Ordenances 2001

Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana

12/02/2001

Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana


NÚMERO I-5

IMPOST SOBRE L'INCREMENT DE VALOR DELS TERRENYS DE NATURALESA URBANA

(ORDENANÇA FISCAL REGULADORA)

Article 1r.- Fonament.

L'Ajuntament de Benicarló, fent ús de les facultats que li concedeix el número 1 de l'article 15é, número 2 de l'article 60é i articles 105é i següents de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals, i article 106é de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, acorda modificar l'Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana, l'exacció del qual es regirà per allò que disposa aquesta Ordenança fiscal.

Article 2n.- Objecte.

És objecte d'aquesta exacció l'increment de valor que experimenten els terrenys de naturalesa urbana i que es posa de manifest a conseqüència de la transmissió de la constitució o de la transmissió de qualsevol dret real de gaudi, limitador del domini, sobre els referits terrenys.

Article 3r.- Fet imposable.

1. L'Impost sobre l'Increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana és un tribut directe, el fet imposable del qual està constituït per l'increment de valor que experimenten els terrenys de naturalesa urbana i que es posa de manifest a conseqüència de la transmissió de la propietat d'aquests terrenys per qualsevol títol o de la constitució o de la transmissió de qualsevol dret real de gaudi, limitador del domini, sobre els referits terrenys.

2. El títol a què es refereix l'apartat anterior podrà consistir, entre altres, en:

a) Negoci jurídic "mortis causa".

b) Declaració formal d'hereus "ab intestato".

c) Negoci jurídic "ínter vivos" siga de caràcter onerós o gratuït.

d) Alienació en subhasta pública.

e) Expropiació forçosa.

Article 4t.- Terrenys de naturalesa urbana.

Tenen la consideració de terrenys de naturalesa urbana:

a- El sòl urbà.

b- El susceptible d'urbanització.

c- L'urbanitzable programat o l'urbanitzable no programat, des del moment en què s'aprove un Programa d'Actuació Urbanística.

d- Els terrenys que disposen de vies pavimentades o de col.locació de voreres i compten a més amb clavegueram, subministrament d'energia elèctrica i enllumenat públic.

e- Els ocupats per construccions de naturalesa urbana.

Article 5é.- Obligació de contribuir.

Estan obligats al pagament d'aquest Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana:

a- En les transmissions de terrenys o en la constitució o la transmissió de drets reals de gaudi limitadors del domini a títol lucratiu, l'adquiridor del terreny o la persona a favor de la qual es constituesca o transmeta el dret real de què es tracte.

b- En les transmissions de terrenys o en la constitució o la transmissió de drets reals de gaudi limitadors del domini a títol onerós, el transmissor del terreny o la persona que constituesca o transmeta el dret real de què es tracte.

Article 6é.- No subjecció a l'impost.

No està subjecte a aquest Impost l'increment de valor que experimenten els terrenys que tinguen la consideració de rústics a efectes de l'Impost sobre béns immobles. En conseqüència amb això, està subjecte l'increment de valor que experimenten els terrenys que hagen de tenir la consideració d'urbans a efectes de l'Impost sobre béns immobles, amb independència que estiguen o no contemplats com a tals en el Cadastre o en el Padró d'aquell.

Article 7é.- Subjecte passiu.

1. Són subjectes passius d'aquest Impost, a títol de contribuents:

a- En les transmissions de terrenys o en la constitució o transmissió de drets reals de gaudi limitadors del domini a títol lucratiu, la persona física o jurídica, o l'entitat a què es refereix l'article 33 de la Llei general tributària, que adquiresca el terreny o a favor de qui es constituesca o transmeta el dret real de què es tracte.

b- En les transmissions de terrenys o en la constitució o transmissió de drets reals de gaudi limitadors del domini a títol onerós, la persona física o jurídica, o l'entitat a què es refereix l'article 33 de la Llei general tributària, que transmeta el terreny, o que constituesca o transmeta el dret real de què es tracte.

2. En els supòsits a què es refereix la lletra b) de l'apartat anterior, tindrà la consideració de subjecte passiu substitut del contribuent, la persona física o jurídica, o l'entitat a què es refereix l'article 33 de la Llei general tributària, que adquiresca el terreny o a favor de qui es constituesca o transmeta el dret real de què es tracte, quan el contribuent siga una persona física no resident a Espanya.

Article 8é.- Responsables de l'Impost.

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries dels subjectes passius d'aquest Impost, totes les persones físiques i jurídiques que siguen causants o col.laboren en la realització d'una infracció tributària, a què es refereixen els articles 38é i 39é de la Llei general tributària.

2. Seran responsables subsidiàriament de les infraccions tributàries simples i de la totalitat del deute tributari en els casos d'infraccions greus comeses per les persones jurídiques, els administradors de les societats, síndics, interventor, liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 40é de la Llei general tributària.

