Ple ordinari núm. 10/2012, de 26 de juliol.

26/07/2012

CARLOS BRAVO SÁNCHEZ, LLICENCIAT EN DRET, SECRETARI DE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ,

CERTIFICO: Que l'acta de la sessió plenària núm. 10/2012 de la corporació municipal, que va tenir lloc, amb caràcter ordinari, el dia 26 de juliol de 2012, és del següent tenor literal:

ACTA DE LA SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA NÚM. 10/2012 QUE VA TENIR LLOC EL DIA 26 DE JULIOL.

A Benicarló, al Saló de sessions de l'Ajuntament, a les 21.00 hores del dia 26 de juliol de 2012 es reuneixen, amb caràcter ordinari i en primera convocatòria, els membres de la corporació municipal que es relacionen a continuació, sota la presidència de l'alcalde, el Sr. Marcelino Domingo Pruñonosa:

President: Sr. Marcelino Domingo Pruñonosa

Regidors: Sr. José Joaquín Pérez Ollo

Sra. María Ortiz Roca

Sr. Marcos Marzal Roca

Sr. Pedro López González

Sr. José María Serrano Forner

Sr. Juan Manuel Urquizu Mejías

Sr. Pedro Joaquín García Bautista

Sr. Eduardo Arín Piñana

Sra. María Nieves Eugenio Bayo

Sra. Rocío Martínez Roca

Sr. Álvaro Luis París Sánchez

Sra. Rosario Miralles Ferrando

Sr. José Antonio Sánchez Martí

Sra. Filomena Natividad Agut Barceló

Sra. Ildefonso Añó Lores

Sra. María Ángeles Romero Gadea

Sra. Rosa Ana Marzá Caldés

Sr. Ricardo Manuel Mascarell Moros

Sr. Joan Manuel Ferrer Meseguer

Secretari: Sr. Carlos Bravo Sánchez

Interventor: Sr. Fernando Ferrer Galindo (viceinterventor)

Excusa la seua absència la Sra. Shara Vallés Burriel.

El president declara oberta la sessió i es procedeix a examinar els següents punts de l'ordre del dia:

PART RESOLUTÒRIA

PUNT 1r. DICTAMEN A LA PROPOSTA D'APROVACIÓ DEL PROGRAMA DE FESTES PATRONALS 2012. La corporació coneix la proposta que formula el regidor delegat de Festes de data 11 de juliol de 2012, corresponent a la programació d'actes de Festes Patronals 2012 redactada per la Comissió de Festes.

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Cultura i Esports i per unanimitat dels membres assistents, acorda aprovar el programa d'actes de les Festes Patronals 2012, redactat pels components de la Comissió de Festes.

PUNT 2n. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE NOMENAMENT DEL MANTENIDOR DE LES FESTES PATRONALS 2012. Vista la proposta formulada per l'Alcaldia en data 14 de juny de 2012 per al nomenament del mantenidor de les Festes Patronals 2012, amb el següent contingut:

«El proper mes d'agost es celebraran les Festes Patronals i un dels seus actes més importants és la imposició de bandes a la nostra Reina, Dulcinea i dames de la Cort d'Honor.

Per al Pregó de les Festes Patronals, esta Alcaldia proposa el nomenament del músic i compositor, el Sr. PABLO ANGLES GALINDO com a mantenidor.

Pablo Anglés Galindo és conegut sobretot com a director de l'Associació Musical Ciutat de Benicarló, una formació que ha dirigit en dos períodes des dels 18 anys i que li ha aportat alguns dels èxits professionals més importants de la seua llarga trajectòria.

Nascut a Benicarló l'any 1967, Anglés té una extraordinària formació acadèmica que li ha valgut les titulacions de professor de Piano, Clarinet, Solfeig, Direcció de Cors, Direcció d'Orquestra, professor d'Harmonia, Contrapunt, Composició i Instrumentació i un Premi Extraordinari Fi de Carrera en Composició i Instrumentació.

Al capdavant de l'Associació Musical Ciutat de Benicarló ha obtingut nombrosos premis i reconeixements en els certàmens en els quals ha participat, entre d'altres, el Certamen Provincial, el Certamen Autonòmic, el Certamen Internacional Ciutat de València, l'Olimpíada Mundial o World Music Contest de Kerkrade (Holanda) o el Certamen Internacional Citta' di Sinnai, on va aconseguir el guardó al Millor Director del Certamen.

Com a compositor, ha estrenat més de 50 obres per a agrupacions molt diverses, i ha obtingut nombrosos guardons en diferents concursos de tota la geografia valenciana i també un premi internacional, com el del Concurs Internacional de Composició original per a Banda a Corciano, a Itàlia.

Fora de la comarca, Anglés ha estat director de la Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana durant l'any 2004 i forma part regularment de diferents jurats de qualificació en prestigiosos certàmens de composició i interpretació. També és membre de la Societat General d'Autors, de l'Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians i de l'Associació de Compositors Valencians COSICOVA.

Actualment, a banda de dirigir l'Associació Musical Ciutat de Benicarló, és professor d'ensenyament secundari i cap del Departament de Música de l'IES Leopoldo Querol de Vinaròs i és també professor de l'Escola de Composició de Música per a Banda de l'Associació Diabolus.»

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Cultura i Esports i per unanimitat dels membres assistents, acorda nomenar el Sr. Pablo Anglés Galindo, com a mantenidor de les Festes Patronals 2012.

PUNT 3r. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE NOMENAMENT DE LA REINA, DULCINEA I DAMES DE LA CORT D'HONOR DE LES FESTES PATRONALS 2012. Vista la proposta formulada pel Sr. Regidor de Falles i Festes en data 1 de juny de 2011, relativa al nomenament de la Reina, Dulcinea i dames de la Cort d'Honor de les Festes Patronals 2011, d'acord amb la proposta formulada per la Comissió de Fetes.

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Cultura i Esports i per unanimitat dels membres assistents, acorda aprovar el nomenament dels càrrecs de Reina, Dulcinea i dames de la Cort d'Honor de les Festes Patronals 2012, que es detallen a continuació:

Reina de les Festes Patronals 2012, Marta Ferrer Cruz

Dulcinea de les Festes Patronals 2012, Cristina Traba Deza

Dames de la Cort d'Honor,

Jenniffer Estefanía Santillán Manzaba

Andrea Arnau Traver

Beatriz Borrás Marco

Mirella Cervera Mir

Carla Monfort Pitarch

Carolina Martina

Dames Infantils,

Lola López Cano

Sofía Montagut Bosch

Marina Gellida Planes

Arantxa Gellida Planes

L'alcalde, a continuació, manifesta que, tal com és preceptiu, i atés que tant la Reina Marta com la Dulcinea Cristina i tota la Cort d'Honor i Cort d'Honor infantil estan al Saló de Plens de l'Ajuntament de Benicarló, vol traslladar de part de tota la corporació municipal la seua felicitació i desitjar-los que passen unes festes inoblidables. A més, els recorda que representaran tota la ciutat de Benicarló durant tot un any i que tota la corporació és conscient que faran un sacrifici important per estar al davant de la ciutat de Benicarló. Per això, els fa arribar el seu agraïment i reitera la felicitació i el desig que passen unes bones festes.

PUNT 4t. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE NOMENAMENT DE LA PERSONA DESTACADA A L'ÀMBIT CULTURAL ANY 2012. D'acord amb el que disposa la base 1ª del Reglament que estableix les Bases per al nomenament de la Persona Destacada en l'Àmbit Cultural de la Ciutat de Benicarló, s'ha fet la corresponent convocatòria, per tal que aquelles persones o entitats que vulguen presentar candidatures ho puguen fer.

Finalitzat el termini, el Plenari del Consell Municipal de Cultura, en la sessió de data 13 de juliol de 2011, en compliment de la base 6ª de l'esmentat Reglament, i una vegada analitzades les propostes presentades, proposa per al nomenament de Persona Destacada en l'Àmbit Cultural de la Ciutat de Benicarló 2011, la Sra. Filomena Pau Llorach, d'acord amb el curriculum vitae presentat.

En conseqüència, la corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Cultura i Esports i per unanimitat dels membres assistents, acorda nomenar Persona Destacada a l'Àmbit Cultural de la Ciutat de Benicarló 2012 la Sra. FILOMENA PAU LLORACH, per la seua trajectòria dintre del món cultural i tradicional de Benicarló, amb la seua col·laboració i servei com a membre d'associacions culturals i com a professional, amant de les festes i tradicions benicarlandes, pel seu treball d'investigació i difusió, i defensora de les nostres danses.

PUNT 5é. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE NOMENAMENT DE LA PERSONA DESTACADA EN L'ÀMBIT DE L'ACCIÓ SOCIAL 2012. Vista la proposta formulada per la tinenta d'alcalde delegada de l'Àrea de Benestar Social de data 4 de juliol de 2012.

Relació de fets

En la reunió del Consell Municipal de Benestar Social que va tindre lloc el passat dia 20 de juny, es va proposar la designació de Natalia Serrano Belmonte, membre de la Junta de l'Associació de la Dona, del Comitè Local de Creu Roja i de l'entitat Mans Unides, Persona Destacada de l'Àmbit de l'Acció Social de l'any 2012.

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Benestar Social, Participació Ciutadana i Sanitat i per unanimitat dels membres assistents, acorda nomenar persona destacada en l'àmbit de l'acció social 2012 la Sra. Natalia Serrano Belmonte, membre de la Junta de l'Associació de la Dona, del Comitè Local de Creu Roja i de l'entitat Mans Unides.

PUNT 6é. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE NOMENAMENT DEL MILLOR ESPORTISTA DE L'ANY 2011, MILLOR TRAJECTÒRIA ESPORTIVA I ENTITAT ESPORTIVA MÉS DESTACADA. Vista la proposta formulada pel regidor delegat d'Esports, en data 25 de maig de 2012, per a designar mitjançant la corresponent valoració al Millor Esportista de l'any 2011, a la Millor Trajectòria Esportiva i la Millor Entitat Esportiva de l'any 2011.

Atesa la decisió del Consell Consultiu d'Esports, reunits en data 24 de maig de 2012.

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Cultura i Esports i per unanimitat dels membres assistents, acorda atorgar els següents reconeixements:

  • MILLOR ESPORTISTA DE L'ANY 2011: Alexis Sastre Arnau

  • MILLOR TRAJECTÒRIA ESPORTIVA: Agustín Marzá Bosch.

  • ENTITAT ESPORTIVA MES DESTACADA: Club Baloncesto Benicarló

PUNT 7é. DICTAMEN ALA PROPOSTA DE DEROGACIÓ, AMB CARÀCTER INICIAL, DEL REGLAMENT DE REGULA EL REGISTRE MUNICIPAL D'UNIONS CIVILS DE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta formulada pel regidor delegat de l'Àrea de Policia i Seguretat de data 18 de juny de 2012 així com del dictamen de la Comissió Informativa de Policia i Seguretat de data 5 de juliol de 2012, relatiu a la derogació del reglament de regula el Registre Municipal d'Unions Civils de l'Ajuntament de Benicarló.

En primer lloc, fa ús de la paraula la Sra. Romero Gadea, representant del grup municipal socialista, per a indicar que: «Nuestro grupo municipal votará a favor como hizo en la Comisión de Policía y Seguridad correspondiente a la derogación del Reglamento en el Registro de Parejas de Hecho, pero queremos matizar que consideramos que en cierta manera es un retroceso del bienestar social de los ciudadanos de Benicarló, un retroceso de un derecho adquirido. Su creación fue un logro social que ponía el Ayuntamiento en el siglo XXI, propiciando los nuevos modelos familiares más acordes con la sociedad actual. Su derogación pensamos que puede perjudicar a los propios vecinos y residentes de Benicarló, aunque si lo desean ya sabemos que pueden registrarse en el PROP de Vinaròs, aunque esto conlleve una mayor incomodidad y perjuicio para todos. Votamos a favor de derogar este Reglamento viendo que se han generado muchas dudas con respecto si a la normativa es correcta y es actual y sobretodo porque desde este Ayuntamiento se han generado dudas sobre si presuntamente podría estar siendo utilizado de modo fraudulento para obtener algún beneficio legal, pero deseamos que en un futuro, cuando se restablezca la normativa y sea la más adecuada, este municipio vuelva a tener un reglamento y pueda volverse a inscribir sus ciudadanos.»

(Traducció)

El nostre grup municipal votarà a favor, com va fer en la Comissió de Policia i Seguretat corresponent a la derogació del Reglament en el Registre de Parelles, però volem matisar que considerem que en certa manera és una reculada del benestar social dels ciutadans de Benicarló, una reculada d'un dret adquirit. La seua creació va ser un assoliment social que posava l'Ajuntament en el segle XXI, propiciant els nous models familiars més acords amb la societat actual. La seua derogació pensem que pot perjudicar els propis veïns i residents de Benicarló, encara que si ho desitgen ja sabem que poden registrar-se en el PROP de Vinaròs, encara que açò comporte una major incomoditat i perjudici per a tots. Votem a favor de derogar aquest Reglament veient que s'han generat molts dubtes respecte de si la normativa és correcta i és actual i sobretot perquè des d'aquest Ajuntament s'han generat dubtes sobre si presumptament podria estar sent utilitzat de manera fraudulenta per a obtenir algun benefici legal. Ara bé, desitgem que en un futur, quan es restablisca la normativa i siga la més adequada, aquest municipi torne a tenir un reglament i puga tornar-s'hi a inscriure els seus ciutadans.

Seguidament, el Sr. Marzal Roca, representant del grup municipal popular, manifesta que aquesta és una proposta que s'ha portat a dos comissions informatives. Explica que es va deixar sobre la taula i al final es va tractar en Junta de Portaveus. Recorda que aquest és un tema més tècnic que polític i que l'Ajuntament no s'oposa que es continuen fent les parelles de fet. No obstant, diu que, tal com es va comentar a la Comissió Informativa i a la Junta de Portaveus, hi havia dues probabilitats: d'una banda, derogar el reglament i, d'altra, modificar-lo. A més, es va indicar que si hi havia alguna intervenció política al respecte es retiraria el punt de l'ordre del dia. Entén, per tant, que amb la intervenció de la Sra. Romero sí que hi ha hagut una intervenció política i, per això, el Sr. Marzal demana a l'alcalde que retire aquest punt de l'ordre del dia i que passe per la Comissió Informativa corresponent, per tal de modificar aquest reglament i d'adequar-lo a la normativa vigent.

A continuació, l'alcalde indica que, a la vista de la intervenció produïda i del que es va parlar amb anterioritat en Junta de Portaveus, la proposta és la de retirar el punt de l'ordre del dia i que passe per la Comissió corresponent per tal de modificar-se el reglament actualment en vigor.

La Sra. Miralles Ferrando, portaveu del grup municipal socialista, expressa que els membres del grup municipal socialista no estan a favor que es retire el punt de l'ordre del dia. Explica que ells estan a favor que es derogue el decret i que simplement han fet una puntualització, però estan completament a favor. Afegeix que així es van manifestar en la Comissió de Policia i Seguretat i a la Junta de Portaveus. Per tant, manifesta que no estan d'acord que es retire el punt de l'ordre del dia, sinó que volen que es derogue el decret, ja que per a ells no hi ha cap inconvenient, ni a nivell tècnic ni polític.

Tot seguit, el Sr. Marzal manifesta que és una puntualització de la Sra. Miralles, però que ell va manifestar i el grup municipal del Partit Popular que si es feia una manifestació al respecte --i entén que sí que s'ha fet una manifestació-- es parlaria del contingut de la proposta a les comissions.

La Sra. Miralles torna a repetir al Sr. Marzal que els membres del grup municipal socialista consideren que no estan impedint cap dret als ciutadans. Indica que simplement el que estan dient és que en lloc de registrar-se en un registre municipal es registren en un registre autonòmic, amb la qual cosa no hi ha cap problema per la seua part. Manifesta, però, que sí que estan en desacord que es retire el punt de l'ordre del dia.

El Sr. Marzal demana a la Sra. Romero que li llegisca els tres primers paràgrafs de la seua intervenció, ja que en el principi s'ha quedat sorprés o ho ha entés malament. Al respecte, el Sr. Marzal indica que sent més una tema tècnic que polític, entén que el que s'ha de fer, --atés que ell i el seu grup, de retrocés, no en volen cap--, és ho portar-ho a la Comissió per tractar-ho, perquè tampoc no passa res de portar-ho i modificar el reglament.

Tot seguit, intervé el Sr. Ferrer Meseguer, representant del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, per a dir que ell no volia entrar en debat perquè el seu grup va ser el que va fer retirar el punt de l'ordre del dia en la primera Comissió Informativa. Ara bé, el Sr. Ferrer indica que va a donar-li suport a la proposta de retirada del punt de l'ordre del dia, sempre que es puga confeccionar un reglament combinat amb la Generalitat Valenciana per tal que les parelles puguen vindre a Benicarló, registrar-se i que estiguen en eixe registre únic. El Sr. Ferrer considera que el problema és que no tenim un registre únic i no sabem si eixa parella està registrada en el Registre de la Generalitat o no. I, per tant, indica que el que cal és un registre més seriós i més ben fet, on no hi hagen suspicàcies, --per dir-ho d'alguna forma--. De fet, considera que és una opció de treball dels tres grups polítics i dels tècnics, fins i tot, assessorats pel reglament de la Generalitat Valenciana. Al mateix temps, creu que si eixe servici es queda a Benicarló i si tots estan d'acord, poden treballar-lo i en mig any poden tindre-ho fet i regulat perfectament.

