les al.legacions tant sobre qüestions de fet com de dret. Amb aquest escrit es presentaran els documents que servesquen de base a la pretensió que s'exercita.

Si l'escrit del recurs no reuneix els requisits exigits per la legislació aplicable es requerirà a l'interessat perquè en un termini de deu dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que, si així no lo fera, es tindrà per desistit de la seua petició, prèvia resolució.

4. L'error en la qualificació del recurs per part del recurrent no serà obstacle per a la seua tramitació, sempre que es deduesca el seu vertader caràcter.

5. La resolució dictada serà congruents amb les peticions formulades per l'interessat, sense que en cap cas es puga agreujar la seua situació inicial, però podrà entrar a resoldre qüestions de l'expedient no plantejades en el recurs.

6. Contra la denegació del recurs de reposició, pot interposar-se un recurs contenciós administratiu en els terminis següents:

a) Si la resolució ha estat expressa, en el termini de dos mesos comptats des del dia següent al de la publicació de la disposició impugnada o al de la notificació o publicació de l'acte que pose fi a la via administrativa.

b) Si no hi haguera cap resolució expressa, en el termini d'un any a comptar des del dia següent a aquell en què, d'acord amb la seua normativa específica, es produesca l'acte presumpte.

7. La interposició del recurs regulat en el punt 1 no requereix el previ pagament de la quantitat exigida; no obstant, la interposició del recurs no detindrà en cap cas l'acció administrativa per a la cobrament, a menys que l'interessat sol.licite la suspensió del procediment. En aquest supòsit serà indispensable aportar garantia que cobresca el total del deute.

8. Contra actes de gestió de preus públics cabrà el mateix recurs previst en el punt 1.

ARTICLE 26é.-REVISIÓ D'ACTES.

1. El Ple de l'Ajuntament, previ dictamen favorable del Consell d'Estat, o òrgan consultiu de la Comunitat Autònoma si hi haguera, podrà declarar la nul.litat dels actes nuls de ple dret a què es refereix l'article 62é de la Llei 30/1992.

2. També podran ser anul.lats els actes declaratius de drets quan concórreguen les següents circumstàncies:

a) Que aquests actes infringesquen l'ordenament jurídic, fins i tot la desviació de poder.

b) Que el procediment de revisió s'inicie abans de transcorreguts quatre anys des que es van dictar.

En la resta de casos, l'anul.lació dels actes declaratius de drets requerirà la prèvia declaració de lesivitat i ulterior recurs contenciós administratiu, acte que correspon al Ple de l'Ajuntament i que no pot adoptar-se quan hagen transcorregut quatre anys des que es va dictar l'acte.

3. El procediment de nul.litat a què es refereix aquest article podrà iniciar-se per acord de l'òrgan que va dictar l'acte o a instància de l'interessat. En el procediment seran escoltats aquells a favor dels quals va reconèixer drets l'acte que es pretén anul.lar.

ARTICLE 27é.-REVOCACIÓ D'ACTES.

1. L'Ajuntament podrà revocar en qualsevol moment els seus actes de gravamen o desfavorable, sempre que aquesta revocació no constituesca dispensa o exempció no permesa per les lleis o siga contrari al principi d'igualtat, a l'interés públic o a l'ordenament jurídic.

L'Ajuntament podrà, així mateix, rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància dels interessats, els errors materials, de fet o aritmètics en els seus actes.

2. Els interessats en procediments que versen sobre matèries no tributàries regulades en aquesta Ordenança que consideren la revocació dels actes administratius necessària per a l'exercici dels seus drets podran sol.licitar la revisió aportant les proves pertinents.

3. Tramitat l'expedient en que es justifique la necessitat de procedir a la rectificació, el servei competent formularà proposta d'acord rectificatori, que informada per la Intervenció, haurà de ser aprovada pel mateix òrgan que va dictar l'acte objecte de rectificació.

ARTICLE 28é.-SUSPENSIÓ DEL PROCEDIMENT PER INTERPOSICIÓ DE RECURSOS.

1. Quan, dins del termini per a interposar els recursos administratius a què es refereix l'article 25é d'aquesta Ordenança, l'interessat sol.licite la suspensió del procediment, aquesta es concedirà, sempre que s'acompanye una garantia que cobresca el total del deute.

2. La garantia podrà constituir-se per qualsevol dels següents mitjans:

a) Dipòsit en diners efectiu o en valors públics en la Caixa General de Dipòsits o en les seues sucursals o, en el seu cas, en la corporació o entitat interessada. Quan es tracte de deute públic anotat s'aportarà un certificat d'immobilització del saldo corresponent a favor de l'òrgan que va dictar l'acte.

b) Aval o fiança de caràcter solidari prestat per un banc, caixa d'estalvis, cooperativa de crèdit o societat de garantia recíproca.

c) Fiança personal i solidària presentada per dos contribuents de la localitat de reconeguda solvència, només per a dèbits que no excedesquen de la quantitat que a aquest efecte es fixe mitjançant una ordre ministerial.

3. Excepcionalment, l'òrgan a qui competesca resoldre el recurs podrà suspendre, sense garantia a sol.licitud del recurrent, l'execució de l'acte recorregut, quan concórrega alguna de les següents circumstàncies:

a) Que l'execució pogués causar perjudicis d'impossible o difícil reparació.

b) Quan l'òrgan aprecie que en dictar l'acte impugnat s'ha pogut incórrer en error aritmètic, material o de fet.

4. Els actes d'imposició de sancions tributàries quedaran automàticament suspesos d'acord amb el que preveu en la Llei General Tributària i en la Llei de Drets i Garanties del Contribuent.

5. Quan haja estat resolt el recurs de reposició interposat en període voluntari en sentit desestimatori es notificarà a l'interessat i se li concedirà un termini per a pagar en període voluntari, en els següents termes:

a) Si la resolució es notifica en la primera quinzena del mes, el deute es podrà satisfer fins al dia 5 del mes següent o l'immediatament hàbil posterior.

b) Si la resolució es notifica entre els dies 16 i últim de cada mes, el deute es podrà satisfer fins al dia 20 del mes següent o l'immediatament hàbil posterior.

6. Quan de la resolució del recurs es derive l'obligació de modificar la liquidació, el deute resultant podrà ser abonat en els mateixos terminis establerts en el punt anterior.

7. Quan l'Ajuntament conega la desestimació d'un recurs contenciós administratiu, haurà de notificar el deute resultant i concedir un període per a efectuar el pagament sense recàrrec, determinat segons allò previst en el punt 5é

8. Quan l'execució de l'acte haguera estat suspesa, una vegada conclosa la via administrativa, els òrgans de recaptació no iniciaran o, en el seu cas, reprendre les actuacions del procediment de constrenyiment mentre no concloga el termini per a interposar el recurs contenciós administratiu, sempre que la vigència i eficàcia de la caució aportada es mantinga fins llavors.

9. Quan s'interpose un recurs contenciós administratiu contra la resolució del recurs de reposició, la suspensió acordada en via administrativa es mantindrà, sempre que hi haja garantia suficient, fins que l'òrgan judicial competent adopte la decisió que corresponga en relació amb la suspensió.

10. La garantia arribarà a cobrir l'import del deute tributari recorregut i l'interés de demora que origine la suspensió. La suspensió es comunicarà a la Intervenció i durarà mentre no es resolga el recurs de forma expressa. Si la pretensió no prosperara, el termini d'ingrés del deute tributari recorregut serà igual al que, en la data d'interposar el recurs, faltara per a transcórrer el període voluntari.

La garantia tindrà duració indefinida.

11. Es podrà requerir a l'interessat perquè aclaresca, acredite o complemente qualsevol de les situacions indicades en la seua sol.licitud o documents adjunts, en un termini de 10 dies. En cas d'inactivitat es considerarà que la sol.licitud està rebutjada.

ARTICLE 29é.-ALTRES SUSPENSIONS DE PROCEDIMENT.

1. Les sol.licituds de suspensió de procediment, formulades en terminis diferents dels establerts en l'article 28é.1 d'aquesta Ordenança, seran examinades aplicant el principi d'aparença de bon dret i sols s'atendran si el Servei de Gestió Tributària estima que, de la continuïtat del procediment, poden derivar danys greus per al sol.licitant, o per a altres afectats.

2. Sense necessitat de garantia es paralitzaran les actuacions del procediment quan l'interessat ho sol.licite si demostra l'existència d'alguna de les circumstàncies següents:

a) Que ha existit un error material, aritmètic o de fet en la determinació del deute.

b) Que el deute ha estat ingressat, condonat i compensat.

ARTICLE 30é.-CONCURRÈNCIA DE PROCEDIMENTS.

1. En els casos de concurrència de procediments administratius de constrenyiment i procediments d'execució o concursals universals, judicials i no judicials, el tresorer sol.licitarà dels òrgans judicials informació sobre aquests procediments que puga afectar als drets de l'Ajuntament de Benicarló; es podrà procedir a l'embargament preventiu de béns, amb anterioritat a la suspensió del procediment.

2. Una vegada obtinguda la informació sol.licitada segons el paràgraf anterior, es donarà compte als Serveis Jurídics i s'adjuntarà tota la documentació que siga necessària i en concret certificació dels deutes, per tal que els Serveis Jurídics assumesquen la defensa dels drets de l'Ajuntament de Benicarló.

3. La competència per a subscripció d'acords o convenis que resulten de la tramitació del procediment anterior, correspondrà a l'alcalde.

CAPÍTOL V - DEVOLUCIÓ D'INGRESSOS INDEGUTS

ARTICLE 31é.-INICIACIÓ.

1. Amb caràcter general, el procediment s'iniciarà a instància de l'interessat, qui haurà de fonamentar el seu dret i adjuntar el comprovant d'haver satisfet el deute.

La persona obligada al pagament formularà per escrit una sol.licitud en les oficines de Recaptació.

2. No obstant el que disposa en el punt anterior, podrà acordar-se d'ofici la devolució en els supòsits següents:

a) Quan després d'haver-se satisfet una liquidació tributària, aquesta siga anul.lada per qualsevol dels motius i procediments regulats en el capítol anterior.

b) Quan s'haja produït indubitativa duplicitat de pagament.

3. Amb caràcter general totes les devolucions es realitzaran a través de transferències bancàries, per la qual cosa l'interessat haurà d'aportar, juntament amb la instància, les seues dades bancàries.

ARTICLE 32é.-TRAMITACIÓ DE L'EXPEDIENT.

1. Quan el dret a la devolució naix com a conseqüència de la resolució d'un recurs o de l'anul.lació o revisió d'actes dictats en via de gestió tributària, el reconeixement d'aquell dret correspon al mateix òrgan que ha aprovat l'acte administratiu que l'origina.

2. En els supòsits de pagaments duplicats la recaptació emetrà certificats.

3. L'expedient administratiu de devolució d'ingressos indeguts es tramitarà pel Servei de Gestió Tributària.

4. La Intervenció fiscalitzarà l'expedient i verificarà especialment que amb anterioritat no s'havia operat cap devolució de la quantitat que es sol.licita i que en l'expedient consta el document original acreditatiu del pagament.

Només en circumstàncies excepcionals podrà substituir-se la carta de pagament original per un certificat d'ingrés de l'Administració que va cobrar el deute.

5. El reconeixement del dret a la devolució originarà el naixement d'una obligació reconeguda, que com a tal haurà de comptabilitzar-se i quedarà subjecta al procediment d'ordenació de pagament i pagament material.

6. Prescriurà als quatre anys el dret a la devolució d'ingressos indeguts. S'interromprà aquest termini per qualsevol acte fefaent del subjecte passiu que pretenga la devolució de l'ingrés indegut o per qualsevol acte de l'Administració en què es reconega la seua existència.