3. Els adquirents de béns afectats per Llei al deute tributari respondran amb aquests, per derivació de l'acció tributària, si el deute no es paga, atés el tenor de tot allò que preveu l'article 41é de la Llei general tributària.

Article 9é.- Exempcions.

1. Estan exempts d'aquest Impost els increments de valor que es manifesten a conseqüència dels actes següents:

a- Les aportacions de béns i drets realitzats pels cònjuges a la societat conjugal, les adjudicacions que al seu favor i en pagament d'aquestes es verifiquen, i les transmissions que es facen als cònjuges en pagament dels seus havers comuns.

b- La constitució i transmissió de qualssevol drets de servitud.

c- Les transmissions de béns immobles entre cònjuges o a favor dels fills, com a conseqüència del compliment de sentències en els casos de nul.litat, separació o divorci matrimonial.

d- Les transmissions de béns que es troben dins del perímetre delimitat com a Conjunt Històric i Artístic, o hagen estat declarats individualment d'interés cultural, segons allò establert en la Llei 16/1985, de 25 de juny, del patrimoni històric espanyol quan els seus propietaris o titulars de drets reals acrediten que han realitzat al seu càrrec obres de conservació, millora o rehabilitació en aquests immobles.

2. Així mateix estan exempts d'aquest Impost els increments de valor corresponents quan l'obligació de satisfer l'impost recaiga sobre les següents persones o entitats:

a- L'estat, les comunitats autònomes i les entitats locals, a què pertanga el municipi, així com els seus respectius organismes autònoms de caràcter administratiu.

b- El municipi de la imposició i altres entitats locals integrades o en les quals s'integre el municipi i els seus organismes autònoms de caràcter administratiu.

c- Les institucions que tinguen la qualificació de benèfiques o beneficodocents.

d- Les entitats gestores de la Seguretat Social i mutualitats de previsió social regulades per la Llei 30/1995, de 8 de novembre, d'ordenació i supervisió de les assegurances privades.

e- Les persones o entitats a favor de les quals s'haja reconegut l'exempció en tractats o convenis internacionals.

f- Els titulars de concessions administratives revertibles respecte dels terrenys destinats a aquestes.

g- La Creu Roja Espanyola.

Article 10é.- Bonificacions.

1. Gaudiran d'una bonificació de fins al 99 per 100 de les quotes que es meriten en les transmissions que es realitzen amb ocasió de les operacions de fusió o escissió d'empreses a què es refereix la Llei 76/1980, de 26 de desembre, sempre que així ho acorde l'Ajuntament.

2. Si els béns la transmissió dels quals va donar lloc a la referida bonificació fossen alienats dins dels cinc anys següents a la data de la fusió o escissió, l'import de la bonificació haurà de ser satisfet a l'Ajuntament, això sense perjudici del pagament de l'Impost que corresponga per l'esmentada alienació.

3. Aquesta obligació recaurà sobre la persona o entitat que va adquirir els béns a conseqüència de l'operació de fusió o escissió.

Article 11é.- Base imposable.

La base imposable d'aquest Impost està constituïda per l'increment real de valor dels terrenys de naturalesa urbana posat de manifest en el moment de la meritació i experimentat al llarg d'un període màxim de vint anys.

Article 11é Bis.- Reducció.

Com a conseqüència de la revisió dels valors cadastrals realitzada durant l'exercici 1999, s'estableix una reducció del 41 per 100 sobre la base imposable durant els exercicis 2000, 2001, 2002, 2003 i 2004.

Article 12é.- Base liquidable.

La base liquidable d'aquest Impost coincidirà amb la base imposable, en tot cas.

Article 13é.- Determinació de l'increment real.

Per a determinar l'import de l'increment real s'aplicarà sobre el valor del terreny en el moment de la meritació el percentatge que, en funció del nombre d'anys durant els quals s'hagués generat l'increment, resulte del quadre següent:

Quadre de percentatges anuals per a determinar l'increment de valor:

Període de

Període de
Període de
Període de
1 fins a 5 anys
fins a 10 anys
fins a 15 anys
fins a 20 anys
2'4
2'1
2'1
2'2

Article 14é.- Determinació del percentatge total.

Per a determinar el percentatge a què es refereix l'article anterior s'aplicaran les regles següents:

1ª .- L'increment de valor de cada operació gravada per l'Impost es determinarà d'acord amb el percentatge anual fixat en l'article 13é d'aquesta Ordenança per al període que comprén el nombre d'anys al llarg dels quals s'haja posat de manifest l'increment.

2ª .- El percentatge a aplicar sobre el valor del terreny en el moment de la meritació, serà el resultant de multiplicar el percentatge anual aplicable a cada cas concret pel nombre d'anys al llarg dels quals s'haja posat de manifest l'increment del valor.