El Sr. Marzal, torna a repetir que ho portaran a la Comissió i que el Reglament han de regular-lo amb la normativa ja establerta per la Generalitat i després, dins d'eixos paràmetres, l'Ajuntament, els regidors, dictaminaran i s'aprovarà el reglament modificat. Al mateix temps, agraeix al Sr. Ferrer que el seu grup s'afegisca a la seua proposta.

La Sra. Miralles expressa que no és el mateix. Indica que una cosa és que la seua intervenció li faça retirar el punt de l'ordre del dia i l'altra cosa és que el Sr. Marzal vaja a modificar el reglament. És a dir, considera que s'han de votar les dos coses.

Finalment, l'alcalde conclou el debat dient que el que no volen els membres del grup municipal popular és que després diguen que el Partit Popular ha fet un retrocés i, donada la circumstància què és un pacte a què van arribar els tres grups municipals i vist el comentari que diu que açò és un retrocés, l'equip de govern no vol cap retrocés i proposa retirar aquest punt de l'ordre del dia, passar-lo de nou per Comissió i modificar el reglament actualment en vigor.

En conseqüència, i a proposta d'Alcaldia, la corporació per catorze vots a favor i sis en contra --representants del grup municipal socialista--, acorda retirar aquest punt de l'ordre del dia, amb la intenció que passe per les diferents comissions informatives la modificació del reglament que regula el Registre Municipal d'Unions Civils de l'Ajuntament de Benicarló.

PUNT 8é. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE DEIXAR SENSE EFECTE L'ACORD DE PLE DE 4 D'ABRIL DE 2012 I QUE ES PROCEDISCA A LA INSCRIPCIÓ DE L'OBRA NOVA I DIVISIÓ HORITZONTAL EN EL REGISTRE DE LA PROPIETAT, AMB LA QUALIFICACIÓ DE BÉ DE DOMINI PÚBLIC AFECTAT A UN SERVEI PÚBLIC DE L'EDIFICI UBICAT EN LA FINCA INSCRITA EN L'ESMENTAT REGISTRE AMB EL NÚM. 24.865 (AUDITORI MUNICIPAL DE BENICARLÓ). Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta que formula el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni de data 29 de juny de 2012.

Relació de fets

I. Vista l'escriptura de protocol·lització de document administratiu del Programa d'Actuació Integrada de la unitat d'actuació núm. 21 del Pla General d'Ordenació Urbana de Benicarló, que comprén el projecte d'urbanització, de reparcel·lació voluntària i estudi de detall de 8 de novembre de 1996, emesa pel notari José María Giner Ribera, amb núm. de protocol 1.475, en la qual s'estableix que l'Ajuntament s'adjudica la «parcel·la que recau al carrer de València, prolongació carrer d'Hernán Cortés, carrer del Grau i plaça pública. Fita, nord amb carrer de València, sud carrer del Grau, est amb plaça pública i oest prolongació d'Hernán Cortés, de forma rectangular, de 1.214,21 metres quadrats de sòl, amb 2.428,42 m2 de sostre construït, sobre la qual existeix un edifici de dues plantes. Aquest aprofitament participarà en 6,8600 % de la càrrega derivada de l'execució de l'actuació integrada, i que provisionalment s'assenyala en 6.486.160 pts.».

II. Vist que la referida parcel·la està inscrita en el Registre de la Propietat amb el núm. de finca 24.865, com:

«URBANA. FINCA NÚMERO 7. Parcel·la que recau al carrer de València, prolongació del carrer d'Hernán Cortés, carrer del Grau i plaça pública. Fita, nord amb carrer de València, sud, carrer del Grau, est, amb plaça pública i oest, prolongació d'Hernán Cortés, de forma rectangular de mil dos-cents catorze metres vint-i-un decímetres quadrats de sòl, amb dos mil quatre-cents vint-i-vuit metres quaranta-dos decímetres quadrats de sostre construït, sobre la qual existeix un edifici de dues plantes, aquest aprofitament participarà en sis coma vuit mil sis-cents per cent de la càrrega derivada de l'execució de l'actuació integrada i que provisionalment s'assenyala en sis milions quatre-centes vuitanta-sis mil cent seixanta pessetes. Està afectada a més, a favor de la Hisenda Pública per raó de la seua procedència. No arrendada. Valorat el metre quadrat susceptible d'aprofitament privat en disset mil cinc-centes pessetes. Aquesta finca és una de les nou que formen la unitat d'actuació núm. 21 del Pla General d'Ordenació Urbana de Benicarló, i en l'acord de compensació s'adjudica a l'Ajuntament de Benicarló, a favor del qual la va inscriure a títol d'adjudicació en Junta de Compensació. L'extensa és la 1ª de la finca 24.857 al foli 175 d'aquest llibre.»

II. Vist l'acord del Ple de 4 d'abril de 2012 en el qual s'estableix el següent:

«PROPOSICIÓ A L'APROVACIÓ D'ALTA EN L'INVENTARI MUNICIPAL DE BÉNS DEL LOCAL ANNEX A L'AUDITORI MUNICIPAL. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta que formula el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni de data 30 de març de 2012.

Vesteixi la nota marginal (primera reparcel·lació) de data 20 de març de 1997, que consta en el Registre de la propietat de Vinaròs de la finca núm. 24.865, inscrita en el Llibre 272, Tom 1048 , la transcripció del qual és la següent: «Parcel·la que recau al carrer de València, prolongació c. d'Hernán Cortés, c. del Grau i plaça pública. Fita, nord amb c. de València, sud, c. Grau, est, amb plaça pública i oest, prolongació Hernán Cortés de forma rectangular de 1.214,21 m2 de sòl, amb 2.428,42 de sostre construït, sobre la qual existeix un edifici de dos plantes, aquest aprofitament participarà en sis coma vuit mil sis-cents per cent de la càrrega derivada de l'execució de l'actuació integrada i que provisionalment es fixa en 6.486.160 pessetes. Està afectada a més, a favor de la Hisenda Pública per raó de la seua procedència. Aquesta finca és una de les nou que formen la unitat d'actuació núm. 21 del Pla General d'Ordenació Urbana de Benicarló, i en l'acord de compensació s'adjudica a l'Ajuntament de Benicarló, a favor del qual la va inscriure a títol d'adjudicació en Junta de Compensació».

Vist que la Comissió de Govern de data 7 de setembre de 2000 va acordar aprovar l'estudi bàsic per a la instal·lació d'un bar cafeteria a l'edifici on s'ubica actualment l'Auditori Municipal, amb un pressupost estimat de 12.000.000 pessetes. Aquest estudi va ser redactar per l'arquitecte municipal el 7 d'abril de 2000.

El 7 de novembre de 2001 va ser subscrit un contracte administratiu amb la mercantil PROCOVIFA CONSTRUCTORA, SA, relatiu a l'execució de les obres de construcció d'un bar cafeteria per import de 9.842,334 ptes. IVA inclòs/59.153,61 euros; amb un termini d'execució de tres mesos.

En data 6 de juny de 2002 va ser subscrita l'acta de recepció del denominat bar cafeteria en les antigues oficines de Fontcuberta, per l'adjudicatari de les citades obres PROCOVIFA CONSTRUCTORA, SA (AUGIMAR GRUPO INMOBILIARIO), per l'alcalde de l'Ajuntament, per la Direcció Facultativa de les Obres (Sr. Pérez Lores) i pel director de l'execució de les obres (Sr. Vidal Mormeneo).

Vist que el citat immoble no consta donat d'alta en l'Inventari de Béns i Drets de la corporació i la seua inscripció és necessària, ja que el Negociat de Contractació està instruint l'expedient administratiu per arrendar aquest immoble per exercir l'activitat de bar cafeteria.

Atès el que disposa de l'art. 17 al 36 del Reglament de Béns de las Entitats Locals, aprovat per Reial Decret 1372/1986, respecte a la conservació i tutela dels béns de propietat municipal.

Atès que segons el que estableix l'art. 36 de la Llei 33/2003, de Patrimoni de les Administracions Públiques, el previst en l'art. 85 del text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local, així com en l'art. 36 del Reglament de Béns de les Entitats Locals, les corporacions locals han d'inscriure en el Registre de la Propietat els seus béns immobles i drets reals, d'acord amb el previst en la legislació hipotecària, i és, per tant, títol suficient per a aquest efecte la certificació que amb relació a l'inventari aprovat, expedisca el secretari amb el vistiplau del president.

Atès el que disposa en els art. 79 al 83 de la Llei 7/85, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, es proposa a l'Ajuntament Ple, òrgan competent per a l'aprovació del present assumpte, de conformitat amb el que es disposa en l'art. 34 del Reglament de Béns de les Entitats Locals, aprovat per Reial Decret 1372/1986.

La corporació, de conformitat amb la proposta del tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni i per unanimitat dels membres assistents, acorda:

Primer. Donar d'alta en l'Inventari de Béns i Drets de l'Ajuntament de Benicarló, en l'epígraf de béns immobles, el següent bé immoble urbà:

-Local annex a l'Auditori Municipal ubicat a la pl. de la Comunitat Valenciana, la superfície del qual és de 133,10 m2.

Límits:

NORD: Passadís de sortida d'emergència de l'Auditori (prolongació c. d'Hernán Cortés).

EST:Sala cedida a una associació cultural.

OEST: C. de València.

SUD: Plaça de la Comunitat Valenciana.

Qualificació jurídica: Bé patrimonial o de propis.

Destinació:En l'actualitat, bar cafeteria. Consta d'un espai destinat a cafeteria (104,10 m2); magatzem (10,93 m2); barra (8,30 m2); servicis homes (3,29 m2); servicis dones (3,29 m2).

Segon . Inscriure en el Registre de la Propietat l'esmentat bé, d'acord amb el que preveu l'art. 36 del Reglament de Béns de les Entitats Locals, per a la qual cosa es remetrà al Registre una certificació del secretari en relació amb el bé donat d'alta.

Tercer. Remetre una còpia de l'acord a la Comunitat Autònoma i a la Subdelació del Govern als efectes de complir el que estableix l'art. 32 del Reglament de Béns de les entitats locals.»

III. Vist l'informe de l'arquitecte municipal de 23 d'abril de 2012 del següent tenor literal:

«El tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni, a fi de regularitzar la situació en el Registre de la Propietat de l'edifici on se situa l'Auditori Municipal i les sales annexes a aquest, ha sol·licitat les dades comprensives de les seues superfícies, així com la seua descripció, nombre de plantes i part de parcel·la ocupada per l'edificació. A més, se sol·licita la descripció detallada dels elements susceptibles d'aprofitament independent i dels elements comuns.

DESCRIPCIÓ DE L'EDIFICI:

Edifici de planta sensiblement rectangular, acabat amb coberta inclinada a quatre aigües de teula plana. L'edifici es compon de planta baixa i pis, dividida planta baixa estructuralment en dues naus, i la planta pis en un únic espai distribuït en petites sales. L'edifici està qualificat en el PGOU de Benicarló com a equipament publicoadministratiu.

Superfície en planta.

1.200,80 m2

Superfície total construïda.

2.438,48 m2

Fites:

Front.

Carrer de València, per on té el seu accés principal.

Esquerra.

Carrer d'Hernán Cortés.

Dreta.

Plaça de la Comunitat Valenciana.

Fons.

Carrer del Grau.

L'edificació té una ocupació de la parcel·la sobre la que se situa del 100%.

USOS EXISTENTS:

AUDITORI. Al que s'accedeix a través del vestíbul general de l'edifici mitjançant esglaons i rampa des de l'esmentat vestíbul. Una vegada superat els esglaons, a través de porta de vidre, s'accedeix al vestíbul propi de l'auditori, en el qual lateralment es disposen lavabos per a tots dos sexes. Des d'aquí, creuant dues portes metàl·liques tallafocs, s'accedeix al pati de butaques, i al fons d'aquestestà l'escenari. En el lateral dret de l'escenari, a través d'una porta oberta en el mur central de l'edifici, es troba l'accés al magatzem i vestuaris. El primer, en planta baixa, té el seu accés directe des de la part posterior de l'escena. El segon, en un altell situat sobre el magatzem, té el seu accés per una escaleta que parteix des de la zona de magatzem.

Des de l'auditori es té sortida per portes d'emergència al carrer d'Hernán Cortés i al carrer del Grau. Igualment, es pot accedir per un forat, que ha estat recentment obert en el seu mur lateral dret entrant, al passadís de distribució d'accés a altres sales annexes.

BAR AUDITORI. Com a complement a l'auditori, es va projectar i va construir un bar cafeteria, amb lavabos s propis, cuines i magatzem. A la dreta del vestíbul general de l'edifici existeix una porta de doble fulla, a través de la qual, i després de creuar un petit vestíbul de distribució, s'accedeix al recinte del bar.

Aquest recinte també disposa d'accés directe des de la plaça de la Comunitat Valenciana.

En aquest es disposa una barra de bar situada en el costat oposat a la façana que dóna al carrer de València. Darrere de la zona de barra, separats per un envà de fàbrica de maó, es disposa un petit magatzem, cuina i els lavabos propis del bar.

SALES ANNEXES A l'AUDITORI. En la nau de planta baixa que dóna a la plaça de la Comunitat Valenciana, es troben dues sales d'usos varis. Dins del recinte d'aquestes, individualitzats per a cadascuna d'elles, trobem petits magatzems annexos i petites sales d'administració amb vinculació directa a cadascuna d'ambdues sales.

Una de les sales està destinada per a ús propi de la Coral. L'altra està destinada a l'assaig de l'agrupació de Bombos i Danses. Ambdues sales són susceptibles d'ús independent, però cap de les dues disposa de lavabos.

A aquestes sales d'usos varis, actualment destinades també a activitats musicals, s'accedeix a través del passadís que des del petit vestíbul d'accés al bar parteix longitudinalment el mur de separació de les naus en les quals la planta baixa està dividida. Des d'aquestes sales, igualment, es té accés directe a la plaça de la Comunitat Valenciana.

CONSERVATORI. Partint del vestíbul general de l'edifici, pujant per una escala de pedra artificial situada en el seu lateral esquerre i dividida en dos trams, s'accedeix a la planta alta de l'edifici, en la qual se situa actualment el Conservatori de Música, Mestre Feliu. Aquesta escala disposa de plataforma salvaescales per facilitar l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda.

Al final d'aquesta escala, després de la porta d'accés, està el distribuïdor principal d'aquesta planta alta. A través d'aquest s'accedeix a les zones d'administració del Conservatori, lavabos, biblioteca i diferents sales destinades a aules, a algunes d'aquestes últimes a través d'un petit passadís.

SOTA COBERTA. Des d'una de les aules del Conservatori, la sala 3, a la qual s'accedeix des del vestíbul, i per una oculta escaleta, s'accedeix a la zona situada desota de la coberta. Aquesta està inclinada a quatre aigües. En aquest espai s'han disposat tots els mecanismes de control i mesura dels panells solars que se situen en la coberta no accessible de l'edifici. Aquest espai no és habitable, i només s'utilitza, en ser un espai residual, com a espai per albergar instal·lacions. No resulta computable com a superfície construïda.

ELEMENTS COMUNS. S'han considerat elements comuns dels diferents espais inclosos a l'edifici, els següents:

  • Vestíbul o hall d'entrada, des del qual s'accedeix a tots els espais principals.

  • Vestíbul d'accés a bar cafeteria, i passadís lateral. Des d'aquests espais s'accedeix al bar de l'auditori, a les sales annexes a aquest i al magatzem i camerinos de l'auditori.

  • Escala lateral. Escala que, des del vestíbul principal, dóna accés a la planta alta de l'edifici, en la qual, actualment, es troba el Conservatori.

SUPERFÍCIES CONSTRUÏDES.

Superfície

% participació

AUDITORI

562,28 m2

26,10%

BAR CAFETERIA

141,95 m2

6,59%

SALA ANNEXA CORAL

144,06 m2

6,68%

SALA ANNEXA BOMBOS I DANSES

137,54 m2

6,38%

CONSERVATORI

1.169,05 m2

54,25%

ELEMENTS COMUNS

283,60 m2

TOTAL

2.438,48 m2

De la qual cosa s'informa als efectes oportuns.»

Fonaments de dret

Atès que l'òrgan competent és el Ple de la corporació.

Atès l'establert en l'article 36.1 del Reglament de Béns de les Entitats Locals: «Les corporacions locals han d'inscriure en el Registre de la Propietat els seus béns immobles i drets reals, d'acord amb el previst en la legislació hipotecària» .

Atès l'art. 206.2 de la Llei Hipotecària, text refós segons Decret de 8 de febrer de 1946, en el qual s'estableix que «mitjançant una certificació administrativa, (...) poden inscriure's la declaració d'obra nova, millores i divisió horitzontal de finques urbanes, i, sempre que no afecten a tercers, les operacions d'agrupació, divisió, agregació i segregació de finques de l'Estat i dels altres ens públics estatals certificants.»

En virtut de tot l'exposat,

PROPOSO:

Primer . Que es deixe sense efecte l'acord de la sessió plenària que va tenir lloc el 4 d'abril de 2012, amb caràcter extraordinari i en primera convocatòria, pel qual va acordar:

«Primer. Donar d'alta en l'Inventari de Béns i Drets de l'Ajuntament de Benicarló, en l'epígraf de béns immobles, el següent bé immoble urbà:

-Local annex a l'Auditori Municipal ubicat a la pl. de la Comunitat Valenciana, la superfície del qual és de 133,10 m2.

