Ple ordinari núm. 7 de data 27 d'abril de 2017

27/04/2017

MARCOS SEGARRA PIÑANA, LLICENCIAT EN DRET, SECRETARI ACCIDENTAL DE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ

CERTIFICO: Que l'acta de la sessió plenària número 07/2017 de la corporació municipal, que va tenir lloc, amb caràcter ordinari, el dia 27 d'abril de 2017, és del següent tenor literal:

ACTA DE LA SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA NÚM. 07/2017 QUE VA TENIR LLOC EL DIA 27 d'abril de 2017.

A Benicarló, al Saló de sessions de l'Ajuntament, a les 21.00 hores del dia 27 d'abril de 2017, es reuneixen, amb caràcter ordinari i en primera convocatòria, els membres de la corporació municipal que es relacionen a continuació, sota la presidència de l'alcaldessa, Rosario Miralles Ferrando.

Presidenta: Rosario Miralles Ferrando

Regidors/es: Juan Domingo Roca Prats

Rosa Ana Marzá Caldés.

Filomena Natividad Agut Barceló

Ildefonso Añó Lores

Carlos Flos Fresquet

Román José Sánchez Mateu

Marta Escudero Albor

Josep Manel Barberá Sorlí

Joaquím Bueno Bosch

Susana Pérez Alonso

Juan Antonio Mañá Ferrer

José María Serrano Forner

Pedro Joaquín García Bautista

Juan Manuel Cerdá Tena

María Nieves Eugenio Bayo

María Jovaní Palau

José Antonio Simó Ramón

Benjamín Martí Esbrí

Juan José Cornelles Batiste

José María Compte Brosed

Secretari : Francisco Javier Latorre Pedret

Interventor: Antonio Losilla Pallarés

La presidenta declara oberta la sessió, convocada per decret de 24 d'abril de 2017, i s'examinen els següents punts de l'ordre del dia:

1. DICTAMEN A LA PROPOSTA D'APROVACIÓ I SUBSCRIPCIÓ DEL CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE LA GENERALITAT VALENCIANA, A TRAVÉS DE LA CONSELLERIA D'HABITATGE, OBRES PÚBLIQUES I VERTEBRACIÓ DEL TERRITORI, I L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ, PER AL FOMENT DE LA REHABILITACIÓ EDIFICATÒRIA, REGENERACIÓ I RENOVACIÓ URBANA.

Exp. ALT/2643

Dono compte del dictamen de la Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis al Territori, que va tenir lloc en data 21 d'abril de 2017, que és del següent tenor literal:

«Se sotmet a consideració de la Comissió la següent proposta de l'Alcaldia, de data 18 d'abril de 2017:

"Relació de fets

  1. Atès l'ofici tramés per la directora general d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, la Sra. Rebeca Torró Soler, de data 1 de març de 2017, en el qual ens comunica que el passat 17 de febrer de 2017, el Ple del Consell de la Generalitat Valenciana va aprovar el model de Conveni de col·laboració, a subscriure entre la Generalitat, a través de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, i les entitats locals, per al foment de la rehabilitació edificatòria, regeneració i renovació urbana, que té per objecte impulsar instruments que fomenten la comunicació i informació entre les parts per a promoure activitats de rehabilitació edificatòria dels habitatges existents i la regeneració urbana.

  2. Atès l'informe emés pel TAG d'Urbanisme, Sr. Jesús Hernández Lahera, en data 22 de març de 2017:

'I. L'article 140.2 de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic (LRJSP) estableix que: 'En el no previst en el present títol, les relacions entre l'Administració General de l'Estat o les Administracions de les Comunitats Autònomes amb les rntitats que integren l'Administració Local es regiran per la legislació bàsica en matèria de règim local.'

II Així l'article 10 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local (LRBRL) estableix que:

'1. L'Administració local i les altres administracions públiques ajustaran les seues relacions recíproques als deures d'informació mútua, col·laboració, coordinació i respecte als àmbits competencials respectius.

2. Procedirà la coordinació de les competències de les entitats locals entre si i, especialment, amb les de les restants administracions públiques, quan les activitats o els serveis locals transcendisquen l'interès propi de les corresponents entitats, incidisquen o condicionen rellevantment els d'aquestes administracions o siguen concurrents o complementaris dels d'aquestes.

3. Especialment, la coordinació de les entitats locals tindrà per objecte assegurar el compliment de la legislació d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.'

III. Segons el que es disposa en l'article 57 de la LRBRL, la cooperació econòmica, tècnica i administrativa entre l'Administració local i les administracions de l'Estat i de les comunitats autònomes, tant en serveis locals com en assumptes d'interès comú, es desenvoluparà amb caràcter voluntari, sota les formes i en els termes previstos en les lleis, podent tenir lloc, en tot cas, mitjançant els consorcis o els convenis administratius que subscriguen.

IV. Per la seua banda l'article 111 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana (LRLCV) disposa que:

'1. Les entitats locals de la Comunitat Valenciana podran cooperar entre si o amb l'administració de l'Estat o de la comunitat autònoma a través de convenis o acords que tinguen per finalitat l'execució en comú d'obres, la prestació de serveis comuns o la utilització conjunta de béns o instal·lacions.

2. Aquests convenis o acords contindran:

a) Els òrgans que subscriguen el conveni i la capacitat jurídica amb la qual actua cadascuna de les parts.

b) La competència que exerceix cada administració.

c) El seu finançament.

d) Les actuacions que s'acorde desenvolupar per al seu compliment.

i) El termini de vigència, la qual cosa no impedirà la seua pròrroga si així ho acorden les parts signatàries del conveni.

f) L'extinció per causa diferent a la prevista en l'apartat anterior, així com la forma d'acabar les actuacions en curs per al supòsit d'extinció.

g) Els mecanismes a utilitzar per a la realització de les actuacions conjuntes i la resolució dels conflictes que pogueren plantejar-se.

h) La possibilitat de crear un òrgan mixt de vigilància i control per a resoldre els problemes d'interpretació i compliment que puguen plantejar-se respecte dels convenis de col·laboració'

V. El conveni pot emmarcar-se dins de l'article 25.2.a) de la Llei 7/1985 (LRBRL), que recull com a competència pròpia municipal l'urbanisme i dins d'aquest, la conservació i rehabilitació de l'edificació.

VI. Disposa l'article 48.3 de la LRJSP que la subscripció de convenis ha de millorar l'eficiència de la gestió pública, facilitar la utilització conjunta de mitjans i serveis públics, contribuir a la realització d'activitats d'utilitat pública i complir amb la legislació d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Afegint l'article 144.3 de la mateixa norma, que cada administració pública ha de mantindre actualitzat un registre electrònic dels òrgans de cooperació en els quals participe i de convenis que haja subscrit.

Sembla necessari que l'Ajuntament de Benicarló es dote d'aquest instrument per a adequar la seua actuació a la norma.

