Ciència sense secrets

27/04/2015

La tercera edició de la Setmana de la Ciència torna de l'11 al 17 de maig amb més força i més continguts, amb propostes per als escolars, cinema i xarrades sobre neurociència, genètica, meteorologia o geologia. Un espectacle al voltant dels fenòmens paranormals i els mentalistes posarà el punt d'humor a la programació.

L'aposta arriscada i compromesa de la Regidoria de Cultura per la divulgació científica tornarà a Benicarló de l'11 al 17 de maig, després de l'èxit aconseguit en les dos anteriors edicions, amb noves propostes però amb el mateix objectiu divulgador del primer dia d'apropar les qüestions científiques al ciutadà, de renovar el coneixement sobre ciència i tecnologia dels ciutadans, d'incentivar la participació ciutadana en les qüestions científiques i de fomentar la vocació científica entre els més joves. Així ho han confirmat la regidora de Cultura, Nieves Eugenio, i el president d'Abacs (Associació Benicarlanda d'Amics de la Ciència i la Salut), Ángel Alberich en la presentació de la programació.

La tercera Setmana de la Ciència, organitzada juntament amb l'associació Abacs, comptarà enguany amb noves propostes basades en la neurociència, la genètica, la meteorologia, la radiologia o la geologia i implicarà els escolars amb el projecte «La ciència al Mercat», a través del qual es mostraran al Mercat exposicions i experiments realitzats per les escoles i instituts de Benicarló. El cinema també ocuparà un espai important en la programació, amb la projecció de tres pel·lícules de ciència ficció: Fahrenheit 451 (1966), de François Truffaut, AI Inteligencia artificial (2001), de Steven Spielberg, i Alien, el octavo pasajero (1979), de Ridley Scott.

Les xarrades, que tindran lloc al Saló d'Actes de Caixa Benicarló, començaran dijous 14 amb la presentació de No dispareu al meteoròleg, un llibre en el qual es parla d'oratge, de territori, de clima, d'història i de moltes altres coses. La xarrada anirà a càrrec del meteoròleg Joan Carles Fortea, autor del llibre juntament amb Vicent Maria Gómez i Victòria Rosselló.

La genètica i els reptes de futur centraran la xarrada, divendres dia 15, de Manuel Pérez Alonso, doctor en Biologia, professor titular de Genètica de la Universitat de València i autor de diversos articles científics publicats a la prestigiosa revista Nature. Una de les veus més autoritzades en temes de geologia, José Luis Simón, catedràtic de Geologia de la Universitat de Saragossa, parlarà dissabte 16 sobre la influència de les accions humanes sobre el subsòl, amb especial referència a les conseqüències del projecte Castor.

Els misteris de la ment centraran la xarrada de Xurxo Mariño dissabte dia 16. Mariño és doctor en Biologia i autor del llibre Neurociencia para Julia, un llibre escrit i pensat per a un públic juvenil que s'aproxima a les veritats del cervell, sense especulacions, i que mostra tot el coneixement consolidat fins al dia d'avui per la neurociència. Està considerat un dels millors divulgadors científics d'Espanya.

La dosi d'humor la posarà Andrés Carmona Campo, llicenciat en Filosofia i Antropologia Social i Cultural, amb Mags, mentalistes i paranormals, un espectacle sobre les suposades habilitats dels mentalistes que desemmascara els fraus dels mèdiums i parapsicòlegs. La cloenda de la Setmana de la Ciència anirà a càrrec de Luis Martí Bonmatí, director de l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica de l'Hospital La Fe.

Tot i que la tercera edició de la Setmana de la Ciència encara està per venir, Abacs ja treballa en l'edició de 2016 amb l'objectiu d'aconseguir que algun científic d'alt nivell, com els guardonats amb els premis Princesa d'Astúries, puguen vindre a Benicarló. Ángel Alberich, president d'Abacs, ha confirmat que han començat a establir-se contactes per tal d'arribar a un acord i poder compaginar agendes.

Consulteu aquí les dates i horaris de la programació de la III Setmana de la Ciència.