Límits:

NORD: Passadís de sortida d'emergència de l'Auditori (prolongació c. d'Hernán Cortés).

EST:Sala cedida a una associació cultural.

OEST: C. de València.

SUD: Plaça de la Comunitat Valenciana.

Qualificació jurídica: Bé patrimonial o de propis.

Destinació:En l'actualitat, bar cafeteria. Consta d'un espai destinat a cafeteria (104,10 m2); magatzem (10,93 m2); barra (8,30 m2); servicis homes (3,29 m2); servicis dones (3,29 m2).

Segon . Inscriure en el Registre de la Propietat l'esmentat bé, d'acord amb el que preveu l'art. 36 del Reglament de Béns de les Entitats Locals, per a la qual cosa es remetrà al Registre una certificació del secretari en relació amb el bé donat d'alta.

Tercer. Remetre una còpia de l'acord a la Comunitat Autònoma i a la Subdelació del Govern als efectes de complir el que estableix l'art. 32 del Reglament de Béns de les entitats locals.»

Segon . Que, després de l'emissió de la corresponent certificació administrativa, s'inscriga l'obra nova i divisió horitzontal en el Registre de la Propietat, amb la qualificació de bé de domini públic afectat a un servei públic, de l'edifici situat a la finca inscrita en aquest registre amb el núm. 24.865, d'acord amb l'informe de l'arquitecte municipal de 23 d'abril de 2012, en el qual es descriuen els diferents elements a inscriure:

DESCRIPCIÓ DE L'EDIFICI:

Edifici de planta sensiblement rectangular, acabat amb coberta inclinada a quatre aigües de teula plana. L'edifici es compon de planta baixa i pis, dividida planta baixa estructuralment en dues naus, i la planta pis en un únic espai distribuït en petites sales. L'edifici està qualificat en el PGOU de Benicarló com a equipament publicoadministratiu.

Superfície en planta.

1.200,80 m2

Superfície total construïda.

2.438,48 m2

Fites:

Front.

Carrer de València, per on té el seu accés principal.

Esquerra.

Carrer d'Hernán Cortés.

Dreta.

Plaça de la Comunitat Valenciana.

Fons.

Carrer del Grau.

L'edificació té una ocupació de la parcel·la sobre la que se situa del 100%.

USOS EXISTENTS:

AUDITORI. Al que s'accedeix a través del vestíbul general de l'edifici mitjançant esglaons i rampa des de l'esmentat vestíbul. Una vegada superat els esglaons, a través de porta de vidre, s'accedeix al vestíbul propi de l'auditori, en el qual lateralment es disposen lavabos per a tots dos sexes. Des d'aquí, creuant dues portes metàl·liques tallafocs, s'accedeix al pati de butaques, i al fons d'aquestestà l'escenari. En el lateral dret de l'escenari, a través d'una porta oberta en el mur central de l'edifici, es troba l'accés al magatzem i vestuaris. El primer, en planta baixa, té el seu accés directe des de la part posterior de l'escena. El segon, en un altell situat sobre el magatzem, té el seu accés per una escaleta que parteix des de la zona de magatzem.

Des de l'auditori es té sortida per portes d'emergència al carrer d'Hernán Cortés i al carrer del Grau. Igualment, es pot accedir per un forat, que ha estat recentment obert en el seu mur lateral dret entrant, al passadís de distribució d'accés a altres sales annexes.

BAR AUDITORI. Com a complement a l'auditori, es va projectar i va construir un bar cafeteria, amb lavabos s propis, cuines i magatzem. A la dreta del vestíbul general de l'edifici existeix una porta de doble fulla, a través de la qual, i després de creuar un petit vestíbul de distribució, s'accedeix al recinte del bar.

Aquest recinte també disposa d'accés directe des de la plaça de la Comunitat Valenciana.

En aquest es disposa una barra de bar situada en el costat oposat a la façana que dóna al carrer de València. Darrere de la zona de barra, separats per un envà de fàbrica de maó, es disposa un petit magatzem, cuina i els lavabos propis del bar.

SALES ANNEXES A l'AUDITORI. En la nau de planta baixa que dóna a la plaça de la Comunitat Valenciana, es troben dues sales d'usos varis. Dins del recinte d'aquestes, individualitzats per a cadascuna d'elles, trobem petits magatzems annexos i petites sales d'administració amb vinculació directa a cadascuna d'ambdues sales.

Una de les sales està destinada per a ús propi de la Coral. L'altra està destinada a l'assaig de l'agrupació de Bombos i Danses. Ambdues sales són susceptibles d'ús independent, però cap de les dues disposa de lavabos.

A aquestes sales d'usos varis, actualment destinades també a activitats musicals, s'accedeix a través del passadís que des del petit vestíbul d'accés al bar parteix longitudinalment el mur de separació de les naus en les quals la planta baixa està dividida. Des d'aquestes sales, igualment, es té accés directe a la plaça de la Comunitat Valenciana.

CONSERVATORI. Partint del vestíbul general de l'edifici, pujant per una escala de pedra artificial situada en el seu lateral esquerre i dividida en dos trams, s'accedeix a la planta alta de l'edifici, en la qual se situa actualment el Conservatori de Música, Mestre Feliu. Aquesta escala disposa de plataforma salvaescales per facilitar l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda.

Al final d'aquesta escala, després de la porta d'accés, està el distribuïdor principal d'aquesta planta alta. A través d'aquest s'accedeix a les zones d'administració delConservatori, lavabos, biblioteca i diferents sales destinades a aules, a algunes d'aquestes últimes a través d'un petit passadís.

SOTA COBERTA. Des d'una de les aules del Conservatori, la sala 3, a la qual s'accedeix des del vestíbul, i per una oculta escaleta, s'accedeix a la zona situada desota de la coberta. Aquesta està inclinada a quatre aigües. En aquest espai s'han disposat tots els mecanismes de control i mesura dels panells solars que se situen en la coberta no accessible de l'edifici. Aquest espai no és habitable, i només s'utilitza, en ser un espai residual, com a espai per albergar instal·lacions. No resulta computable com a superfície construïda.

ELEMENTS COMUNS. S'han considerat elements comuns dels diferents espais inclosos a l'edifici, els següents:

  • Vestíbul o hall d'entrada, des del qual s'accedeix a tots els espais principals.

  • Vestíbul d'accés a bar cafeteria, i passadís lateral. Des d'aquests espais s'accedeix al bar de l'auditori, a les sales annexes a aquest i al magatzem i camerinos de l'auditori.

  • Escala lateral. Escala que, des del vestíbul principal, dóna accés a la planta alta de l'edifici, en la qual, actualment, es troba el Conservatori.

SUPERFÍCIES CONSTRUÏDES.

Superfície

% participació

AUDITORI

562,28 m2

26,10%

BAR CAFETERIA

141,95 m2

6,59%

SALA ANNEXA CORAL

144,06 m2

6,68%

SALA ANNEXA BOMBOS I DANSES

137,54 m2

6,38%

CONSERVATORI

1.169,05 m2

54,25%

ELEMENTS COMUNS

283,60 m2

TOTAL

2.438,48 m2

Tercer . Que s'inscriguen cadascun dels elements resultants de l'obra nova i divisió horitzontal en l'Inventari de Béns Municipals.»

En conseqüència, la corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Contractació i Patrimoni i per unanimitat dels membres assistents, acorda:

Primer. Que es deixe sense efecte l'acord de la sessió plenària que va tenir lloc el 4 d'abril de 2012, amb caràcter extraordinari i en primera convocatòria, pel qual va acordar:

«Primer. Donar d'alta en l'Inventari de Béns i Drets de l'Ajuntament de Benicarló, en l'epígraf de béns immobles, el següent bé immoble urbà:

-Local annex a l'Auditori Municipal ubicat a la pl. de la Comunitat Valenciana, la superfície del qual és de 133,10 m2.

Límits:

NORD: Passadís de sortida d'emergència de l'Auditori (prolongació c. d'Hernán Cortés).

EST:Sala cedida a una associació cultural.

OEST: C. de València.

SUD: Plaça de la Comunitat Valenciana.

Qualificació jurídica: Bé patrimonial o de propis.

Destinació:En l'actualitat, bar cafeteria. Consta d'un espai destinat a cafeteria (104,10 m2); magatzem (10,93 m2); barra (8,30 m2); servicis homes (3,29 m2); servicis dones (3,29 m2).

Segon . Inscriure en el Registre de la Propietat l'esmentat bé, d'acord amb el que preveu l'art. 36 del Reglament de Béns de les Entitats Locals, per a la qual cosa es remetrà al Registre una certificació del secretari en relació amb el bé donat d'alta.

Tercer. Remetre una còpia de l'acord a la Comunitat Autònoma i a la Subdelació del Govern als efectes de complir el que estableix l'art. 32 del Reglament de Béns de les entitats locals.»

Segon. Que, després de l'emissió de la corresponent certificació administrativa, s'inscriga l'obra nova i divisió horitzontal en el Registre de la Propietat, amb la qualificació de bé de domini públic afectat a un servei públic, de l'edifici situat a la finca inscrita en aquest registre amb el núm. 24.865, d'acord amb l'informe de l'arquitecte municipal de 23 d'abril de 2012, en el qual es descriuen els diferents elements a inscriure:

DESCRIPCIÓ DE L'EDIFICI:

Edifici de planta sensiblement rectangular, acabat amb coberta inclinada a quatre aigües de teula plana. L'edifici es compon de planta baixa i pis, dividida planta baixa estructuralment en dues naus, i la planta pis en un únic espai distribuït en petites sales. L'edifici està qualificat en el PGOU de Benicarló com a equipament publicoadministratiu.

Superfície en planta.

1.200,80 m2

Superfície total construïda.

2.438,48 m2

Fites:

Front.

Carrer de València, per on té el seu accés principal.

Esquerra.

Carrer d'Hernán Cortés.

Dreta.

Plaça de la Comunitat Valenciana.

Fons.

Carrer del Grau.

L'edificació té una ocupació de la parcel·la sobre la que se situa del 100%.

USOS EXISTENTS:

AUDITORI. Al que s'accedeix a través del vestíbul general de l'edifici mitjançant esglaons i rampa des de l'esmentat vestíbul. Una vegada superat els esglaons, a través de porta de vidre, s'accedeix al vestíbul propi de l'auditori, en el qual lateralment es disposen lavabos per a tots dos sexes. Des d'aquí, creuant dues portes metàl·liques tallafocs, s'accedeix al pati de butaques, i al fons d'aquestestà l'escenari. En el lateral dret de l'escenari, a través d'una porta oberta en el mur central de l'edifici, es troba l'accés al magatzem i vestuaris. El primer, en planta baixa, té el seu accés directe des de la part posterior de l'escena. El segon, en un altell situat sobre el magatzem, té el seu accés per una escaleta que parteix des de la zona de magatzem.

Des de l'auditori es té sortida per portes d'emergència al carrer d'Hernán Cortés i al carrer del Grau. Igualment, es pot accedir per un forat, que ha estat recentment obert en el seu mur lateral dret entrant, al passadís de distribució d'accés a altres sales annexes.

BAR AUDITORI. Com a complement a l'auditori, es va projectar i va construir un bar cafeteria, amb lavabos s propis, cuines i magatzem. A la dreta del vestíbul general de l'edifici existeix una porta de doble fulla, a través de la qual, i després de creuar un petit vestíbul de distribució, s'accedeix al recinte del bar.

Aquest recinte també disposa d'accés directe des de la plaça de la Comunitat Valenciana.

En aquest es disposa una barra de bar situada en el costat oposat a la façana que dóna al carrer de València. Darrere de la zona de barra, separats per un envà de fàbrica de maó, es disposa un petit magatzem, cuina i els lavabos propis del bar.

SALES ANNEXES A l'AUDITORI. En la nau de planta baixa que dóna a la plaça de la Comunitat Valenciana, es troben dues sales d'usos varis. Dins del recinte d'aquestes, individualitzats per a cadascuna d'elles, trobem petits magatzems annexos i petites sales d'administració amb vinculació directa a cadascuna d'ambdues sales.

Una de les sales està destinada per a ús propi de la Coral. L'altra està destinada a l'assaig de l'agrupació de Bombos i Danses. Ambdues sales són susceptibles d'ús independent, però cap de les dues disposa de lavabos.

A aquestes sales d'usos varis, actualment destinades també a activitats musicals, s'accedeix a través del passadís que des del petit vestíbul d'accés al bar parteix longitudinalment el mur de separació de les naus en les quals la planta baixa està dividida. Des d'aquestes sales, igualment, es té accés directe a la plaça de la Comunitat Valenciana.

CONSERVATORI. Partint del vestíbul general de l'edifici, pujant per una escala de pedra artificial situada en el seu lateral esquerre i dividida en dos trams, s'accedeix a la planta alta de l'edifici, en la qual se situa actualment el Conservatori de Música, Mestre Feliu. Aquesta escala disposa de plataforma salvaescales per facilitar l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda.

Al final d'aquesta escala, després de la porta d'accés, està el distribuïdor principal d'aquesta planta alta. A través d'aquest s'accedeix a les zones d'administració delConservatori, lavabos, biblioteca i diferents sales destinades a aules, a algunes d'aquestes últimes a través d'un petit passadís.

SOTA COBERTA. Des d'una de les aules del Conservatori, la sala 3, a la qual s'accedeix des del vestíbul, i per una oculta escaleta, s'accedeix a la zona situada desota de la coberta. Aquesta està inclinada a quatre aigües. En aquest espai s'han disposat tots els mecanismes de control i mesura dels panells solars que se situen en la coberta no accessible de l'edifici. Aquest espai no és habitable, i només s'utilitza, en ser un espai residual, com a espai per albergar instal·lacions. No resulta computable com a superfície construïda.

ELEMENTS COMUNS. S'han considerat elements comuns dels diferents espais inclosos a l'edifici, els següents:

  • Vestíbul o hall d'entrada, des del qual s'accedeix a tots els espais principals.

  • Vestíbul d'accés a bar cafeteria, i passadís lateral. Des d'aquests espais s'accedeix al bar de l'auditori, a les sales annexes a aquest i al magatzem i camerinos de l'auditori.

  • Escala lateral. Escala que, des del vestíbul principal, dóna accés a la planta alta de l'edifici, en la qual, actualment, es troba el Conservatori.

SUPERFÍCIES CONSTRUÏDES.

Superfície

% participació

AUDITORI

562,28 m2

26,10%

BAR CAFETERIA

141,95 m2

6,59%

SALA ANNEXA CORAL

144,06 m2

6,68%

SALA ANNEXA BOMBOS I DANSES

137,54 m2

6,38%

CONSERVATORI

1.169,05 m2

54,25%

ELEMENTS COMUNS

283,60 m2

TOTAL

2.438,48 m2

Tercer. Que s'inscriguen cadascun dels elements resultants de l'obra nova i divisió horitzontal en l'Inventari de Béns Municipals.

Prèvia ratificació unànime de la seua inclusió en l'ordre del dia, a l'empara del que disposa l'article 82.3 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals:

PUNT 9é. PROPOSICIÓ A LA RATIFICACIÓ DE L'ESCRITURA DE CESSIÓ GRATUITA DERIVADA DE LA REPARCEL·LACIÓ DE LA UA-16 PER PART DE LA MERCANTIL MERITUR 2002, S.L. A FAVOR DE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta que formula el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni de data 4 de juliol de 2012.

Relació de fets

I. El 26 de febrer de 2004 per acord plenari s'aprova el projecte de reparcel·lació de la UA-16 del Pla General d'Ordenació Urbana, que presenta el Sr. Antonio Aldecoa LLauradó, en representació de la mercantil Meritur 2002, SL, en el plànol de la qual d'estructura de propietat després de la reparcel·lació, qualificació i adjudicació de finques resultants, estableix que «el adjudicatario de la parcela P2, cederá 192,61 m2 en planta baja, con una altura libre aproximada de 4,20 m (en el ámbito señalado en dicho plano) para equipamiento público.»

Segons aquest plànol, l'adjudicatari de la parcel·la P2 és la mercantil Meritur 2002, SL.

II. Mitjançant l'escrit amb registre d'entrada núm. 9.215, de 16 de juny de 2006, el Sr. Antonio Aldecoa, en representació de la mercantil Meritur 2002, SL aporta una escriptura amb núm. de protocol 867 del notari Francisco Javier Pajares Sánchez, de cessió gratuïta, derivada de la reparcel·lació de la UA-16, per part d'aquesta mercantil a favor de l'Ajuntament de Benicarló del següent bé immoble:

«Local comercial. Té l'accés a través de la plaça pública, que dóna al carrer del Crist del Mar. Mesura 192,70 metres quadrats construïts i 176,36 metres quadrats útils. Fita, mirant-ho des de la citada plaça: dreta, caixa de l'escala 2 del bloc C, forat de l'ascensor i vestíbul del portal; esquerra, immoble d'altres propietaris; fons o esquena, immobles d'altres propietaris, forat de l'ascensor i pas d'accés; i al capdavant, plaça pública.

QUOTA Se li assigna una quota en el total bloc o edifici de 17,322%.

