Notícies destacades

Benicarló recupera les jornades de periodisme de guerra amb la mirada posada en Ucraïna

30/03/2022

La jornada tindrà lloc el 9 d'abril i comptarà amb una xarrada amb el periodista Jorge Ferrer, que desvetllarà les claus històriques del conflicte Rússia-Ucraïna, i un monòleg basat en un llibre de la Premi Nobel Svetlana Aleksiévich.

El regidor de Cultura, Pedro Manchón, i el tècnic de Cultura, Rafa Sánchez, han presentat avui una nova edició de «Benicarló, una mirada al món», una aposta pel periodisme de guerra que la Regidoria de Cultura ha tornat a programar després de dos anys d'absència per la pandèmia.

«És important --ha explicat el regidor-- recuperar l'interés per la realitat que es viu en les zones més conflictives del planeta des de l'òptica dels reporters de guerra i explicar les veritables raons que generen aquests conflictes i les conseqüències que tenen sobre el nostre entorn».

«Enguany, com no podia ser d'una altra manera --ha detallat el regidor--, el focus el posarem en la invasió russa sobre Ucraïna i tindrem veus autoritzades que ens donaran l'oportunitat de conéixer de primera mà quin és l'origen de la invasió».

Per a conéixer les claus culturals i històriques del conflicte, s'ha programat per al 9 d'abril una jornada al Magatzem de la Mar que plantejarà el conflicte des de diferents òptiques.

D'una banda, a les 19.00 hores es presentarà un espectacle basat en un text de la Premi Nobel bielorussa Svetlana Alexiévich. Es tracta del monòleg «De una soledad muy parecida a la felicidad», de la Factoría Cultural Martínez, dirigit i interpretat per Patricia Jacas, que parla de la fi de la Unió Soviètica a través de la mirada d'una dona jove que passa de viure en el rovell de l'ou del comunisme soviètic al capitalisme més ferotge.

D'altra banda, a les 20.15 hores hi haurà una xarrada col·loqui amb el periodista Jorge Ferrer, que desvetllarà les claus culturals i històriques de la relació entre ambdós països. Jorge Ferrer (La Habana, 1967), a més de periodista, és un dels més prestigiosos traductors a l'espanyol de la literatura russa i ha traduït autors com Svetlana Aleksiévich, Iván Bunin, Zinaída Hippius o Vasili Grossman.

La entrada serà lliure fins a completar l'aforament.

Dos anys sense 'mirar al món'

El regidor ha recordat que la primera edició de «Benicarló, una mirada al món» es va programar el 2018 i que al 2020 es va haver de suspendre a causa de la pandèmia.

En les dos edicions que es van poder organitzar van passar per Benicarló periodistes com Ricard Garcia Vilanova, Anna Surinyach, Mònica Bernabé, Olga Rodríguez, Karlos Zurutuza i el benicarlando David Meseguer, que van posar llum sobre alguns dels conflictes més enquistat del planeta: Síria, Afganistan, Iraq, Líban, Israel o els territoris palestins.