El patrimoni arqueològic de Benicarló s'exhibeix al Mucbe de forma permanent

16/05/2014

L'exposició permanent 'Tresors arqueològics' ja està oberta al públic. La mostra exhibeix les restes arqueològiques iberes més rellevants que s'han pogut localitzar als diferents jaciments del terme municipal i reserva un lloc destacat per a la magnífica cílix grega, la joia de l'exposició.

A partir d'avui, els veïns i visitants de Benicarló podran disfrutar de l'exposició permanent que ha obert les portes al Mucbe. Es tracta de la mostra més ambiciosa sobre el patrimoni arqueològic benicarlando, que ha estat possible gràcies al treball de recuperació i restauració de peces que s'ha dut a terme en els últims anys, no només de les restes procedents del conegut poblat iber del Puig de la Nau, sinó també de la necròpolis del Puig, el poblat de la Tossa Alta, la necròpolis del Bovalar o el jaciment submarí de les Roques de la Barbada.

L'exposició recorre un període històric datat entre els segles VII i II aC, tot i que la majoria de les peces exhibides pertanyen a l'època de màxim esplendor de la civilització ibera, durant el segle V aC. La mostra es divideix en cinc àmbits diferenciats i s'inicia amb una xicoteta introducció sobre qui eren els ibers i els diferents espais que van ocupar a Benicarló, per continuar amb les diverses tècniques que van utilitzar durant la seua estada al poblat, com la ceràmica, l'or i la plata, el bronze o el ferro.

Mitjançant el fil conductor que representen les diverses peces arqueològiques, s'expliquen els diferents àmbits de la vida quotidiana dels ibers, posant especial èmfasi en les relacions comercials que van establir amb els grecs, els fenicis i els cartaginesos, i sobretot en l'àmplia xarxa comercial que van crear a través de la qual s'intercanviaven àmfores amb vi, oli, teles, salaons, etc. La relació va anar més enllà dels interessos comercials i va suposar també un important intercanvi d'idees socials, econòmiques i de tècniques constructives, entre d'altres, que van ajudar a consolidar la cultura ibera.

La cílix, la joia de l'exposició

Sense dubte, una de les peces més valuoses de l'exposició, la cílix del pintor de Penthesilea, ocupa un lloc destacat en el recorregut. Es tracta d'una copa grega de magnífica factura, localitzada al Puig de la Nau, que mostra l'important comerç que tenia el poblat amb els diferents mercats de l'antiguitat. La peça, un dels símbols d'aquesta exposició, ha estat cedida durant un any pel Museu de Belles Arts de Castelló, a pesar que el Mucbe en demanarà la cessió permanent quan tinga la qualificació de museu.

Visites guiades

Les visites guiades a l'exposició s'acompanyaran d'una posterior visita al poblat iber del Puig de la Nau. Per a concertar aquestes visites cal posar-se en contacte prèviament amb el Mucbe al telèfon 964 460 448 o per correu electrònic a correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org