REGISTRE. Inscrita en el Registre de la Propietat de Vinaròs, al tom 1.835, llibre 515, foli 200, finca número 33.997.»

Es valora a efectes fiscals donada la seua condició de bé públic en dos-cents vuitanta-nou mil cinquanta euros.

III. A través d'aquesta escriptura el notari Francisco Javier Pajares adverteix «que per a la plena efectivitat de la present escriptura l'Ajuntament de Benicarló, a través del seu alcalde ha de ratificar la present escriptura acceptant la cessió al seu favor atorgada.»

Fonaments de dret

I. Atès l'establert en el projecte de reparcel·lació de la UA-16 del Pla General d'Ordenació Urbana, aprovat per acord plenari de 26 de febrer de 2004, en el plànol del qual d'estructura de propietat després de la reparcel·lació, qualificació i adjudicació de finques resultants, estableix que «l'adjudicatari de la parcel·la P2, cedirà 192,61 m2 en planta baixa, amb una altura lliure aproximada de 4,20 m (en l'àmbit assenyalat en dit plànol) per a equipament públic.»

II. En l'àmbit local, l'article 9.1 del Reglament de Béns de les Entitats Locals, aprovat per Reial Decret 1372/1986, de 13 de juny, estableix que les entitats locals tindran capacitat jurídica plena per adquirir i posseir béns de totes les classes i exercitar les accions i recursos procedents en defensa del seu patrimoni.

En conseqüència, la corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Contractació i Patrimoni i per unanimitat dels membres assistents, acorda:

Primer. Ratificar l'escriptura amb núm. de protocol 867 del notari Francisco Javier Pajares Sánchez, de cessió gratuïta, derivada de la reparcel·lació de l'UA-16, per part de la mercantil MERITUR 2002, SL a favor de l'Ajuntament de Benicarló del següent bé immoble:

«Local comercial. Té l'accés a través de la plaça pública, que dóna al carrer del Crist del Mar. Mesura 192,70 metres quadrats construïts i 176,36 metres quadrats útils. Fita, mirant-ho des de la citada plaça: dreta, caixa de l'escala 2 del bloc C, forat de l'ascensor i vestíbul del portal; esquerra, immoble d'altres propietaris; fons o esquena, immobles d'altres propietaris, forat de l'ascensor i pas d'accés; i al capdavant, plaça pública.

QUOTA Se li assigna una quota en el total bloc o edifici de 17,322%.

REGISTRE. Inscrita en el Registre de la Propietat de Vinaròs, al tom 1.835, llibre 515, foli 200, finca número 33.997.»

Es valora a efectes fiscals donada la seua condició de bé públic en dos-cents vuitanta-nou mil cinquanta euros.

Segon. Donar d'alta el bé adquirit en l'Inventari Municipal de Béns de l'Ajuntament de Benicarló i procedir a la seua inscripció en el Registre de la Propietat.

Tercer. Notificar la present resolució a la mercantil cedent.

Quart. Facultar el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni per a l'execució de l'anteriorment resolt i per a la signatura de tots aquells documents necessaris per a això.

Del present acord es donarà compte en la propera Comissió Informativa de Contractació i Patrimoni en la primera sessió que tinga lloc.

Prèvia ratificació unànime de la seua inclusió en l'ordre del dia, a l'empara del que disposa l'article 82.3 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals:

PUNT 10é. PROPOSICIÓ A LA RESCISSIÓ DEL CONVENI SUBSCRIT ENTRE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ I LA FUNDACIÓN SERVICIO VALENCIANO DE DATA 2 D'ABRIL DE 2002, LA QUAL COSA COMPORTA, ENTRE D'ALTRES, L'EXTINCIÓ DEL DRET D'ÚS DEL LOCAL SITUAT A LA PLAÇA DE L'AJUNTAMENT NÚM. 3-BAIXOS DE BENICARLÓ. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta que formula el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni de data 23 de juliol de 2012.

Relació de fets

I. El 2 d'abril de 2002 l'Ajuntament de Benicarló subscriu un Conveni amb la Fundació Servei Valencià d'Ocupació (d'ara endavant FSVE) l'objecte prioritari del qual és la creació i engegada d'una agència comarcal de la FSVE en la població de Benicarló, configurat com un espai propi destinat a ajudar els treballadors a trobar ocupació i els ocupadors a la contractació dels treballadors més adequats per satisfer les seues necessitats.

A aquests efectes, tal com consta en la clàusula tercera d'aquest Conveni, l'Ajuntament de Benicarló va contribuir, entre d'altres, amb la cessió de l'ús del local situat a Benicarló, plaça de l'Ajuntament núm. 3-baix.

II. A través d'un escrit amb número de registre de sortida 6.626, de 15 de maig de 2012, se sol·licita a la Fundació Servei Valencià d'Ocupació que, atès que en dit local no s'està prestant cap servei i està tancat al públic i sense personal, es procedeixi al lliurament de les claus en les dependències municipals (Policia Local), així com un informe aclaridor de la situació de l'Agència Comarcal de la FSVE en la població de Benicarló.

Aquest escrit va ser notificat a la citada fundació el 25 de maig de 2012, sense que a dia d'avui, (dos mesos després), aquest Ajuntament haja tingut cap resposta.

III. Aquest Ajuntament té coneixement que a dia d'avui continua sense estar prestant-s'hi cap servei en dit local i que està tancat al públic.

IV. En la clàusula onzena d'aquest Conveni s'estableix que: «(...) No obstant això, les parts signatàries poden rescindir aquest Conveni en qualsevol moment, amb la sola obligació de comunicar-ho per escrit a l'altra amb dos mesos d'antelació ala data en què desitgen donar-lo per resolt. En cas de resolució, aquesta es durà a terme de forma amistosa.»

Fonaments de dret

Atès que l'òrgan competent és el Ple de la corporació.

En primer lloc, fa ús de la paraula la Sra. Miralles Ferrando, portaveu del grup municipal socialista, per a manifestar que en aquest punt el que es reclama és un local que la Conselleria, a través del Servei Valencià d'Ocupació ha abandonat quan precisament més falta feia i, a més, sense avís previ. Indica que avui el que es reclama és que ens tornen el local, quan el que realment s'hauria de reclamar és que es torne a posar en marxa el servei, ja que si es reclama el local es renuncia completament que torne a obrir l'oficina d'ocupació. Considera que es 2.500 aturats que hi ha a aquest poble han d'anar a Vinaròs i els empleadors que contracten aquests aturats també hauran d'anar a Vinaròs. Per tant, diu que que no saben què votar, perquè el que haurien de reclamar és que tornen a posar en marxa el servei. A més, afegeix que el més greu de tot és el que diu a la relació de fets, on diu que el 15 de maig es va sol·licitar a la Fundació del Servei Valencià d'Ocupació que ja que, al local, no s'hi estava prestant servei, que tornaren les claus i també van demanar un informe esclaridor de la situació. En aquest sentit, la Sra. Miralles considera que se'n van anar i no va dir res i, des del dia 25 de maig que van rebre això i a dia d'avui encara no hem rebut resposta. Per tant, creu que és molt greu el que fa la Generalitat. Per això, manifesta que els membres del grup municipal socialista, en principi, estan a favor que el local revertisca a l'Ajuntament, però creuen que el que s'hauria de demanar és la posada en marxa del servei. Per aquest motiu, indica que s'abstindran.

En segon lloc, el Sr. Ferrer Meseguer, representant del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, expressa que pensa que aquest servei no hauria d'estar tancat i, tal com abans han fet en la retirada del punt de l'odre del dia, considera que també podrien retirar aquest punt de l'ordre del dia i demanar a la Generalitat Valenciana que torne a posar aquest servei a Benicarló, perquè si el servei no està, el local ha de ser per al poble. Considera, però, que el servei ha d'estar al poble, ja que no és el mateix una atenció personalitzada a l'aturat, que una atenció amb una màquina. Indica que a Benicarló hi ha molts aturats i qualsevol gestió per a poder-los ajudar seria oportuna. Per això, avança que, si el punt qued com està, Bloc-Compromís votarà a favor que el local torne al poble, però també els agradaria donar-los una pròrroga d'un mes o dos mesos, per a fer les gestions que calguen amb la Generalitat perquè el servei torne. De fet, considera que és el que els governants d'aquest poble --govern i oposició-- han de demanar.

Seguidament, el Sr. Urquizu Mejías, representant del grup municipal popular, fa ús de la paraula per indicar a la Sra. Miralles que, efectivament, quan la Fundació Servei Valencià d'Ocupació va voler tancar l'oficina, els ho va comunicar a l'alcalde i a ell mateix, que van fer les gestions amb Conselleria, i que Conselleria va decidir tancar-la, de la mateixa manera que ha tancat la resta d'oficines de la Comunitat Valenciana. A data d'avui, --explica--, només queden obertes la de València, la de Castelló i la d'Alacant. El Sr. Urquizu continua la seua intervenció dient que en relació amb la gestió que abans es feia d'una manera personalitzada, se segueix fent perquè a l'Ajuntament de Benicarló compta amb una agent de desenvolupament local, que està fent funcions d'intermediació laboral. A més, indica que hi ha dos persones que estan treballant en el Pla Integral d'Ocupació, que també estan oferint aquests serveis. Afegeix que també es té un conveni demanat per tal que s'instal·le un punt autoservef a l'Ajuntament i que existeix un punt d'autoservef, que fa temps que està funcionant, al Centre Integrat de Formació Professional. Per tant, manifesta que, als membres del grup municipal popular, els va desagradar que tancaren l'oficina, però que, d'alguna manera, serveis importants que s'estaven prestant als aturats de Benicarló o a la gent que estava demandant ocupació pensen que se segueix donant.

La Sra. Miralles entén que al Sr. Urquizu no li van explicar per què ho han tancat, sinó que de la nit al dia ho van tancar i es va acabar l'assumpte. Per altra banda, indica que ens haurien d'aclarir per escrit per què ho han tancat. A més, diu que el terminal on la gent podria fer les gestions encara no ha vingut.

El Sr. Ferrer Meseguer, representant del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, manifesta que en aquest punt ja tornem a les mateixes. Considera que com la Generalitat no ho fa, ho agafem nosaltres, d'igual manera que amb el Conservatori de Música. Continua la seua intervenció dient que això és un servei autonòmic que el teníem a Benicarló i ara no el tenim i el volem i pensa que els tres grups polítics haurien de demanar a la Generalitat que eixe servei el facen ells, perquè ja està bé d'agafar coses que no ens toquen, que ens toca pagar a tots els benicarlandos quan no les hem de pagar nosaltres. Ara bé, considera que el servei el volem perquè som valencians de primera a Benicarló i creu que haurien de retirar el punt de l'ordre del dia per a demanar que eixe servei torne i si, d'ací dos mesos, eixe servei no ha tornat, que es facen les protestes que faça falta per part de tots els grups polítics.

Finalment, l'alcalde conclou el debat dient al Sr. Ferrer que els membres de l'equip de govern han fet totes les gestions que havien de fer. Explica que es van reunir amb el president de la Diputació, el Sr. Javier Moliner, per a explicar-li que es volia eixe servei ací i la contestació va ser, n a través de la mateixa Conselleria, que se suprimien totes les oficines d'ocupació de tota la Comunitat Valenciana, llevat de les tres capitals de província. Indica, però, que l'equip de govern sí que vol que estiga el servei ací i més en aquests moments. És per això, que assegura que insistiran en la reivindicació i demanaran que ens retornen el servei en un mes. Tot i això, desconfia que ho concedisquen, encara que hi intentaran.

La corporació, de conformitat amb la proposta in situ de l'Alcaldia, proposta a la qual s'adhereixen els portaveus del grup municipal socialista i del Bloc Nacionalista Valencià i el dictamen de la Comissió Informativa de Contractació i Patrimoni, per unanimitat dels membres assistents acorda:

Primer. Rescindir el Conveni subscrit entre l'Ajuntament de Benicarló i la Fundació Servei Valencià d'Ocupació de data 2 d'abril de 2002, la qual cosa comporta, entre d'altres, l'extinció del dret d'ús del local propietat de l'Ajuntament situat a la plaça de l'Ajuntament núm. 3-baix, per trobar-se aquest local tancat al públic i no prestar-s'hi cap activitat.

Segon. Comunicar la present resolució a la Fundació Servei Valencià d'Ocupació als efectes previstos en la clàusula onzena del citat Conveni, d'entendre resolt el referit Conveni amb efectes de l'1 d'octubre de 2012 i sol·licitar simultàniament i alternativament a la Fundació Servei Valencià d'Ocupació que reinicie la seua activitat en el citat bé immoble amb anterioritat als 30 dies hàbils, comptadors des de la notificació del present acord.

Tercer. Traslladar al Departament de Patrimoni a fi que es faça constar en l'Inventari Municipal de Béns de l'Ajuntament de Benicarló l'extinció del dret d'ús del citat local.

Quart. Facultar el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea de Contractació i Patrimoni per a executar l'anteriorment resolt i per a signar tots aquells documents necessaris per a això.

Del present acord es donarà compte en la propera Comissió Informativa de Contractació i Patrimoni en la primera sessió que tinga lloc.

PUNT 11é. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE CONVENI ENTRE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ I LA CONSELLERIA DE TURISME PER A LA GESTIÓ DE LES INFRAESTRUCTURES SITUADES A LES PLATGES. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta formulada per la tinenta d'alcalde delegada de Turisme de data 12 de juliol de 2012.

Relació de fets

1r. L'Agència Valenciana de Turisme al llarg dels darrers anys ha dotat a les platges de Benicarló de diversa infraestructura, una de caràcter higiènic, com els rentapeus amb aigua tractada de mar, amb les seues conduccions i estacions de bombeig, sistemes de captació d'aigües, passarel·les, màquines per a la neteja de l'arena, etc.; i una altra, de caràcter ludicoesportiu, com són els jocs infantils, juvenils i elements esportius, com xarxes de volei, porteries de futbol platja, senyalització, cartells i altres elements.

2n. El manteniment de la diversa infraestructura turística de litoral instal·lada a Benicarló s'ha realitzat des de l'Ajuntament de Benicarló en la temporada d'estiu 2011.

3r. Aprovada la proposta de comanda, l'Ajuntament de Benicarló realitzarà, per ell mateix o mitjançant la contractació de tercers, el manteniment, reparació i conservació de la infraestructura turística de litoral.

4t. L'Agència Valenciana del Turisme, com a administració que ho encomana, procedirà al pagament del import de la comanda de gestió a l'Ajuntament de Benicarló fins una quantitat total màxima de 10.000 EUR, IVA inclòs, que ha de destinar l'Ajuntament de Benicarló al pagament de les contractacions de serveis, despeses de personal, honoraris, reposicions necessàries, mitjans auxiliars, transport, taxes, impostos, i altres despeses corrents necessàries per al desenvolupament de l'actuació de reparació i conservació de la infraestructura turística de litoral.

6é. Vist l'informe de la tècnica de Turisme de data 1 de juny de 2012.

7é. Vist l'informe del viceinterventor de data 15 de juny de 2012.

8é. Vist l'informe del decretari de data 4 de juny de 2012.

Fonaments de dret

Atesa la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, en el seu article 21.1. b).

Atesa la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en el seu article 15.

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa de Comerç, Turisme i Promoció Econòmica i per unanimitat dels membres assistents, acorda:

Primer. Aprovar la proposta d'acord de comanda de gestió de la reparació i manteniment de la infraestructura higiènica i lúdica instal·lada per l'Agència Valenciana de Turisme a les platges de Benicarló.

Segon. Facultar l'alcalde, per a la signatura dels acords i documents que es deriven d'aquest acord.

PUNT 12é. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE MODIFICACIÓ PROVISIONAL DE L'ORDENANÇA P-7, REGULADORA DEL PREU PÚBLIC PER MATRÍCULA EN LA UNIVERSITAT POPULAR. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta de modificació de la citada Ordenança, efectuada pel tinent d'alcalde delegat de l'Àrea d'Economia i Hisenda i Personal en data 19/07/12, i que consisteix a modificar els art. 2n. Obligats al pagament, 3r. Quantia, 4é. Obligació de pagament i 5è. Tarifa reduïda.

Atès l'informe que emet la tresorera en data 18/07/12 i el viceinterventor de data 19/07/12.

En primer lloc, fa ús de la paraula la Sra. Miralles Ferrando, portaveu del grup municipal socialista, per a anunciar que en aquest punt el votaran en contra, donada la circumstància que es pugen les taxes un 25%. Consideren que ja està bé que els ciutadans hagen de suportar que se'ls apugen els impostos a nivell nacional, IRPF i IVA, a nivell autonòmic i damunt a nivell local també se'ls apuge l'IBI, les taxes municipals, les escombraries, l'aigua i, ara damunt, la Universitat Popular. Avança, per tant, que els membres del grup municipal socialista votaran en contra. Al mateix temps, consideren que és un servei públic, que encara que no es cobrisca el cost del servei prestat, sí que existeixen raons d'interés públic i cultural que aconsellen fixar uns preus per sota del límit, de manera que, per tot això, els membres del grup municipal socialista votaran en contra d'aquesta proposta.

