Obri les portes el Museu dels Mariners, un espai d’homenatge a la gent de la mar

17/07/2018

El museu, ubicat en l'antic far de la ciutat, s'ha reconvertit en espai museístic per tal de donar visibilitat i posar en valor el treball de la gent de la mar. Les donacions de particulars han fet possible aquest nou centre cultural de Benicarló, que s'ha pensat com un espai dinàmic, didàctic i educatiu.

El Museu dels Mariners de Benicarló ja és una realitat. L'espai, ubicat en les instal·lacions de l'antic far de la ciutat, s'ha convertit en un espai reconeixement a la gent de la mar des d'un punt de vista patrimonial i de posada en valor dels seus oficis i les seues tradicions. La creació del museu, de fet, ha permés identificar, inventariar, preservar i difondre tot el llegat cultural que representa el patrimoni marítim i pesquer de la ciutat, un element característic de Benicarló des dels seus orígens.

L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, acompanyada dels vicepresidents de la Diputació Vicent Sales i Andrés Martínez i dels regidors de la Corporació Municipal, han donat la benvinguda a aquest nou espai, que va començar a prendre forma una vegada finalitzades les obres de reconstrucció de l'antic far, amb un pressupost de 221.000 euros a càrrec de la Diputació de Castelló. La corporació provincial també s'ha fet càrrec dels 30.000 euros de pressupost de museïtzació del centre.

L'alcaldessa ha remarcat que «l'objectiu principal d'aquest nou espai museístic de Benicarló serà posar en valor el treball de la gent de la mar» i ha subratllat que «l'objectiu és que siga un projecte viu, dinàmic, didàctic i educatiu que no s'estanque amb el pas del temps, per això estarà en constant revisió i actualització». Miralles ha volgut agrair «la implicació de tanta i tanta gent que ha estat treballant des de fa molts de mesos gràcies als quals avui aquest projecte veu la llum». Entre els agraïments, l'alcaldessa ha destacat la col·laboració del Club de Modelisme Naval per la cessió de gran part de les peces que formen aquest museu i de la Confraria de Pescadors.

Per la seua banda, el vicepresident de la Diputació, i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha celebrat la posada en marxa del Museu dels Mariners, que ha definit com «un projecte que entronca els benicarlandos amb els seus avantpassats». «Un poble que coneix la seua història --ha dit Sales-- és un poble que es pot projectar al futur amb optimisme. Per això és tan important que recuperem el nostre patrimoni i els nostres costums». Sales també ha subratllat que «aquest Museu dels Mariners serà, a més, un important recurs turístic de primera línia que beneficiarà a l'economia del municipi».

El Museu dels Mariners compta amb diferents seccions d'exposicions que se centren en: la història marítima de Benicarló, la llotja i la subhasta, la història del far, els equips de navegació antiga, la comercialització de la pesca, les diferents tipologies de pesca, els peixos que es comercialitzen a Benicarló, els oficis tradicionals que envolten el món del mar (remendadores, calafates, mariners mercants i mariners pescadors), el sector pesquer en l'actualitat i la gastronomia.

Tots aquests continguts, que provenen en bona part de donacions de mariners de Benicarló que es trobaven al Museu de la Mar Sant Telm, es reforcen amb una part molt visual que la conformen entre d'altres, una maqueta de l'antiga llotja, entrevistes a mariners i a l'últim subhastador, un vídeo del nét del faroner que va viure de menut al far i una tauleta tàctil amb fitxes de tots els peixos que es poden trobar al Mercat de Benicarló.