ARTICLE 33é.-COLABORACIÓ D'UNA ALTRA ADMINISTRACIÓ.

Si la resolució de l'expedient exigira la prèvia resolució de reclamació interposada contra una liquidació resultant d'elements tributaris fixats per una altra administració, el Servei de Gestió Tributària efectuarà la remissió de documentació que considere suficient a l'òrgan competent, de la qual cosa donarà coneixement a l'interessat.

SUBSECCIÓ II - DE CRÈDITS NO TRIBUTARIS

CAPÍTOL I - PREUS PÚBLICS

ARTICLE 34é.-PREUS PÚBLICS.

1. Haurà de practicar-se una autoliquidació individualitzada en els següents supòsits:

a) Quan s'ha formulat una sol.licitud d'utilització privativa o aprofitament especial de béns de domini públic local que, al tenir caràcter continuat, origina una alta en el registre de contribuents.

b) Quan es sol.licita la utilització privativa o prestació de serveis sense continuïtat en el temps i es constitueixen actes singulars.

ARTICLE 35é.-INICI PERÍODE EXECUTIU.

El període executiu i el procediment administratiu de constrenyiment s'inicien per a les liquidacions prèviament notificades (en forma col.lectiva o individual) no ingressades al seu venciment, el dia següent al venciment del termini d'ingrés en període voluntari.

CAPÍTOL II - MULTES DE CIRCULACIÓ

ARTICLE 36é.-DENÚNCIES.

1. El procediment sancionador s'incoarà d'ofici per l'Alcaldia o regidor en qui delegue, quan tinga notícies dels fets que puguen constituir infraccions als preceptes del text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial o Ordenança d'Ordenació i Regulació del Trànsit, Circulació i Seguretat Vial de Benicarló, o mitjançant una denúncia formulada pels agents de l'autoritat encarregats de la vigilància i seguretat del trànsit. Així mateix es podrà incoar un procediment com a conseqüència de denúncia formulada per qualsevol persona que tinga coneixement dels fets esmentats.

2. Rebuda la denúncia en l'Alcaldia, es procedirà a la qualificació dels fets i graduació de la multa o a la verificació de la qualificació i multa consignades per l'agent denunciant i s'impulsarà la ulterior tramitació o es proposarà per l'òrgan instructor a l'autoritat competent la corresponent resolució que declare la inexistència d'infracció en els casos que els fets denunciats no en foren constitutius o la improcedència d'imposar sanció, en els supòsits en què no puga identificar-se al seu autor.

3. Sense perjudici que els òrgans competents puguen comprovar els fets a què es referesquen, en els casos en què puguen suposar un risc per a la seguretat vial, les denúncies de caràcter anònim seran arxivades sense que hagen d'efectuar-se ulteriors tràmits al respecte.

4. Com a norma general, les denúncies de caràcter obligatori, formulades per agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit, es notificaran en l'acte als denunciats i s'hi farà constar: a) dades identificació del vehicle; b) import de la sanció; c) identitat del denunciat, si fóra coneguda; d) relació circumstanciada del fet; e) lloc, data i hora de la infracció; f) dades del denunciant; g) així com que amb elles queden incoats els corresponents expedients i, en conseqüència, disposen d'un termini de quinze dies perquè al.leguen tot el que consideren convenient per a la seua defensa i proposen les proves que estimen oportunes. Per raons justificades que hauran de constar en les pròpies denúncies, se'ls podran notificar amb posterioritat i no seran vàlides les denúncies formulades pels agents de l'autoritat sense parar als denunciats o notificades en l'acte, a menys que hi consten i es notifiquen les causes concretes i específiques per les que no va ser possible notificar l'acte o detindre el vehicle.

5. En els supòsits de no notificació en l'acte per causes degudament justificades, la notificació es remetrà al domicili del conductor o del titular del vehicle. Es considerarà domicili de notificacions aquell que els interessats hagen expressament indicat i, en el seu defecte, el que figure en els Registres de Conductores i Infractors, i en el de vehicles, respectivament. Les notificacions a què done lloc el procediment es realitzaran en el lloc anteriorment indicat.

ARTICLE 37é.-NOTIFICACIÓ DE LA DENÚNCIA.

Les notificacions a què es fa referència en l'article anterior, s'ajustaran al règim i requisits previstos en la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i per tant:

Les notificacions es practicaran per qualsevol mitjà que permeta tenir constància de la recepció per l'interessat o el seu representant, així com de la data, la identitat i el contingut de l'acte notificat. L'acreditatiu de la notificació efectuada s'incorporarà a l'expedient.

Quan la notificació es practique en el domicili de l'interessat, si aquest no es trobara present en el moment d'entregar-se la notificació, se'n podrà fer càrrec qualsevol persona que es trobe en el domicili i faça constar la seua identitat. Si ningú pogués fer-se càrrec de la notificació, es farà constar aquesta circumstancia en l'expedient, juntament amb el dia i l'hora en què es va intentar la notificació, intent que es repetirà per una sola vegada i en una hora distinta dins dels tres dies següents.

Quan l'interessat o el seu representant refaça les notificacions a què done l'expedient, es farà constar en l'expedient i s'especificaran les circumstancies de l'intent de notificació i es tindrà per efectuat el tràmit seguint el procediment.

Quan els interessats en un expedient siguen desconeguts, s'ignore el lloc de la notificació o el mitjà a què es refereix el punt a) d'aquest article, o bé, intentada la notificació, no s'haguera pogut practicar, la notificació es farà mitjançant anuncis en el tauler d'edictes de l'Ajuntament en el seu últim domicili i en el Butlletí Oficial de la Província".

En el cas que l'últim domicili conegut radicara en un país estranger, la notificació s'efectuarà mitjançant la seua publicació al tauler d'anuncis del consulat o secció consular de l'ambaixada corresponent.

L'Ajuntament de Benicarló podrà establir altres formes de notificació complementàries a través dels restants mitjans de difusió, que no exclogueren l'obligació de notificar d'acord amb els dos paràgrafs anteriors.

ARTICLE 38é.-AL.LEGACIONS.

1. L'òrgan competent de l'Ajuntament serà l'instructor de l'expedient i haurà de notificar les denúncies, si no s'haguera fet pel denunciant, al pressumpte infractor segons el que estableix en l'article anterior. Se li concedirà un termini de quinze dies perquè al.legue tot el que considere convenient per a la seua defensa i propose les proves que estime oportunes.

2. De les al.legacions del denunciat, llevat que no aporten dades noves o distintes de les inicialment constatades pel denunciant, se li'n donarà trasllat perquè informe en el termini màxim de quinze dies. Vistes les al.legacions presentades i informe del denunciante, en el seu cas, per l'òrgan instructor s'elevarà a l'Alcaldia o regidor en qui delegue, proposta de resolució. Quan fóra necessari per a l'esbrinament i qualificació dels fets o per a la determinació de les possibles responsabilitats, l'instructor acordarà l'obertura d'un període de prova, per un termini no superior a trenta dies ni inferior a deu, a fi que puguen practicar-se totes les que siguen adequades. L'instructor del procediment només podrà rebutjar-ho mitjançant una resolució motivada les proves proposades pels interessats, quan siguen improcedents.

3. En els casos en què, a petició de l'interessat, hagen d'efectuar-se proves la realització de les quals implique despeses que no haja suportar l'Ajuntament, aquest podrà exigir-ne l'anticip, a reserva de la liquidació definitiva, una vegada practicada la prova. La liquidació de les despeses es practicarà unint els comprovants que acrediten la seua realitat i quantia.

4. Una vegada conclosa la instrucció de l'expedient i formulada la seua proposta de resolució, es donarà trasllat als interessats perquè, en un termini no inferior a deu dies ni superior a quinze i amb vista de l'expedient, puguen al.legar allò que estimen pertinent i presentar els documents que tinguen per oportú.

ARTICLE 39é.-IMPOSICIÓ DE SANCIONS.

1. La responsabilitat per les infraccions segons el que disposa La Llei sobre Trànsit, Circulació i Seguretat Vial i la seua corresponent ordenança de Benicarló, recaurà directament en l'autor del fet en què consistesca la infracció.

2. El titular que figure en el Registre de Vehicles serà en tot cas responsable per les infraccions relatives a la documentació del vehicle, les relatives a l'estat de conservació, quan les deficiències afecten a les condicions de seguretat del vehicle i per les derivades de l'incompliment de les normes relatives a reconeixements periòdics.

3. El titular del vehicle, degudament requerit per a això, té el deure d'identificar al conductor responsable de la infracció i si incumplira aquesta obligació en el tràmit procedimental oportú sense causa justificada, serà sancionat pecuniàriament com a autor de falta greu.

4. L'acció per a sancionar les infraccions prescriu als tres mesos, comptats a partir del dia en què els fets s'hagueren comès. Prèviament a la iniciació i durant la substanciació del procediment sancionador es comprovarà si la infracció ha prescrit. En aquest cas, s'acordarà la no procedència de la seua iniciació o continuació. La prescripció s'interromp per qualsevol actuació administrativa de què tinga coneixement el denunciat o estiga encaminada a esbrinar la seua identitat o domicili i es practique amb projecció externa a la dependència en que s'origine. També s'interromp la prescripció per la notificació efectuada d'acord amb el que estableix l'article 37. El termini de prescripció es reprendrà si el procediment estaguera paralitzat durant més d'un mes per causa no imputable al denunciat.

5. L'alcalde o regidor en qui delegue dictarà una resolució sancionadora o resolució que decrete la inexistència de la infracció, succintament motivada, en el termini de sis mesos a comptar des què es va iniciar el procediment i decidirà totes les qüestions plantejades pels interessats i aquelles altres derivades del procediment.

6. La resolució no podrà tenir en compte fets distints dels determinats en la fase d'instrucció del procediment, sense perjudici de la seua diferent valoració jurídica.

7. Si no haguera recaigut cap resolució transcorreguts trenta dies des de la finalització del termini de sis mesos des de la iniciació del procediment, es produirà la caducitat d'aquest i es procedirà a l'arxiu de les actuacions, a sol.licitud de qualsevol interessat o d'ofici pel propi òrgan competent per a dictar la resolució, excepte en els casos en què el procediment s'hagués paralitzat per causa imputable als interessats o en el supòsit de suspensió del procediment previst en l'article 2, apartat 1, del Reial Decret 320/1994 de 25 de febrer.

8. No es podrà procedir a l'execució de les sancions previstes que no hagen adquirit fermesa en via administrativa.

ARTICLE 40é.-PAGAMENT DE LA MULTA.

1. Iniciat el procediment sancionador, el reconeixement per l'infractor de la seua responsabilitat podrà resoldre el procediment, amb la imposició de la sanció que escaiga. El pagament voluntari per l'imputat, en qualsevol moment anterior a la resolució, podrà implicar també l'acabament del procediment, sense perjudici de la possibilitat d'interposar els recursos procedents.

2. Les sancions de multa, quan el fet no estiga castigat en les lleis penals ni puguen donar origen a la suspensió de les autoritzacions a què es refereix l'article 67 de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial, podran fer-se efectives dins dels deu dies següents a la notificació de la denúncia, amb una reducció del 30 per 100 sobre la quantia que es fixe provisionalment.

3. Les multes hauran de fer-se efectives a través d'entitats financeres, dins dels quinze dies hàbils següents a la data de la seua fermesa.

4. Vençut el termini d'ingrés establert en l'apartat anterior sense que s'haguera satisfet la multa, o sense presentar-se el recurs corresponent en la via contenciosa administrativa, l'òrgan instructor remetrà a l'òrgan corresponent de l'Ajuntament un escrit on es faça constar el fet anterior, per a la seua exacció que es portarà a terme pel procediment de constrenyiment i es liquidarà el recàrrec del 20 per 100 sobre el nominal de la multa.