VII. Quant a l'òrgan competent per a l'aprovació del present conveni, serà el Ple de la corporació, donades les seues atribucions relatives a la gestió de competències en relacions interadministratives, malgrat que en aquest supòsit considerem que no és necessari el vot de la majoria absoluta d'aquest, ja que no es realitza una disposició o condicionament de l'exercici de competències.

VIII. Correspon a la Conselleria d'Habitatge ordenar la publicació del Conveni en el Butlletí Oficial de la Província de Castelló, en compliment del que es disposa en l'article 111.3 de la Llei 8/2010 (LRLCV).

IX. De conformitat amb la clàusula segona apartat a), del conveni que es pretén subscriure, l'Ajuntament es compromet entre altres coses, a definir i desenvolupar una campanya de difusió de conscienciació de la ciutadania que comprenga la distribució de material informatiu a la ciutadania, l'organització de jornades i esdeveniments, i la incorporació de continguts específics en les pàgines webs de l'entitat. Sent obligació de la Conselleria col·laborar en el desenvolupament d'aquestes jornades i esdeveniments de difusió planificats des de l'Ajuntament.

Com es parla de col·laborar i no de sufragar íntegrament aquestes jornades i esdeveniments, sembla necessari l'emissió d'informe per part de la Intervenció municipal, pel previsible cost d'aquests serveis per a l'Ajuntament.

Per tot l'anterior s'informa favorablement la subscripció del conveni de referència.'

  1. Atès l'informe que emet l'arquitecte municipal, el Sr. Luis Pérez Lores, en data 5 d'abril de 2017:

'NECESSITAT I OPORTUNITAT DEL CONVENI

D'acord amb l'establit en l'article 25 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i el seu text consolidat amb les modificacions introduïdes per l'article primer de la llei 27/2013, de 27 de desembre, formen part de les competències dels municipis, entre altres:

'Article 25

1. El municipi, per a la gestió dels seus interessos i en l'àmbit de les seues competències, pot promoure activitats i prestar els serveis públics que contribuïsquen a satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal en els termes previstos en aquest article.

2. El municipi ha d'exercir en tot cas, com a competències pròpies, en els termes de la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes, en les següents matèries:

a) Urbanisme: planejament, gestió, execució i disciplina urbanística. Protecció i gestió del patrimoni històric. Promoció i gestió de l'habitatge de protecció pública amb criteris de sostenibilitat financera. Conservació i rehabilitació de l'edificació.

b) (...)'

Vista la qual cosa i en la present conjuntura econòmica actual, les administracions, tant l'estatal, com l'autonòmica i local, estan optant per destinar els recursos i esforços en matèria d'habitatge i urbanització a aconseguir la màxima recuperació possible de les edificacions existents i infraestructures urbanes a fi de rehabilitar el patrimoni edificat, la seua posada en valor, la seua reutilització, així com la millora de la qualitat de vida de les ciutats, evitant expansions artificials i propiciant la recuperació i consolidació de la ciutat mediterrània compacta.

Forma part de les competències municipals la conservació i rehabilitació d'edificis, el foment de la seua recuperació, i, conseqüentment, per a poder fer efectiva aquesta missió, la informació al ciutadà, actor primer en aquest tipus d'actuacions, sobre les diferents possibilitats per a dur a terme la recuperació del patrimoni edificat. És obligació de les corporacions locals, per descomptat, planificar la ciutat i conservar-la, mantenir la qualitat dels espais urbans, de manera que es genere una millora en la qualitat de vida dels seus ciutadans.

La Generalitat Valenciana, conscient de la necessitat d'impulsar i promoure aquestes activitats a fi de contribuir a la millora de les ciutats del nostre país, així com, en la mesura del possible, impulsar un major coneixement de les ajudes, tant estatals, com a autonòmiques, encaminades a aconseguir aquests objectius, ha impulsat la denominada Taula de Rehabilitació de la Comunitat Valenciana, que amb l'objectiu d'establir un fòrum de discussió de problemes, inquietuds i experiències, així com d'aportació d'informació vàlida, s'establisca una col·laboració interadministrativa, juntament amb el conjunt d'agents que participen en els processos d'edificació i d'urbanització, que fomenten i faciliten els processos de rehabilitació..

Constitueix el motiu d'aquest conveni amb la Generalitat Valenciana, la incorporació d'aquest ajuntament a l'esmentada Taula de Rehabilitació, i en el marc d'aquesta, establir les condicions de col·laboració per a impulsar instruments que fomenten la comunicació i informació, especialment dirigides als usuaris i als professionals del sector de la construcció, de manera que es done a conèixer, amb la desitjada fluïdesa, les possibilitats d'obtenció de recursos que des de l'administració poden posar-se a l'abast d'aquests per a aconseguir els objectius de rehabilitació perseguits.

No hi ha dubte, per tant, que, de la mateixa manera que amb experiències similars anteriors a aquesta, les antigues oficines comarcals de rehabilitació, la informació al ciutadà de les possibilitats de finançament d'activitats en el tema que ens ocupa resulta necessària per a dur a terme les polítiques ideades per l'administració en l'exercici de les seues competències. És, per tant, NECESSARI, ja que l'administració local ha de formar part de les polítiques de finançament per a la millora de la qualitat de l'habitatge i del mitjà urbà, facilitant el coneixement d'aquestes, de manera que allò que serveix al ciutadà puga ser-li transmès, redundant així en benefici de la comunitat; i OPORTÚ, ja que és ara el moment de la rehabilitació, la fi de polítiques expansives, el temps de la millora de les ciutats i és ara quan s'ofereix la possibilitat de participar en taules sectorials que permeten no deixar aïllat el municipi de les anàlisis i decisions autonòmiques sobre el tema. Al meu entendre, l'adhesió a convenis, concretament aquest, que fomenten la informació ciutadana, evitant així la pèrdua recursos econòmics destinats a aquestes activitats, que, per falta d'informació, tornen a l'administració central sense haver complit la seua missió resulta, sens dubte, CONVENIENT per als interessos municipals i per als ciutadans de Benicarló.

IMPACTE ECONÒMIC

Són obligacions de les entitats que s'adherisquen al conveni i, per tant, les que podrien generar obligacions econòmiques a aquest ajuntament, en la seua part alíquota, les següents:

Formar part de la xarxa OIR, que té per objecte oferir informació i difusió de la cultura de la rehabilitació. Açò implica la distribució de material informatiu a la ciutadania, material que aporta la GV, tal com s'estableix en la clàusula tercera del conveni; implica, a més, la coparticipació en l'organització de jornades i esdeveniments, col·laborant amb la Generalitat en la difusió de la informació de les possibilitats de l'activitat que es pretén dur a terme i de les experiències que s'arrepleguen en la pròpia Taula de Rehabilitació; i la incorporació i manteniment en la pàgina web municipal dels continguts específics dels quals tracta tal informació.

Per a açò, l'ajuntament implantarà una Oficina d'Informació de Rehabilitació (OIR), a fi de canalitzar convenientment la informació que en l'actualitat ja es requereix dels tècnics municipals i que, en principi, s'assignarà a un d'ells, quan, després de la signatura del conveni, siga format específicament en aquesta tasca per la pròpia Generalitat.

