Benicarló
Foto Foto Foto Foto
fletxaValencià fletxaCastellano
retol
TOERISTENGIDS

Festiviteiten, vuur en ... «Bous a la mar»

Zoals de meeste Valenciaanse plaatsen viert Benicarló op 16 en 17 januari de vooravond en het feest van de H. Antonius. Het is een oeroud feest van heidense oorsprong voortkomend uit de rurale wereld, waarbij het vuur een centrale rol speelt. In Benicarló bestaat het feest uit de traditionele immense brandstapel waarop de duivel verbrand wordt, de ruiteroptocht, de «loas» (lofgedichten), het uitdelen van de «coquetes» (typische koekjes), en het zegenen van de huisdieren.

In januari viert men ook het Feest van de Artisjokken van Benicarló, die als enige in de provincie Castellón een oorsprongsdenominatie bezitten. De hoogtepunten van dit feest vormen conferenties, technische congressen, de «Torrá» het grillen van artisjokken met gratis proeven voor iedereen. Dit feest is een hommage aan de inspanning van de landbouwkundige gemeenschap van Benicarló

Fallas (H. Jozef, 19 maart). Een intens en explosief feest zoals er geen tweede bestaat. Een week lang duren de spectaculaire en onvergetelijke «Fallas» waarbij vuur, licht en felle kleuren de hoofdrol spelen. Het einde bestaat uit de «cremá», het verbranden en vernietigen van de «fallero» monumenten, die gedurende een jaar lang vervaardigd werden met de voorvreugde van het feest voor ogen.

Typisch voor deze feesten zijn de «Mascletaes» (afschieten van kleine mortier met hels kabaal), vuurwerk, «Correfocs» (letterlijk rennend vuur: het publiek wordt opgejaagd en achternagezeten door met vuurwerk gooiende vuurduivels) en de feeststemming in de «casales», de bij iedere falla opgezette feesttenten, die tot in de ochtend voortduurt.

De Paasweek. De traditionele godsdienstijver van dit gebied komt hier tot uiting. Vooral in de processies van de vrome Kapucijnerbroederschappen met hun «pasos» (voorstellingen van hoofdmomenten uit Jezus' lijden), vergezeld door het aangrijpende ritmische geluid van grote en kleine trommen.

H. Gregorius (9 mei). Traditionele bedevaart met grote deelname, die uitloopt in een feest op het land met barbecue en paella. Deel van de traditie is het bezoeken van de marktstalletjes met typische producten, die rond de bedevaartkapel worden opgezet.

Vooravond en feest van de H. Johannus (23/24 juni). De Johannusnacht, ook een diepgewortelde traditie in deze streek, wordt in Benicarló aan het Morongo strand gevierd met barbecues, vuurwerk en het baden in zee. Tegelijkertijd wordt ook het Sportfeest gevierd, waarbij de beste sporter van het jaar wordt uitgeroepen.

H. Bartholomeus (H. Sennen, H. Abdon en de H. Maagd ter Zee). Dit is het feest ter ere van de schutspatroon van de stad. Het wordt in de tweede helft van augustus gevierd. Het feest dateert van 1523, toen Keizer Karel I Benicarló behalve de stadstitel ook het voorrecht tot het houden van een jaarmarkt verleende op de dag van de H. Bartholomeus.

Het patroonfeest vult Benicarló met licht en kleur en de hele stad viert mee. De non-stop en gevarieerde activiteiten garanderen dat jong en oud deelneemt.

Met de «Cridá» gaat het feest officieel van start. Het is een opeenvolging van concerten, tentoonstellingen, schilderwedstrijden, vuurwerk, «Mascletaes» en de typische en eigenaardige «Bous a la Mar» (volkstierengevechten aan zee), waarbij de zee als verfrissende vluchtplaats dienst doet, hoewel men ook daar niet veilig is voor de stier die meer dan eens zijn plaaggeesten tot in het water vervolgt.

Het nachtleven verkrijgt een nieuwe dimensie met de drukke en luidruchtige «Casales» (lokalen) van de «Penyas» oftewel groepen van vrienden die zich verenigen om het feest intenser te beleven.

Het feest... is geserveerd.

Suggeriments T'agrada? Imprimir Actualitzada 24/09/2018 14:49 © 2000-2018 Ajuntament de Benicarló