En segon lloc, el Sr. Mascarell Moros, portaveu del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, manifesta que Bloc-Compromís, des del primer dia que estan ací, estan en contra de la pujada de totes les taxes i, de fet, han estat en contra de la pujada de la taxa de l'Auditori, de l'IBI, etc., perquè pensen que en aquests moments, tal com està la situació actual a Benicarló amb 2.700 aturats, això afecta molta gent. Considera que si ara, a la Universitat Popular, hi havia 20 o 30 persones en cada curs, possiblement ara n'hi hagen només 10. A més, creu que la pujada efectiva d'eixe 25% no cobreix la despesa total i que, per tant, però ens quedarem igual. Per això, pensen que no és moment d'apujar les taxes, perquè ens estem pegant per tots els cantons nosaltres mateixos. Conclou dient que ell ara s'esperaria i que, per això, el vot del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià serà contrari.

Seguidament, el Sr. Serrano Forner, representant del grup municipal popular, s'adreça a la Sra. Miralles per a dir-li que quan es parla de percentatges també s'ha de parlar de quantitats, perquè un 25% de 80 cèntims són 20 cèntims. És a dir, indica que un 25% de 100 EUR són 25 EUR, ja que considera que si no sembla que es fa una pujada escandalosa. Explica, a més, que, des de 2008, la taxa no s'havia apujat, principalment perquè l'Ajuntament rebia unes subvencions tant de la Conselleria com de la Diputació, que feia possible que l'Ajuntament mantinguera el preu de la taxa. Desgraciadament, indica que les subvencions es van acabant i potser l'any que ve s'acaben totes, amb la qual cosa no podem mantindre el cost al 100 % de la Universitat Popular. Continua la seua intervenció dient que els membres de l'equip de govern han estat gestionant amb les diverses administracions la possibilitat d'afegir alguna quantitat al pressupost d'enguany, però diu que tots sabem que la situació és la que és i de diners hi ha els que hi ha. Per tant, indica que no ens queda més remei que apujar una miqueta les taxes, perquè el cost que suporte l'Ajuntament, que encara és prou elevat, no siga tant. Per tant, els membres de l'equip de govern entenen que la pujada del 25% està més que justificada.

De nou, intervé la Sra. Miralles per a manifestar al Sr. Serrano que les pujades dóna igual que siguen de 0,80 EUR, d'1 EUR, de 100 EUR o de 150 EUR, ja que sempre es parla de xifres relatives, mai absolutes, amb la qual cosa han de parlar de percentatges perquè, si no, no se sap si és molt o poquet. Continua la seua intervenció dient que el Sr. Serrano ho justifica perquè cada vegada les subvencions s'acaben. A aquest respecte, la Sra. Miralles pregunta d'on vénen les subvencions i diu que la resposta és de la Generalitat, que està governada pel Partit Popular. I la Sra. Miralles opina que si la Generalitat estigués governada pel Partit Socialista, cada dia el grup popular crucificaria el president de la Generalitat i tot el govern valencià i ells inclosos i demanarien la dimissió des del primer a l'últim. Però considera que, com que ara governa el Partit Popular, els que fan es apujar les taxes, perquè la Generalitat no ens envia les subvencions. La Sra. Miralles considera que al final ho acaba pegant el ciutadà de a peu. A més, creu que aquesta pujada no ens ha de salvar de res, és a dir, es podria mantindre el servei de la Universitat Popular sense apujar les taxes i, per tant, no cal apujar res, que ja n'hi ha prou de pujades d'impostos. Considera que la gent ja sofrix prou i tot recau sobre els mateixos. A més, manifesta que ella entén que els membres de l'equip de govern prediquen el que no creuen, ja que l'alcalde està dient tots els dies que està en contra de l'apujada d'impostos, però ell aquí a l'Ajuntament sí que apuja l'IBI i les taxes i tot el que tinga que apujar. Per tant, creu que haurien de predicar amb l'exemple, perquè si prediquen una cosa i en fan una altra, això entra en contradicció.

El Sr. Mascarell intervé per puntualitzar que els membres del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià pensen que l'increment que suposa això a l'Ajuntament, no els salva de res i, a més, pensen que en cultura i en benestar Social s'ha de fer tot el que estiga a les nostres mans i més per no gravar-ho, perquè són qüestions fonamentals per al nostre poble. Considera que ji ha molta gent que està aturada i pot aprofitar per a formar-se en la Universitat Popular i per gent que cobra 400 EUR o 500 EUR al mes, són molts diners. Per això, indica que el seu vot serà contrari, perquè entenen que s'han de reduir despeses d'altres llocs i no s'han d'incrementar taxes.

L'alcalde, per al·lusions fetes per la Sra. Miralles, aclareix que en aquest punt s'està parlant de taxes, no d'un impost. Per tant, considera que s'han de deixar les coses ben clares i que es tracta d'una prestació d'un servei i no d'una altra cosa.

Finalment, el Sr. Serrano conclou el debat dient a la Sra. Miralles que si ella, la desimboltura amb què parla en contra de la Generalitat, s'aplicara a tots els anys que ha governat el seu partit a Madrid, que de subvencions n'han donat i no han arribat i han malbarata el que han volgut, li lluiria més el pèl. A més, indica que hi ha un tema que la Sra. Miralles no té en compte i és que l'Ajuntament ha de saber gestionar i han d'intentar fer les coses cada vegada més adaptades als decrets que van sortint, entre ells, el Reial Decret 4/2012, de 24 de febrer, quan es tracta dels plans d'ajust. Per tant, explica que, d'acord amb la normativa aquesta (art. 7.2.c), la Generalitat té un pla d'ajust i l'Ajuntament l'ha de complir al màxim, ja que les taxes haurien d'assumir el 100% del cost del servei que s'està prestant. Conclou dient que el pla d'ajust de l'Ajuntament implica que el cost del servei ha d'intentar cobrir-se i amb això ens arrimem, ja que eixa és la nostra obligació.

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa d'Economia i Hisenda i Personal, per dotze vots a favor i vuit en contra --representants dels grups municipals socialista i del Bloc Nacionalista Valencià--, acorda modificar l'Ordenança P-7, reguladora del preu públic per matrícula en la Universitat Popular, d'acord amb la proposta efectuada pel tt. d'alcalde delegat de l'Àrea d'Economia i Hisenda i Personal, en data 19 de juliol de 2012. El text de l'Ordenança modificada queda com segueix:

«Article 2n. PERSONES OBLIGADES AL PAGAMENT

Estan obligats al pagament del preu públic regulat en aquesta ordenança les persones que es beneficien dels serveis o activitats prestats o realitzats per l'Ajuntament de Benicarló, a què es refereix l'anterior article. En el cas que la persona beneficiària de la prestació del servei siga un menor d'edat o incapacitat, la persona obligada al pagament serà la que n'ostente la pàtria potestat, tutela o curatela.

Article 3r. QUANTIA

La quantia del preu públic regulat en aquesta ordenança és la reflectida en les tarifes següents:

a) Tarifa general: 1 euro preu per hora impartida

b) Tarifa reduïda: 0,75 euros preu per hora impartida per a menors de 27 anys i majors de 60 anys i els titulars del Carnet Jove.

Article 4t. OBLIGACIÓ DE PAGAMENT

1. L'obligació de pagament del preu públic regulat en aquesta Ordenança naix des que es formalitze la matrícula en qualsevol dels cursos o seminaris organitzats i/o programats per l'Ajuntament, Universitat Popular. Les dates de la matrícula s'han d'acordar per decret de la Tinença d'Alcaldia delegada de l'Àrea de Cultura.

2. El pagament del preu públic s'ha d'efectuar en el moment de formalitzar la matrícula, si es formalitza la matrícula amb posterioritat, el pagament d'aquesta ha de ser per l'import total del curs.

3. No obstant el disposat en els punts anteriors d'aquest article, l'Ajuntament pot adoptar un acord de gratuïtat en la matrícula d'algun o alguns dels cursos que programa, en consideració a les circumstàncies de les persones a les que vaja dirigit o pel contingut del curs a realitzar.

Article 5é. TARIFA REDUÏDA

Per beneficiar-se de l'aplicació de la tarifa reduïda, s'ha d'aportar una fotocòpia del document nacional d'identitat o el Carnet Jove, per acreditar que en la data de la matrícula es compleix el requisit anterior.»

La tramitació de l'expedient de modificació de l'anterior Ordenança s'ha de realitzar de conformitat amb l'establert per la legislació vigent, d'acord amb el següent procediment:

1.En compliment del disposat en l'article 16é del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, s'acorda, amb caràcter provisional, la modificació de l' Ordenança indicada anteriorment.

2.De conformitat amb el disposat en l'article 17é del mateix RDL, el present acord provisional, així com el text de l'Ordenança modificada que figura en l'expedient, s'exposarà al públic al tauler d'anuncis d'aquest Ajuntament durant un termini de trenta dies hàbils, com a mínim, a fi que les persones interessades puguen examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimen oportunes.

3. Aquesta exposició al públic s'ha d'anunciar en el Butlletí Oficial de la Província i en un diari dels de major difusió de la província.

4. En el cas que no es presenten reclamacions, l'acord de modificació provisional de l'ordenança s'entendrà definitivament adoptat. En cas contrari, el Ple ha de resoldre totes les reclamacions i suggeriments, adoptar l'acord definitiu i publicar l'acord definitiu, o el provisional elevat a definitiu, en el Butlletí Oficial de la Província, que entrarà en vigor en transcórrer 15 dies hàbils des d'aquesta publicació.

PUNT 13é. DICTAMEN A LA PROPOSTA D'APROVACIÓ DEFINITIVA DEL COMPTE GENERAL DE L'EXERCICI 2011. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de l'acta de la Comissió Especial de Comptes de data 23 de juliol de 2012, on s'informa que durant el període d'exposició el públic del Compte General del l'Ajuntament corresponent a l'exercici 2011, juntament amb l'informe de la Comissió Especial de Comptes, de data 29 de maig de 2012, no s'hi han presentat reclamacions o al·legacions.

En primer lloc, fa ús de la paraula el Sr. Sánchez Martí, representant del grup municipal socialista, per a manifestar que els membres del seu grup, com no pot ser d'altra manera, el compte general de l'Ajuntament van a aprovar-lo. Tot i això, diu que, fixant-se en el contingut de l'informe que ha emès el viceinterventor, creu que cal parlar de com se gestionen els comptes en aquest Ajuntament. En primer lloc, es refereix a la realitat patrimonial d'aquest Ajuntament, de la qual diu que no se'n té ni idea, ja que considera que aquesta està desfigurada, perquè hi ha un inventari de béns que està oblidat i no es preocupen en absolut d'actualitzar-lo. Afirma que això no ho diu ell, sinó que ho diu l'informe de la Viceintervenció. Per tant, creu que això vol dir que eixa gestió, des del departament del Sr. Serrano, no s'està portant a terme. Per això, li pregunta si hi ha algú en el seu Departament de Patrimoni que estiga actualitzant-lo. En aquest sentit, manifesta que si hi ha algú que ho està fent, espera veure els resultats ràpid, ja que, de moment, en l'informe diu que no hi ha res de res. En segon lloc, explica que, al final de l'informe, a les consideracions o conclusions finals, s'hi fa referència a 68 informes amb objeccions de legalitat o informes desfavorables, la majoria dels quals són en matèria de contractació amb situacions que haurien de ser excepcional, com són l'aprovació de factures per part de la Junta de Govern Local, com a conseqüència d'informes desfavorables. De fet, el Sr. Sánchez considera que aquestes s'han covertit en aprovacions quinzenals i aquesta situació fa que no es puga portar a terme una fiscalització adequada a les exigències del text refós de la Llei d'Hisendes Locals, un control de la despesa pública i la utilització del fraccionament de contractes. Continua la seua intervenció dient que, com a contractes menors dels quals no s'ha aprovat la despesa, la quantitat ascendeix a 466.655,04 EUR i els contractes majors, en els quals s'ha omés el procediment previst per la llei de contractes del sector públic, --és a dir, una licitació pública--, obligada per la llei, ascendeixen a la quantitat de 450.543 EUR, amb la qual cosa afirma que s'estan fent contractes il·legals des d'aquest Ajuntament i el Sr. Serrano no posa punt i final. Seguidament, indica que això anirà a la Sindicatura de Comptes i el que ací hi ha és molt greu, ja que entén que els membres de l'equip de govern consideren que el color polític d'aquest Ajuntament és un fre perquè la Intervenció de la Sindicatura de Comptes actue, tal com actua en altres ajuntaments d'altres colors. Creu, per tant, que això no es pot admetre i cal denunciar-ho. Per altra banda, expressa que si ell fóra la Sindicatura de Comptes, vindria ràpid, encara que algú li diguera que ho feia en contra de Benicarló.

En segon lloc, intervé el Sr. Serrano Forner, representant del grup municipal popular, per a preguntar al Sr. Sánchez si tot el que ha dit s'ho creu, perquè amb la rotunditat que ha fet les seues afirmacions, el Sr. Sánchez segurament pot donar exemple de totes les manifestacions que acaba de fer. Seguidament, el Sr. Serrano recorda al Sr. Sánchez que aquest va ser dos anys regidor d'Hisenda, de fet que no de decret, i va ser igual que ell regidor de Patrimoni. En aquest sentit, el Sr. Serrano considera que el Sr. Sánchez en dos anys no va menejar ni un full de patrimoni. En canvi, afirma que ells des del mes de setembre de l'any passat estan treballant en el patrimoni per a posar-lo al corrent, perquè des de l'any 1999, per circumstàncies x, això no s'havia fet. Explica, a més, que es va comprar un programa de gestió de patrimoni per poder actualitzar l'inventari de l'Ajuntament i s'està fent. Per tant, el Sr. Serrano assegura que l'afirmació del Sr. Sánchez quan diu que no s'ha fet res de res no és veritat. I, adreçant-se al Sr. Sánchez, li demana que, quan vaja al departament li ho pregunta a Joaquín i li dirà tot el que s'està fent. De fet, el Sr. Serrano considera que s'ha fet molt, però com són tants d'anys costa posar-ho tot al corrent. A més, en relació amb el que ha dit de l'informe de la Viceintervenció, el Sr. Serrano pregunta al Sr. Sánchez si aquest sap quants en van fer quan ells va estar en l'equip de govern, ja que en van ser més de 68. Per tant, considera que el Sr. Sánchez no predica amb l'exemple, perquè si el Sr. Sánchez prediqués amb l'exemple s'hauria de mossegar la llengua. Respecte a què el procediment d'aprovació de factures que hauria de ser excepcional, diu que efectivament es podrien gestionar millor i que de l'1.186.000 EUR que figura, a data d'avui, hi ha un procediment d'adjudicació del servei de neteja d'edificis on el cost de contractació és aproximadament de 300.000 EUR i aquesta setmana es trau el servei de jardineria amb un cost aproximat de 200.000 EUR. Aleshores, manifesta que, com la gestió i transparència ha de ser total, ell s'ha preocupat de saber-ho i recorda al Sr. Sánchez que, quan aquest va estar a l'equip de govern de l'Ajuntament, en contractes menors en els quals no es va aprovar la despesa es pot observar que, des que van entrar al maig de 2005 fins al final de 2005, aquests van ascendir a 922.000 EUR. Concretament, explica que, durant l'any 2006, varen ser 548.000 EUR i, fins al maig de 2007, varen ascendir a 520.000 EUR. Per altra banda, respecte als contractes majors on s'ha omès el procediment de contractació, indica que, al 2005, varen pujar a 762.000 EUR, al 2006, varen ser 980.000 EUR i, fins al maig de 2007, varen ascendir a 231.000 EUR. Per això, el Sr. Serrano considera això que el Sr. Sánchez ja ho sap i que també sap que a vegades les coses no es poden fer al que diu la llei, ja que els membres que varen estar a l'equip de govern, entre els quals estava el Sr. Sánchez, ho van patir i els que estan ara també ho pateixen. A més , indica al Sr. Sánchez que l'equip de govern està fent l'esforç de traure tots els plecs que hi ha i s'està treballant per fer les coses millor.

Seguidament, intervé el Sr. Sánchez dient al Sr. Serrano que sí que es creu tot el que abans ha dit i demana al Sr. Serrano que s'oblide del que va fer el Sr. Sánchez o no va fer i que treballe. A més, li diu que, quan ell va entrar al Departament de Contractació i Patrimoni, en Contractació hi havia dos auxiliars, ja que no hi havia ni tècnica ni ningú, sinó dos auxiliars que feien el que podien. Explica que hi havia un muntó tremend de contractes que estaven per licitar i només de responsabilitat patrimonial n'hi havia més de 180, de quatre anys enrere. Per això, diu que ell va posar una tècnica de Contractació, que encara està, perquè allí no hi havia ni tècnica. I en relació a un altre tècnic que feia cadastre, indica que el van traure el del cadastre, ho van passar a Castelló i el van posar a fer patrimoni. Ara bé, diu que se'ls va acabar el mandat i allí es va acabar. Per altra banda, diu que el Sr. Serrano ha dit que l'ha reiniciat ara, però allí es va quedar. Per tant, creu que no li pot dir a ell el que va fer i el que no fa fer. Continua explicant que ell, en el moment que va entrar, va posar una tècnica de Contractació i la primera ordre que va donar va ser que li traguera una llista de tots els contractes i serveis que té aquest Ajuntament i que en el moment que s'anaren acabant, anaren traient-los tots a licitació. Diu que n'hi havia la tira i fins que no s'acabaren no es podien traure a licitació i molts es van traure a licitar. A més, demana al Sr. Serrano que vaja i ho consulte i ho veurà. Afegeix també que li sembla una actitud desvergonyida la dels polítics que entren i parlen de l'«herència rebuda», quan no saben governar i no saben gestionar, ja que és la que hi havia i és la que hi ha. Conclou dient que, ja que el Sr. Serrano consulta els números, que ho pregunte a les persones i veurà l'esforç que es va fer des de Contractació.