Altres compromisos són els de col·laboració en processos participatius de desenvolupament de les polítiques autonòmiques, amb aportació d'experiències i informació a la Generalitat, amb presència del municipi en accions vinculades a la Taula de Rehabilitació; foment de la implantació de l'obligatori IEE, del que ja compta amb una ordenança municipal l'Ajuntament de Benicarló, amb dificultats en la seua aplicació, per falta, entre altres coses, del coneixement de la norma per part de la població; anàlisi i racionalització de procediments administratius, i estímuls que potencien l'efecte incentivador dels programes d'ajudes, el seu estudi i aplicació, en la mesura dels possible.

Conseqüentment, el conveni en si mateix no implica l'obligatorietat de despesa amb càrrec a les arques municipals superior al que es derivaria del funcionament normal de l'Ajuntament, del compliment de la seua obligació d'oferir informació i d'aportar els mitjans necessaris perquè en haver de l'Ajuntament de vetlar per la millora de la qualitat de vida dels ciutadans quede compliment, en la mesura del possible.

No existeixen càrregues alienes al funcionament normal de l'administració local, si aquesta pretén donar complida informació als actors de la rehabilitació, i pretén participar en les polítiques financeres per a la regeneració de l'edificació i urbana que proposen les administracions superiors.

D'altra banda, les mesures d'estímul que potencien l'aplicació dels programes d'ajudes no formen part del conveni com a mesures d'obligada aplicació, i han de, en cada cas, ser estudiades i aplicades, en la mesura del possible, a conveniència i previ estudi particularitzat per la corporació municipal, per la qual cosa no suposen, en el marc d'aquest conveni, cap impacte econòmic per a l'Ajuntament.

CONCLUSIÓ

Forma part, al meu entendre, de les tasques d'un ajuntament, sobre la base del deure col·laboració interadministrativa, la informació als ciutadans de les possibilitats de finançament d'aquelles obres i activitats que redunden en benefici del municipi i que des d'altres administracions s'ofereixen a aquests.

Forma part, igualment, de les nostres obligacions, vetlar per la conservació i rehabilitació del nostre patrimoni edificat i de la qualitat de la ciutat.

Per tant, resulta COVENIENTE I OPORTÚ per a l'Ajuntament i la ciutadania la participació en els fòrums i processos d'anàlisis i gestió dels fons econòmics que des d'altres administracions s'habiliten per al millorament urbà. Així mateix, resulta CONVENIENT i OPORTÚ crear, amb el suport de finançament i formació que aporte la Generalitat, punts d'informació que permeten difondre la cultura de la rehabilitació en el nostre municipi.

No es considera, en principi, que es vagen a generar despeses superiors, i que aquests vagen a suposar IMPACTE ECONÒMIC superior a l'habitual en el funcionament normal de l'Ajuntament, als normals en el quotidià funcionament de l'administració local pel fet de subscriure el conveni que ens ocupa, ja que les tasques encomanades a l'Ajuntament en aquest conveni ja es practiquen amb habitualitat i aquelles extra que puguen proposar-se no són objecte d'obligatorietat, sinó de proposta d'estudi i anàlisi de la seua necessitat i conveniència, en el moment en què es considere oportú.'

  1. Atès l'informe favorable emés per l'interventor general, el Sr. Antonio Losilla Pallarés, en data 18 d'abril de 2017.

Fonaments de Dret

  1. D'acord amb el que es disposa per l'article 21.1.s) de la Llei 7/85 de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

Per tot l'exposat, proposo al Ple de la corporació, previ dictamen de la Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis al Territori, l'adopció del següent acord:

Primer. Aprovar el Conveni de col·laboració, aprovat el 17 de febrer de 2017, pel Ple del Consell de la Generalitat Valenciana, a subscriure entre la Generalitat, a través de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, i les entitats locals, per al foment de la rehabilitació edificatòria, regeneració i renovació urbana, que té per objecte impulsar instruments que fomenten la comunicació i informació entre les parts per a promoure activitats de rehabilitació edificatòria dels habitatges existents i la regeneració urbana.

Segon. Facultar a l'alcaldessa de Benicarló, la Sra. Rosario Miralles Ferrando, per a signar aquest conveni i tots els actes necessaris per a la seua execució.

Tercer. Trametre aquest acord a la Direcció General d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per al seu coneixement, i als efectes oportuns.

Quart. Contra el present acte que posa fi a la via administrativa, es pot interposar amb caràcter potestatiu, un recurs de reposició davant del Ple d'aquest Ajuntament en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà a la seua notificació. Així mateix, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu amb seu a Castelló, en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà a la seua notificació, de conformitat amb el regulat en l'article 8 de la Llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot açò, sense perjudici que es puga exercitar qualsevol altre recurs que s'estime oportú."

Sotmesa a votació l'anterior proposta, s'acorda per unanimitat dictaminar favorablement la seua aprovació

Deliberació:

Sra. Miralles, alcaldessa:

L'alcaldessa explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Votació:

Sotmés el dictamen transcrit a votació del Ple de la corporació, s'aprova per unanimitat dels membres assistents.

2. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE RATIFICACIÓ DEL DECRET D'ALCALDIA, DE DATA 12 D'ABRIL DE 2017, SOBRE LA PARTICIPACIÓ EN LA CONVOCATÒRIA DE L'IVACE, D'AJUDES PER A PROJECTES D'INVERSIÓ PER A LA MILLORA, MODERNITZACIÓ I DOTACIÓ D'INFRAESTRUCTURES I SERVEIS EN L'ÀREA INDUSTRIAL DE BENICARLÓ.

Exp. LO 96/2017

Dono compte del dictamen de la Comissió informativa de l'Àrea de Serveis al Territori, que va tenir lloc en data 21 d'abril de 2017, del següent tenor literal.

« Relació de fets:

  1. Atesa la Resolució de 10 de març de 2017, modificada per resolució de 5 d'abril de 2017, del president de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), per la qual es convoquen ajudes per a projectes d'inversió per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics amb càrrec al pressupost de l'exercici 2017 (DOCV núm. 7.999, de 14 de març de 2017 i núm. 8.019, d'11 d'abril de 2017). La dita ajuda consistirà en una subvenció de fins al 100% dels costos considerats com subvencionables, amb una limitació, en polígons amb una superfície major de 25.000 m2, de 2 EUR/m2, i en tot cas, amb un límit màxim d'1.000.000 EUR per àrea industrial.

  2. Atès que l'àrea industrial de Benicarló, situada en la partida del Collet, reuneix les condicions necessàries per acollir-se a la convocatòria i es considera convenient una actuació per tal de millorar l'enllumenat públic, senyalització i/o identificació de carrers, i senyalització vertical i horitzontal de trànsit.

  3. Atès que el termini de presentació de sol·licituds es va iniciar el 27 de març de 2017 i finalitza el dia 19 d'abril de 207, a les 24 hores.

  4. Atès el Projecte d'inversió per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en l'Àrea Industrial de Benicarló, redactat per Auditesa, per encàrrec d'aquest Ajuntament, amb un pressupost total de 365.112,51 euros (IVA 21% inclós).

