Concerts

Concert a càrrec de l'Orfeó Universitari de València

06/06/2001

Concert a càrrec de l'Orfeó Universitari de València


Dia, hora i lloc.

Aquest concert tindrà lloc el dissabte 23 de juny a les 20.00 hores a l'Auditori Municipal.

Programa

Director: Josep Ramon Gil-Tàrrega

I PART

O Magnum Mysterium d'A. WILLAERT

Fürchtet euch nicht de J. M. BACH

O Crux de F. SORS

Ave Maria de S. V. RACHMANINOFF

Ubi Caritas de M. DURUFTÉ

Laudate Dominum de M. CORBOZ

Cantiga de Mc DAUGHERLTY

Sanctus Benedictus de J. VILA

II PART

Black Sheep de J. RUTTER

Canto Negro de X. MONTSALVATGE

Child in a Manger de J. RUTTER

kawu kawu ping do de YIU CHUNG FA

Duerme negrito d'A. YUPANQUI/E. SOLÉ

Chaparrita ANÒNIM

Pasaje de J. R. GIL-TÀRREGA

Na gorüshke, na goré O.P. KOLOVSKI

Orfeó Universitari de València

Fundat el 1947 per Jesús Ribera Faig, està format per estudiants, graduats i professors de la Universitat de València - Estudi General i de la Universitat Politècnica de València. Des de 1972 fins a desembre de 1997 va estar sota la direcció musical d'Eduard Cifre Gallego. Des de gener de 1998 està sota la direcció de Josep Ramon Gil Tàrrega.

Com a cor universitari destacat, tant en el pla nacional com en l'internacional, l'Orfeó Universitari de València ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris i ha estat seleccionat entre els millors del món per a participar en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats a Lille (1956), Nova York (1965), Coimbra (1973), Manila (1979) i Roma (1984).

Ha aconseguit premis en els concursos de Llangollen i Knocke, i el 1984 el Primer Premi del Concurs Internacional de Cors Universitaris, celebrat a Pardubice (Txecoslovàquia). En aquest festival obtingué el 1998 el premi al millor cor en les seues deu edicions i hi fou convidat com a cor d'honor el 1994. Ha assistit a nombrosos festivals corals tant a Espanya com a l'estranger. Ha realitzat gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Txecoslovàquia, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, USA, Filipines, L'Índia, etc.

Ha interpretat més de trenta obres simfonicocorals, entre aquestes: Missa de la Coronació, W. A. Mozart; Carmina Burana, Carl Orff; Alexander Nevsky, S. Prodofiev (estrena a Espanya); La infància de Crist, H. Berlioz (estrena a Espanya); Magnificat, J. S. Bach; etc.

Des de 1992 coorganitza amb caràcter bianual el Festival Internacional de Cors Universitaris (FICU).

El 1997, l'Orfeó Universitari de València va commemorar el cinquanté aniversari de la seua existència i, a la vegada, de treball musical ininterromput, cosa que el converteix en l'agrupació universitària més antiga d'Espanya. En reconeixement a aquesta tasca fou guardonat amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana l'octubre de 1997 i la Medalla d'Or de la ciutat de València el juny de 1998. Així mateix, va ser reconeguda la seua brillant trajectòria en les universitats valencianes amb la concessió de la Medalla de la Universitat de València i la Medalla de la Universitat Politècnica de València.

Josep Ramon Gil-Tàrrega, director.

Naix a València, ciutat en què realitza els seus estudis superiors de música i es gradua com a professor superior de Solfeig i Teoria de la Música, Transposició i Acompanyament, i Direcció de Cors. Hi obté, per unanimitat, el Premi d'Honor de Fi de Gra en al disciplina d'Harmonia i Melodia Acompanyada. Ha estat director del cor Cambra Musical de València de 1985 a 1997 i del cor de cambra Victòria des de 1992. És membre fundador del grup Capella de Ministrers, especialitzat en música antiga, amb el qual ha enregistrat vuit dels seus discos com a continuista de tecla o director, i de l'orquestra Turiae Camerata.

Alumne de direcció de cors d'Eduardo Cifre Gallego, ha realitzat seminaris d'interpretació i direcció amb altres mestres nacionals i internacionals com Erwin List, Manel Cabero, Josep Prats, Laszlo Heltay, entre d'altres. Ha estrenat diverses obres de compositors valencians, així com també òperes: L'última llibreria de Ramon Pastor, al front de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Bucarest, La Madrileña de V. Martín i Soler, al davant de la Capella de Ministrers, i l'Oficio de difuntos de José de Nebre, al front del cor Victoria i de l'Orquestra Estil Concertant, aquestes últimes enregistrades en CD. Obté el primer premi de composició coral Joan Bautista Comes en la III edició amb l'obra O quam suavis est.

Ha estat instructor en diversos cursos de direcció coral com els de Lleida, Múrcia, Palma de Mallorca, Benicàssim i Euskal Herria, així com també director convidat als cursos permanents de direcció de la Federació Catalana d'Entitats Corals. Des de 1990, forma part del cos de professors de secundària en la disciplina de Música.

Actualment és director musical titular de l'Orfeó Universitari de València i, com a tal, va ser el director musical de la IV Edició del Festival Internacional de Cors Universitaris FICU 2000, que va tindre lloc a València el setembre de 2000.