A continuació, el Sr. Ferrer Meseguer, representant del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, manifesta al Sr. Serrano que el que no pot dir és que ho fa malament perquè els altres també ho van fer i que, si no és així, ells ho entès així i potser s'haurà explicat malament. Continua dient que tampoc pot dir que no es pot fer tot el que la llei diu. Manifesta que el Sr. Serrano ha estat tota la estona dient al Sr. Sánchez que ell té tot això malament, perquè el Sr. Sánchez també ho tenia i el Sr. Ferrer considera que el Sr. Serrano hauria d'entendre que el Sr. Sánchez és que aquí l'oposició i està per a controlar a l'equip de govern una mica i que si hi ha coses que s'estan fent malament, bé les hauran de dir. Per tant, creu que el que no pot fer el Sr. Serrano és excusar-se en eixes coses i no donar cap explicació de per què s'ha actuat així. Indica que, si la gestió de l'equip de govern anterior era roïna per al Sr. Serrano, el que aquest no pot estar fent en aquests moments és el que feia l'anterior equip de govern, del qual el Sr. Ferrer formava part. En canvi, el Sr. Ferrer considera que això és el que ha d'intentar solucionar, perquè les eleccions a vegades es guanyen i a vegades es perden i possiblement ells les perderen perquè algunes gestions, per la inexperiència, per una moció de censura o pel que siga. Ara bé, opina que el Sr. Serrano el que no pot fer és excusar-se en el fet que ells ho van fer malament i comparar els números del Sr. Sánchez amb els seus. El Sr. Ferrer indica que la llei s'ha de complir i un regidor, de la serietat del Sr. Serrano, no pot dir que no es pot fer tot el que la llei vol i si el Sr. Serrano critica la gestió i transparència anterior, ara també ha de donar exemple de gestió i transparència. Afegeix que el que intenta dir és que es facen les coses millor, perquè els 21 que estan aquí són l'exemple que donen al poble i el que aquí es decideix i aquí es fa és el reflex del que es diu al poble. Per tant, demana que s'intente solucionar el tema per a l'any que ve, per a tenir una bona gestió i una bona transparència.

Tot seguit, el Sr. Serrano explica que si ell ha dit al Sr. Sánchez que aquest no es ni la seua pròpia intervenció, li ho ha dit malament. Ara bé, insistix en el fet que el Sr. Sánchez no pot dir que en patrimoni no s'ha fet res i que això és el que ell diu que s'ho creu ni el Sr. Sánchez. De fet, li diu que si vol saber què s'ha fet a patrimoni només cal que li ho diga i ell li ho explicarà, perquè ells es troben en moltes comissions. Quant a l'inventari, reconeix que no està actualitzat, perquè porta molts anys de retard i precisament el que està intentant és que, d'una vegada per totes, es faça per totes, i que en endavant, quan s'aprove el pressupost o amb anterioritat, s'aprove també l'inventari. D'altra banda, si ha dit que els membres de l'equip de govern a vegades han de fer el contrari del que diu la llei, tampoc ho ha dit bé, --si és que ho ha dit--. I, respecte a la manifestació feta pel Sr. Ferrer, li diu que ho intentaran fer millor en endavant i que intenten cada dia que passa gestionar millor.

Finalment, l'alcalde conclou el debat dient al Sr. Ferrer i que li agraden molt els discursos que aquest fa perquè apleguen molt a la ciutadania, però també li recorda que la majoria d'informes amb objecció eren de la Brigada, quan ell va ser regidor d'aquesta àrea i membre de l'equip de govern. No obstant això, li indica que els membres de l'equip de govern intenten fer-ho el millor possible.

En conseqüència, la corporació, de conformitat amb l'acta de la Comissió Especial de Comptes i per unanimitat dels membres assistents, acorda:

Primer. Aprovar el Compte General de l'exercici 2011, integrat pel de l'Ajuntament i el de l'Organisme Autònom de Centres Socials Especialitzats.

Segon. Rendir al Tribunal de Comptes l'esmentat Compte General, d'acord amb el que disposa l'article 212.5 del TRLH.

PUNT 14é. DICTAMEN A LA PROPOSTA D'APROVACIÓ DEL CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ I EL CONSELL REGULADOR DE LA DENOMINACIÓ D'ORIGEN PROTEGIDA CARXOFA DE BENICARLÓ, PER A LA REALITZACIÓ D'ACTIVITATS DE PROMOCIÓ. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta que formula el regidor delegat de l'Àrea d'Agricultura, Camins i Pesca, de data 16 de maig de 2012.

Relació de fets

Davant la precària situació econòmica que està travessant el Consell Regulador de la DO Protegida Carxofa de Benicarló, i sent conscients de la importància que el producte té, tant en l'economia del sector agrari, com en els seus controls de qualitat i com en la promoció de a la nostra ciutat, duent a terme en la festa de la carxofa activitats com la torrà popular i la col·laboració en la Demostració Gastronòmica, així com altres actes que tenen lloc.

Atenent igualment les raons d'interès general i públic, principalment, per al municipi i, com a ens interessat en el desenvolupament econòmic i empresarial del seu terme municipal, és convenient donar suport al referit projecte per a l'any 2012.

Sent referència de qualitat dels productes de l'horta benicarlanda i que beneficia la resta dels productes hortícoles de la nostra ciutat.

En primer lloc, fa ús de la paraula la Sra. Miralles Ferrando, portaveu del grup municipal socialista, per a manifestar que avui es porta un conveni de col·laboració que no està firmat i voldria que l'alcalde aclarira què s'aprova avui, perquè el conveni no està firmat i la proposta diu «d'aprovació del conveni de col·laboració». A més, diu que la proposta del regidor d'Agricultura també està molt clara, ja que diu «dictamen a la proposta d'aprovació del Conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el Consell Regulador». Per això, demana saber si es concedeix una subvenció nominativa per a després firmar un conveni.

Arribat aquest punt, el viceinterventor indica als corporatius que totes les subvencions nominatives que dóna l'Ajuntament que, a més dóna aquest plenari, s'instrumenten en un conveni regulador. De manera que el que els corporatius estan fent ara és realment concedir la subvenció nominativa al Consell Regulador i una vegada estarà concedida, com la resta de subvencions nominatives, l'alcalde es firmarà el conveni regulador, que regularà els drets i obligacions de les parts.

Seguidament, l'alcalde manifesta que està malament la redacció, que ell ho va veure ahir i la proposta també està malament, ja que es tracta simplement d'aprovar la subvenció nominativa.

La Sra. Miralles pregunta a l'alcalde si aquesta subvenció s'haurà de justificar igual amb les factures.

L'alcalde li contesta que sí, que es justificarà igual que es justifica la resta de subvencions, d'acord amb la llei de subvencions.

A continuació, la Sra. Miralles agraeix a l'alcalde l'aclariment i, indica que, per suposat, estan a favor que se li done una subvenció al Consell Regulador de la Carxofa, que una vegada més és un altre organisme de Benicarló que no cobra les subvencions de la Generalitat des de l'any 2010, ja que no ha cobrat absolutament res. Explica que el Consell Regulador deu molts diners i no pot funcionar si no cobra les subvencions. Des de l'any 2010 que no cobra, però és que no és només el Consell Regulador, és l'OACSE, són les associacions de dependents, etc. i la Generalitat no paga absolutament res. Diu que, aquests 15.900 EUR, els sembla bé que es donen al Consell Regulador per activitats de promoció, però avança que pot passar que, si el Consell Regulador no té ni un euro, no poden pagar factures i, si no poden pagar factures, no poden cobrar la subvenció, amb la qual cosa aquí hi ha un peix que es mossega la cua i un problema greu. Per tant, diu que no està clar com se solucionarà tot això. No obstant això, indica que els membres del grup municipal socialista votaran a favor.

El Sr. Arín Piñana, representant del grup municipal popular, manifesta que la veritat és que la Generalitat ha donat suport al Consell Regulador fins quan ha pogut. El Sr. Arín considera que el Consell Regulador és molt important per a aquest poble i els agraeix que donen suport aquest punt. Creu, a més, que s'han de posar les mesures correctores per tal que el Consell Regulador funcione per si mateix. Conclou dient que ací l'Ajuntament fa un esforç i el Consell regulador també l'ha de fer.

La Sra. Miralles està d'acord amb el que ha dit el Sr. Arín que el Consell Regulador és molt important per a aquest poble. Per això, indica que els membres del grup municipal socialista donen suport a totes les iniciatives que surten de l'Ajuntament en aquest aspecte i també estan d'acord en el fet que s'ha de veure una forma de finançament d'aquest Consell Regulador. Tanmateix, manifesta que no estan d'acord amb l'afirmació que «pobra la Generalitat, que durant 18 anys els ha donat diners i ara no». Explica que no estan d'acord perquè si la Generalitat assumeix compromisos, els ha de complir. Tot i això, diu que avui en dia la Generalitat no paga ni el cine, perquè és molt greu el que està passant. A més, explica que li consta que les entitats financeres d'este poble no li deixen ni un euro al Consell Regulador, perquè estan devent molts diners i portar un paper dient que la Generalitat li deu diners ja no serveix com aval, perquè la Generalitat ja no és un aval fiable. Conclou reiterant que no sap com justificaran, perquè les factures no les podran pagar i això sí que no li ho han aclarit.

A continuació, el Sr. Ferrer Meseguer, representant del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, indica que la Generalitat hagués pogut dir al Consell Regulador que d'ací dos anys no tindran cap subvenció. Ara bé, creu que això és impopular. D'altra banda, indic que les denominacions d'origen d'Utiel i Requena ja les han pagades, per tant, considera que deuen haver diners per a algunes coses i per altres no.

El Sr. Arín indica que s'alegra de sentir que ja han cobrat, perquè això és senyal que nosaltres també cobrarem, perquè la idea era que pagarien els dos anys de cop. Per tant, considera que si han començat per Requena, cada dia que passa falta un dia menys. Dit això, creu que és injust que la Generalitat haja portat el Consell Regulador fins ací, perquè està finançat en un 80% i que ara siga la culpable de tot. Per tant, creu que alguna cosa s'ha de fer per part del Consell Regulador.

Finalment, l'alcalde conclou que, en relació amb les factures, algú ha de posar els diners des de l'entramat de la carxofa i amb aquesta manifestació contesta la pregunta que ha formulat la Sra. Miralles, en relació amb la justificació de la subvenció concedida per part de l'Ajuntament a favor del Consell Regulador de la Carxofa.

La corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa d'Urbanisme i Medi Ambient i per unanimitat dels membres assistents, acorda concedir al Consell Regulador de Denominació d'Origen Protegida Carxofa de Benicarló una subvenció nominativa, que es formalitzarà posteriorment en la quantia de 15.900 euros mitjançant la subscripció d'un conveni entre ambdues parts.

PUNT 15é. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DE LA SOL·LICITUD DE PAGAMENT DEL COST D'EXECUCIÓ DE LES OBRES D'EXTENSIÓ DE LA CANALITZACIÓ D'AIGÜES PLUVIALS DES DEL PAS INFERIOR DE LA CN-340 FINS AL CARRER DE JACINTO BENAVENTE, DINS DEL PROJECTE D'INFRAESTRUCTURES COMPLEMENTÀRIES DEL PROGRAMA D'ACTUACIÓ INTEGRADA LA URBANIZACIÓ SANT GREGORI II, CIUTAT SENIOR. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta que formula el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea d'Urbanisme i Medi Ambient de data 25 de juny de 2012.

Relació de fets

    I. El Ple de la corporació, en la sessió que té lloc el 27 de maig de 2004, acorda aprovar el projecte d'urbanització del Programa d'Actuació Integrada, sector Sant Gregori II- Ciutat Sènior i estableix com obligacions de l'urbanitzador la realització al seu càrrec de les obres de canalització de la sèquia de la Sotada, des del camí dels Frares, fins a la línia de ferrocarril, i les obres de passada d'aquesta sèquia per sota de la línia del ferrocarril, segons la valoració efectuada per l'enginyer de camins el Sr. Pedro Portolés Prats, així com la realització de les obres necessàries per a la connexió i integració de la nova urbanització amb les xarxes d'infraestructures, comunicacions i serveis públics existents, sense perjudici de la repercussió del cost d'aquestes a qui legalment corresponga.

    II. En data 27 de març de 2007 (registre d'entrada núm. 5.396), en compliment del previst en l'acord d'aprovació del projecte d'urbanització, l'agent urbanitzador sol·licita l'aprovació d'un projecte d'infraestructures complementàries de la urbanització Sant Gregori II, Ciutat Sènior.

    III. Mitjançant el Decret del tinent d'alcalde delegat de l'Àrea d'Urbanisme es resol sotmetre a informació pública, durant el termini d'un mes, aquest projecte d'infraestructures complementàries, la qual cosa es realitza amb la inserció d'un anunci en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana núm. 5520, de 25 de maig de 2007, i al tauler d'edictes d'aquest Ajuntament. Transcorregut el període d'informació pública, no consta la presentació de cap reclamació o al·legació.

    IV. En data 13 de juliol de 2007, l'arquitecte municipal emet el següent informe:

«(...) Les obres plantejades constituïxen obres complementàries necessàries per a dotar de servei a les infraestructures del PAI Ciutat Sènior, d'acord amb les condicions que es van establir en l'aprovació d'aquest, d'una banda. Per una altra, inclouen obres exigides per determinats organismes per a poder procedir a autoritzacions necessàries per a finalitzar-les.

Les obres de proveïment d'aigua i xarxa de sanejament fins a la població, projectes número 1 i 2, són obres necessàries per a garantir la connexió i integració de la nova urbanització amb les xarxes generals de serveis de la població i beneficien sectors més amplis que l'abastat pel PAI Ciutat Sènior. Per això l'Ajuntament va acordar que el cost d'aquestes obres puga ser repercutit entre altres sectors mitjançant el cànon d'urbanització establert per l'ordenança municipal, d'acord amb l'article 189 LUV, l'esborrany del qual, redactat per l'urbanitzador del PAI, s'adjunta.

El projecte número 3 constituïx la solució plantejada pel seu autor per a evitar o minimitzar les conseqüències de les inundacions que es produïxen en el túnel de la CN-340. S'escometen aquestes obres amb l'objecte que, en el cas que s'elimine el problema de les inundacions en aquest punt, l'Ajuntament puga assumir la propietat del túnel i aconseguir d'aquesta manera l'autorització de la demarcació de carreteres de l'Estat a Castelló per a poder passar el col·lector d'aigües negres per aquest túnel fins a connectar amb la població. Les obres suposen una complementació de la xarxa actual de sanejament del carrer d'Alcalà. El seu objecte és alleujar el túnel i no resulten, en principi, necessàries per a l'abocament d'aigües negres del col·lector que baixa des de Sant Gregori. Per tant, sol·licita l'urbanitzador que aquestes obres siguen assumides per l'Administració sense repercussió sobre les persones obligades al pagament del col·lector del camí de Sant Gregori.

La número 4 constituïx una de les càrregues que en l'acord d'adjudicació s'establia sobre l'urbanitzador a fi d'alleujar les aigües pluvials de la zona i minimitzar el risc d'inundacions. L'aprovació del projecte presentat habilitarà l'Ajuntament per a procedir a l'expropiació del sòl necessari per a escometre l'obra.

Les obres plantejades resulten necessàries per al correcte funcionament del sector i resulten compatibles amb el planejament vigent.

S'adjunten els següents informes sectorials:

  • Autorització Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a la canalització del barranc de La Sotada.

  • Informe del Ministeri de Foment en el qual es manifesta que les obres plantejades ajudaran a disminuir la freqüència de les inundacions del pas inferior. D'altra banda, manifesta que les obres no sembla que afecten ni la CN-340, ni l'estructura del pas. Sí adverteix que, en cas de trencament, sí s'afectarà la funcionalitat del pas.

  • Esborrany d'ordenança de cànon que permeta repercutir les obres de canalització d'aigua potable i el de sanejament fins a la població, entre els sectors que es beneficiaran d'aquesta infraestructura. Els sectors tinguts en compte per al dimensionament de les instal·lacions i la repercussió del seu cost són les que el planejament actual ha previst per a futurs desenvolupaments, amb inclusió de zones que, indefectiblement, haurien de ser urbanitzades per constituir borses actualment no urbanitzables, entre sectors urbanitzables. Igualment, s'han inclòs alguns conjunts residencials que, encara estant en sòl no urbanitzable, o bé es regularitzaran en el procés de revisió del Pla o bé sol·licitaran connectar per estar confrontants amb les esmentades xarxes.

    Aquest esborrany d'ordenança ha de ser informat jurídicament per a la seua tramitació.

A la vista de tot l'anterior, es proposa:

L'aprovació del Projecte d'Obres Complementàries per a la urbanització del PAI Ciutat Sènior. Prèviament a l'inici de les obres, ha d'obtenir l'autorització de l'organisme responsable del ferrocarril per al pas o clavar els tubs en el terraplé.

Donar-se, la corporació, per assabentada de l'esborrany d'ordenança de cànon i del criteri de repartiment de càrregues, a fi que es puga, una vegada siga revisada des del punt de vista jurídic, procedir a la seua tramitació.

