L'Ajuntament de Benicarló i el Software Lliure

19.Setembre.2003

Document elaborat arran de la solicitud dels autors del Libro Blanco del Software Libre en España

Introducció

Benicarló és una ciutat costanera del nord de la Comunitat Valenciana de vora 22.000 habitants. L'Ajuntament compta amb unes instal·lacions informàtiques que soporten prop de 100 usuaris amb vora 80 estacions de treball i 5 servidors. Des de 1991 s'ha comptat amb el sistema operatiu Unix per a gestionar el gros de les necessitats de procés i emmagatzemament. Fins 1996, moment en el qual es va optar per una solució distribuïda basada en el PC i les aplicacions de Microsoft (Windows 95, Word i Excel), els servidors UNIX s'encarregaven també de l'ofimàtica municipal. Des d'aleshores la informàtica de l'Ajuntament de Benicarló s'ha erigit sobre servidors UNIX per a les aplicacions corporatives (comptabilitat, padró d'habitants, recaptació, etc.), un servidor d'arxius Windows NT i ordinadors personals amb Windows per a treballs ofimàtics.

Presa de contacte amb GNU/Linux

A principis de 1998 l'Àrea d'Informàtica de l'Ajuntament va començar a investigar les possibilitats d'ús del sistema operatiu GNU/Linux en els sistemes informàtics municipals, sobre tot per les interessants condicions amb les quals es distribuïa i perquè es presentava com una alternativa als sistemes Unix propietaris tradicionals. A juny de 1998 l'Àrea d'Informàtica, en preparar les dues estacions de treball del programador i de l'analista de sistemes amb un entorn de treball basat en GNU/Linux, registrava l'Ajuntament de Benicarló com usuari de Linux amb el número 131387 en http://counter.li.org.

Linuxserver: El primer servidor Linux

Una altra fita significativa en el camí cap al software lliure s'abastava quan, en 1999 es decideix la construcció de la web de l'Ajuntament http://www.ajuntamentdebenicarlo.org que s'oferiria al món a través d'un servidor ubicat en les pròpies dependències municipals i administrat des de l'Àrea d'Informàtica.

Per dur endavant el projecte, es va adquirir un equip basat en l'arquitectura Intel, i encara que el fabricant no garantia el funcionament amb Linux, es va poder instal·lar sense massa problemes la distribució Red Hat Linux 6.0. Sobre aquesta nova màquina, encara en funcionament en l'actualitat, es va instal·lar el servidor web Apache. Amb la novedosa base tecnològica que teníem a les nostres mans vam començar la construcció de la web utilitzant únicament software lliure: Postgres, vi, bash, gawk, php, gimp, latex, ... El projecte, encara en marxa, culminaria el 2002 quan la Universitat d'Alacant li va concedir el premi Tabarca a la millor web institucional de la Comunitat Valenciana.

Simultàniament al desenvolupament de la web, el LinuxServer va anar assumint els treballs de servidor d'arxius (amb Samba), servidor d'impressió, servidor d'aplicacions corporatives i gestor del control de presència dels treballadors de l'Ajuntament. Des de 1999 funciona ininterrompudament 24x7 sense que s'hagen patit aturades de servei causades pel sistema operatiu.

SSLinux: Un més a la família

Després de l'èxit de l'experiència, quan l'any 2001 es va detectar la necessitat de disposar d'un servidor d'arxius i d'impressió al departament de Serveis Socials ubicat en un centre de treball separat de les oficines principals de l'Ajuntament es va instal·lar un nou servidor Linux que, funcionant durant la jornada laboral, ha mostrat una fiabilitat del 100%.

Expansió del Linux

Durant aquest període de temps, l'Àrea d'Informàtica ha utilitzat el Linux com a plataforma de treball normal per a realitzar totes les seues tasques, abandonant completament el Windows. S'ha instal·lat també un servidor d'arxius i backup al Jutjat de Pau de Benicarló. S'ha utilitzat el Linux per a diagnosi d'avaries dels PCs i per a obtindre imatges de les particions Windows dels PCs i reinstal·lar-les ràpidament en el moment que degeneren. S'ha implantat un sistema de backup per a la xarxa del Conservatori de Música de la ciutat. S'ha desenvolupat la Intranet municipal i aplicacions per a la gestió d'expedients, llicències d'obres, registre d'associacions, ... S'ha dissenyat l'expansió de les instal·lacions del Centre Geriàtric al voltant d'un nou ordinador amb GNU/Linux que farà simultàniament de servidor de grup i de lloc de treball.

A principis d'enguany s'ha encetat el procés de substitució del servidor corporatiu amb UNIX propietari i el servidor d'arxius NT, per un nou servidor més potent i amb més capacitat. El sistema operatiu seleccionat ha sigut GNU/Linux. Amb la conclusió d'aquest projecte, prevista per al 2004, l'Ajuntament haurà eliminat els servidors amb sistemes operatius propietaris per servidors amb GNU/Linux.

El futur immediat: Linux a l'escriptori

Aquest mateix mes de setembre, per unanimitat de tots els partits polítics (BLOC, PP i PSOE), han dictaminat favorablement la proposta de l'Àrea d'Informàtica sobre adoptar com a plataforma software comuna per a treballs d'ofimàtica la combinació GNU/Linux, OpenOffice i Mozilla. Amb caràcter immediat aproximadament un terç de les estacions de treball migraran de Windows a Linux. S'ha previst que en dos anys la migració a la nova plataforma estiga completada. L'estalvi que s'aconseguirà en concepte d'adquisició i actualització de llicències per a una durada estimada de 6 anys serà superior als 80.000 euros.

Dins d'aquest projecte s'ha contemplat la creació d'un aula de formació amb 12 ordinadors. Gràcies a la flexibilitat de les aplicacions lliures i la qualitat de l'arquitectura Unix s'obtindrà un estalvi de quasi 18.000 euros. Per a l'aula es re-utilitzaran ordinadors amb més de 7 anys (Pentium 75 amb 16 Mb) per convertir-los ens servidors X que, aprofitant les prestacions dels ordinadors del personal de l'Àrea d'Informàtica, serviran perfectament per a aprendre l'ús del nou sistema informàtic municipal construït al voltant del software lliure.