    Fonaments de dret

  1. D'acord amb el que es disposa per l'article 21.1.s) de la Llei 7/85 de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

En virtut d'allò exposat,

RESOLC:

Primer. Participar en la convocatòria de les ajudes per a projectes d'inversió per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics amb càrrec al pressupost de l'exercici 2017, segon la Resolució de 10 de març de 2017, modificada per resolució de 5 d'abril de 2017, del president de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, IVACE (DOCV núm. 7.999, de 14 de març de 2017 i núm. 8.019, d'11 d'abril de 2017), amb la sol·licitud de l'ajuda corresponent per a l'execució del Projecte d'inversió per a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en l'Àrea Industrial de Benicarló, redactat per Auditesa, per encàrrec d'este Ajuntament, amb un pressupost total de 365.112,51 euros (IVA 21% inclós).

Segon. Manifestar el compromís de l'Ajuntament de Benicarló de tramitar la corresponent modificació pressupostària per incloure en el pressupost la/les partida/es que reflectisquen el finançament objecte d'aquesta convocatòria i de la seua acreditació fefaent als quinze dies comptadors des de la recepció de la notificació de concessió, si escau.

Tercer. Trametre aquest acord a l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), junt amb la resta de documentació necessària per a participar en la dita convocatòria.

Quart. Proposar al Ple la ratificació d'aquesta resolució en la primera sessió que tinga lloc.

Cinquè. Contra el present acte que posa fi a la via administrativa, es pot interposar amb caràcter potestatiu, un recurs de reposició davant l'alcaldessa d'aquest Ajuntament en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la seu notificació. Així mateix, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu amb seu a Castelló, en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la seua notificació, de conformitat amb el regulat en l'article 8 de la Llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot açò, sense perjudici que es puga exercitar qualsevol altre recurs que s'estime oportú."

Sotmesa a votació l'anterior proposta, s'acorda per unanimitat dictaminar favorablement la seua aprovació.»

Deliberació:

L'alcaldessa explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Votació:

Sotmés el dictamen transcrit a votació del Ple de la corporació, s'aprova per unanimitat dels membres assistents.

3. PROPOSTA DE RATIFICACIÓ DEL DECRET D'ALCALDIA, DE DATA 21 DE MARÇ DE 2017, DE SOL·LICITAR A LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL DE CASTELLÓ, LA INCLUSIÓ AL PLA PROVINCIAL D'OBRES I SERVEIS PER A L'ANY 2017 DE DIVERSES ACTUACIONS.

Exp.: LO 2/2017

S'acorda per unanimitat la inclusió a l'ordre del dia d'aquest punt sense dictamen previ, amb el vot favorable dels vint-i-un membres assistents.

Dono compte de la Resolució d'Alcaldia de data 21 de març de 2017, per a la seua ratificació pel Ple de la corporació, del següent tenor literal:

«Relación de hechos

I. En fecha 23 de febrero de 2017 aparecen publicadas en el Boletín Oficial de la Provincia de Castellón en su número 23, las Bases para la convocatoria del Plan de Cooperación Provincial de Obras y Servicios de la Diputación Provincial para el año 2017 (Plan Castellón 135).

II. En fecha 25 de febrero de 2017 se publica en el Boletín Oficial de la Provincia de Castellón, en su número 24, el extracto del acuerdo del Pleno de la Diputación Provincial de Castellón, celebrado el día 21 de febrero de 2017, por el que se convoca y se abre el plazo para la presentación de solicitudes del Plan de Cooperación Provincial de Obras y Servicios de la Diputación Provincial para el año 2017 (Plan Castellón 135).

III. Visto que según las citadas bases el importe asignado al Ayuntamiento de Benicarló asciende a 150.000 euros.

IV. Visto que la Arquitecta municipal ha efectuado la valoración de la obra "Remodelación de la plaza de la estación y mejora de los accesos", ascendiendo a 148.750 euros IVA no incluído, (179.987,50 euros IVA incluido).

V. Visto que el Técnico municipal de Medio Ambiente ha efectuado la valoración de la actuación "Control poblacional de mosquitos vectores de enfermedades", ascendiendo a 11.132 euros.

VI. Visto que la Coordinadora de Servicios Sociales municipal ha efectuado la valoración de las actuaciones "1 Beca persona con discapacidad", que asciende a 4.000 euros, y "1 Beca mujer víctima de violencia de género", que asciende a 4.000 euros.

Fundamentos de derecho

Primero. De acuerdo con lo dispuesto por el artículo 21.1.s) de la Ley 7/85 de 2 de abril, Reguladora de las Bases de Régimen local.

En virtud de todo ello,

RESUELVO:

Primero. Solicitar la inclusión de este Ayuntamiento en el Plan Provincial de Obras y Servicios de la Diputación Provincial de Castellón para el ejercicio 2017 (Plan 135) de la actuación de inversión real (obras) "Remodelación de la plaza de la estación y mejora de los accesos", con un presupuesto de 148.750 euros IVA no incluído, (179.987,50 euros IVA incluido).

Segundo. Solicitar la inclusión de este Ayuntamiento en el Plan Provincial de Obras y Servicios de la Diputación Provincial de Castellón para el ejercicio 2017 (Plan 135) de las siguientes actuaciones en gasto corriente y de personal, por un importe total previsto de 19.132 euros :


Actuación

Cap. 1

Cap. 2

Importe previsto

1 Beca persona con discapacidad

4.000


4.000

1 Beca mujer víctima violencia de género

4.000


4.000

Desinfección y desinsectación en municipios

"Control poblacional de mosquitos vectores de enfermedades"


11.132

11.132


Tercero. Comprometerse a la aportación económica en la cuantía que exceda de la cantidad máxima subvencionable.

Cuarto. Comunicar el presente acuerdo a la Excma. Diputación Provincial de Castellón.

Quinto. Proponer al Pleno la ratificación de la presente Resolución en la primera sesión que celebre.

Sexto. Contra el presente acto que pone fin a la vía administrativa, se puede interponer con carácter potestativo, recurso de reposición ante el Iltre. Sr. Alcalde de este Ayuntamiento en el plazo de un mes, a contar desde el día siguiente a la notificación del mismo. Asimismo, se puede interponer recurso contencioso-administrativo ante un Juzgado de lo Contencioso-Administrativo con sede en Castellón, en el plazo de dos meses, contados desde el día siguiente a la notificación del mismo, de conformidad con lo regulado en el artículo 8 de la Ley 29/98, de 13 de julio, reguladora de la Jurisdicción Contencioso-Administrativa. Todo ello, sin perjuicio de que se pueda ejercitar cualquier otro recurso que se estime oportuno.»

Deliberació:

L'alcaldessa explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Votació:

Sotmesa la ratificació del Decret d'Alcaldia transcrit, a votació del Ple de la corporació, s'aprova per unanimitat dels membres assistents.