Acordar l'inici del procediment expropiatori per a l'obtenció dels terrenys necessaris per a l'ampliació del barranc de la Sotada, la relació individualitzada de béns i drets afectats del qual s'adjunta.

Finalment, la corporació ha de determinar qui serà l'obligat al pagament de l'extensió de la canalització d'aigües pluvials des del túnel de passada per la CN-340, fins al carrer de Jacinto Benavente, ja que no són obres necessàries per a la integració i connexió del PAI Ciutat Sènior. La seua exigència esdevé com a conseqüència del fet que si no es minimitzen els riscos d'inundació del túnel, l'Ajuntament no assumeix la propietat d'aquest. A més, el Ministeri no autoritza el pas per aquest túnel, si l'Ajuntament no assumeix aquesta propietat.»

    V. Per acord del Ple de la corporació, de data 26 de juliol de 2007, s'aprova el projecte d'infraestructures complementàries de la urbanització Sant Gregori II, Ciutat Sènior, presentat per l'agent urbanitzador d'aquest Programa d'Actuació Integrada, sense que s'acordés expressament res respecte a la determinació de qui havia d'assumir el pagament de les obres d'extensió de la canalització d'aigües pluvials des del túnel de passada per la CN-340 fins a l'avinguda de Jacinto Benavente.

    VI. En data 12 de febrer de 2008, el Ministeri de Foment va autoritzar la construcció d'una conducció d'aigües residuals i millora del drenatge del pas inferior en el km 1043,1 de la N-340, sobre la base del projecte i documentació remesos per l'Ajuntament de Benicarló en data 28/01/08, registrat de sortida amb el núm. 1.871 (document 293 de l'expedient PAII/489). L'autorització de l'obra va ser comunicada a la mercantil ACCIONA IMMOBILIÀRIA, SLO, mitjançant un escrit que signa el regidor delegat de l'Àrea d'Urbanisme, el Sr. Cuenca Caballero, en data 4 de març de 2008 (document 295 de l'expedient PAII/498).

    VII. L'obra està realitzada i recepcionada per l'Ajuntament, segons consta en l'acta de recepció de data 3 de novembre de 2010 (document 334 de l'expedient PAII/498).

    VIII. En data 12 d'agost de 2011 (registre d'entrada núm. 14.249), el Sr. Querubí Isaias Pérez Ruiz, en representació d'Acciona Immobiliària, SLO, presenta un escrit mitjançant el qual sol·licita que se li pague el cost de les obres corresponents al projecte d'infraestructures complementàries, executades per aquesta mercantil per a evitar les inundacions en el túnel de CN-40, i si no s'estima la seua petició, i amb caràcter subsidiari, aquest Ajuntament es manifeste sobre qui ha de reintegrar el referit cost.

    VIII. En data 19 de setembre de 2011, l'arquitecte municipal, el Sr. Pérez Lores emet el següent informe:

«(...) Que l'empresa de referència ha manifestat, en relació amb les obres d'execució d'un col·lector en el carrer d'Alcalà entre el túnel del camí de Sant Gregori al seu pas per la CN-340 i l'avinguda de Jacinto Benavente que, a la vista de l'acord de Ple de data 26 de juliol de 2007, se li abone l'import d'execució d'un col·lector d'aigües pluvials que s'havia d'executar entre aquests dos punts o, en defecte d'això, se li indique qui ha de reintegrar l'import d'aquestes obres a aquesta empresa.

Les obres, l'import de les quals es reclama, estan constituïdes per un col·lector de pluvials que hauria d'haver-se instal·lat per a desguassar el túnel del camí de Sant Gregori, quan s'hi produïxen inundacions, ja que era condició del Ministeri de Foment per a autoritzar el pas per aquest túnel del col·lector de sanejament del PAI Ciutat Sènior, del qual era urbanitzadora l'empresa ara interessada en l'expedient, que l'Ajuntament assumís la titularitat i/o conservació d'aquest. I, d'altra banda, l'Ajuntament exigia que per a assumir aquesta condició de titular o conservador del pas, en aquest estigués solucionat el problema de les inundacions que s'hi produïxen per pluges torrencials.

Estudiat el projecte d'obres complementàries a què es fa referència en la sol·licitud, s'observa que no s'ha projectat l'esmentat col·lector d'aigües pluvials, ni aquest ha estat construït. L'únic col·lector executat en l'àmbit és el corresponent al de sanejament, el qual ha de desguassar les aigües negres del sector, obra necessària per a arribar a la xarxa pública municipal en condicions adequades. Aquest col·lector, en el tram que es reclama cobrar, s'ha disposat d'una secció de Ø600, enfront del de Ø400 que es dissenya en els dos primers trams, sense que s'haja justificat que l'increment de secció siga a causa de aigües pluvials i no a una reducció del pendent del tub.

D'altra banda, cal indicar que no s'ha solucionat definitivament el problema de les inundacions del túnel, ja que cal desguassar-lo quan finalitzen les pluges que l'inunden.

No obstant això, cap indicar que en data 27 de maig de 2008 es va publicar en el BOP l'Ordenança reguladora del cànon d'urbanització per a infraestructures complementàries proveïment aigua i sanejament que es van projectar per a finalitzar l'actuació urbanística. En aquestes obres està inclòs el col·lector, la construcció del qual se sol·licita cobrar.

Per tant, no procedeix acceptar la tramitació d'un nou cobrament, ni l'adopció d'un acord municipal pel qual es fixe qui ha de finançar aquestes obres, ja que els àmbits subjectes al pagament de les obres complementàries ja es troben definits en la pròpia ordenança»

    IX. El contingut de l'anterior informe es va traslladar a la mercantil interessada en data 10/11/2011 (registre de sortida núm. 17.677, de 7/11/2011) i se'ls va concedir un termini d'audiència de 10 dies, per a formular les al·legacions que estimaren convenients.

    X. En data 25 de novembre de 2011 (registre d'entrada núm. 19.062), el Sr. Querubin Isaias Pérez Ruiz, en representació de la mercantil ACCIONA IMMOBILIÀRIA, S.LO, presenta un escrit en el qual reitera la seua sol·licitud de pagament de l'import de l'obra referida.

    XI. En data 17 de gener de 2012, l'arquitecte municipal, el Sr. Pérez Lores emet el següent informe:

«(...) Que en data 25 de novembre de 2011, l'empresa de referència, ACCIONA IMMOBILIÀRIA, SLO, representada pel Sr. Querubín Isaías Pérez Ruiz, presenta un escrit d'al·legacions al que remetia l'Ajuntament, en el qual se li traslladava l'informe d'aquest tècnic municipal.

En aquest informe municipal s'informava desfavorablement la possibilitat de tramitar un nou cobrament per la urbanització del sector 15, Ciutat Sènior o adoptar un acord municipal pel qual es fixés qui havia de finançar les obres d'infraestructures complementàries definides per a evacuar les aigües pluvials del túnel o pas inferior de la CN-340 en el seu encreuament amb el camí de Sant Gregori.

L'argumentació esgrimida en aquest informe per a procedir a establir el seu sentit desfavorable és, d'una banda, que no es justificava que el col·lector instal·lat s'hagués dimensionat per a evacuar les aigües pluvials d'aquest pas subterrani, i que les obres portades a terme, en qualsevol cas, ja figuraven en l'ordenança que regulava el cànon pel qual l'empresa ACCIONA IMMOBILIÀRIA, SLO podrà rescabalar-se dels costos de clavegueram i subministrament d'aigua de la qual es beneficiaran altres àmbits, a mesura que aquests siguen urbanitzats.

En l'escrit actualment presentat es fa referència al fet que l'argumentació emprada en aquell informe no és certa, ja que de la formació de l'ordenança esmentada s'havia de deduir que els costos d'evacuació de les aigües pluvials de pas subterrani havien estat exclosos d'aquesta ordenança.

Comprovada aquesta, efectivament, el cost que es reclama es va descomptar de l'import total, ja que es va concloure que aquestes obres no eren necessàries per a la integració i connexió del PAI Ciutat Sènior, ja que derivaven d'una exigència de l'Ajuntament per a assumir la cessió del pas subterrani i no d'obres derivades de la urbanització del sector o de la connexió dels seus serveis. Per tant, en l'ordenança no es troba inclòs del seu import, havent-se informat desfavorablement per error.

La raó per la qual se sol·licita el reintegrament de la despesa derivada de l'evacuació de les aigües pluvials del pas subterrani de la CN-340 es deriva de l'acord adoptat per l'Ajuntament en data 26 de juliol de 2007, en el qual es transcriu directament l'informe tècnic emès per aquest tècnic municipal, en el qual s'establix que, en tractar-se aquestes obres d'evacuació d'aigües del túnel, obres exigides per l'Ajuntament per a poder acceptar la cessió del pas subterrani del Ministeri de Foment, cessió que al final no s'ha portat a terme, i no ser obres necessàries per a poder evacuar les aigües negres del sector en execució, la corporació ha de determinar qui és l'obligat al pagament d'aquestes. No obstant això, la corporació, en comptes d'establir qui podria ser obligat al pagament, va posposar la qüestió, que està en l'actualitat sense decidir.

A la vista d'això, l'empresa urbanitzadora reclama que se li abone la quantitat de 46.583,92EUR, més IVA, o es determine qui és l'obligat al pagament.

No obstant això, cal indicar, com ja es va manifestar en l'escrit de contestació anterior, que el problema generat per les aigües pluvials en el pas subterrani no s'ha solucionat i hi persistixen les inundacions i la seua inutilització quan es produïxen pluges relativament intenses. Per tant, l'exigència de l'Ajuntament per a poder rebre la cessió del manteniment del pas, cessió que s'esmenta en algun dels escrits rebuts per aquest Ajuntament, no s'ha resolt adequadament.

Qüestió a part és l'estimació per part de l'Ajuntament de qui ha de ser l'obligat al pagament d'aquestes obres, una vegada es determine que aquestes han de ser abonades a qui les ha executades adequadament.

Al meu entendre, només existixen quatre possibilitats:

1. Les obres es financen mitjançant aportació municipal.

No sembla ser aquesta l'opció que consideraria l'Ajuntament en el moment que es va sol·licitar que se solucionés el problema de les aigües pluvials en el pas subterrani, ja que, en aquest cas, no s'hagués exigit la resolució d'aquest problema, sinó que hagués estat acceptada la cessió del pas o del seu manteniment, i s'hagués actuat directament per l'Ajuntament.

2. Les obres es financen per l'urbanitzador del sector 15.

Com ja s'ha comentat, les obres no constituïxen obres de connexió o integració, pròpiament dites, necessàries per al desenvolupament del sector. No obstant això, són obres que eren exigides per l'Ajuntament al Ministeri responsable de la carretera per a acceptar la cessió del pas subterrani o del seu manteniment. Per altra banda, aquesta cessió era condició inexcusable establerta per aquest Ministeri, encara que no haja estat portada a terme, per a permetre el pas del col·lector d'aigües negres del sector 15 per aquest pas subterrani, sense la qual dit servei no hagués pogut ser connectat i hauria d'haver tingut un traçat alternatiu.

3. Les obres es financen pels obligats al pagament del col·lector d'aigües negres inclosos en l'ordenança.

Si es conclou que aquestes obres, encara no sent de connexió i integració del sector en la trama urbana, estan vinculades al sector, ja que sense aquests l'Ajuntament no acceptava la cessió del pas subterrani, o del seu manteniment, i el pas del col·lector d'aigües negres no era autoritzat pel Ministeri, podria incloure's el seu finançament en la mateixa ordenança del col·lector, modificant-la i ampliant la quantia restada en el seu moment.

4. Les obres es financen pel Ministeri de Foment.

Titular de la via que generava el problema, ja que el pas subterrani es provoca per l'existència d'aquesta via i, pel que sembla, és a aquest pas on escometen part de les aigües pluvials que discorren per les seues cunetes.

A la vista de tot això, i sempre que siga jurídicament possible procedir a la repercussió del cost en la situació de finalització de les obres en la qual ens trobem, sense previ tràmit anterior a això, o no havent obtingut el resultat que es pretenia, l'Ajuntament ha de definir qui és l'obligat al pagament, per a, si és el cas i ho considera oportú, poder rescabalar a l'urbanitzador el cost d'aquestes obres.»

XII. En data 2 d'abril de 2012, el TAG d'Urbanisme, Sr. Jesús Hernández Lahera, informa el següent:

«(...) Hem de considerar com fets incontestables en el present expedient els següents:

1r. En data 26 de juliol de 2007, l'Ajuntament Ple va aprovar el projecte d'infraestructures complementàries per a la urbanització del PAI Sant Gregori II-Ciutat Sènior, presentat en data 27/03/07 (registre d'entrada núm. 5.396) per l'agent urbanitzador.

En la pàgina 4 del pressupost d'aquest Projecte d'obres, apareix el subcapítol 02.02 denominat «Evacuació de pluvials pas inferior. N-340» per un import de 46.583'92 euros, en el qual es recullen les obres que s'havien de realitzar a fi d'eliminar les inundacions en el túnel de la CN-340 i l'extensió de la canalització d'aigües pluvials des del túnel de passada per la CN-340, fins al carrer de Jacinto Benavente.

2n. L'execució d'aquestes obres va ser autoritzada pel Ministeri de Foment, en data 12/02/08

3r. Aquesta autorització va ser comunicada a la mercantil ACCIONA IMMOBILIÀRIA, SLO, mitjançant un escrit signat pel regidor delegat de l'Àrea d'Urbanisme, el Sr. Cuenca Caballero, en data 4 de març de 2008 (document 295 de l'expedient PAII/498).

4t. L'obra està realitzada i recepcionada per l'Ajuntament, segons consta en l'acta de recepció, de data 3 de novembre de 2010 (document 334 de l'expedient PAII/498). A més, es manifesta en aquell moment com a única disconformitat entre l'obra executada i l'aprovada per la citada corporació, que no s'havia instal·lat la jardineria que figurava en el projecte, per a això, la mercantil ACCIONA IMMOBILIÀRIA, SLO, a fi de garantir aquests treballs va lliurar un aval per import de 162.255.EUR.

Sembla evident, per tant, que si el Ministeri de Foment autoritza les obres i l'Ajuntament de Benicarló comunica aquesta circumstància a la mercantil ACCIONA IMMOBILIÀRIA, SLO, perquè aquesta execute les obres, ha de ser l'Ajuntament de Benicarló qui es faça càrrec del cost d'aquestes obres ja realitzades i recepcionades, més encara quan queda clar en l'expedient, que aquestes obres no eren necessàries per a la integració i connexió del PAI Ciutat Sènior.»

En conseqüència, la corporació, de conformitat amb el dictamen de la Comissió Informativa d'Urbanisme i Medi Ambient i per unanimitat dels membres assistents, acorda:

    Primer. Resoldre la sol·licitud formulada en data 12 d'agost de 2011 (registre d'entrada núm. 14.249), pel Sr. Querubín Isaias Pérez Ruiz, en representació d'Acciona Immobiliària, SLO, amb CIF B-84364579, declarant que l'obligat al pagament del cost d'execució de les obres d'extensió de la canalització d'aigües pluvials des del túnel de pas per la CN-340, fins al carrer de Jacinto Benavente, que ascendeixen a 46.583,92 euros (IVA no inclòs), corresponents a la partida «Subcapítol 02.02. Evacuació de pluvials pas inferior N-340», del projecte d'infraestructures complementàries de la urbanització de Sant Gregori II, Ciutat Sènior, aprovat per acord del Ple de la corporació, de data 26 de juliol de 2007, és l'agent urbanitzador del Programa d'Actuació Integrada, Sector Sant Gregori II- Ciutat Sènior, ja que les referides obres no constituïen obres de connexió o integració pròpiament dites, necessàries per al desenvolupament del sector o imposades per l'Ajuntament de Benicarló, ja que aquestes es van realitzar per voluntat de l'agent urbanitzador, per a evitar un traçat del col·lector d'aigües negres del sector 15 més extens i, per tant, més costós, i ja que aquestes obres van ser imposades com a condició necessària per a autoritzar el pas pel referit túnel, per l'Administració competent en matèria de carreteres, propietària d'aquest espai. Per això, i en tot cas, l'agent urbanitzador podria repercutir el cost d'aquestes obres a l'Administració que va exigir o va imposar la seua execució.

Segon. Notificar aquesta resolució a la interessada, indicant que contra aquest acte, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant l'Ajuntament en el termini d'un mes des de l'endemà de la seua notificació (articles 52 de la Llei /1985 de Bases del Règim Local i 107 i següents de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú). O bé, directament, un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Castelló en el termini de dos mesos des de l'endemà de la seua notificació (articles 8, 45 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa). No obstant això, les persones interessades poden interposar qualsevol recurs que estimen pertinent.

Prèvia ratificació unànime de la seua inclusió en l'ordre del dia, a l'empara del que disposa l'article 82.3 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals:

PUNT 16é. PROPOSICIÓ A L'APROVACIÓ DE LA MOCIÓ RELATIVA A LA PETICIÓ DE MESURES A LA GENERALITAT VALENCIANA I AL GOVERN D'ESPANYA PER A L'AJUDA AL SECTOR DELS CÍTRICS. PROPOSTA DE MOCIÓ RELATIVA A LA PETICIO DE MESURES PERS AL SECTOR DELS CITRICS. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta formulada pel regidor delegat d'Agricultura, Camins i Pesca de data 20 de juliol de 2012.

