GNU/Linux per a la modernització de la informàtica municipal

23.Setembre.2003

Nota de premsa

L'Àrea d'Informàtica de l'Ajuntament de Benicarló, al capdavant de la qual està el regidor del BLOC Sergi Pitarch, ha encetat un procés destinat a la modernització de la infraestructura tecnològica seguint les recomanacions assenyalades en els estudis realitzats per Unió Europea sobre el programari lliure i els estàndards oberts. La primera de les fases del projecte consisteix en la renovació i ampliació total del parc d'ordinadors en un període de dos anys.

Per primera vegada aquesta iniciativa es fa d'una forma prèviament estructurada i amb uns criteris definits amb l'objectiu d'uniformitzar tots els mitjans informàtics municipals i d'optimitzar l'aprofitament dels recursos públics municipals, engegant una nova manera d'entendre les funcions de l'Àrea d'Informàtica dins dels serveis municipals com a agent impulsor de la Societat de la Informació.

La principal novetat és el pràctic abandonament del sistema operatiu Windows, les aplicacions ofimàtiques Office, Explorer i Outlook, les quals seran substituïdes per programari lliure com el paquet d'oficina OpenOffice o el navegador i gestor de correu Mozilla funcionant sobre el sistema operatiu GNU/Linux.

Tot i això, durant el procés de migració es mantindran provisionalment determinats equips encara amb el sistema Windows de cara a cobrir temporalment necessitats específiques, però amb la idea de dotar-los de tecnologia lliure tan prompte com siga possible.

La tria d'aquesta opció suposa un estalvi inicial a l'Ajuntament superior als 36.000 euros en concepte d'adquisició de llicències d'ùs, a més a més d'un estalvi anual d'uns 8.300 euros en actualització de llicències.

El sistema operatiu GNU/Linux ha sigut utilitzat els últims quatre anys per part de la mateixa Àrea d'Informàtica Municipal, i durant aquest període ha demostrat una fiabilitat molt superior al seu homòleg de Microsoft, fins al punt que l'informe dels tècnics municipals en el qual es basa la proposta del regidor del àrea, calcula que la introducció del nou sistema operatiu pot suposar una millora de la productivitat anual de 33'5 hores per cada usuari del sistema.

La proposta aprovada comporta també la preferència d'instal·lació de les versions en valencià de les aplicacions, de cara a assolir un major grau de presència de la nostra llengua en el treball municipal. Aquesta proposta del regidor delegat de l'Àrea d'Informàtica, Sergi Pitarch, va ser informada favorablement per unanimitat de tots els grups polítics en l'última Comissió de Governació realitzada, la qual cosa posa de manifest el consens assolit en la matèria.

Per últim cal assenyalar que el canvi de la política municipal triant el programari lliure no s'ha fet només per motius econòmics i d'eficiència, sinó que implica apostar per un model informàtic més participatiu i obert, característiques consubstancials al programari lliure. Dins d'aquesta política s'han establit ja converses amb algunes associacions locals amb la finalitat de millorar algunes aplicacions. L'Àrea d'Informàtica vol aprofitar aquesta nota de premsa per sol·licitar a totes les persones i associacions de la nostra ciutat que estiguen interessades a col·laborar en aquesta idea de creació i millora col·lectiva d'aplicacions informàtiques lliures que es posen en contacte amb els tècnics municipals. Aquesta crida no va només destinada a programadors informàtics, sinó que també es pot col·laborar des d'àrees com la traducció o el disseny.