Benicarló crearà un bosc comestible com a espai de trobada i d'aprenentatge

15/02/2016

El proper diumenge 21 de febrer tindrà lloc una plantada d'arbres fruiters oberta a tota la ciutadania amb la intenció de crear un bosc comestible que servisca com a espai d'oci i de trobada, però també d'aprenentatge. La iniciativa està impulsada per la taula participativa de la Salut, engegada des de la Regidoria de Benestar Social.

Benicarló comptarà amb un bosc comestible que contribuirà a dinamitzar el municipi i crearà un nou espai de convivència on poder retrobar les arrels de Benicarló. Així ho han explicat els impulsors de la iniciativa, l'expert en agricultura ecològica, Mariano Bueno, i els membres de la taula participativa de la Salut, que han decidit posar en marxa la iniciativa organitzant per a aquest diumenge una plantada d'arbres fruiters.

L'acte durarà tot el matí (de 10.00 a 14.00 hores) i pretén ser la primera d'una sèrie d'accions encaminades a convertir una parcel·la municipal ubicada a la costa sud de Benicarló en un espai de trobada interdisciplinar i intergeneracional, amb connexions entre diferents col·lectius. Mariano Bueno ha recordat que «a Benicarló, antigament, podíem menjar fruita tot l'any gràcies als arbres fruiters que hi havia plantats en les sénies. Ara, tot aquell verger d'arbres entorn de la casa s'ha perdut, i nosaltres volem recuperar-ho amb tècniques modernes, amb el referent de l'agricultura ecològica». El projecte inclou la reutilització de les restes de poda que es generen des de l'Ajuntament, que impediran que apareguen herbes i al mateix temps suposaran una important font de nutrients per als arbres.

Segons ha explicat Mariano Bueno, «la idea és fer un espai públic per a tots, per on puguem passejar i disfrutar de la natura, però també volem que siga un espai d'aprenentatge i d'experimentació, on poder oferir noves opcions de cultiu que s'han anat perdent». «Jo penso -ha dit Bueno- que això pot donar-li una empenta nova al municipi i un nou prestigi».

Per la seua banda, la regidora de Benestar Social, Marta Escudero, s'ha mostrat molt satisfeta per la nova iniciativa de les taules participatives. «Estem molt contents perquè la idea de les taules era entrar en el procés de decisió de les polítiques municipals, però ara hem fet un pas més enllà i la ciutadania està decidint quins espais vol per al poble. Per tant, no només estan fent seues les polítiques actives, sinó que estan fent seus els espais municipals. I això ens ompli de satisfacció perquè era precisament el que buscàvem quan vam crear les taules».

Escudero també ha dit que la participació en aquest espai es regularà a través d'un reglament municipal que s'està elaborant a través del qual es determinarà el funcionament, les inscripcions i la selecció prèvia, entre altres aspectes.

Els impulsors de la iniciativa han volgut agrair a la Brigada d'Obres i Serveis el treball previ i també a establiments i particulars (Benihort, Peñisverd, Plant Surrac, Beniplant, Calsilla o Agustín Adell) la seua col·laboració per a l'acte de diumenge.