3ª .- Per a determinar el percentatge anual aplicable a cada operació concreta d'acord amb la regla 1a i per a determinar el nombre d'anys pels quals s'ha de multiplicar aquest percentatge anual d'acord amb la regla 2a. Només es consideraran els anys complets que integren el període de posada de manifest de l'increment de valor, sense que a aquest efecte puguen considerar-se les fraccions d'anys del període.

4ª .- Als efectes de la regla 3a, es prendran tan sols els anys complets transcorreguts entre la data de l'anterior adquisició del terreny de què es tracte o de la constitució o transmissió igualment anterior d'un dret real de gaudi limitador del domini sobre aquest i la producció del fet imposable d'aquest Impost, sense que tinguen en consideració les fraccions d'any.

Article 15é.- Valor dels terrenys.

En les transmissions de terrenys de naturalesa urbana se'n considerarà com a valor, al temps de la meritació d'aquest Impost, el que tinguen fixat en aquest moment als efectes de l'Impost sobre Béns Immobles.

Article 16é.- Drets reals de gaudi limitadors de domini.

En la constitució i transmissió de drets reals de gaudi, limitadors del domini, sobre terrenys de naturalesa urbana, el percentatge corresponent s'aplicarà sobre la part del valor definit en l'article anterior que represente, respecte d'aquest, el valor dels referits drets calculat segons les següents regles:

1ª .- En el cas de constituir-se un dret d'usdefruit temporal, el seu valor equivaldrà a un 2 per 100 del valor cadastral del terreny per cada any de duració d'aquest dret, sense que puga excedir del 70 per 100 del valor cadastral esmentat.

2ª .- Si l'usdefruit fos vitalici, el seu valor, en el cas que l'usufructuari tingués menys de vint anys, serà equivalent al 70 per 100 del valor cadastral del terreny, minorant-se aquesta quantitat amb l'1 per 100 per cada any que excedesca d'aquesta edat, fins al límit mínim del 10 per 100 de l'expressat valor cadastral.

3ª .- Si l'usdefruit s'estableix a favor d'una persona jurídica per un termini indefinit o superior a trenta anys, es considerarà com a una transmissió de la propietat plena del terreny subjecta a condició resolutòria, i el seu valor equivaldrà al 100 per 100 del valor cadastral del terreny usufructuat.

4ª .- Quan es transmeta un dret d'usdefruit ja existent, els percentatges expressats en les regles, 1a, 2a i 3a anteriors s'aplicaran sobre el valor cadastral del terreny al temps de la transmissió.

5ª .- Quan es transmeta el dret de nua propietat el seu valor serà igual a la diferència entre el valor cadastral del terreny i el valor de l'usdefruit, calculat aquest últim segons les regles anteriors.

6ª .- El valor dels drets d'ús i habitació serà el que resulte d'aplicar al 75 per 100 del valor cadastral dels terrenys sobre els quals es constituesquen aquests drets, les regles corresponents a la valoració dels usdefruits temporals o vitalicis segons els casos.

7ª .- En la constitució o transmissió de qualssevol altres drets reals de gaudi limitadors del domini, distints dels enumerats en les regles 1a, 2a, 3a, 4a i 6a d'aquest article i en el següent, se'n considerarà com a valor als efectes d'aquest Impost:

a) El capital, preu o valor pactat en constituir-los, si fos igual o major que el resultat de la capitalització a l'interés bàsic del Banc d'Espanya de la seua renda o pensió anual.

b) Aquest últim, si aquell fos menor.

Article 17é.- Dret a elevar una o més plantes sobre un edifici o terreny.

En la constitució o transmissió del dret a elevar una o més plantes sobre un edifici o terreny, o del dret a realitzar la construcció sota sòl sense implicar l'existència d'un dret real de superfície, el percentatge corresponent s'aplicarà sobre la part del valor cadastral que represente, respecte d'aquest dret, el mòdul de proporcionalitat fixat en l'escriptura de transmissió o, en el seu defecte, el que resulte d'establir la proporció entre la superfície o volum de les plantes a construir en vol o en subsòl i la total superfície o volum edificats una vegada construïdes aquestes.

Article 18é.- Supòsit d'expropiació forçosa.

En els supòsits d'expropiació forçosa el percentatge corresponent s'aplicarà sobre la part del preu just que corresponga al valor del terreny.

Article 19é.- Tipus de gravamen.

El tipus de gravamen per a cada un dels períodes de generació de l'increment de valor subjecte a aquest Impost, serà el següent:

a- Per als increments de valor generats en un període de temps comprés entre un i cinc anys, s'aplicarà el: 17%.

b- Per als increments de valor generats en un període de temps de fins a 10 anys, s'aplicarà el: 17%.

c- Per als increments de valor generats en un període de temps de fins a 15 anys, s'aplicarà el: 17%.

d- Per als increments de valor generats en un període de temps de fins a 20 anys, s'aplicarà el: 17%.