4. DICTAMEN A LA PROPOSTA D'APROVACIÓ DEL RECONEIXEMENT EXTRAJUDICIAL DE CRÈDIT NÚM. 3/2017, CORRESPONENT A L'EXPEDIENT NÚM. I-002/17-HCAD.

Dono compte del dictamen emés per la Comissió informativa d'Hisenda i Serveis Econòmics de data 24 d'abril de 2017, que és del següent tenor literal.

«Se sotmet a consideració de la Comissió el contingut de la proposta que formula el tinent d'alcalde delegat de l'Àrea d'Hisenda i Serveis Econòmics de data 18 d'abril de 2017, que és del següent tenor literal:

"Vist l'informe que emet l'interventor núm. 82/2017, de data 18 d'abril de 2017, relatiu a l'aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdits núm. 3/2017, en relació amb la relació de factures núm. F/2017/3.

Vist que l'òrgan competent per al reconeixement extrajudicial de crèdits és el Ple de la corporació, de conformitat amb els articles 23.1.e) del text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local, aprovat per Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril; 60.2 del Reial Decret 500/90, de 20 d'abril, pel qual es desenvolupa la Llei d'Hisendes Locals en matèria de pressupostos i 50.12 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals.

Vist l'anterior, i previ dictamen de la Comissió Informativa d'Hisenda i Serveis Econòmics, proposo al Ple de la corporació, l'adopció de la següent PROPOSTA D'ACORD:

Primer. Resoldre la discrepància que formula l'interventor en el seu informe núm. 82/2017, de data 18 d'abril de 2017, per tractar-se d'actuacions de l'Administració municipal nul·les de ple dret.

Segon. Aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdit núm. 3/2017, que es presenta en l'annex adjunt, per un import total de 21.359,99 EUR, i que correspon a les factures que s'expressen en la relació de factures núm. F/2017/3.»

En conseqüència, la Comissió, per cinc vots a favor dels representants del grups municipals PSPV-PSOE de Benicarló i Compromís-Esquerra Republicana del País Valencià i quatre vots en contra dels representants del grup municipal del Partit Popular i del grup municipal Ciutadans-C'S Benicarló, emet un dictamen favorable sobre elevar al Ple de la corporació l'esmentada proposta d'acord per a la seua aprovació.»

Deliberació:

El regidor delegat d'Hisenda i Serveis Econòmics explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Sr. Garcia:

El Sr. Garcia pren la paraula per manifestar que el seu grup votarà en contra de l'aprovació d'aquest reconeixement extrajudicial de crèdit, tal com s'ha fet en plens anteriors, perquè la majoria de factures corresponen a mitjans de comunicació, publicitat i propaganda, i, segons s'ha dit, s'està preparant el Pla de Mitjans de Comunicació. Afegeix, a més, que considera que aquest ja hauria d'estar fet en les dates que estem.



Sra. Miralles, alcaldessa:

Intervé l'alcaldessa per explicar que aquestes factures sempre s'han presentat a l'Ajuntament i que el seu pagament depén dels distints criteris dels interventors. De fet, --assegura, la Sra. Miralles--, abans no es portaven al Ple i el Partit Popular tampoc tenia un pla de mitjans de comunicació. Tot i això, considera que aquestes factures s'han de pagar perquè corresponen a uns serveis que s'han prestat.

Votació:

Sotmés el dictamen transcrit a votació del Ple de la corporació, s'aprova per 11 vots a favor (grup municipals PSPV-PSOE de Benicarló i Compromís-Esquerra Republicana del País Valencià) 10 en contra (grup municipal del Partit Popular i grup municipal Ciutadans-C'S Benicarló)

5. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE SECRETARIA RELATIVA AL SISTEMA DE TRANSCRIPCIÓ DELS ACORDS I RESOLUCIONS DELS ÒRGANS DE GOVERN.

Exp. 12/2017

Dono compte del dictamen de la Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis Generals i Policia i Seguretat, que va tenir lloc en data 6 d'abril de 2017, del següent tenor literal.

« "El Ayuntamiento de Benicarló tiene previsto abordar de forma inminente, la puesta al día de los libros de acuerdos y resoluciones de los órganos de gobierno, sobre los que se acumulan varios años de retraso, debido, en parte, a la situación de falta de personal con la que se ha encontrado el departamento de Secretaría en los últimos años.

Desde el 1 de diciembre de 2014, se viene recopilando un segundo ejemplar original de todos los decretos firmados al efecto de solicitar a la Dirección General de Administración Local la autorización para no utilizar el papel timbrado en la transcripción de los mismos.

Fundamentos de derecho

El Decreto 75/1984, de 30 de julio, del Consell de la Generalitat Valenciana, sobre transcripción de acuerdos y resoluciones de las Corporaciones Locales, regula las cuestiones propias de la transcripción de las actas por parte de las Entidades Locales. Concretamente, los artículos 2 y 7 disponen que:

Artículo 2: 'Los libros de Actas previstos en la legislación de Régimen Local podrán estar compuestos de hojas móviles, siempre que se utilice a tal fin un papel con numeración impresa específica para cada hoja y no repetida.

Las Corporaciones podrán proponer a la Dirección General de Administración Local el papel y el sistema de numeración impresa que vayan a adoptar, que será autorizado si reúne las condiciones establecidas en el párrafo precedente. Se entiende que cumple aquéllas condiciones, sin necesidad de autorización, el papel timbrado del Estado o de esta Comunidad Autónoma.'

Artículo 7: 'Las Corporaciones Locales que deseen utilizar el sistema de transcripción de actas previsto en la presente norma, adoptaran acuerdo plenario al respecto, y lo comunicarán a la Dirección General de Administración Local de la Conselleria de Gobernación, indicando expresamente si se aplican a los acuerdos del Pleno, Comisión Municipal Permanente o Resoluciones de la Presidencia.'

La Ley 8/2010, de 23 de junio, de la Generalitat, de Régimen Local de la Comunidad Valenciana, (LRLCV, en adelante) regula la cuestión de las actas y de los libros de actas en sus artículos 121 y 122, estableciéndose en este último artículo la posibilidad de emplear el soporte electrónico para los libros de acta, sin embargo, esta normativa no deroga expresamente el Decreto 75/1984.

Así pues, independientemente de la entrada en vigor de la Ley 39/2015, de 1 de octubre, del Procedimiento Administrativo Común de las Administraciones Públicas y de la Ley 40/2015, de 1 de octubre, de Régimen Jurídico del Sector Público, vemos que la LRLCV ya recogía la posibilidad de emplear el soporte electrónico para la elaboración y conservación de las actas de los órganos colegiados de las entidades locales, sin derogar expresamente el Decreto 75/1984, por ello, entendemos que éste aún permanece vigente a falta de desarrollo reglamentario de la LRLCV.


Por lo anteriormente expuesto, se propone al Pleno de la Corporación, previo dictamen de la Comisión informativa de Servicios Generales y Policía y Seguridad, la adopción del siguiente acuerdo:

Primero. Adoptar el sistema de papel común con numeración impresa de seis dígitos numéricos y correlativos en el margen superior derecho de cada hoja, para la transcripción de acuerdos y resoluciones del Ayuntamiento de Benicarló, con efectos desde el 1 de diciembre de 2014 y hasta la puesta en marcha efectiva de la Administración electrónica.

