Ajuntament de Benicarló mucbefoto del mucbefoto del mucbe
Ajuntament de Benicarló Centre Cultural Convent de Sant Francesc     e-mail: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org Valencià | Castellano
MUCBE

Exposició 'Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència' Fundació Antigues Caixes Catalanes

Exposició 'Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència'

Fundació d'Antigues Caixes Catalanes, BBVA i Museu d'Història de Catalunya

Inauguració: Dijous 26 de setembre de 2019, a les 12.00 h.

Del 26 de setembre al 10 de novembre de 2019.

Lloc: Mucbe.

Organitza: Regidoria de Cultura.

El proper dijous 26 de setembre, a les 12.00 h, tindrà lloc la inauguració de l'exposició «Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència» de la Fundació d'Antigues Caixes Catalanes, BBVA i Museu d'Història de Catalunya.

L'exposició romandrà oberta fins al dia 10 de novembre de 2019 i es podrà visitar en les sales de la planta baixa del Mucbe (Museu de la Ciutat de Benicarló).

- - - - - - - - - -

Avui, la cuina catalana és un referent arreu del món. Aquest fet, però, no és fruit de la casualitat, ni tampoc neix del no res. Neix d'unes arrels, d'una tradició, d'una cultura i, entre d'altres coses, d'un passat que ha tingut episodis que, no per desconeguts, deixen de tenir una importància cabdal.

Ménús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència centra l'atenció en un moment singular i brillant d'aquesta història. És el moment de la Segona República, la primera meitat dels anys trenta, que va representar una embranzida de creativitat i modernització de la societat i de la cultura catalanes.

Des d'Ignasi Domènech, i el seu llibre La Teca (1924) als tallers de cuina del Professor Rondissoni de l'Institut de Cultura de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison, passant per les revistes Menage o Claror, l'exposició fa un repàs dels grans chefs del moment, sense oblidar les primeres passes de la cuina vegetariana del Doctor Nicolás Capo i Ramona Perera, publicades a la revista naturista Pentalfa, les iniciatives del sector de l'hosteleria com els restaurants del Bar del Colom, Bar La Lune, El Saló Rosa, etc, o la gran campanya 'La batalla de l'ou', promoguda per la Generalitat de Catalunya l'any 1937 per fer front a l'escassetat d'aquest producte de primera necessitat.

Però, tota aquesta petita història d'innovació i modernitat gastronòmica va quedar estroncada per l'alçament militar, la Guerra Civil i la posterior dictadura. Ara doncs, quan la nostra cuina ocupa un bon lloc en l'olimp de la restauració, quan els nostres cuiners i cuineres són reconeguts i lloats arreu, i quan a tot plegat s'hi suma la Candidatura UNESCO 2014 per fer de la Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, és un bon moment per fer una ullada al passat i recuperar part d'una història, per a molts desconeguda però de cabdal importància per entendre on som avui.

Creat per david el 25/09/2019
© 2000-2019 Equip Desenvolupament Web Imprimir