![]() |
![]() ![]() ![]() |
||
Ajuntament de Benicarló | Centre Cultural Convent de Sant Francesc e-mail: correu.mucbe@benicarlo.org | Valencià | Castellano | |
EXPOSICIONS 2008
Barrets, màscares i lligaduresBarrets, màscares i lligaduresCol·lecció particular de Mario Onieva
____________________________________________________________________ Exposició didàctica que reuneix diverses peces per al cap datades entre els segles XIX i XX, tant masculines com femenines, que procedeixen de la Xina, França, Rússia, Àfrica de Sud, Canadà, Argentina o Xile. La mostra acull més de 50 peces que il·lustren al visitant sobre l'evolució d'aquestes peces per al cap, seguint un ordre etnogràfic i geogràfic. En aquesta selecció s'han triat aquelles peces que millor representen cada període, a banda d'altres models interessants per la seva espectacularitat, curiositat o per contenir elements en els que l'evolució i la identitat cultural dels seus portadors és més evident.
Entre els múltiples elements de la indumentària que l'home ha utilitzat al llarg de la història, cap ha aconseguit en varietat de materials, diversitat de tipus i riquesa de significats, als que es col·loquen sobre el cap. Com a demostració de poder, com a identificació de jerarquies, per higiene, protecció, abric, seducció, diferenciació social o simple coqueteria, tant l'home com la dona han emprat elements per a cobrir-se el cap, anomenats barrets, capells, boines, lligadures, mocadors, pintes, agulles, flors, cintes, perruques, etc. Tots aquests, testimonis d'un passat que desafia el present.
Però el primer barret conegut, amb ales, és del segle V a. de C., i va aparèixer a Grècia. S'anomenava petat i s'amarrava a sota de la barbeta. Era utilitzat per caçadors i viatgers per a protegir-se del sol i la pluja i, quan no es gastava, es penjava a l'esquena. Aquest barret després va ser emprat pels etruscs i romans, i es va difondre durant tota l'Edat Mitjana per tot Europa. Al llarg de la història, ha tingut múltiples variants, passant pels barrets fantàstics del segle XVIII, carregats de plomes i adorns, d'una mesura immensa, fins a l'aparició, en el segle XIX, dels tipus apropiats per a les més diverses ocasions; el de copa alta per a cerimònies, el bolet de feltre negre i copa redona, per al carrer, el canotier de palla, per a la platja i espectacles musicals, l'hamburg, de copa irregular per al vespre, la gorra per a l'esport, etc.
D'altra banda, des del Paleolític, l'home ha utilitzat màscares, els materials de les qual han estat diversos i han variat a través del temps, doncs s'han confeccionat amb fusta, palla, cortesa d'arbres, fulles de blat, tela, pell, cranis d'animals o humans, cartró i molts altres materials. Moltes civilitzacions antigues han utilitzat màscares funeràries per a perpetuar amb aquestes els rostres dels morts. En Egipte es tractava d'imitar els trets del difunt de la manera més fidel possible, pintant-se de manera molt realista. Encara que la majoria eren de cartró o de fusta pintada, segons la classe social del mort, podia arribar a ser fins i tot d'or. També els fenicis les utilitzaven i els aqueus i altres pobles orientals.
Segons les diferents cultures, aquestos símbols han variat en les seves formes, mesures, decoracions característiques, realisme o abstracció. Així doncs, algunes s'han utilitzat per cobrir el cos, com per exemple les enormes peces del tipus ritual d'Oceania, algunes de les quals, com les dels papues de Nova Guinea, arriben a mesurar més de sis metres d'alt. En canvi, d'altres són diminutes, com les de les dones esquimals. Molts pobles primitius han utilitzat les màscares i caretes per a realitzar els seus rituals, i aquestes representen deïtats, sers màgics o esperits malignes, o als déus i dimonis. En cada cas els significats cerimonials són distints. Si la màscara emprada és d'animals, pot simbolitzar la seguretat de l'èxit en la caça. També hi ha pobles que utilitzen màscares per espantar pestes i malalties. Creat per llujan el 29/02/2008
|