ARTICLE 41é.-PRESCRIPCIÓ DE LA MULTA.

1. L'acció per a sancionar les infraccions prescriu als tres mesos, comptats a partir del dia en què els fets s'hagueren comés.

2. El termini de prescripció de la sanció serà d'un any i començarà a contar-se des del dia següent a aquell en què adquiresca fermesa la resolució per la qual s'impose la sanció; aquest termini només s'interromprà per les actuacions encaminades a la seua execució.

ARTICLE 42é.-RESOLUCIÓ DE RECURSOS.

1. Les resolucions que posen fi a la via administrativa seran recurribles davant de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu, prèvia comunicació a l'òrgan que va dictar l'acte.

2. No es tindran en compte en la resolució dels recursos, fets, documents o al.legacions del recurrent, si podent-los haver-los pogut aportar durant el tràmit d'al.legacions, no s'ha fet.

ARTICLE 43é.- NOTIFICACIÓ A UNA PERSONA DISTINTA DEL CONDUCTOR RESPONSABLE DE LA INFRACCIÓ.

1. Quan s'ha notificat la denúncia a qui figura com a titular en el Registre de Trànsit i es demostra que era una altra persona el conductor en el moment de la infracció, s'estimarà l'al.legació, si aquesta es va comunicar en el moment de presentació al.legacions i es retrotraurà l'expedient al moment de la notificació de la denúncia, d'acord amb l'article 18 del RD 320/1994 de 25 de febrer. En cas contrari, es continuarà amb el procediment iniciat.

2. L'alcalde, o regidor en qui delegue, podrà imposar la sanció pecuniària prevista en l'article 72.3 de la Llei de Seguretat Vial, com a autor d'una falta greu al titular del vehicle per no haver identificat al conductor responsable en el moment procedimental oportú, sense causa justificada.

CAPÍTOL III - ALTRES CRÈDITS

ARTICLE 44é.-ALTRES CRÈDITS NO TRIBUTARIS.

1. A més dels preus públics i multes de circulació, la gestió de les quals es regula en els capítols 1r i 2n d'aquesta secció, l'Ajuntament és titular d'altres crèdits de dret públic i per a la seua realització es dicten algunes regles en aquest capítol.

2. Per al cobrament d'aquestes quantitats, l'Ajuntament ostenta les prerrogatives establertes legalment per a la Hisenda de l'Estat, i actuarà, en el seu cas, segons els procediments administratius corresponents i podrà aplicar el procediment recaptador fixat en el Reglament General de Recaptació; tot això, en virtut del que preveu en l'article 2n.2 de la Llei 39/1988, en relació amb els articles 31é i 32é de la Llei General Pressupostària.

ARTICLE 45é.-RESPONSABILITATS CONTRACTUALS.

1. L'adjudicatari de la realització d'obres municipals que ocasione danys i perjudicis com a conseqüència de l'execució d'aquelles o bé per la demora la seua conclusió, estarà obligat a indemnitzar l'Ajuntament.

2. L'import d'aquesta indemnització en cas d'impagament es detraurà de la fiança definitiva que hagués constituït el contractista i, si aquesta no arribara a cobrir la quantia de la responsabilitat, s'exaccionarà per la via de constrenyiment la suma no coberta.

ARTICLE 46é.-REINTEGRAMENTS.

1. Si l'Ajuntament concedira una subvenció finalista i l'aplicació no ha estat correctament justificada, exigirà que s'acredite la seua destinació.

2. Verificada la indeguda aplicació, total o parcial, es requerirà el reintegrament de la suma no destinada a la finalitat perquè es va concedir. Si aquest reintegrament no té lloc en el termini que es señale, podrà ser exigit en via de constrenyiment.

3. En el supòsit de realització d'un pagament indegut, tan prompte com Intervenció conega la situació, es requerirà al perceptor perquè reintegre el seu import en el terme que s'assenyala. Si s'incumplira aquesta obligació, el reintegrament s'exigirà en via de constrenyiment.

ARTICLE 47é.-MULTES.

Les multes que s'imposen per infracció del que disposa la legislació urbanística o en les ordenances de policia municipal, s'exaccionaran pel procediment recaptador general regulat en la secció 3a d'aquesta Ordenança.

ARTICLE 48é.-RECAPTACIÓ.

1. La cobrament dels ingressos de dret públic a què es refereix aquest capítol es realitzarà en la tresoreria de la corporació.

2. L'alcalde podrà autoritzar la col.laboració d'entitats bancàries, supòsit que, en el seu cas, es notificarà a l'obligat al pagament.

3. Els obligats al pagament respondran amb tots els seus béns presents i futurs, llevat de les limitacions establertes per la Llei.

4. Aquesta responsabilitat s'extendrà a aquells que per qualsevol títol legal o voluntari, estiguen obligats a fer-se càrrec dels deutes. Si la responsabilitat és subsidiària, una vegada s'hagen declarat fallits el deutor principal i els responsables solidaris, per resolució de l'alcalde s'aprovarà la derivació de responsabilitat, a proposta del tresorer municipal.

SECCIÓ IV - RECAPTACIÓ

SUBSECCIÓ I - ORGANITZACIÓ

ARTICLE 49é.-ÒRGANS DE RECAPTACIÓ.

1. La gestió recaptadora dels crèdits tributaris i la resta de dret públic municipal es realitzarà directament per l'Ajuntament; amb aquest fi s'ha creat el Servei de Recaptació Municipal, la direcció del qual l'ostenta el tresorer municipal.

2. El Servei de Recaptació s'estructura en les unitats administratives de Recaptació Voluntària, Recaptació Executiva i Comptabilitat.

3. Correspon a la Unitat de Recaptació Voluntària la realització de les següents funcions:

a) Formulació de propostes a la tresoreria sobre millora dels mitjans, circuits i relacions que intervenen en el procediment de recaptació voluntària.

b) Control i execució de les actuacions necessàries per a aplicar les instruccions internes i verificar que la recaptació en període voluntari es desenvolupa de conformitat amb el que preveu en el Reglament General de Recaptació i en aquesta Ordenança.

4. Correspon a la Unitat de Recaptació Executiva la realització de les següents funcions:

a) Formulació de propostes a la tresoreria per a l'establiment de circuits de col.laboració i adopció d'altres mesures que puguen millorar el procediment de recaptació en període executiu.

b) Control i execució de les actuacions necessàries per a aconseguir que l'extinció dels deutes no satisfets en període voluntari tinga lloc en el temps més breu possible i es realitze de conformitat amb el que disposen les instruccions internes, el Reglament General de Recaptació i aquesta Ordenança.

5. Correspon a la Unitat de Comptabilitat la realització de les tasques necessàries per a assegurar la puntual contabilització de tots els fets i actes que hagen de tenir reflex comptable en els comptes de Recaptació en els termes establerts en les normes internes que emanen de la Intervenció i en aquesta Ordenança.

6. Correspon a la Intervenció i a la tresoreria Municipal dictar Instruccions Tècniques per a desenvolupar i complementar les funcions atribuïdes a les Unitats de Recaptació en els apartats anteriors; sense perjudici de les modificacions que puguen resultar en cas de variació de l'Organigrama.

7. En el procediment de recaptació en via de constrenyiment, les competències i funcions que el Reglament General de Recaptació assigna als òrgans del Ministeri d'Economia i Hisenda s'hauran d'entendre referides als òrgans municipals, segons la correlació que s'indica en els articles següents.

ARTICLE 50é.-FUNCIONS DE L'ALCALDE.

A l'alcalde correspondrà l'exercici de les funcions atribuïdes al delegat d'Hisenda en el Reglament General de Recaptació, amb especial referència als següents supòsits:

a) Concessió d'ajornament i fraccionament de deutes, a proposta del tresorer, en els termes fixats en l'article 83.1 d'aquesta Ordenança.

b) De conformitat amb el que estableix en la Llei Orgànica 2/1.987, de 18 de maig de conflictes jurisdiccionals, promourà la qüestió de competències davant dels jutjats i tribunals quan coneguen els procediments de constrenyiment sense haver esgotat la via administrativa.

c) Sol.licitud del jutge de primera instància corresponent de l'autorització judicial per a l'entrada en el domicili del deutor, en els supòsits de dilació en les contestacions.

d) Exercici d'accions en els supòsits que els registradors de la propietat incomplesquen els termes establerts per la Llei en la pràctica d'assentaments i expedició de certificacions que interessen al procediment executiu.

e) Autorització d'alienació per concurs de béns.

f) Sol.licitud a les autoritats competents de la protecció i auxili necessari per a l'exercici de la funció recaptadora, excepte en els casos de perill per a les persones, els valors o fons. En aquest cas, la sol.licitud podrà realitzar-la el propi cap de la Unitat.

g) Acordar l'adjudicació de béns a l'Ajuntament prèvia consulta als Serveis Tècnics sobre la seua utilitat.

h) Resolució de terceries que degudament complimentades es presenten en la Unitat de Recaptació.

i) Dictar acords de derivació de responsabilitat.

j) Autorització, si escau, de subscripció d'acords o convenis a què s'arribe en els processos concursals.

k) Autoritzar el procediment d'adjudicació directa dels béns embargats, si existeixen raons d'urgència o en aquells en què no siga possible o no convinga promoure la concurrència.

ARTICLE 51é.-FUNCIONS DE L'INTERVENTOR.

Correspondrà a l'interventor:

a) Expedir les certificacions de descobert.

b) Fiscalitzar i prendre raó dels fets o actes que suposen una modificació en els drets reconeguts i en els ingressos recaptats municipals.

c) Dirigir la comptabilitat municipal i organitzar-la així que, entre altres fins previstos en la Llei 39/1988, complesca el d'aportar informació sobre l'estat de la recaptació i la situació individualitzada dels drets i els deutors.

d) Totes aquelles funcions que, segons el Reglament General de Recaptació, corresponen a la Intervenció de la Delegació d'Hisenda.

ARTICLE 52é.-FUNCIONS DEL TRESORER.

Correspon al tresorer:

a) Dictar la providència de constrenyiment i la providència d'embargament.

b) Dirigir el procediment recaptador en les dues fases de període voluntari i executiu.

c) Instar dels serveis interns municipals, la col.laboració necessària per al correcte desenvolupament de la gestió recaptadora i en concret la que es relaciona a continuació:

1) Sol.licitud d'informació sobre béns del deutor per a l'embargament.

2) Sol.licitud de captura, dipòsit i precinte de vehicles a les autoritats que tinguen al seu càrrec la vigilància de la circulació.

3) Sol.licitud de locals per a la custòdia i dipòsit de béns embargats.

4) Designació de funcionari tècnic per a la valoració dels béns embargats.

5) Informe sobre la utilitat de l'adjudicació a favor de l'Ajuntament de béns no alienats en subhasta.

6) En els supòsits en què siga desconegut el parador del deutor es sol.licitarà a l'Ajuntament del territori en què es presumeix la residència, la certificació i informes corresponents.

7) Sol.licitud de designació de tècnic en els supòsits que siga necessari procedir a la delimitació dels béns immobles embargats.

ARTICLE 53é.-FUNCIONS DE L'ASSESSORIA JURÍDICA.

A l'Assessoria Jurídica de l'Ajuntament correspondran les funcions atribuïdes al Servei Jurídic de l'Estat, amb especial referència als següents supòsits:

a) Informe previ per a l'acord de derivació i declaració de responsabilitat.

b) Emetre informes previs sobre conflictes jurisdiccionals.

c) Representació de l'Ajuntament davant dels òrgans judicials en procediments concursals i altres d'execució.

d) Emetre informe preceptiu, en el termini de cinc dies, als efectes del que disposa en l'article 26é del Reglament Hipotecari.

e) Informe previ, en el termini de 15 dies, a la resolució de terceries per part de l'Alcaldia.

