![]() |
![]() ![]() ![]() |
||
Ajuntament de Benicarló | Centre Cultural Convent de Sant Francesc e-mail: correu.mucbe@benicarlo.org | Valencià | Castellano | |
POBLAT IBER DEL PUIG DE LA NAU
4. Les troballes, evidències de la vida d'un pobleLES TROBALLES: EVIDÈNCIES DE LA VIDA D'UN POBLE
Els més de vint-i-cinc anys de treballs arqueològics en el jaciment han aportat un interessant conjunt de materials que permeten apropar-se al tipus de vida que existia en aquesta població fa més de dos mil·lennis. Es pot dilucidar l'estructura social, conéixer alguns dels ritus religiosos i civils i esbrinar les diferents activitats de l'economia que va permetre l'existència durant diversos segles d'una població a la vessant del tossal.
Paisatge i explotació El Puig de la Nau es trobava enclavat pràcticament en la mateixa orografia actual que veiem en el pla litoral, tan sols destacaríem certa variació de la línia de costa en els extrems, junt a la serra del Montsià i la d'Irta, on el mar banyaria les seues vessants. Quant al paisatge, indubtablement, el canvi ha estat molt significatiu, perquè el poblat ibèric es trobava rodejat d'un camp conreat majoritàriament amb gramínies, com el blat, l'ordi, el mill, algun arbre fruiter que no es pot especificar i l'olivera. S'ha localitzat també una llavor de raïm, cosa que indica la presència de la vinya, encara que segurament poca quantitat. Els podalls i la reixa d'arada trobats en les excavacions són les úniques mostres de les eines usades per a l'agricultura. Menys extensió ocupaven les hortes, que es concentrarien junt als barrancs actuals o alguna font actualment desapareguda. També en el sud-oest del poblat, prop de la localitat de Càlig, hi havia una zona cassetó. Aquests punts, a més, permetien l'existència d'una vegetació hidròfila, així com xicotets boscos de ribera. Més allunyats del poblat, especialment en les serres que rodegen el pla, es localitzaven els boscos de pins i alzines on es refugiava el gat salvatge, el teixó, el linx, la cabra i també en les muntanyes niava l'àguila. Entre els camps de conreu mencionats, creixerien xicotets boscos de pins i alzines on habitarien, aprofitant la proximitat dels camps, la perdiu, la llebre, el tudó, la blanca, la merla, el rabosot i el cérvol. La caça d'alguns d'aquests animals completaven la dieta alimentària dels ibers del Puig de la Nau, basada sobretot en la ingesta de vegetals. Als guarets i a les zones de pastura se situarien els ramats d'ovelles i les porcades, base de l'economia del poblat juntament amb l'agricultura. La situació junt al mar permetia, a més, una explotació dels recursos marins a través de la pesca amb ham i tal vegada també amb xarxa. El marisqueig pràcticament no existia, es limitava a la recol·lecció de petxines en les platges per a la decoració de les cases.
La ubicació costanera del poblat, la seua situació junt a camins que permetien una fàcil comunicació tant nord-sud com este-oest i els excedents agrícoles i ramaders, va fer-ne un centre d'activitat comercial important. De fet, van arribar fins al poblat productes del sud de França, com indiquen les àmfores massaliotes que transportaven l'apreciat vi d'aquella zona. També van arribar els atuells de luxe que procedien de la contornada d'Atenes. De punts més pròxims com ara l’actual Andalusia venien les saladures i olis, així com el vi de l'illa d'Eivissa. Per tant, en el poblat convergien el mercat púnic i el grec. Per a les necessitats més habituals existia el comerç regional, perquè els mercaders mediterranis tan sols portaven productes de luxe. Els atuells ceràmics podien arribar de la veïna terrisseria del Mas d'Aragó de Cervera. Fins i tot les pedres de granit venien de la contornada de Tarragona, un trasbals de mercaderies que facilitava l'adquisició d'elements per a la indumentària, com és el cas de les peces de bronze, sivelles dels cinyells, fíbules per a subjectar els mantells, anells, penjolls, collars i altres elements de plata i or com segells, arracades, penjolls i braçalets.
Societat i treball El comerç mediterrani es trobava controlat pels components de la jerarquia social del poblat, el cap de la qual vivia en una casa situada junt a l'entrada de la població. Al poblat viurien els personatges més importants d'aquesta societat ibèrica, completament jerarquitzada, amb un estament aristocràtic de caràcter militar en la part alta de la piràmide social. Els encarregats del culte religiós també habitarien en el poblat. Agricultors, pastors i altres estaments socials de més baix nivell social, viurien en cases disseminades pel camp, junt a les terres de producció agrícola i acudirien a la població per a resoldre problemes comunitaris, tractar amb els dirigents o refugiar-se en cas d'algun tipus d'amenaça externa.
Els diferents treballs que es realitzarien, atesa la poca llum que hi hauria dins dels edificis, és de suposar que es durien a terme al carrer, a plena llum del dia, de manera que aquest espai públic es convertiria en prolongació de l'habitatge. Hi treballarien els artesans, teixirien les dones, prepararien el foc per a la llar i, fins i tot, el menjar, on les gramínies eren la base principal, per la qual cosa es necessitava moldre el gra, ja fóra per mitjà de molins de vaivé o rodons. Aquestes activitats o part d'aquestes, era freqüent que es realitzaren al carrer; es depositarien les matèries primeres i s'obririen les portes dels tallers, de manera que aquest espai de davant dels taller quedava pràcticament dins de la zona de treball de l'artesà. També és possible que part dels treballs es realitzaren a plena llum als terrats, ja que aquests oferirien la mateixa o més llum que hi havia al carrer i, fins i tot, seria un espai més ampli que el vial.
Ritus i creences
Encara que de forma casual i destruïda per la transformació agrícola pràcticament en la seua totalitat, al peu del tossal, en la seua part sud, es va localitzar la necròpolis del poblat. Es tracta com és normal en la cultura ibèrica, d'una necròpolis de cremació. Des de feia tres segles aproximadament, els soterraments d'inhumació en cova, propis de l'edat del bronze, van ser substituïts per la cremació del cos en una pira i les restes cremades arreplegades en una urna ceràmica i depositats en un camp obert, sense cap senyal exterior aparent, almenys que haja arribat fins als nostres dies. Junt amb l'urna, o dins d'aquesta, es depositava l'aixovar format per la indumentària que no s'havia cremat, com és lògic la metàl·lica, així doncs hi ha sivelles i fíbules, per exemple. També es soterraven les armes, llances i espases del finat, la qual cosa ens indicava la seua pertinença a l'aristocràcia militar. La necròpolis es situava junt al camí d'accés a la població.
(El Puig de la Nau – Benicarló- Visita d'un jaciment. Arturo Oliver Foix)
Creat per llujan el 18/08/2008
|