Ordenances 2001

Impost sobre activitats econòmiques

19/01/2001

Impost sobre activitats econòmiques


NÚMERO I-2

IMPOST SOBRE ACTIVITATS ECONÒMIQUES

(ORDENANÇA FISCAL REGULADORA)

ARTICLE 1r.FONAMENT

L'Ajuntament de Benicarló, fent ús de les facultats que li concedeix el número 2 de l'article 15a, apartat a) del número 1 de l'article 60é i articles 79 i següents de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, acorda modificar l'Impost sobre activitats econòmiques, l'exacció del qual es regirà per allò disposat en aquesta Ordenança fiscal.

ARTICLE 2n-NATURALESA I FET IMPOSABLE.

1. L'Impost sobre activitats econòmiques és un tribut directe de caràcter real, el fet imposable del qual està constituït pel mer exercici en aquest terme municipal d'activitats empresarials, professionals o artístiques, s'exercesquen o no en local determinat i es troben o no especificades en les tarifes de l'impost.

2. Es consideren, a l'efecte d'aquest impost, activitats empresarials, les ramaderes, quan tinguen caràcter independent, les mineres, industrials, comercials i de serveis. No tenen, per consegüent, aquesta consideració les activitats agrícoles, les ramaderes dependents, les forestals i les pesqueres, les quals no constitueixen fet imposable per l'impost. A l'efecte d'allò previst en el paràgraf anterior, tindrà la consideració de ramaderia independent, el conjunt de cap de bestiar que es trobe comprés en algun dels casos següents:

a) Que pasture o s'alimente fonamentalment en terres que no siguen explotades agrícola o forestalment per l'amo del bestiar.

b) L'estabulat fora de les finques rústiques.

c) El transhumant o transterminant.

d) Aquell que s'alimente fonamentalment amb pinsos no produïts en la finca en què es crie.

3. Es considera que una activitat s'exerceix amb caràcter empresarial, professional o artístic, quan supose l'ordenació per compte propi de mitjans de producció i de recursos humans o d'un d'ambdós, amb la finalitat d'intervenir en la producció o distribució de béns o serveis.

4. El contingut de les activitats gravades està definit en les tarifes de l'impost, aprovades pels Reials Decrets Legislatius 1.175/1990, de 28 de setembre (BOE de 29 de setembre, 1 i 2 d'octubre) i 1.259/1991, de 2 d'agost (BOE de 6 d'agost).

5. L'exercici de les activitats gravades es provarà per qualsevol mitjà admissible en dret i, en particular, pels contemplats en l'article 3r del Codi de Comerç.

ARTICLE 3r.-SUPÒSITS DE NO SUBJECCIÓ.

No constitueix fet imposable en aquest impost l'exercici de les següents activitats:

1. L'alienació de béns integrats en l'actiu fix de les empreses que haguessen figurat degudament inventariats com a tal immobilitzat amb més de dos anys d'antelació a la data de transmetre's, i la venda de béns d'ús particular i privat del venedor sempre que els hagués utilitzat durant igual període de temps.

2. La venda de productes que es reben en pagament de treballs personals o serveis professionals.

3. L'exposició d'articles amb el fi exclusiu de decoració o adorn de l'establiment. Pel contrari, estarà subjecta a l'impost l'exposició d'articles per a regal als clients.

4. Quan es tracte de venda al detall la realització d'un sol acte o operació aïllada.

ARTICLE 4t.-EXEMPCIONS.