ARTICLE 54é.-ALTRES FUNCIONS.

1. Qualsevol altra funció atribuïda a òrgans del Ministeri d'Hisenda, distints dels referenciats anteriorment, correspondrà a l'Ajuntament dins de l'esfera de competències deduïda de la seua organització interna.

2. En supòsits de dubtosa atribució funcional, resoldrà l'alcalde a proposta de la tresoreria.

ARTICLE 55é.-SISTEMA DE RECAPTACIÓ.

1. La recaptació de tributs i d'altres ingressos de dret públic municipals es realitzarà en període voluntari a través de les entitats col.laboradores que es ressenyaran en el document notificació remés al domicili del subjecte passiu; document que serà apte i suficient per a permetre l'ingrés en entitats col.laboradores.

2. En el cas de tributs i preus públics periòdics, la notificació, que podrà ser utilitzada com a document de pagament, es remetrà per correu ordinari, sense justificant de recepció, ja que no és preceptiu el poder acreditar la recepció pel subjecte passiu.

Si no es reberen aquests documents, el contribuent pot acudir a l'Oficina de Recaptació, on s'expedirà el corresponent duplicat.

3. En els supòsits de tributs de venciment periòdic, una vegada notificada l'alta en el corresponent registre, les quotes successives hauran ser satisfetes en els terminis fixats en el calendari de cobrament, sense que es puga oposar a l'inici de la via de constrenyiment la no recepció del document de pagament.

4. El pagament dels deutes en període executiu podrà realitzar-se en una entitat col.laboradora en les condicions i terminis determinats en el document que es remetrà al domicili del deutor.

ARTICLE 56é.-DOMICILIACIÓ BANCÀRIA.

1. Es potenciarà la domiciliació bancària i s'impulsarà la campanya que divulgue els seus avantatges.

2. En els supòsits de rebuts domiciliats, no es remetrà al domicili del contribuent el document de pagament; alternativament, les dades del deute s'incorporaran en el suport magnètic que origine el corresponent càrrec bancari. L'entitat financera haurà d'expedir i remetre el comprovant de càrrec en compte.

3. S'ordenarà el càrrec en la compte dels obligats al pagament a meitat del període voluntari. Si la domiciliació no fóra atesa, l'entitat bancària ho comunicarà d'immediat, a fi que la Unitat de Recaptació puga remetre al subjecte passiu el document de pagament.

ARTICLE 57é.-ENTITATS COL.LABORADORES.

1. Són col.laboradores en la recaptació les entitats de dipòsit autoritzades per a exercir la col.laboració, les quals en cap cas tindran el caràcter d'òrgans de la recaptació municipal.

2. L'autorització de noves entitats col.laboradores haurà de ser aprovada per la Comissió de Govern. Aquesta autorització podrà recaure en una entitat de dipòsit i, en supòsits singulars, en un altre tipus d'entitats, o en agrupacions de contribuents.

3. Les funcions que realitzaran les entitats de dipòsit col.laboradores de la recaptació són les següents:

a) Recepció i custòdia de fons, entregats per part de qualsevol persona, com a mitjà de pagament dels crèdits municipals, sempre que s'aporte el document expedit per l'Ajuntament i el pagament tinga lloc en les dates reglamentades.

b) Les entitats bancàries situaran els fons procedents de la recaptació en comptes restringits dels que siga titular l'Ajuntament.

c) Enregistrament puntual de les dades que permeten identificar el crèdit tributari satisfet i la data de pagament; s'elaborarà el corresponent suport informàtic que, quinzenalment, serà entregat a la Unitat de Comptabilitat, juntament amb el comprovant acreditatiu que ha estat ordenada la transferència de fons al compte designat per tresoreria.

4. Les entitats col.laboradores de la recaptació, hauran d'ajustar estrictament les seues actuacions a les directrius que conté l'acord d'autorització, en el qual necessàriament haurà de contemplar-se l'exigència de responsabilitat per al supòsit d'incompliment de les normes.

ARTICLE 57é.-ENTITATS COL.LABORADORES.

1. Són col.laboradores en la recaptació les entitats de dipòsit autoritzades per a exercir la col.laboració, les quals en cap cas tindran el caràcter d'òrgans de la recaptació municipal.

2. L'autorització de noves entitats col.laboradores haurà de ser aprovada per la Comissió de Govern. L'autorització podrà recaure en una entitat de dipòsit i, en supòsits singulars, en altre tipus d'entitats, o en agrupacions de contribuents.

3. Les funcions a realitzar per les entitats de dipòsit col.laboradores de la recaptació són les següents:

a) Recepció i custòdia de fons, entregats per part de qualsevol persona, com a mitjà de pagament dels crèdits municipals, sempre que s'aporte el document expedit per l'Ajuntament i el pagament tinga lloc en les dates reglamentades.

b) Les entitats bancàries situaran en comptes restringits dels quals siga titular l'Ajuntament els fons procedents de la recaptació.

c) Enregistrament puntual de les dades que permeten identificar el crèdit tributari satisfet i la data de pagament. S'elaborarà el corresponent suport informàtic que, quinzenalment, serà entregat a la Unitat de Comptabilitat, juntament amb el comprovant acreditatiu de l'ordre de transferència de fons al compte designat per la tresoreria.

4. Les entitats col.laboradores de la recaptació, hauran d'ajustar estrictament les seues actuacions a les directrius que conté l'acord d'autorització, en el qual necessàriament haurà de contemplar-se l'exigència de responsabilitat per al supòsit d'incompliment de les normes.

SUBSECCIÓ II - GESTIÓ RECAPTADORA

CAPÍTOL I - NORMES COMUNES

ARTICLE 58é.-ÀMBIT D'APLICACIÓ.

1. L'Administració Municipal, per a la realització dels ingressos de dret públic que haja de percebre, ostenta les prerrogatives establertes en les Lleis Generals Pressupostària, Tributària i normativa concordant, a l'empara del que preveuen els articles 31é i següents de la Llei General Pressupostària.

2. Sent així, les facultats i actuacions de l'Ajuntament abasten i s'estenen a la gestió de tributs i d'altres recursos de dret públic, als quals se'ls pot aplicar les referències reglamentàries a la categoria de tributs.

ARTICLE 59é.-OBLIGATS AL PAGAMENT.

1. En primer lloc, estan obligats al pagament com a deutors principals:

a) Els subjectes passius dels tributs, siguen contribuents o substituts.

b) Els retenidors i els que hagen d'efectuar ingressos a compte de qualsevol tribut

c) Els infractores, per les sancions pecuniàries que els siguen imposades, estiguen o no compresos en les lletres anteriors.

2. Si els deutors principals, referits en el punt anterior, no compleixen la seua obligació, estaran obligats al pagament:

a) Els responsables solidaris.

b) Els responsables subsidiaris, prèvia declaració de fallida dels deutors principals.

c) Els que adquireixen explotacions i activitats econòmiques.

3. Segons l'article 34 de la Llei General Tributària la concurrència de dos o més titulars en el fet imposable determinarà que queden solidàriament obligats front a la Hisenda Pública, llevat que la Llei pròpia de cada tribut disposara el contrari.

4. Els successores mortis causa dels obligats al pagament dels deutes enumerats en els punts anteriors, es subrogaran en la posició de l'obligat a qui succeesquen i respondran de les obligacions pendents dels seus causants amb les limitacions que resulten de la legislació civil per a l'adquisició de la seua herència. No obstant, en morir el subjecte infractor no es transmeten les sancions pecuniàries imposades.

5. En el cas de societats o entitats dissoltes, liquidades, les seues obligacions tributàries pendents es transmetran als socis o partícips en el capital, que respondran d'elles solidàriament, fins al límit del valor de la quota de liquidació que se'ls haguera adjudicat.

ARTICLE 60é.-OBLIGACIÓ D'INGRÉS

El deute tributària haurà de ser satisfet en primer lloc pel contribuent, el substitut, el que haja d'ingressar a compte o el retenidor a qui s'haja notificat reglamentàriament la corresponent liquidació, o que per precepte legal haja d'autoliquidar-la o ingressar els seu import en el Tresor Públic.

Així mateix les sancions pecuniàries imposades com a conseqüència d'infraccions tributàries hauran de ser satisfetes en primer lloc pels subjectes infractores.

ARTICLE 61é.- RESPONSABLES SOLIDARIS.

1. En els supòsits de responsabilitat solidària previstos per les lleis, quan haja transcorregut el període voluntari de pagament sense que el deutor principal haja satisfet el deute, sense perjudici de la seua responsabilitat, es podrà reclamar dels responsables solidaris el pagament.

2. S'entendrà produïda la falta de pagament del deute tributària una vegada transcorregut el període voluntari, bé pel venciment del termini a partir de la notificació en els casos de deutes liquidats per l'Administració, bé pel venciment del termini per a autoliquidar i ingressar en el Tresor, en els casos en què el subjecte passiu o retenidor estan obligats a això.

3. La responsabilitat solidària arriba a tots els components del deute tributari amb excepció de les sancions pecuniàries.

4. Una vegada requerit el pagament al responsable solidari, els interessos i costos que es produesquen fins al moment del pagament, seran, així mateix, exigibles al responsable.

ARTICLE 62é.-PROCEDIMENT PER A EXIGIR LA RESPONSABILITAT SOLIDÀRIA.

1. Transcorregut el període voluntari de pagament, el cap de la Unitat de Recaptació prepararà l'expedient, segons el qual el tresorer proposarà a l'alcalde que dicte l'acte de derivació de responsabilitat solidària.

2. Des de la Unitat de Recaptació es requerirà al responsable, o a qualsevol d'ells, si són diversos, perquè efectue el pagament, a la vegada que se li dóna audiència, amb caràcter previ a la derivació de responsabilitat, per termini de quinze dies, en el qual els interessats podran al.legar i presentar els documents que estimen pertinents.

Vistes les al.legacions en el seu cas presentades i, si no ha estat satisfet el deute, es dictarà acte de derivació de responsabilitat on conste:

a) Els elements essencials de la liquidació i del títol executiu.

b) Text íntegre de l'acord de declaració de responsabilitat.

c) Mitjans d'impugnació que poden ser exercits pels responsables solidaris, contra la liquidació, o l'extensió i fonament de la responsabilitat, amb indicació de terminis i òrgans davant dels quals hauran d'interposar-se.

d) Lloc, termini i forma en què haja de satisfer-se el deute, que seran els establerts per als ingressos en període executiu.

3. Els deutes tributaris i responsabilitats derivades de l'exercici d'explotacions i activitats econòmiques per persones físiques o jurídiques, o per aquelles entitats a què es refereix l'article 33 de la LGT, seran exigibles a aquells que els succeesquen per qualsevol concepte en la titularitat o exercici d'aquests. La responsabilitat en aquest cas és solidaria.

4. Les accions dirigides contra el deutor principal o un responsable solidari no impediran altres accions posteriors contra la resta dels obligats al pagament, mentre no es cobre el deute per complet.

ARTICLE 63é.-RESPONSABLES SUBSIDIARIS.

1. En els supòsits previstos en les lleis, els responsables subsidiaris estan obligats al pagament quan els deutors principals i responsables solidaris hagen estat declarats fallits i s'haja dictat un acte administratiu de derivació de responsabilitat.

2. La responsabilitat subsidiària, tret que una norma especial dispose una altra cosa, s'estén al deute tributari inicialment liquidada i notificada al deutor principal en període voluntari.