Segundo. Solicitar a la Dirección General de Administración Local la autorización para utilizar, en la transcripción de acuerdos y resoluciones, el sistema propuesto en el punto anterior con efectos del 1 de diciembre de 2014."

Els membres de la Comissió per unanimitat informen favorablement la proposta de Secretaria»

Deliberació:

L'alcaldessa explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Votació:

Sotmés el dictamen transcrit a votació del Ple de la corporació, s'aprova per unanimitat dels membres assistents.

PUNT 6É. DICTAMEN A LA PROPOSTA DE SUPORT A LA QUERELLA ARGENTINA.

Exp. 17/2017. Cultura

Dono compte del dictamen de la Comissió informativa d'Educació, Cultura i Esports, que va tenir lloc en data 7 de febrer de 2017, que és del següent tenor literal.

« "Es llegeix aquesta proposta del regidor de Cultura que diu:

Relació de fets:

Vist l'escrit de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, al qual s'adjunta l'acord plenari de la Diputació de València, en la qual s'estableix l'assistència jurídica de la corporació provincial per a aquells municipis que s'animen a denunciar la repressió patida pels seus veïns i veïnes durant la dictadura franquista i una proposta de resolució de l'associació Acción Cívica contra la impunidad del franquismo en el País Valenciano - Plataforma de apoyo a la Querella Argentina, dirigida a les entitats per donar suport a dita iniciativa.

Pel present escrit, fa la següent proposta de suport a la Querella Argentina:

El 18 de juliol de 1936 un colp militar amb el suport de l'Alemanya nazi i la Itàlia feixista va deposar les legítimes autoritats electes de la II República (locals, autonòmiques, estatals) i va imposar un règim de feroç repressió, en el qual tots els drets i llibertats democràtiques van ser eradicades.

Durant els anys de guerra, les forces colpistes van implantar un règim de terror, sense que hi haguera més llei que la seua sacrosanta voluntat i cap altra justícia que l'ajustada als seus particulars interessos. I avui, després de vuitanta anys de tot allò, cunetes, avencs i ribassos segueixen sent testimonis d'aquell genocidi.

Després de la guerra, la repressió no va cessar. La dictadura franquista va seguir negant tot tipus de drets i llibertats i, juntament a açò, es van imposar credos religiosos i ideològics i es va perseguir amb ferotgia les llengües i cultures diferents a les oficials del règim. A l'herència rebuda de més de cent mil persones afusellades i desaparegudes es van sumar diversos centenars de milers més forçades a l'exili, sotmeses a treballs forçats en condicions d'esclavitud, detingudes, torturades, dones a les quals van robar els seus fills en presons, clíniques i maternitats.

En els nostres pobles i ciutats hem viscut l'anterior de prop. El crim i la repressió no han sigut per a nosaltres meres paraules o xifres, sinó vivències que el temps no ha aconseguit esborrar. Coneixíem els noms i cognoms de les persones afusellades, les exiliades eren familiars o amigues nostres; les detingudes, empresonades i les dones a les quals van robar els seus fills eren veïnes del barri o carrers.

Des de Núremberg fins a avui, diferents acords internacionals (Convenció sobre imprescriptibilitat de crims de guerra i de lesa humanitat -26/11/1968-, Convenció de Viena sobre el dret dels tractats -aprovada a Espanya el 2/5/1972-, Resolució de l'Assemblea General de l'ONU sobre principis de cooperació internacional en la identificació, detenció, extradició i càstig dels crims de guerra i de lesa humanitat -3/12/1973-, Estatut de la Cort Penal Internacional -17/6/1998...) qualifiquen aquests fets com a crims contra la humanitat, que la seua principal característica és la de ser imprescriptibles.

Els intents per fer justícia s'han vist obstaculitzats, durant aquests 80 anys, amb enormes traves per part de l'Estat espanyol. En l'àmbit internacional, la justícia argentina (Jutjat Nacional en el Criminal i Correccional núm. 1, de Buenos Aires), --a la qual han acudit diversos centenars de víctimes i familiars de la repressió franquista--, ha obert una causa per crims contra la humanitat perpetrats per la dictadura espanyola en la qual s'han dictat fins avui més de vint ordres de detenció i extradició contra vuit exministres franquistes (Martín Villa, entre d'altres) i diversos expolicies, guàrdies civils, militars, jutges... Malgrat açò, l'Audiència Nacional espanyola, desatenent les exigències derivades de l'aplicació d'aquestes normes de justícia universal, ha rebutjat fins avui la posada en pràctica d'aquestes ordres de detenció i extradició.

Per tot l'exposat, el Regidor delegat de Cultura proposa a la corporació municipal, l'adopció dels següents acords:

Primer. Adherir-se a la Querella 4591-10, del Jutjat núm. 1 de Buenos Aires de la República Argentina, que dins del marc del dret internacional es porta endavant pels delictes de genocidi i lesa humanitat contra els responsables de la conculcació dels drets humans durant el Franquisme.

    Segon. Donar el suport necessari a les víctimes i familiars del nostre entorn per a personar-se en aquesta querella i d'altres que puguen obrir-se en jutjats de l'Estat espanyol.

    Tercer. Posar els mitjans necessaris per a impulsar la recerca i coneixement de l'abast en la nostra localitat de la repressió franquista."

Sotmesa la proposta a votació, la mateixa es aprovada per 5 vots a favor (grups socialista, Compromís i Esquerra Republicana) i 4 abstencions (grup popular i crup Ciutadans).»

Deliberació:

El regidor delegat de Cultura, explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Votació:

Sotmés el dictamen transcrit a votació del Ple de la corporació, s'aprova per 11 vots a favor (grup municipals PSPV-PSOE de Benicarló i Compromís-Esquerra Republicana del País Valencià) i 10 abstencions (grup municipal del Partit Popular i grup municipal Ciutadans-C'S Benicarló).

7. DICTAMEN A LA PROPOSICIÓ D'ALCALDIA PER TAL DE SOL·LICITAR AL MINISTERI D'HISENDA LA REPOSICIÓ DE LES PLACES VACANTS DE LA POLICIA LOCAL.

Exp. núm. 118/2016, RRHH

Dono compte del dictamen de la Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis Generals i Policia i Seguretat, que va tenir lloc en data 21 d'abril de 2017, que és del següent tenor literal:

«Doy lectura a la siguiente propuesta remitida por Recursos Humanos:

"Relación de hechos

Aprobada la oferta de empleo público para el año 2016 por Junta de Gobierno Local en la sesión extraordinaria y urgente del pasado 23 de diciembre de 2016 y publicada en los diarios oficiales correspondientes, sin que conste ninguna impugnación contra la misma.

Visto el informe del técnico de Recursos Humanos de 28 de marzo de 2017 relativo a la tramitación de la autorización de reposición ante el MINHAFP.

