Benicarló reunirà els millors professionals de la cançó improvisada en el festival ‘12 hores de glosa’

01/03/2019

La trobada tindrà lloc els dies 5 i 6 d'abril i reunirà cantadors del Maestrat, l'Horta de València, Mallorca, Menorca, Terres de l'Ebre, el Vallès o l'Empordà. La cançó improvisada és una modalitat de cant popular que forma part d'una tradició musical comuna en els territoris de parla catalana.

Benicarló serà l'escenari, els propers 5 i 6 d'abril, del festival '12 hores de glosa', una trobada de cantadors de cançó improvisada que se celebra periòdicament i que arriba per primera vegada a Benicarló per a reunir els millors professionals de la glosa procedents dels territoris de parla catalana.

La Regidoria de Cultura, de la mà de l'associació Maestrat Viu, ha aconseguit tancar una magnífica programació que inclou glosadors de Mallorca i de Menorca, cantadors de cant d'estil valencià, cantadors d'albades i jotes i corrandistes catalans, que mostraran la pervivència d'aquesta tradició musical que s'ha mantingut viva al llarg dels segles, en alguns territoris més que en altres. «Serà un acte festiu i popular --ha dit el regidor de Cultura, Josep Barberà--, que ens permetrà gaudir dels millors cantadors del territori, també els nostres, i veure en directe com combinen la música i els ritmes amb l'actualitat i la sàtira».

El vicepresident de Maestrat Viu, Josep Meseguer-Carbó, ha explicat que «la tradició de la glosa s'ha mantingut amb més força a Mallorca i Menorca, però també a l'Horta i en algunes zones de Catalunya» i, ha afegit, «són autèntics professionals que es guanyen la vida amb això». Meseguer-Carbó s'ha mostrat «molt satisfet de poder organitzar aquesta trobada a Benicarló» i ha detallat una intensa programació que començarà el 5 d'abril amb una conferència a càrrec d'un dels musicòlegs més destacats de la Comunitat Valenciana, Josep Vicent Frechina, que parlarà de la cançó improvisada al Maestrat.

I dissabte 6 d'abril arribarà el plat fort del festival, en forma de visita cantada als edificis més emblemàtics de Benicarló. La jornada començarà a les 12.00 hores a l'antic Convent de Sant Francesc, amb una mostra de cant de glosa menorquina i del cant d'estil valencià. Després, els cantadors es desplaçaran a l'Ajuntament, on intervindran els glosadors mallorquins i els corrandistes catalans. A les 19.30h, la comitiva arribarà a la Casa del Marqués, on els cantadors del Maestrat i les Terres de l'Ebre oferiran una mostra d'albades. Finalment, davant de la Casa Bosch, hi haurà una cantada conjunta de tots els participants.

El regidor de Cultura ha remarcat que «aquesta és una activitat que s'emmarca perfectament dins del plantejament de la Regidoria de Cultura d'apostar per iniciatives que ens ajuden a revertebrar el país i a recuperar dinàmiques culturals que històricament s'havien perdut». «I aquest de la cançó improvisada, és un patrimoni que hem de conservar». Barberà ha afegit que «a més, ens ajuda a situar de nou Benicarló com a centre no només geogràfic, sinó cultural dels Països Catalans».

Consulteu aquí el detall de la programació