3. Amb caràcter previ a la derivació de responsabilitat, es donarà audiència a l'interessat en la forma regulada en el punt 2 de l'article anterior.

4. L'acte administratiu de derivació serà dictat per l'alcalde i notificat en la forma establerta en l'article anterior.

ARTICLE 64é.-SUCCESSORS EN ELS DEUTES TRIBUTÀRIES.

1. Dissolta i liquidada una societat, s'exigirà als seus socis o partícips en el capital, el pagament dels deutes pendents fins al límit del valor de la quota de liquidació que se'ls haguera adjudicat.

2. Mort qualsevol obligat al pagament d'un deute la gestió recaptadora continuarà amb els seus hereus i, en el seu cas, legataris. Quan conste la seua defunció, es requerirà als successors el pagament del deute.

3. En cas de defunció de l'obligat al pagament, si no existeixen hereus coneguts o quan els coneguts hagen renunciat a l'herència o no l'hagen acceptada, el cap d'Unitat de Recaptació Executiva posarà els fets en coneixement del tresorer, qui donarà trasllat a l'Assessoria Jurídica, als efectes pertinents.

4. Si es procedira a dictar un acte de derivació de responsabilitat, es donarà audiència prèvia als interessats durant un termini de 15 dies.

ARTICLE 65é.-DOMICILI.

1. Tret que una norma regule expressament la forma de determinar el domicili fiscal, per a gestionar un determinat recurs, a efectes recaptadors, el domicili serà:

a) Per a les persones naturals, el de la seua residència habitual.

b) Per a les persones jurídiques, el del seu domicili social.

2. El contribuent pot designar un altre domicili propi o del seu representant per a poder rebre-hi les notificacions administratives.

3. En tot cas els subjectes passius dels tributs municipals estan obligats a declarar les variacions en el seu domicili i també posar de manifest les incorreccions que poguessen observar en les comunicacions adreçades des de l'Ajuntament.

4. Quan l'Ajuntament conega que el domicili declarat pel subjecte passiu davant de l'Administració Tributària Estatal és diferent del que consta en la seua base de dades podrà rectificar aquest últim i incorporar-lo com a element de gestió associat a cada contribuent i constituirà la direcció on remetre totes les notificacions derivades de la gestió recaptadora.

5. El domicili declarat pel subjecte passiu o rectificat per l'Ajuntament segons les seues fonts d'informació, s'incorporarà com a element de gestió associat a cada contribuent i constituirà la direcció a la qual remetre totes les notificacions derivades de la gestió recaptadora.

6. Els subjectes passius que residesquen en l'estranger durant més de sis mesos cada any natural estaran obligats a designar un representant amb domicili en territori espanyol.

ARTICLE 66é.-LEGITIMACIÓ PER A EFECTUAR I REBRE EL PAGAMENT.

1. El pagament pot realitzar-se per qualsevol dels obligats i també per terceres persones amb plens efectes extintius del deute.

2. El tercer que ha pagat el deute no podrà sol.licitar de l'Administració la devolució de l'ingrés i tampoc exercir altres drets de l'obligat, sense perjudici de les accions que en via civil poguessen correspondre-li.

3. El pagament del deute haurà de realitzar-se a l'Oficina de Recaptació o en les entitats designades com a col.laboradores, la relació de les quals consta als document notificació remesos al contribuent.

ARTICLE 67é.-DEURE DE COL.LABORACIÓ AMB L'ADMINISTRACIÓ.

1. Tota persona natural o jurídica, pública o privada està obligada a proporcionar a l'Administració Tributària les dades i antecedents necessaris per al cobrament de les quantitats que com a ingressos de dret públic haja de percebre.

2. En particular les persones o entitats dipositàries de diners en efectiu o en comptes, valors i altres béns de deutors a l'Administració Municipal en període executiu, estan obligades a informar als òrgans de recaptació i a complir els requeriments que, en exercici de les funcions legals, s'efectuen.

3. L'incompliment de les obligacions de prestar col.laboració, a què es refereix aquest article, podrà originar la imposició de sancions, segons el que estableix en la subsecció II de la secció V d'aquesta Ordenança.

ARTICLE 68é.-GARANTÍES DEL PAGAMENT.

1. L'Ajuntament de Benicarló gaudeix de prelació per al cobrament dels crèdits de dret públic vençuts i no satisfets així que concórrega amb creditors que no ho siguen de domini, penyora, hipoteca o qualsevol altre dret real degudament inscrit en el corresponent registre amb anterioritat a la data en què s'hi faça constar el dret de l'Ajuntament de Benicarló.

2. En els recursos de dret públic que graven periòdicament els béns o drets inscribibles en un registre públic, l'Ajuntament de Benicarló tindrà preferència sobre qualsevol altre creditor o la part que adquireix, encara que aquests hagen inscrit els seus drets per al cobrament dels deutes no satisfets corresponents a l'any natural en què s'exercite l'acció administrativa de cobrament i a l'immediat anterior.

A aquests efectes, s'entendrà que l'acció administrativa de cobrament s'exerceix quan s'inicia el procediment de recaptació voluntari.

3. Per a tenir igual preferència que la indicada en l'article precedent per dèbits anteriors als expressats en ell, o per major quantitat, podrà constituir-se una hipoteca especial a favor de l'Ajuntament de Benicarló que tindrà efecte des de la data en què quede inscrita.

ARTICLE 69é.AFECCIÓ DE BÉNS.

1. En els supòsits en què es transmita la propietat o la titularitat d'un dret real d'usdefruit o de superfície o d'una concessió administrativa, els béns immobles objecte dels drets quedaran afectes al pagament de la totalitat dels deutes per Impost sobre Béns Immobles i recàrrecs pendents.

Si escaiguera dictar un acte de derivació de responsabilitat, es donarà audiència prèvia als interessats durant un termini de quinze dies.

2. La derivació de l'acció tributària contra els béns afectes exigirà un acte administratiu i serà aprovada per l'alcalde.

3. L'acte a què es refereix el punt anterior serà notificat a la part que adquireix i se li comunicaran els terminis per a efectuar el pagament i la possibilitat de reclamar contra la liquidació o contra la procedència de la derivació de responsabilitat.

CAPÍTOL II - PARTICULARITATS DE LA

RECAPTACIÓ VOLUNTÀRIA.

ARTICLE 70é.-PERÍODES DE RECAPTACIÓ.

1. El termini d'ingrés en període voluntari dels deutes de venciment periòdic i notificació col.lectiva, tant per tributs com per preus públics seran els determinats per l'Ajuntament, en el calendari de cobrament, que serà publicat en el BOP i exposat al tauler d'anuncis municipal. En cap cas el termini per a pagar aquests crèdits serà inferior a dos mesos naturals.

2. El termini d'ingrés en període voluntari dels deutes per liquidacions d'ingrés directe serà el que conste al document notificació dirigit al subjecte passiu, sense que puga ser inferior al període establert en l'article 20é del Reglament General de Recaptació i que és el següent:

a) Per als deutes notificats entre els dies 1 i 15 del mes, des de la data de la notificació fins al dia 5 del mes següent o l'immediat hàbil posterior.

b) Per als deutes notificats entre els dies 16 i últim del mes, des de la data de notificació fins al dia 20 del mes següent o l'immediat hàbil posterior.

3. Els deutes per conceptes diferents als regulats en els punts anteriors, hauran de pagar-se en els terminis que determinen les normes d'acord amb els deutes que s'exigesquen. En cas de no determinació de terminis, s'aplicarà el que disposa en aquest article.

4. Els deutes no satisfets en els períodes esmentats s'exigiran en via de constrenyiment i es computaran, si s'escau, com a pagaments a compte les quantitats satisfetes fora de termini.

5. Perquè el deute en període voluntari quede extingit, ha de ser pagada en la seua totalitat.

ARTICLE 71é.-DESENVOLUPAMENT DEL COBRAMENT EN PERÍODE VOLUNTARI.

1. Amb caràcter general, el pagament s'efectuarà en entitats col.laboradores. També podran satisfer-se els deutes a l'Oficina de Recaptació.

2. Els mitjans de pagament admissibles són els diners legal i el xec bancari que haurà de ser nominatiu a favor de l'Ajuntament de Benicarló.

3. El deutor de diversos deutes podrà, al realitzar el pagament en període voluntari, imputar-lo a les que lliurement determine.

4. En tot cas, a qui ha pagat un deute se li entregarà un justificant del pagament realitzat que haurà d'estar autenticat mecànicament.

ARTICLE 72é.-CONCLUSIÓ DEL PERÍODE VOLUNTARI.

1. Conclòs el període voluntari de cobrament, després de la recepció i tractament de les cintes informàtiques que contenen les dades de la recaptació d'aquells conceptes el cobrament dels quals ha finalitzat, el Departament d'Informàtica expedirà les relacions de rebuts i liquidacions que no han estat satisfetes en període voluntari.

2. En la mateixa relació es faran constar les incidències de suspensió, ajornament, fraccionament de pagament o anul.lació.

3. La relació de deutes no satisfets i que no estiguen afectats per alguna de les situacions del punt 2 servirà de fonament per a l'expedició de la certificació de descobert col.lectiva.

CAPÍTOL III - PARTICULARITATS DE LA RECAPTACIÓ EXECUTIVA.

ARTICLE 73é.-INICI DEL PROCEDIMENT DE CONSTRENYIMENT.

1. El període executiu i el procediment administratiu de constrenyiment s'inicien per a les liquidacions prèviament notificades, no ingressades al seu venciment, el dia següent al venciment del termini d'ingrés en període voluntari.

2. El procediment de constrenyiment tindrà caràcter exclusivament administratiu i es substanciarà en la manera regulada en el Llibre III del Reglament General de Recaptació; els articles següents constituiran manifestació de punts singulars en què pot incidir la capacitat autoorganitzativa de l'Ajuntament de Benicarló.

ARTICLE 74é.-TERMINIS D'INGRÉS.

1. Els deutes de constrenyiment es pagaran en els següents terminis:

a) Les notificades entre els dies 1 i 15 de cada mes, fins al dia 20 del mes o immediat hàbil posterior.

b) Les notificades entre els dies 16 i últim de cada mes, fins al dia 5 del mes següent o l'immediatament hàbil posterior.

2. Una vegada transcorreguts els terminis del punt 1, el tresorer dictarà providència d'embargament. Si existiren diversos deutes d'un mateix deutor s'acumularan i en el supòsit de realitzar-se un pagament que no en cobresca la totalitat, s'aplicarà als deutes més antics; l'antiguitat es deteminarà en funció de la data de venciment del període voluntari.

ARTICLE 75é.-PROVIDÈNCIA D'EMBARGAMENT.

1. La providència de constrenyiment, dictada pel tresorer municipal és l'acte de l'Administració que despatxa l'execució contra el patrimoni del deutor, en virtut de les certificacions de descobert expedides per la Intervenció, a proposta dels òrgans de recaptació com a títols acreditatius del crèdit.

2. El procediment de constrenyiment podrà ser impugnada per els següents motius:

a. Prescripció

b. Anul.lació, suspensió o falta de notificació reglamentària de la liquidació

c. Pagament o ajornament en període voluntari

d. Defecte formal en el títol expedit per a l'execució. S'entén per defecte formal l'omissió o error en els dades del titulo que impedesquen la identificació del deutor o del deute de constrenyiment, la falta o error substancial de la liquidació del recàrrec de constrenyiment i la falta d'indicació d'haver finalitzat el període voluntari.

ARTICLE 76é.-MESA DE SUBHASTA.

1. La mesa de subhasta de béns estarà integrada pel tresorer, que serà el president, per el cap de la Unitat de Recaptació, per l'interventor i pel funcionari o empleat que designe a aquest efecte i per a aquest acte l'alcalde. Tots ells podran nomenar substituts.