Vista la nota informativa emitida por el Ministerio relativa a la acreditación del cumplimiento de los límites en materia de endeudamiento y de la estabilidad presupuestaria, exclusivamente relacionado en la reposición de plazas vacantes de Policía Local para el año 2016 (no hay nota emitida para el 2017).

Visto el informe de 6 de abril de 2017 del interventor municipal relativo al cumplimiento de los límites de endeudamiento y estabilidad presupuestaría conforme establece la nota del ministerio.

Por todo lo expuesto, el alcalde accidental propone que el pleno adopte el acuerdo siguiente:

Solicitar ante el Ministerio de Hacienda y Función Pública la reposición de las 4 plazas vacantes de Policía Local acreditando con el informe del interventor municipal de 6 de abril de 2017 que con esta medida no se pone en peligro el cumplimiento del objetivo de estabilidad presupuestaria."

Sometida a votación la propuesta se aprueba por unanimidad."»

Deliberació:

La Sra. Escudero, regidora delegada de Recursos Humans, explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Votació:

Sotmés el dictamen transcrit a votació del Ple de la corporació, s'aprova per unanimitat dels membres assistents.

8. PROPOSICIÓ D'APROVACIÓ DE LA COMANDA DE GESTIÓ A L'AJUNTAMENT DE VINARÒS, PER LA CONTRACTACIÓ DE L'EMPRESA ENCARREGADA DE REALITZAR EL PROGRAMA DE DIAGNÒSTIC DEL TERRITORI (PACTE TERRITORIAL PER L'OCUPACIÓ DEL LITORAL MAESTRAT).

S'acorda per unanimitat la inclusió a l'ordre del dia d'aquest punt, sense dictamen previ, amb el vot favorable dels vint-i-un membres assistents.

Dono compte de la proposta del regidor delegat de Promoció de l'Àmbit Local, de data 24 d'abril de 2017, que és del següent tenor literal:

«Román José Sánchez Mateu, regidor de Promoció de l'Àmbit Local de l'Ajuntament de Benicarló

  1. Vista l'Ordre 12/2016, de 29 de juliol, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'establixen les bases reguladores del programa de foment dels acords territorials en matèria d'ocupació i desenvolupament local a la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 7842 de 02.08.2016).

  2. Vista la Resolució de 13 d'octubre de 2016, del director general del Servei Valencià d'Ocupació i Formació, per la qual es convoquen per a l'exercici 2016 les subvencions destinades a fomentar els acords territorials en matèria d'ocupació i desenvolupament local a la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 7899 de 19.10.16).

  3. Vista l'acta de reunió dels representants que conforme l'Acord Territorial Maestrat Litoral, de data 30 de novembre de 2016.

  4. Vist informe favorable de l'AODL d'aquest Ajuntament, de data 22 de març de 2017.

  5. Vist informe favorable de la secretaria municipal, de data 11 d'abril de 2017.

  6. Vist informe favorable de la intervenció municipal, de data 21 d'abril de 2017.

  7. Vista la necessitat urgent de proposar l'aprovació d'un conveni de col·laboració, a subscriure entre els ajuntaments de Vinaròs, Alcalà de Xivert, Benicarló, Peníscola, Càlig, Santa Magdalena de Polpís, Sant Jordi i Sant Rafael del Riu, amb l'objecte de realitzar una comanda de gestió a l'Ajuntament de Vinaròs per a la contractació de l'empresa encarregada d'elaborar el programa de diagnòstic del territori.

Proposar al Ple de la corporació que adopte els següents acords:

Primer. Aprovar una comanda de gestió en favor de l'Ajuntament de Vinaròs perquè porte a terme la contractació de l'empresa encarregada de realitzar el programa de diagnòstic del territori.

Segon. Donar compte d'aquest acord a la propera Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis al Ciutadà que tinga lloc.

Tercer. Traslladar a l'Ajuntament de Vinaròs el certificat del present acord de comanda de gestió com a pas previ a la signatura del conveni.»

Deliberació:

El Sr. Sánchez, regidor delegat de de Promoció de l'Àmbit Local, explica l'expedient i els acords proposats i, com que no hi ha deliberació, el punt se sotmet a votació.

Votació:

Sotmesa la proposta a votació del Ple de la corporació, s'aprova per unanimitat dels membres assistents.

9. PROPOSICIÓ NOMENAMENT DEL JUTGE DE PAU TITULAR DEL JUTJAT DE PAU DE BENICARLÓ.

S'acorda per unanimitat la no inclusió a l'ordre del dia d'aquest punt, sense dictamen previ, amb el vot favorable dels vint-i-un membres assistents.

10. DONAR COMPTE DE L'INFORME DE FISCALITZACIÓ SOBRE EL CONTROL INTERN DE L'AJUNTAMENT DE BENICARLÓ. EXERCICI DE L'ANY 2015.

La corporació es dóna per assabentada.

11. DACIÓ DE COMPTE DE LA RELACIÓ DE RESUMS DELS DECRETS, I RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA I TINÈNCIES DE L'ALCALDIA DELEGADES, DEL 16 DE MARÇ DE 2017 AL 15 D'ABRIL DE 2017.

Per complir el que disposa l'article 42 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, es dóna compte al Ple de la corporació dels decrets i resolucions de l'Alcaldia i Tinències d'Alcaldia delegades dictats des del 16 de març de 2017 al 15 d'abril de 2017.

La corporació es dóna per assabentada.

12. PRECS I PREGUNTES

Sr. Serrano:

El Sr. Serrano intervé per indicar que el seu grup ha estat revisant el pressupost de la Generalitat i hi han observat el següent:

--Inversió a Peníscola, per la millora de la seguretat viària, carretera 141, tram Pk.3 a 4,3, 1.266.540 EUR.

--Inversions a Vinaròs, per la construcció de centre de salut 2, 2.906.000 EUR, reparació del moll pesquer, 300.000 EUR, i per nova zona pesquera industrial al port 123.900 EUR.

--Inversions de la Generalitat per a Benicarló, pont de l'av. del Papa Luna sobre la rambla d'Alcalà, 57.000 EUR.

Segons el Sr. Serrano, Vinaròs, amb un alcalde del partit Tots som Vinaròs, té una inversió per part de la Generalitat de 3.329.900 EUR; Peníscola, amb un alcalde del partit Popular, d'1.266.540 EUR; i Benicarló, on els grups de l'equip de govern estan també governant a la Generalitat Valenciana, 57.000 EUR. En aquest sentit, el Sr. Serrano manifesta que açò podria ser degut al fet que els alcaldes dels pobles del costat s'hagen mogut i hagen tocat portes per aconseguir aquestes inversions i que l'alcaldessa de Benicarló no ho haja fet.

Per tant, el Sr. Serrano pregunta a l'Alcaldia si els pot enumerar exactament quines són les inversions previstes per part de la Generalitat Valenciana per al municipi de Benicarló a l'any 2017 i especificar aquestes inversions en quin concepte i en quina partida es troben dins del pressupost de la Generalitat.