Relació de fets

A causa de la greu crisi estructural que està travessant el sector dels cítrics a les nostres comarques, que està patint problemes de baix preu i de falta de rendibilitat a conseqüència de nombrosos factors de desequilibri de mercats i de legislació ineficaç.

El Consell Agrari Municipal per acord adoptat el 19 de juliol, i amb el suport unànime dels tres grups municipals de l'Ajuntament de Benicarló, acorden elevar al Ple de la corporació l'adopció del següent acord :

Aprovar la següent moció, relativa a la petició de mesures a la Generalitat Valenciana i al Govern d'Espanya per a l'ajuda als sector dels cítrics davant els problemes estructurals que presenta:

1. Instar a la Generalitat Valenciana a establir les següents mesures:

  1. Potenciar la promoció i el consum de cítrics valencians, dotant-los d'un valor afegit.

  2. Condicionar les ajudes a la indústria agroalimentària a l'establiment per part dels perceptors d'un preu just als productors.

  3. Disposar d'una llei de comerç de productes agroalimentaris i de l'establiment d'una regulació dels marges comercials.

  4. Creació d'un comitè mixt (administració-sector productor) d'anàlisi i estudi sectorial, que estiga dotat d'instruments per a la informació actualitzada de preus i costos, l'elaboració i actualització dels aforaments citrícoles i la planificació de la reconversió varietal en funció de les necessitats del mercat.

  5. Increment dels controls i inspeccions en els punts de venda i sancions exemplaritzants als que incomplisquen la qualitat establerta, ja que suposa un frau al consumidor i greus danys econòmics a la resta d'operadors.

  6. Increment de la inspecció i control de la qualitat dels cítrics en camp i centrals hortofrutícoles i aplicació de sancions exemplaritzants per l'incompliment de les qualitats establertes.

  7. Potenciar la investigació citrícola útil i d'aplicació ràpida en el sector, patentant els resultats.

2. Instar al Govern d'Espanya a establir les següents mesures:

  • Implantació d'un preu mínim que cobrisca, almenys, els costos de producció.

  • Implantació d'una assegurança d'ingressos d'explotació.

  • Obligatorietat de contractes homologats entre la part productora i la comercial, que fixen els elements més importants: preu, qualitat del producte, període de pagament, obligació a recollir la matèria primera, etc.

  • Major rigorositat per part de la política de competència europea a supervisar pràctiques comercials com els descomptes per volums, pagament per accés a lineals, contractes de reaprovisionament de lineals i que suposen un cost addicional per als proveïdors.

  • Modificació dels criteris pels quals es regeix el tribunal de la competència perquè els productors puguen arribar a acords sectorials que cobrisquen els costos de producció.

  • Establiment de sistemes de seguiment de pràctiques comercials dels diferents actors que intervenen per recuperar la transparència en els circuits comercials.

  • Atorgar al sector agrari el caràcter estratègic i prioritari, per la capacitat de proveir d'aliments sans, assegurances i de qualitat, pel seu potencial per promoure l'ocupació i per la seua contribució de mantenir el medi ambient.

  • El suport a una política específica per al sector. En el marc de l'actual debat sobre el futur de la PAC, necessitem una política específica per al sector citrícola, que tinga el suport d'un pressupost adequat.

  • Control de les importacions i preferència comunitària que garantisquen el compliment de contingents, preus d'entrada, condicions fitosanitàries i de qualitat dels productes procedents de països tercers.

  • Establiment de mecanismes de gestió de mercats que eviten la volatilitat del preu dels cítrics o el desproveïment dels comprats.

3. Comunicar a les dos organitzacions professionals agràries del resultat de la votació d'esta moció.

FEPAC-ASAJA: C. de Juan Antonio Blabas, 1-entresòl. 12004 - Castelló

En conseqüència, la corporació, d'acord amb la proposta del regidor delegat de l'Àrea d'Agricultura, Camins i Pesca i per unanimitat dels membres assistents, acorda l'esmentada moció en els termes en què ha estat redactada.

Del present acord s'ha de donar compte en la propera Comissió Informativa d'Urbanisme i Medi Ambient en la primera sessió que tinga lloc.

Prèvia ratificació unànime de la seua inclusió en l'ordre del dia, a l'empara del que disposa l'article 82.3 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals:

PUNT 17é. PROPOSICIÓ A LA INTERPOSICIÓ DE RECURS CONTENCIÓS CONTRA LA RESOLUCIÓ DEL JURAT PROVINCIAL D'EXPROPIACIÓ FORÇOSA DE DATA 21 DE MARÇ DE 2012, EN RELACIÓ AMB EL PROCEDIMENT DE TAXACIÓ CONJUNTA PER A L'OBTENCIÓ DE TERRENYS AFECTATS PEL PROJECTE D'EXECUCIÓ DE L'EDAR EN LA PARTIDA VILAPERDIG. Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la proposta que formulada l'Alcaldia, en data 23 de juliol de 2012.

Relació de fets

Vista la resolució del Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa, de data 21 de març de 2012, notificada a aquest Ajuntament en data 09/07/2012 (registre d'entrada núm. 10281, de 10/07/12), per la qual s'estima el recurs de reposició que interposa la Sra. Lucrecia Esteller Lores, contra la resolució d'aquest Jurat de data 19 de setembre de 2011, en la qual s'assenyalava el preu just definitiu dels béns i drets afectats pel projecte d'expropiació forçosa tramitat per aquest Ajuntament per a l'execució d'una EDAR en la partida Vilaperdig.

Vist que l'estimació del referit recurs suposa un increment del preu just fixat en relació amb la parcel·la propietat de la interessada, d'un total de de 5.750,50 euros, corresponents a la indemnització pel demèrit de la resta de parcel·la no expropiada, i que els Serveis Jurídics d'aquest Ajuntament mantenen la seua improcedència, de conformitat amb l'informe del TAG d'Urbanisme de data 17/09/2009.

Vist que contra aquesta resolució escau interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos compatadors a partir de l'endemà de la seua notificació.

Fonaments de dret

Atès que, en aplicació del disposat per l'article 22.2.j) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, és atribució del Ple de la corporació l'adopció dels acords relatius a l'exercici de les accions judicials i administratives, així com la defensa de la corporació en matèries de competència plenària.

El Sr. Ferrer Meseguer, representant del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, es pregunta si ens constarà més l'espart que l'escurada i explica que amb això vol dir que potser es podria negociar d'una altra manera el tema dels 5.750,50 EUR. No obstant això, indica que, si es pot guanyar, endavant amb el judici, però al mateix temps espera que no s'endarrerisca el tema de la depuradora.

La Corporació, de conformitat amb la proposta d'Alcaldia i per unanimitat dels membres assistents, acorda:

Primer. Interposar el recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana contra la resolució del Jurat d'Expropiació Forçosa de data 21 de març de 2012, per la qual s'estima el recurs de reposició que interposa la Sra. Lucrecia Esteller Lores, contra la resolució d'aquest Jurat de 19 de setembre de 2011, en la qual s'assenyalava el preu just definitiu dels béns i drets afectats pel projecte d'expropiació forçosa tramitat per aquest Ajuntament per a l'execució d'una EDAR a la partida de Vilaperdig.

Segon. Facultar l'Alcaldia Presidència perquè efectue el nomenament de procurador i advocat, per a la representació i defensa dels interessos municipals.

Del present acord s'ha de donar compte en la pròxima Comissió Informativa de Policia i Seguretat que tinga lloc.

PUNT 18é. Prèvia declaració d'urgència, acordada amb el vot favorable dels vint membres assistents, que formen la majoria absoluta legal.

Se sotmet a consideració de la corporació el contingut de la moció presentada mitjançant un escrit, amb reg. d'entrada núm. 11.234, en data 26 de juliol de 2012 i subscrita pels tres portaveus dels grups municipals popular, socialista i del Bloc Nacionalista Valencià, que és del següent tenor literal:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El Sistema Nacional de Salut, creat amb la Llei General de Sanitat de 1986, és una conquesta de la societat espanyola.

El model de sanitat creat a partir de llavors, ha basat el seu desenvolupament en els principis d'universalitat, equitat, qualitat, cohesió i lluita enfront de les desigualtats en salut, i ha aconseguit avanços sanitaris de gran magnitud que han situat la sanitat espanyola entre les primeres del món desenvolupat.

Una clau rellevant que explica l'enorme avanç del nostre sistema sanitari públic radica en el seu caràcter de sistema àmpliament descentralitzat, que ha permés a les comunitats autònomes desenvolupar serveis regionals de salut que han donat resposta de manera satisfactòria a les necessitats sanitàries de la població.

El Sistema Nacional de Salut espanyol disposa de professionals sanitaris altament qualificats i que sense la seua implicació i involucració amb els objectius sanitaris no haguera sigut possible aconseguir els nivells de qualitat aconseguits en la sanitat durant estos anys.

Moltes de les activitats dels serveis sanitaris han trobat en l'àmbit municipal un espai de col·laboració i de cooperació institucional amb les autoritats sanitàries en activitats i iniciatives de diversa índole que van des de la construcció i manteniment de centres sanitaris, a la col·laboració en programes preventius, assistencials o de promoció de la salut.

Esta cooperació, des dels municipis, forma part també dels elements que han permés avançar en relació a la salut dels ciutadans.

Els ciutadans han apreciat el desenvolupament del Sistema Nacional de Salut i la seua capacitat de donar resposta a les necessitats sociosanitàries de la població; de fet, la sanitat pública ha sigut tradicionalment el servei públic millor valorat per la ciutadania.

La caiguda d'ingressos en totes les administracions, a causa de la crisi econòmica, ha condicionat l'adopció de mesures de control de les despeses i d'austeritat que permeten contribuir a la sostenibilitat econòmica de la nostra sanitat pública.

Per primera vegada, els pensionistes hauran de pagar per les medicines que necessiten un 10% dels medicaments que els recepte el metge i les persones en actiu hauran de pagar també, almenys, un 25% més que ara passant del 40% al 50% del preu.

Molts ciutadans que fins ara no havien de pagar pel transport sanitari no urgent, ara hauran de pagar-lo.

I així, s'obri la porta a nous copagaments sanitaris amb el canvi normatiu que el Govern ha realitzat publicant el Reial Decret Llei 16/2012, en el que suposa un autèntic decretasso aprovat unilateralment.

Així mateix, el Govern Valencià, després de la reunió del Consell del 27 d'abril del 2012, va anunciar la possibilitat de la privatització de la gestió dels centres sanitaris de la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa un canvi de model de la nostra sanitat i, per tant, una greu repercussió, tant sobre els treballadors com sobre els ciutadans, com a usuaris del Sistema Sanitari Públic, model que fins ara era universal i equitatiu.

El Sistema Nacional de Salut pot ser sostenible sense realitzar retalls en les prestacions, sense minvar la qualitat i sense implantar el copagament sanitari.

Una sanitat pública de qualitat és un bé irrenunciable i una política fonamental per a l'equitat i la cohesió

Per tot el que exposa anteriorment, es proposa al Ple l'adopció dels següents:

ACORDS

Primer. Sol·licitar la derogació del Reial Decret Llei 16/2012, de Mesures Urgents per a Garantir la Sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i Millorar la Qualitat i Seguretat de les seues Prestacions.

Segon. Instar el Govern a dialogar amb les forces polítiques, agents socials, comunitats autònomes i Federació Espanyola de Municipis per aconseguir un gran acord que permeta garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut mantenint els principis establerts en la Llei General de Sanitat de 1986.

Tercer. Derogar les mesures adoptades en la reunió del Ple de Consell del passat 27 d'abril del 2012, sobre la possibilitat de privatitzar la gestió dels centres sanitaris públics de la nostra comunitat.

Quart. Sol·licitar a la Conselleria la dotació de metges especialistes al Centre de Salut Integrat de Benicarló per evitar els desplaçaments dels malats a l'Hospital de Vinaròs i posar en marxa les instal·lacions que estan sense utilitzar.»

En conseqüència, la corporació, de conformitat amb la moció abans esmentada i per unanimitat dels membres assistents, acorda aprovar-la en els termes en què ha estat redactada.

PART DE CONTROL

PUNT 19é. DACIÓ DE COMPTE DELS DECRETS I RESOLUCIONS D'ALCALDIA I TINÈNCIES D'ALCALDIA DELEGADES DES DEL 16 DE JUNY DE 2012 AL 15 DE JULIOL DE 2012. Per complir el que disposa l'article 42 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, es dóna compte al Ple de la corporació dels decrets i resolucions de l'Alcaldia i Tinències d'Alcaldia delegades dictats des del 16 de juny de 2012 al 15 de juliol de 2012. Els seus membres en queden assabentats.

PUNT 20é. DACIÓ DE COMPTE DEL DECRET D'ALCALDIA DE 18 DE JULIOL DE 2012, DE SUSPENSIÓ TEMPORAL DE L'EXERCICI DEL CÀRREC DE REGIDORIA DE BENESTAR SOCIAL, PARTICIPACIÓ CIUTADANA I SANITAT. La corporació queda assabentada del contingut del Decret d'Alcaldia de data 18 de juliol de 2012, de suspensió temporal de l'exercici del càrrec de regidora de Benestar Social, Participació Ciutadana i Sanitat.

PUNT 21é. PRECS, PREGUNTES I MOCIONS.

La primera pregunta que formula la Sra. Miralles Ferrando, portaveu del grup municipal socialista, fa referència a una reunió que va haver al mes de juny per part de la empresa pública SEIASA del Ministeri d'Agricultura amb les SATS de regadius de la comarca. La seua pregunta és si el regidor d'Agricultura ha fet alguna reunió més per tal d'estudiar si es porta endavant algun projecte per a rebre les subvencions que aquella empresa aquell dia els va explicar.

La segona pregunta fa referència al fet que, des de la Comissió Informativa de Policia i Seguretat, s'ha reclamat que es posen senyals indicatius d'on està el nou Centre de Salut. És per això que pregunta al Sr. Marzal si han considerat posar aquests senyals.

La tercera pregunta són dos i són, d'una banda, si se sap quan començaran les obres del col·legi Ángel Esteban i, d'altra, quan es reprendran les obres de la depuradora.

Seguidament, el Sr. Ferrer Meseguer, representant del grup municipal del Bloc Nacionalista Valencià, pregunta, si tal com ha fet el rei, el president del Govern, el president de la Generalitat i el de la Diputació, si l'equip de govern també s'abaixarà el sou.

Per altra banda, el Sr. Ferrer indica que la Sra. Ortiz Roca, presidenta de la Comissió de Comerç i Turisme, enguany ha fet només 9 comissions, de 14 comissions que hagués hagut de fer. Explica que ho ha dit perquè aquest mes n'ha fallat una i l'alcalde li ha dit que ho diga al plenari perquè es tinga en compte.

Arribat aquest punt, el Sr. Arín Piñana, representant del grup municipal popular, agraeix moltíssim la reunió que es va mantindre a la Cambra Agrària sobre aquest nou finançament que existeix, en relació amb les SATS de regadiu. A més, indica que va haver-hi una gran assistència i el que li van fer arribar a ell, com a regidor, és que ací es fan inversions que són molt xicotetes. No obstant això, explica que en el proper Consell Agrari ho tornaran a tractar, ja que en l'últim Consell Agrari estava el president de les SATS, però no es va dir res al respecte.

Seguidament, la Sra. Miralles manifesta que està d'acord en el fet l'única forma d'arribar a les grans subvencions seria que des de l'Ajuntament, --en aquest cas, el Sr. Arín, com a regidor d'Agricultura, reunira totes les SATS i que cadascuna digués quines són les seues necessitats--, se sumaren tots els projectes i que es fes un gran projecte, fins i tot, a nivell comarcal. Explica que aquella empresa va parlar de grans projectes, que el mínim eren 200.000 EUR d'inversió i que, possiblement, les SATS de Benicarló necessitaven aproximadament uns 70.000 EUR d'inversió. Per això, pensa que seria una gran labor, des de la Regidoria d'Agricultura, reunir les SATS o estudiar de fer una associació de totes les SATS, sense que cadascuna perdés la seua personalitat jurídica, per tal de formar part d'un gran projecte on es pogueren englobar totes les inversions que necessitaren. A més, indica que ella no se'n va recordar de traure en el punt de precs i preguntes de l'últim Consell Agrari aquest tema i sí que li agradaria que al pròxim Consell Agrari es pogués parlar d'aquest tema.

El Sr. Arín expressa que en el cas de Benicarló, el que són les SATS, els pous individuals, és molt difícil, a l'igual que les maquinàries, tal com funciona l'agricultura a Benicarló. Explica que és bastant individual i fer una inversió global del poble ho veu difícil. No obstant això, creu que no està de més dir-ho als representants de les SATS i cal fer una altra reunió per parlar del tema, per part d'ell no hi ha cap problema a fer-la.

Finalment, l'alcalde indica que la resta de preguntes es contestaran en la propera sessió plenària ordinària.

I com no hi ha més assumptes per a tractar, el president alça la sessió a les 22.44 hores. En dono fe.

I perquè conste als efectes procedents, amb l'excepció de l'article 206 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, expedesc aquesta acta amb el vistiplau de l'alcalde.

Vist i plau,

Benicarló, 27 de juliol de 2012

L'alcalde

Marcelino Domingo Pruñonosa