2. Els anuncis de subhasta de béns es publicaran en el Butlletí Oficial de la Província, al tauler d'anuncis de l'Ajuntament i, optativament, quan la naturalesa i valoració del bé ho aconsellen, es publicaran en mitjans de comunicació de gran difusió i en publicacions especialitzades.

3. Els anuncis de subhasta de béns es publicaran en el BOE, quan el tipus de subhasta excedesca de la xifra de 300.506'05 euros.

ARTICLE 77é.-REALITZACIÓ DE SUBHASTES.

1. En les subhastes de béns, el temps per a constituir dipòsits davant de la mesa, serà, en primera licitació de mitja hora. Aquests dipòsits serà d'almenys el 20 per 100 del seu tipus.

2. Els licitadors podran enviar o presentar les seues ofertes en sobre tancat, des de l'anunci de la subhasta, fins a una hora abans del començament d'aquesta. Les ofertes, que tindran el caràcter de màximes, seran registrades i hauran d'anar acompanyades de xec bancari estès a favor de l'Ajuntament per l'import del dipòsit.

3. Acabada la subhasta, s'alçarà l'acta subscrita pels membres de la mesa i la presidència de la mesa procedirà a tornar els dipòsits que s'hagueren constituït i a conservar els pertanyents als adjudicataris.

4. En el supòsit que abans que tinga lloc la subhasta, algun licitadors que hagués presentat la seua oferta en sobre tancat, manifieste per escrit la voluntat de no concórrer a la licitació, es procedirà a la devolució del dipòsit en les condicions establertes en el punt 3.

5. En el supòsit de concurrència de diverses ofertes en sobre tancat, començarà l'admissió de postures a partir de la segona més alta.

6. Quan la mesa tinga que substituir als licitadors en sobre tancat, licitarà per ells, segons els trams establerts en aquest article, sense sobrepassar el límit màxim fixat en la seua oferta.

7. En el supòsit de venda per adjudicació directa, l'alienació s'ha de portar a terme dins del termini de sis mesos a comptar des del moment en què tinga lloc la subhasta.

ARTICLE 78é.-INTERESSOS DE DEMORA.

1. Les quantitats degudes acreditaran interessos de demora des del dia següent al venciment del deute en període voluntari fins a la data del seu ingrés.

2. La base sobre la qual s'aplicarà el tipus d'interés no inclourà el recàrrec de constrenyiment.

3. El tipus d'interés es fixarà d'acord amb el que estableixen els articles 58é.2.c) de la Llei General Tributària i 36é de la Llei General Pressupostària, segons es tracte de deutes tributaris o no tributaris respectivament.

4. Amb caràcter general, els interessos de demora es cobraran juntament amb el principal; si el deutor es negara a satisfer els interessos de demora en el moment de pagar el principal, es practicarà liquidació que haurà de ser notificada i en la qual s'indiquen els terminis de pagament.

5. Si s'embarguen els diners en efectiu o en comptes, podran calcular-se i retenir-se els interessos en el moment de l'embargament, si els diners disponibles foren superiors al deute perseguit. Si el líquid obtingut fóra inferior, es practicarà posteriorment la liquidació dels interessos meritats.

CAPÍTOL IV - AJORNAMENTS I FRACCIONAMENTS.

ARTICLE 79é.-SOL.LICITUD.

1. Les sol.licituds d'ajornament es realitzaran en els terminis següents:

a- Deutes que es troben en període voluntari de recaptació o de presentació de les corresponents autoliquidacions o declaracions liquidacions: en el termini fixat per a l'ingrés en voluntària, art. 20.2 i 3 del RGR.

b- Deutes en via executiva: en qualsevol moment anterior a l'acord d'alienació dels béns embargats.

2. La sol.licitud d'ajornament i fraccionament es dirigirà al tresorer, a qui correspon l'apreciació de la situació econòmica financera de l'obligat al pagament en relació a la possibilitat de satisfer els dèbits i haurà de contindre necessàriament les següents dades:

a. Nom i cognoms, raó social o denominació, NIF o CIF, domicili del sol.licitant, i, en el seu cas, de la persona que el representa. Lloc assenyalat a efectes de notificació.

b. Identificació del deute per al qual es sol.licita l'ajornament, indicant el seu import, concepte, data de finalització del termini d'ingrés voluntari i referència comptable. En el cas d'autoliquidació, cal aportar el document d'autoliquidació degudament complimentat.

c. Causes que motiven la sol.licitud d'ajornament

d. Terminis i la resta de condicions de l'ajornament que es sol.liciten

e. Garantia que s'ofereix

f. Lloc, data i firma del sol.licitant.

3. Si la sol.licitud no reuneix els requisits exigits, l'òrgan competent per a la seua resolució requerirà a l'interessat, perquè, en un termini de deu dies, esmene les faltes o acompanye els documents preceptius, amb indicació que, si així no lo fera, es considerarà desistida la seua sol.licitud i s'arxivarà sense més tràmit.

L'arxiu d'actuacions i el decaïment del dret al tràmit seran declarats mitjançant una providència que dictarà l'òrgan que haguera disposat el tràmit de substanciació.

4. La tresoreria disposarà tot allò necessari perquè les sol.licituds referides en el punt anterior es formulen en document específic, on s'indiquen els criteris de concessió i denegació d'ajornaments, així com la necessitat de fonamentar les dificultades econòmicofinanceres, aportant els documents que es creguen convenients.

5. Serà necessari detallar la garantia que s'ofereix o, en el seu cas, la impossibilitat de constituir fiançament, i també acreditar les dificultades econòmiques.

Els criteris generals de concessió d'ajornament són:

a) Els deutes d'import inferior a 1.502'53 euros podran ajornar-se per un període màxim de tres mesos.

b) El pagament dels deutes d'import comprés entre 1.502'53 i 6.010 euros pot ser aplaçat o fraccionat fins a un any.

c) Si l'import excedeix de 6.010 euros, els terminis concedits poden estendre's fins a 18 mesos.

6. Només excepcionalment es concedirà ajornament dels deutes l'import dels quals siga inferior a 150'25 euros, o per períodes més llargs que els enumerats en el punt anterior, en aquests supòsits l'òrgan encarregat de la seua resolució és la Comissió de Govern previ informe de la Comissió Informativa d'Economia i Hisenda.

7. Els terminis concedits seran comptats des del moment de la notificació de la resolució i portaran sempre data del 5 o 20 (la més pròxima) del mes en què es notifica. El termini màxim de resolució és de 6 mesos, transcorreguts els quals haurà d`entendre's desestimada quan no recaiga resolució, per silenci administratiu negatiu.

8. El fraccionament de pagament, es regirà per les normes aplicables a l'ajornament en tot allò no regulat especialment.

9. A la sol.licitud d'ajornament, caldrà acompanyar-hi:

a. Model oficial d'autoliquidació, liquidació o declaració liquidació degudament complimentada.

b. Compromís irrevocable d'aval solidari.

c. En el seu cas, els documents que acrediten la representació.

d. Aquells altres documents que el sol.licitant acompanye en suport de la seua petició.

10. Quan es sol.licite exempció total o parcial de garantia, s'aportarà:

a. Declaració responsable on es manifeste mancar de béns o no posseir-ne altres que els oferts en garantia.

b. Balanç i compte de resultats dels tres últims anys i informe d'auditoria, si existeix.

c. Pla de viabilitat i qualsevol altra informació amb transcendència econòmicafinancera i patrimonial.

ARTICLE 80é.-INTERESSOS DE DEMORA.

1. Les quantitats el pagament de les quals s'ajorne, exclòs, en el seu cas, el recàrrec de constrenyiment, meritaran interessos de demora pel temps que dure l'ajornament i al tipus d'interés de demora o tipus d'interès legal fixats en la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat i segons es tracte de deutes tributaris o no tributaris.

2. En l'aplicació del número 1, es tindran en compte aquestes regles:

a) El temps d'ajornament es computa des del venciment del període voluntari i fins al final del termini concedit.

b) En cas de fraccionament, es computaran els interessos meritats per cada fracció des del venciment del període voluntari fins al venciment del termini concedit, els qual s'hauran de satisfer juntament amb la fracció.

ARTICLE 81é.-EFECTES DE LA FALTA DE PAGAMENT.

1. En els ajornaments la falta de pagament al venciment de les quantitats ajornades determinarà:

a) Si el deute es trobava en període voluntari en el moment de concedir l'ajornament, s'exigirà per la via de constrenyiment el deute ajornat i els interessos meritats, amb el recàrrec de constrenyiment corresponent.

El recàrrec de constrenyiment s'aplica sobre el principal del deute inicialment liquidada, amb exclusió dels interessos de demora.

De no efectuar-se el pagament en els terminis fixats en l'article 108é del RGR, es procedirà a executar la garantia; en cas d'inexistència o insuficiència d'aquesta, es seguirà el procediment de constrenyiment per a la realització del deute pendent.

b) Si l'ajornament va ser sol.licitat en període executiu, es procedirà a executar la garantia i, en cas d'inexistència o insuficiència d'aquesta, es prosseguirà el procediment de constrenyiment.

2. En els fraccionaments la falta de pagament d'un termini determinarà:

a) Si el deute es trobava en període voluntari, l'exigibilitat en via de constrenyiment per la fracció no pagada i els seus interessos meritats. Aquest cas serà notificat al subjecte passiu i se li concediran els terminis reglamentaris de pagament dels deutes en període executiu.

Si s'incomplira l'obligació de pagar en aquest termini, es consideraran vençuts els restants terminis i s'exigirà també en via de constrenyiment amb execució de garanties i la resta de mitjans d'execució forçosa.

b) Si el deute es trobava en període executiu, continuarà el procediment de constrenyiment per a l'exacció de la totalitat del deute fraccionat pendent de pagament. Si existira garantia es procedirà en primer lloc a la seua execució.

3. En els fraccionaments de pagament en què s'hagen constituït garanties parcials i independents per cada un dels terminis, es procedirà així:

a) Quan el fraccionament haja estat sol.licitat en període voluntari, l'incompliment del pagament d'una fracció determinarà l'exigència per la via de constrenyiment exclusivament de la fracció i els seus interessos de demora, amb el corresponent recàrrec de constrenyiment, i es procedirà a executar la respectiva garantia.

b) Quan el fraccionament haja estat sol.licitat en període executiu, s'executarà la garantia corresponent a la fracció més els interessos de demora meritats.

En ambdós casos, la resta del fraccionament subsistirà en els termes en què es va concedir.

ARTICLE 82é.-GARANTIES.

1. La garantia cobrirà l'import del principal i dels interessos de demora que genere l'ajornament, més un 25 per 100 de la suma d'ambdues partides.

2. S'acceptarà com a garantia l'aval solidari d'entitats de dipòsit que cobresca l'import del deute i dels interessos de demora calculats. El termini d'aquest aval haurà d'excedir en 6 mesos, almenys, al venciment dels terminis concedits i estarà degudament intervingut.

3. La garantia haurà d'aportar-se en el termini de trenta dies següents al de la notificació de l'acord de concessió. Transcorregut aquest termini sense formalitzar la garantia, s'exigirà immediatament per la via de constrenyiment el deute amb els seus interessos i el recàrrec de constrenyiment, sempre que haja conclòs el període reglamentari d'ingrés. Si l'ajornament s'haguera sol.licitat en període executiu, es continuarà el procediment de constrenyiment.

4. Es podrà dispensar d'aportar garantia, que serà acordada per l'òrgan que concedeix l'ajornament, en el supòsit que el deutor manque de mitjans suficients per a garantir la deute i l'execució del seu patrimoni pogués afectar al manteniment de la capacitat productiva i del nivell d'ocupació de l'activitat econòmica respectiva o bé pogués produir greus crebants per als interessos de la Hisenda Pública.