Sr. Cornelles:

En primer lloc, el Sr. Cornelles es refereix al tema de les licitacions de les parades del Mercat, ja que considera que són unes licitacions que s'haurien d'haver revisat amb anterioritat i donar informació als paradistes, perquè la presentació de la documentació fóra la correcta. En canvi, creu que s'ha entrat en una dinàmica de tramitació que esperen que s'acabe.

Afegeix que, dins d'aquestes licitacions, ell vol suposar que es tindrà en compte que el Mercat no té llicència d'activitat. Segons el Sr. Cornelles, l'Ajuntament farà que els paradistes estiguen dins de la legalitat quan ell no ho està.

Atés tot açò, el Sr. Cornelles pregunta si està prevista la legalització de l'activitat del Mercat.

En segon lloc, el Sr. Cornelles demana que l'informen sobre com quedarà el conveni amb la Cambra de Comerç. De fet, considera el Sr. Cornelles que la Cambra de Comerç és una antena local que treballa per a distintes ciutats, però a Benicarló li suposa un cost i no saben ben bé quines són les seues funcions i si realment són efectives.

En tercer lloc, respecte a la roda de premsa que es va portar a terme el dia 25 d'abril, el Sr. Cornelles manifesta que l'alcaldessa hi va llegir un comunicat on es posava de manifest que Benicarló s'adhereix a la declaració institucional de les Corts sobre els pressupostos generals de l'Estat. Aquest manifest, --apunta el Sr. Cornelles--, està aprovat per tots els grups polítics representats a les Corts Valencianes.

En canvi, el Sr. Cornelles indica que l'alcaldessa textualment va dir: «subscrivim els aquí presents, encara que aquí només estem l'equip de govern». Respecte d'aquest comentari, el Sr. Cornelles no sap a què es referia, considerant que aquest manifest s'ha presentat a les Corts Valencianes per tots els grups polítics.

Per tant, no compren la frase «subscrivim els aquí presents, encara que aquí només estem l'equip de govern», ja que també hi havia altres absències, que si ell no recorda malament, --afegeix--, eren la Sra. Marzà i el Sr. Añó, que suposa que no estarien allí possiblement per motius laborals. Així doncs, el Sr. Cornelles considera que, si aquest motiu justifica als dos regidors del equip de govern, també els justificarà a ells i demana que, com que no s'entén, l'alcaldessa ho explique.

RESPOSTES:

Sr. Sánchez:

Pren la paraula el Sr. Sánchez per contestar al Sr. Cornelles la pregunta sobre l'Antena Local de la Cambra de Comerç. Segons el Sr. Sánchez en aquestos moments s'està en un període de revisió d'aquest conveni, ja que feia molts anys que no es feia i l'actual és un conveni molt antic. Continua explicant que es va mantenir una reunió amb els representants de la Cambra de Comerç, se'ls va demanar la revisió d'aquest i s'ha fet una proposta que s'ha passat a Intervenció. Finalment, el Sr. Sánchez indica que en aquests moments s'està en el procés de refer el conveni, perquè no hi estaven satisfets, tal com --afegeix, el Sr. Sánchez--, ja se s'ha dit al Sr. Cornelles en algunes ocasions.

Sra. Miralles, alcaldessa:

Pren la paraula la Sra. Miralles per contestar la pregunta del Sr. Cornelles referent a la roda de premsa que es va portar a terme el dia 25 d'abril. Respecte d'aquesta, l'alcaldessa manifesta que l'acte no era una roda de premsa, sinó un manifest llegit a la porta de l'Ajuntament.

Explica l'alcaldessa que era un comunicat de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, d'adhesió a un manifest que es va aprovar a les Corts per tots els grups polítics amb representació. Afegeix, però, que no saben què va passar a continuació, perquè sembla que algun dels grups se'n va sortir del manifest que, --explica--, era en contra de la discriminació que està patint la Comunitat Valenciana als Pressupostos Generals de l'Estat. Diu també que no saben per què el comunicat no va arribar a l'Ajuntament de Benicarló, però a la tarda es van assabentar que estaven convocats tots els ajuntaments, a les 12.00 h, per d'adherir-se a aquest manifest de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Així doncs, l'alcaldessa assegura que ho va comunicar als portaveus del grups polítics, per fax i per Whatsapp, dient-los que es llegiria aquest manifest, al sendemà a les 12.00 h, davant de la porta de l'Ajuntament per si es volien sumar. En aquest sentit, la Sr. Miralles explica que la resposta del Sr. Maña va ser «OK, merci» i que el Sr. Martí va dir «jo no podré estar, gràcies». És a dir, segons l'alcaldessa, el Sr. Martí sí que va dir que no podria anar-hi, però la resta de regidors del seu grup tampoc van acudir i no van dir res. De fet, considera que el Sr. Cornelles, si s'haguera volgut adherir-s'hi haguera pogut acudir o bé manifestar-li-ho.

Per tant, l'alcaldessa manifesta que ella allí no va dir res que no fos evident: que allí estaven els membres de l'equip de govern. Explica, però, que la Sra. Marzá es va excusar, perquè tenia una reunió a València i també ho va fer el Sr. Añó, que va al·legar motius de treball, però --assegura-- per part dels altres regidors no es va dir res. Dit tot açò, reitera que només va dir el que era evident i constatable: que la resta de grups no hi eren.

Sr. Cornelles:

Pren la paraula el Sr. Cornelles i diu que li ha contestat coses que no li ha preguntat.

El Sr. Cornelles manifesta que ell sabia que ho havia comunicat als portaveus per Whatsapp i que cadascú es va excusar com va considerar. Ara bé, considera que, de la mateixa manera que tenien justificació la Sra. Marzá i el Sr. Añó, possiblement la resta de regidors també la podien tenir. Tot i això, retera que ell no està dient això.

Així doncs, el Sr. Cornelles explica que simplement demana que se li indique què volia dir l'alcaldessa amb la frase: «subscrivim els aquí presents, encara que aquí només estem l'equip de govern». Segons el Sr. Cornelles, es tractava d'un manifest aprovat per tots els grups polítics en representació a les Corts i no només pels membres dels grups a nivell local. De fet, el Sr. Cornelles considera que l'alcaldessa, amb aquesta frase, dóna a entendre que ells no s'adherien i que no van voler estar al manifest, quan en aquest es diu clarament que ha estat aprovat per tots els grups polítics amb representació a les Corts Valencianes.

Sra. Miralles, alcaldessa:

L'alcaldessa respon al Sr. Cornelles que ella va llegir la firma de tots els grups polítics de les Corts, però que no és endevina i si el Sr. Cornelles no acudeix, no li justifica el motiu i no li diu que s'adhereix al manifest, no ho pot saber.



Com que no hi ha més assumptes per tractar, la presidenta alça la sessió a les 21.50 hores. En dono fe.

I, perquè conste als efectes procedents, amb l'excepció de l'article 206 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, estenc aquesta acta amb el vistiplau de l'alcaldessa.




Vist i plau









Benicarló, 27 d'abril de 2017

L'alcaldessa







Rosario Miralles Ferrando