1. Estan exempts de l'impost:

a- L'estat, les comunitats autònomes i les entitats locals, així com els seus respectius organismes autònoms de caràcter administratiu.

b- Els subjectes passius als quals siga d'aplicació l'exempció en virtut de tractats o de convenis internacionals.

c- Les entitats gestores de la Seguretat Social i de mutualitats i monts de pietat constituïts d'acord amb allò previst en la Llei 33/1984, de 2 d'agost.

d- Els organismes públics d'investigació i els establiments d'ensenyament en tots els seus graus costejats íntegrament amb fons de l'estat, de les comunitats autònomes, o de les entitats locals, o per fundacions declarades benèfiques d'utilitat pública, encara que per excepció venguen en el mateix establiment els productes dels tallers dedicats a aquest ensenyament, sempre que l'import de la venda, sense utilitat per a cap particular o tercera persona, es destine exclusivament a l'adquisició de matèries primes o al sosteniment de l'establiment.

e- Les Associacions i Fundacions de disminuïts físics, psíquics i sensorials, sense ànim de lucre, per les activitats de caràcter pedagògic, científic, assistencial i d'ocupació que per a l'ensenyament, educació, rehabilitació i tutela de minusvàlids realitzen, encara que venguen els productes dels tallers dedicats a aquests fines, sempre que l'import de la venda, sense utilitat per a cap particular o tercera persona, es destine exclusivament a l'adquisició de matèries primes o al sosteniment de l'establiment.

f- La Creu Roja espanyola.

2. Els beneficis regulats en les lletres d) i e) de l'apartat anterior tindran caràcter pregat i es concediran, quan escaiga, a instància de part.

3. Qui a la data de començament d'aplicació de l'Impost sobre activitats econòmiques gaudesquen de qualsevol benefici fiscal en la Llicència fiscal d'activitats comercials i industrials o en la Llicència fiscal d'activitats professionals i d'artistes continuaran gaudint-ne en l'impost esmentat en primer lloc fins a la data de la seua extinció, i si no tingueren terme de gaudi fins al 31 de desembre de 1994, inclusivament, sense perjudici de les obligacions formals que els incumbeixen.

ARTICLE 5é.-BENEFICIS FISCALS.

Els qui inicien l'exercici de qualsevol activitat empresarial, i tributen per quota mínima municipal, gaudiran durant els cinc primers anys d'una bonificació del 30% de la quota corresponent.

ARTICLE 6é.-SUBJECTES PASSIUS.

Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33é de la Llei general tributària sempre que realitzen en aquest terme municipal qualssevol de les activitats que originen el fet imposable.

ARTICLE 7é.- QUOTA TRIBUTÀRIA.

1. La quota tributària serà la resultant d'aplicar les tarifes de l'impost, d'acord amb els preceptes continguts en la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, i en els Reials Decrets Legislatius 1.175/1990, de 28 de setembre i 1.259/1991, de 2 d'agost, així com el coeficient únic 111acordat per aquest Ajuntament i regulat, en l'article 6é d'aquesta Ordenança fiscal, i, en el seu cas, el recàrrec provincial que establesca la Diputació de Castelló.

2. Si les successives Lleis de Pressupostos Generals de l'Estat, així com qualsevol altra Llei, modificaren les tarifes de l'impost i/o actualitzaren les quotes que hi contenen, les variacions tindran plena vigència i tindran efecte des de la seua entrada en vigor.

ARTICLE 8é.-COEFICIENT ÚNIC.

De conformitat amb allò previst en l'article 88é de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, el coeficient únic a aplicar sobre les quotes mínimes de les tarifes de l'Impost sobre activitats econòmiques, per a totes aquelles exercides en aquest terme municipal, queda fixat en l'U.

ARTICLE 9é.-PERÍODE IMPOSITIU I MERITACIÓ.

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, excepte quan es tracte de declaracions d'alta, en aquest cas abraçarà des de la data de començament de l'activitat fins al final de l'any natural.

2. L'impost merita el primer dia del període impositiu i les quotes seran irreductibles, llevat quan en els casos de declaració d'alta, el dia de començament de l'activitat no coincidesca amb l'any natural, en aquest supòsit les quotes es calcularan proporcionalment al nombre de trimestres naturals que resten per a finalitzar l'any, inclòs el del començament de l'exercici de l'activitat.

3. Tractant-se d'espectacles, quan les quotes estiguen establertes per actuacions aïllades, la meritació es produeix per la realització de cadascuna d'aquestes, i cal que es presenten les corresponents declaracions en la forma que s'establesca reglamentàriament.