5. No s'exigirà garantia quan l'import dels deutes per tots els conceptes, l'ajornament es sol.licita siga inferior a la xifra que, per orde ministerial, fixe el Ministeri d'Economia i Hisenda.

6. Quan s'haja realitzat anotació preventiva d'embargament en registre públic de béns de valor suficient, a judici del tresorer, es considerarà garantit el deute i no serà necessari aportar nova garantia.

ARTICLE 83é.-ÒRGANS COMPETENTS PER A LA SEUA CONCESSIÓ.

1. La concessió i denegació d'ajornaments i fraccionaments de pagament és competència de l'alcalde, amb la firma del regidor delegat d'Hisenda, el tresorer i l'interventor , en els casos de caràcter general regulats en l'article 79.5.

2. En els casos excepcionals de l'art. 79.6 serà la Comissió de Govern previ informe de la Comissió Informativa d'Economia i Hisenda .

3. L'acord de concessió especificarà la classe de garantia que el sol.licitant haurà d'aportar o, en el seu cas, la dispensa d'aquesta obligació.

4. La resolució de les peticions sobre ajornaments serà notificada, pel recaptador als interessats.

5. Contra la resolució denegatòria de l'ajornament o fraccionament de pagament, podrà interposar-se un recurs de reposició davant de l'alcalde, en el termini d'un mes comptat des del dia de la recepció d'aquesta notificació.

CAPÍTOL V - PRESCRIPCIÓ I COMPENSACIÓ.

ARTICLE 84é.-PRESCRIPCIÓ.

1. El termini per a exigir el pagament dels deutes tributaris prescriu als quatre anys, comptats des de la data de finalització del termini de pagament voluntari.

2. El termini per a determinar els deutes tributaris prescriu als quatre anys, comptats des de la finalització del període per a presentar la declaració exigida legalment.

3. El termini de prescripció dels deutes no tributaris es determinarà segons la normativa particular que en regule la gestió.

4. El termini de prescripció s'interromprà:

a. Per qualsevol acció administrativa, realitzada amb coneixement formal del subjecte passiu, que condueix al reconeixement, regulació, inspecció, assegurament, comprovació, liquidació i recaptació de l'impost meritat per cada fet imposable. A aquests efectes s'entendran com a realitzades directament amb el subjecte passiu les actuacions de juntes, comissions, en el procediment d'estimació global, per als que estagueren degudament representats.

b. Per la interposició de reclamacions o recursos de qualsevol classe.

c. Per qualsevol actuació del subjecte passiu que conduesca al pagament o liquidació del deute.

5. Produïda la interrupció, s'iniciarà de nou el còmput del termini de prescripció a partir de la data de l'última actuació de l'obligat al pagament o de l'Administració.

Interromput el termini de prescripció, la interrupció afecta a tots els obligats al pagament.

6. La prescripció s'aplicarà d'ofici i serà declarada pel tresorer, que anualment instruirà expedient col.lectiu referit a tots aquells deutes prescrits en l'any. Aquest expedient, fiscalitzat per l'interventor, es sotmetrà a aprovació de la Comissió de Govern.

ARTICLE 85é.-COMPENSACIÓ.

1. Podran compensar-se els deutes a favor de l'Ajuntament que es troben en fase de gestió recaptadora, tant voluntària com executiva, amb les obligacions reconegudes per part d'aquell i a favor del deutor.

2. Quan la compensació afecta a deutes en període voluntari, serà necessari que la sol.licite el deutor.

3. Quan els deutes es troben en període executiu, l'alcalde, òrgan competent per a la seua aprovació, pot ordenar la compensació, que es practicarà d'ofici i serà notificada al deutor.

4. Quan la sol.licitud de compensació es presente en període voluntari, si en finalitzar aquest termini estaguera pendent de resolució, no s'expedirà certificació de descobert.

Quan es presente en període executiu, sense perjudici de la no suspensió del procediment, podran paralitzar-se les actuacions d'alienació dels béns embargats fins a la resolució de la sol.licitud.

La resolució en aquest procediment haurà d'adoptar-se en el termini de sis mesos comptats a partir del dia en què la sol.licitud va entrar als registres de l'òrgan administratiu competent per a la seua resolució. Transcorregut aquest termini sense que haja recaigut la resolució es podrà entendre desestimada.

ARTICLE 86é.-COMPENSACIÓ D'OFICI DE DEUTES D'ENTITATS PÚBLIQUES.

1. Els deutes a favor de l'Ajuntament, quan el deutor siga un ens territorial, organisme autònom, Seguretat Social o entitat de dret públic, l'activitat del qual no es regesca per l'ordenament privat, seran compensables d'ofici, una vegada transcorregut el termini d'ingrés en període voluntari.

2. El procediment que cal seguir per a aplicar la compensació serà el següent.

a) La Unitat de Recaptació comprovarà l'existència d'un deute amb l'Ajuntament de les entitats esmentades en el punt 1 i ho posarà en coneixement de la tresoreria.

b) Si el tresorer coneguera l'existència de crèdits a favor de les entitats deutores, traslladarà les seues actuacions a l'Assessoria Jurídica, a fi que puga ser redactada la proposta de compensació.

c) Adoptat l'acord que autoritze la compensació, per part de l'alcalde o Comissió de Govern si aquesta la té delegada, ho comunicarà a l'Entitat deutora i procedirà a la formalització d'aquella quan hagen transcorregut quinze dies sense reclamació del deutor.

ARTICLE 87é.-COBRAMENT DE DEUTES D'ENTITATS PÚBLIQUES.

1. Quan no siga possible aplicar la compensació com a mitjà d'extinció dels deutes de les entitats públiques ressenyades en l'article anterior, per no ostentar cap crèdit contra l'Ajuntament, el tresorer sol.licitarà a la Intervenció de l'ens deutor un certificat acreditatiu del reconeixement de l'obligació de pagar a l'Ajuntament.

2. El tresorer traslladarà a l'Assessoria Jurídica la documentació resultant de les seues actuacions investigadores. Després d'examinar la naturalesa del deute, del deutor i el desenvolupament de la tramitació de l'expedient, l'Assessoria elaborarà la proposta d'actuació, que pot ser una de les següents:

a) Sol.licitar a l'Administració de l'Estat, o a l'Administració Autonòmica que, amb càrrec a les transferències que poguessen ordenar-se a favor de l'ens deutor, s'aplique la retenció de quantitat equivalent a l'import del deute i estiga a disposició de l'Ajuntament.

b) Sol.licitar la col.laboració de l'Agència Estatal Tributària.

3. Quan de les actuacions referides en el punt anterior no resulta la realització del crèdit, s'investigarà l'existència de béns patrimonials a efectes d'ordenar-ne l'embargament, si això és necessari.

4. Les actuacions que, en el seu cas, hagen de portar-se a terme seran aprovades per l'alcalde i de la seua resolució s'efectuarà notificació formal a l'entitat deutora.

ARTICLE 88é.-PRINCIPI DE PROPORCIONALITAT.

1. A efectes de respectar el principi de proporcionalitat entre l'import del deute i mitjans utilitzats per a la seua realització, amb caràcter general i sempre que es compte amb el NIF del deutor i s'haja practicat vàlidament la notificació, si fóra necesssari per a la realització del crèdit es podran ordenar les següents actuacions:

a) Embargament de fons en comptes corrents, amb independència de l'import

b) Embargament de salaris, quan el deute siga superior a 150'25 euros.

c) Embargament de béns immobles, quan el deute supere la quantitat de 300'51 euros.

2. Quan el resultat de les dites actuacions siga negatiu, es formularà proposta de declaració de crèdit incobrable.

CAPÍTOL VI - CRÈDITS INCOBRABLES.

ARTICLE 89é.-SITUACIÓ D'INSOLVÈNCIA.

1. Són crèdits incobrables aquells que no poden fer-se efectius en el procediment de gestió recaptadora per resultar fallits els obligats al pagament, o per haver-se realitzat amb resultat infructuós les actuacions previstes en el punt 1 de l'article anterior.

2. Quan s'hagen declarat fallits els obligats al pagament i responsables, es declararan provisionalment extingits els deutes, sempre que no es rehabiliten en el termini de prescripció. El deute quedarà definitivament extingit si no s'hagués rehabilitat en aquell termini.

3. Declarat fallit un deutor, els seus crèdits de venciment posterior seran donats de baixa per referència a la declaració, si no existeixen altres obligats o responsables.

4. Segons els criteris d'economia i eficàcia en la gestió recaptadora i a efectes de declaració de crèdits incobrables, el cap d'Unitat de Recaptació documentarà degudament els expedients i formularà una proposta que, amb la conformitat del tresorer, es sotmetrà a fiscalització de la Intervenció i a aprovació de la Comissió de Govern. Segons els criteris d'economia i eficàcia en la gestió recaptadora, es detalla a continuació la documentació que cal incorporar en els expedients per a la declaració de crèdit incobrable, en funció de la seua quantia.

5. En tot cas el tresorer valorarà l'oportunitat de tramitar la qualificació de crèdits incobrables als proposats per la Recaptació Municipal, atenent principalment a la seua antiguitat, així com ponderarà la conveniència que es realitzen gestions complementàries pels serveis municipals no contemplades en els següents apartats per a facilitar el possible cobrament dels crèdits.

ARTICLE 90é.-CRITERIS QUE S'APLIQUEN EN LA FORMULACIÓ DE PROPOSTES DE DECLARACIÓ DE CRÈDITS INCOBRABLES AMB ANTIGUITAT SUPERIOR A DOS ANYS.

Els criteris que habilitaran que el recaptador municipal formule proposta de crèdit incobrable seran els següents:

1.- Deutes d'import inferior a 60'10 euros en període executiu com a mínim des de l'antepenúltim 31 de desembre sempre que es done algun dels següents requisits:

a) Haver intentat la notificació en el domicili fiscal i tributari que figure en el valor, i en el domicili que conste en el padró d'habitants amb resultat de DESCONEGUT O ABSENT ( amb al menys 2 notificacions que ho justifiquen en aquest últim cas), sempre que no conste el deutor com a contribuent en un altre padró fiscal de l'últim exercici o en el padró d'habitants.

b) Quan manque alguna dels següents dades essencials o que aquestes siguen incompletes:

n Domicili fiscal o tributari.

n NIF o CIF

n Falta d'un cognom o incorrecció en alguna de les dades del subjecte passiu del tribut.

c) En el cas d'haver-se practicat notificació trobar-se el crèdit en altra circumstància no contemplada en els apartats anteriors, haurà d'haver-se intentat l'embargament de fons en diverses entitats bancàries de la plaça amb resultat NEGATIU.

2.- Deutes d'import superior a 60'10 euros i inferior a 300'51 euros en període executiu com a mínim des de l'antepenúltim 31 de desembre, sempre que es done algun dels següents requisits:

a) Haver intentat la notificació en els domicilis expressats en l'apartat 1.a) amb resultat de DESCONEGUT o ABSENT, no constar com a contribuent en un altre padró fiscal de l'últim exercici, i haver-se publicat en el Butlletí Oficial de la Província i haver-se intentat amb resultat NEGATIU:

n Embargament de comptes corrents/fons bancaris

n Embargament de vehicles

b) Concórrer simultàniament els supòsits establerts en els apartats a) i b) del punt 1r .

c) En el cas d'haver-se procedit a notificació o un altra circumstancia no contemplada en els apartats anteriors serà exigible si s'ha intentat amb resultat NEGATIU:

n Embargament de fons bancaris/comptes corrents

n Embargament de vehicles i d'immobles (prèvia ponderació en aquest últim supòsit de la seua oportunitat pel tresorer) si no es disposara d'aquestes dades.