ARTICLE 10é.-NORMES DE GESTIÓ DE L'IMPOST.

1. És competència de l'Ajuntament la gestió tributària d'aquest impost, que comprén les funcions de concessió i denegació d'exempcions, realització de les liquidacions que conduesquen a la determinació dels deutes tributaris, emissió dels instruments de cobrament, resolució dels recursos que s'interposen contra aquests actes, i actuacions per a la informació i assistència al contribuent.

2. Les sol.licituds per al reconeixement de beneficis fiscals han de presentar-se en l'administració municipal, i hauran d'anar acompanyades de la seua documentació acreditativa. L'acord pel qual s'accedesca a la petició sol.licitada fixarà l'exercici des del qual el benefici s'entén concedit.

3. Contra els actes de gestió tributària, competència de l'Ajuntament, els interessats poden formular recurs de reposició, previ al contenciós administratiu, en el termini d'un mes a comptar des de la notificació expressa o l'exposició pública dels padrons corresponents.

4. La interposició de recursos no paralitza l'acció administrativa de cobrament, a menys que dins del termini previst per a interposar el recurs l'interessat sol.licite la suspensió de l'execució de l'acte impugnat i hi acompanye garantia suficient.

No obstant això, en casos excepcionals, l'Alcaldia pot acordar la suspensió del procediment, sense presentació de garantia, quan el recurrent justifique la impossibilitat de presentar-la o demostre fefaentment l'existència d'errors materials en la liquidació que s'impugna.

El període de cobrament per a valors-rebut notificats col.lectivament s'estableix en el calendari fiscal recollit en l'Ordenança reguladora de la gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic locals.

Les liquidacions d'ingrés directe han de ser satisfetes en els períodes fixats pel Reglament general de recaptació, que són:

a) Per a les notificacions efectuades en la primera quinzena del mes, fins al dia 5 del mes natural següent.

b) Per a les notificacions efectuades en la segona quinzena del mes, fins al dia 20 del mes natural següent.

Transcorregut el període voluntari de cobrament sense haver-se efectuat l'ingrés s'obrirà la via de constrenyiment i s'aplicarà un recàrrec del 20 per cent.

Les quantitats degudes meritaran interés de demora des del dia següent al venciment del deute en període voluntari fins a la data del seu ingrés, i s'aplicarà l'interés sobre el deute tributari exclòs el recàrrec de constrenyiment.

El tipus d'interés serà el vigent en el moment de finalitzar el termini d'ingrés en període voluntari, fixat d'acord amb allò disposat en l'article 58é.2.b) de la Llei general tributària.

ARTICLE 11é.-COMPROVACIÓ I INVESTIGACIÓ.

De conformitat amb l'article 17é del Reial Decret 1.172/1991, de 26 de juliol, i per acord plenari de data 31 d'octubre de 1991, l'Ajuntament ha obtingut per a sí les funcions d'inspecció de l'Impost sobre activitats econòmiques, que comprendran la comprovació i investigació, la pràctica de les liquidacions tributàries que s'escaiguen i la notificació de la inclusió, exclusió o alteració de les dades contingudes en els censos, tot això referit, exclusivament, als supòsits de tributació per quota municipal.

ARTICLE 12é.-DELEGACIÓ DE FACULTATS.

Si l'Ajuntament delegara en la Diputació Provincial de Castelló, les facultats referides en els articles 8é i 9é d'aquesta Ordenança o exclusivament les d'un d'aquests, i aquesta delegació és acceptada, les normes contingudes en aquests articles seran aplicables a les actuacions que haja d'efectuar l'administració delegada.

DISPOSICIÓ FINAL.

Aquesta Ordenança fiscal, aprovada provisionalment pel Ple de l'Ajuntament el dia 30.09.1999 i atés que no s'hi han presentat reclamacions en el període d'exposició al públic, va entrar en vigor el dia primer de gener de 2000 després de ser publicat íntegrament el seu text en el Butlletí Oficial de Castelló número 149 del 09.12.1999 i continuarà en vigor fins que se n'acorde la derogació o modificació expressa.