3.- Deutes d'import superior a 300'51 euros en període executiu com a mínim des de l'antepenúltim 31 de desembre, sempre que es donen alguns dels següents requisits:

a) Quan s'haja intentat la notificació en els diferents domicilis expressats en l'apartat 2.a) amb el resultat de DESCONEGUT o ABSENT, no conste com a contribuent en cap padró fiscal de l'últim exercici i s'escaiga a la publicació en el Butlletí Oficial de la Província i tinga un resultat NEGATIU:

n Embargament de comptes corrents

n Embargament de vehicles o immobles (en aquest últim supòsit s'intentarà l'embargament si així ho considera oportú el tresorer) si no es disposara d'aquestes dades.

b) Quan es donen els requisits a) i b) del punt 1r i s'haja procedit a la publicació en el Butlletí Oficial de la Província i a l'embargament amb resultat NEGATIU de comptes corrents/fons bancaris

c) Quan s'haja realitzat notificació o es done una altra circumstància no contemplada en apartats anteriors i s'hagen intentat amb resultat NEGATIU embargaments sobre béns, drets possible.

4. Les acumulacions de rebuts per part del mateix deutor serviran per a situar el supòsit en un tram o altre dels contemplats en l'article anterior, i serà d'aplicació per a aquell o aquells dels rebuts/liquidacions que es troben en algun dels supòsits contemplats anteriorment.

5. En tot cas el Servei de Recaptació caldrà que documente el resultat negatiu de les accions executives realitzades per al cobrament dels crèdits per als quals es proposa la declaració d'incobrables.

SECCIÓ V - INSPECCIÓ

SUBSECCIÓ I - PROCEDIMENT

ARTICLE 91é.-LA INSPECCIÓ DELS TRIBUTS.

1. El Servei d'Inspecció té encomanada la funció de comprovar la situació tributària dels distints subjectes passius o la resta d'obligats tributaris amb el fi de verificar l'exacte compliment de les seues obligacions i deures amb la Hisenda Municipal, procedint, en el seu cas, a la regularització corresponent.

2. En exercici de tal encomanda, li correspon realitzar les següents funcions:

a) La investigació dels fets imposables per al descobriment dels que siguen ignorats per l'Administració i el seu consegüent atribució al subjecte passiu o obligat tributari.

b) Comprovació de les declaracions per a determinar la seua veracitat i la correcta aplicació de les normes.

c) Practicar, en el seu cas, les liquidacions tributàries resultants de les seues actuacions de comprovació i investigació.

d) En relació a la inspecció de l'Impost sobre Béns Immobles, realitzarà totes les actuacions que resulten del règim de col.laboració establert en el Conveni subscrit amb el Centre de Gestió Cadastral i Cooperació Tributària (C.G.C.C.T.).

Mentre no es formalice aquest Conveni, des de la Inspecció es coordinarà la recepció d'informació relativa a omissions de tributació i el seu posterior trasllat al C.G.C.C.T., així com la corresponent regularització en el padró de l'impost.

e) En relació a la inspecció de l'Impost sobre Activitats Econòmiques, es portaran a terme totes les actuacions dimanants dels règims de delegació o col.laboració autoritzats per l'Administració Estatal i es procurarà amb especial interés la correcta inclusió en la matrícula d'aquells subjectes passius que, tot i haver-hi de figurar, no consten en ell.

f) Qualsevol altra funcions que se li encomane pels Organos competents de la corporació.

ARTICLE 92é.-PERSONAL INSPECTOR.

1. Les actuacions inspectores es realitzaran per part dels funcionaris adscrits al Servei d'Inspecció, sota la immediata supervisió de qui ostente la seua Direcció, que en dirigirà, impulsarà i coordinarà el funcionament, amb la preceptiva autorització de l'alcalde.

2. No obstant, actuacions merament preparatòries o de comprovació o prova de fets o circumstàncies amb transcendència tributària, podran encomanar-se a altres empleats públics que no ostenten la condició de funcionaris.

3. Els funcionaris del Servei d'Inspecció, en l'exercici de les funcions inspectores, seran considerats agents de l'autoritat, als efectes de la responsabilitat administrativa i penal dels qui oferesquen resistència o cometen algun atemptat o desacatament contra ells, de fet o de paraula, en actes de servei o amb motiu d'aquest.

4. Les Autoritats, siga quina siga la seua naturalesa, i els qui en general exercesquen funcions públiques, hauran de prestar als funcionaris i la resta de personal de la Inspecció Tributària Municipal, la seua petició, el suport, concurs, auxili i protecció que s'escaiga.

5. La Alcaldia Presidència proveirà al personal inspector d'un carnet o una altra identificació que els acredite per al desenvolupament del seu lloc de treball.

ARTICLE 93é.-CLASSES D'ACTUACIONS.

1. Les actuacions inspectores podran ser:

a) De comprovació ei investigació.

b) D'obtenció d'informació amb transcendència tributària.

c) De valoració.

d) D'informe i assessorament.

2. L'abast i contingut d'aquestes actuacions és el definit per a les mateixes en la Llei General Tributària, el Reial Decret 939/1986, de 25 d'abril, el Reial Decret 1930/1998, d'11 de setembre pel qual s'aprova el Reglament General de la Inspecció dels Tributs i la resta de disposicions que siguen d'aplicació, tot això referit, exclusivament, als tributs municipals.

3. L'exercici de les funcions pròpies de la Inspecció Tributària s'adequarà als corresponents Plans d'Actuacions Inspectores, aprovats per l'alcalde a proposta del Servei, sense perjudici de la iniciativa dels actuaris d'acord amb els criteris d'eficàcia i oportunitat.

4. En els supòsits d'actuacions de col.laboració amb altres Administracions Tributàries, el Servei d'Inspecció coordinarà amb elles els seus plans i programes d'actuació i les seues actuacions tindran l'abast previst en la reglamentació del règim de col.laboració que es tracte.

5. El Servei d'Inspecció podrà portar a terme actuacions de valoració a instància d'altres òrgans responsables de la gestió tributària o recaptadora.

ARTICLE 94é.-LLOC I TEMPORALITAT DE LES ACTUACIONS.

1. Les actuacions de comprovació i investigació podran desenvolupar-se indistintament:

a) En el lloc on el subjecte passiu tinga el seu domicili tributari o en el del representant que a aquest efecte haguera designat.

b) On es realitzen totalment o parcial les activitats gravades.

c) On hi haja alguna prova, al menys parcial, del fet imposable.

d) A les oficines de l'Ajuntament.

2. La Inspecció determinarà en cada cas el lloc on hagen de desenvolupar-se les seues actuacions i ho farà constar en la corresponent comunicació.

3. El temps de les actuacions es determinarà segons el que disposa al respecte en el Reglament General de la Inspecció dels Tributs.

4. Els obligats tributaris podran actuar per mitjà de representant, que haurà d'acreditar aquesta condició; s'entedrà en aquest cas per realitzades les actuacions corresponents amb el subjecte passiu o obligat tributari.

ARTICLE 95é.-INICIACIÓ I DESENVOLUPAMENT DE LES ACTUACIONS INSPECTORES.

1. Les actuacions de la Inspecció podran iniciar-se:

a) Per pròpia iniciativa d'aquesta, d'acord amb el pla previst a l'efecte.

b) En virtut de denúncia pública.

c) A petició de l'obligat tributari.

d) Per una ordre superior escrita i motivada

2. En els casos previstos en les lletres b) i c) anteriors el cap del Servei d'Inspecció ponderarà i valorarà la conveniència de la seua realització.

3. Les actuacions de la Inspecció es podran iniciar mitjançant comunicació notificada o personant-se sense prèvia notificació, i es desenvoluparan amb l'abast, facultats i efectes que estableix el Reglament General de la Inspecció dels Tributs.

4. El personal inspector podrà entrar en les finques, locals de negoci i la resta de llocs en què es desenvolupen activitats, sotmeses a gravamen, existesquen béns subjectes a tributació o es produesquen fets imposables, quan es considere necessari per a la pràctica de l'actuació inspectora.

5. Les actuacions inspectores hauran de prosseguir fins al seu acabament, podent interrompre's per moció raonada dels actuaris, que es comunicarà a l'obligat tributari per al seu coneixement.

6. Les actuacions es documentaran en diligències, comunicacions, informes i actes prèvies o definitives. Aquests documents tindran les funcions, finalitats i efectes que per a ells estableix el Reglament General de la Inspecció dels Tributs; s'entén a aquests efectes, que les referències que figuren a l'inspector cap ho són en aquest cas al cap del Servei d'Inspecció.

SUBSECCIÓ II - INFRACCIONS I SANCIONS

ARTICLE 96é.- INFRACCIONS SIMPLES.

1. En el procediment d'inspecció tributària, els casos tipificats en la normativa vigent com a infraccions tributàries simples seran sancionades per cada un dels fets o omissions amb les quanties que a continuació es detallen:

a) La falta de presentació o presentació incorrecta de les declaracions tributàries imprescindibles perquè l'Administració local puga conèixer la realització dels fets imposables dels seus tributs i practicar, en el seu cas, la corresponent liquidació, es sancionarà amb multa de 300'51 euros, per cada sanció simple comesa.

L'import del paràgraf anterior es reduirà a 150'25 euros quan el deute tributari descobert pel Servei d'inspecció estiga comprés entre 150'25 i 300'51 euros. No es sancionaran quan siga inferior, tot això en el supòsit que la conducta de l'obligat tributari no puga qualificar-se com a infracció greu.

b) La desatenció, en qualsevol dels seus extrems, dels requeriments efectuats pel Servei d'Inspecció serà sancionada amb multa de 150'25 euros.

c) S'entendrà que existeix resistència, negativa o obstrucció a l'actuació inspectora quan no s'atenguen tres requeriments consecutius practicats per a l'inici de les actuacions que li són pròpies, així com quan, en el seu transcurs, no s'aporten els documents, justificants o antecedents requerits per dues vegades per a la pràctica de la comprovació, i es sancionarà amb 50.000- pessetes.

2. Les infraccions simples no contemplades en els apartats anteriors es sancionaran, amb caràcter general, en 150'25 euros.

3. Les sancions per infracció simple requeriran expedient distint i independent de l'instruït, en el seu cas, per a regularitzar la situació fiscal de l'obligat tributari; s'inicaran mitjançant moció o proposta motivada del funcionari competent o del titular de la unitat administrativa en què es tramite l'expedient del qual es derive el de sanció. L'alcalde acordarà la seua imposició.

ARTICLE 97é.-INFRACCIONS GREUS.

Les infraccions tipificades com a greus seran sancionades d'acord amb el que preveu en la Llei General Tributària, RD. 939/86, RD 1930/98 i normativa de desenvolupament.

DISPOSICIONS DEROGATÒRIA.-

A partir de la data d'entrada en vigor d'aquesta Ordenança General quedaran derogats aquells articles de les Ordenances reguladores de cada tribut o preu públic que s'oposen, contradiguen o resulten incompatibles amb els preceptes d'aquesta Ordenança.

DISPOSICIÓ FINAL.

1. S'autoritza al president per a dictar totes les instruccions que siguen necessàries per a l'aplicació d'aquesta Ordenança.

2. Aquest modificació de l'Ordenança fiscal, aprovada provisionalment per l'Ajuntament en Ple el dia 25 d'octubre de 2002, com no s'hi van presentar reclamacions en el període d'exposició al públic, va entrar en vigor després de ser publicat íntegrament el seu text en el Butlletí Oficial de Castelló número 153 de data 21 de desembre de 2002 i continuarà en vigor fins que s'acorde la seua derogació o modificació expressa.