Article 20é.- Quota tributària.

La quota tributària d'aquest Impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus que corresponga de l'article anterior.

Article 21é.- Període impositiu.

El període impositiu en aquest Impost coincideix amb el període de temps comprés entre la data d'adquisició de terrenys de naturalesa urbana o constitució o acceptació de drets reals de gaudi limitadors del domini i la data de la seua transmissió, sense que puga excedir del període màxim de vint anys.

Article 22é.- Meritació.

1. L'Impost sobre l'Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana es merita:

a- Quan es transmet la propietat del terreny, ja siga a títol onerós o gratuït, entre vius o per causa de mort, en la data de la transmissió.

b- Quan es constituesca o transmeta qualsevol dret real de gaudi limitador del domini, en la data en què tinga lloc la constitució o transmissió.

2. Als efectes d'allò disposat en l'apartat anterior es considerarà com a data de la transmissió:

a- En els actes o contractes entre vius la de l'atorgament del document públic i, quan es tracte de documents privats, la de la seua incorporació o inscripció en un Registre Públic o la de la seua entrega a un funcionari públic per raó del seu ofici.

b- En les transmissions per causa de mort, la de la defunció del causant.

Article 23é.- Nul.litat, rescissió o resolució, d'actes contractes.

1. Quan es declare o reconega judicialment o administrativa per resolució ferma haver tingut lloc la nul.litat, rescissió o resolució de l'acte o contracte determinant de la transmissió del terreny o de la constitució o transmissió del dret real de gaudi sobre aquest, el subjecte passiu tindrà dret a la devolució de l'impost satisfet, sempre que aquest acte o contracte no li hagués produït efectes lucratius i que reclame la devolució en el termini de cinc anys des que la resolució va quedar ferma, entenent-se que hi ha efecte lucratiu quan no es justifique que els interessats hagen d'efectuar les recíproques devolucions a què es refereix l'article 1295é del Codi Civil. Encara que l'acte o contracte no haja produït efectes lucratius, si la rescissió o resolució es declarés per incompliment de les obligacions del subjecte passiu de l'Impost, no hi haurà lloc a cap devolució.

Si el contracte queda sense efecte per mutu acord de les parts contractants no procedirà la devolució de l'impost satisfet i es considerarà com a un acte nou subjecte a tributació. Com a tal mutu acord s'estimarà l'avinença en acte de conciliació i el simple assentiment a la demanda.

2. En els actes o contractes en què hi haja alguna condició, la seua qualificació es farà de conformitat amb les prescripcions contingudes en el Codi Civil. Si fos suspensiva no es liquidarà l'impost fins que s'hi complesca. Si la condició fos resolutòria s'exigirà l'Impost per descomptat, a reserva, quan la condició es complesca, de fer l'oportuna devolució segons la regla de l'apartat 1 anterior.

Article 24é.- Obligació dels contribuents.

1. Els subjectes passius estaran obligats a presentar davant de l'Administració de Rendes i Exaccions de l'Ajuntament, la declaració-liquidació corresponent per l'Impost, a què es refereix l'article 26é d'aquesta Ordenança Fiscal.

2. Aquesta declaració-liquidació haurà de ser presentada en els següents terminis, a comptar des de la data en què es produesca la meritació de l'Impost:

a- Quan es tracte d'actes "ínter vivos", el termini serà de trenta dies hàbils.

b- Quan es tracte d'actes per causa de mort, el termini serà de sis mesos prorrogables fins a un any a sol.licitud del subjecte passiu.

3. Amb independència d'allò disposat en el número 1 anterior, estan igualment obligats a comunicar a l'Administració de Rendes i Exaccions de l'Ajuntament la realització del fet imposable en els mateixos terminis que els subjectes passius:

a- En els supòsits contemplats en la lletra a) de l'article 7é de la present Ordenança Fiscal, sempre que s'hagen produït per negoci jurídic entre vius, el donant o la persona que constituesca o transmeta el dret real de què es tracte.

b- En els supòsits contemplats en la lletra b) d'aquest article, l'adquirent o la persona a favor de la qual es constituesca o transmeta el dret real de què es tracte.

4. A l'esmentada declaració-liquidació s'acompanyarà inexcusablement el document degudament autenticat en què consten els actes o contractes que originen la imposició i qualssevol altres justificatius, si s'escau, de les exempcions o bonificacions que el subjecte passiu reclame com a beneficiari, així com un croquis de situació del terreny, per a la seua millor localització.

Article 25é.- Obligació dels notaris.

Així mateix, els notaris estaran obligats a remetre a l'Ajuntament, dins de la primera quinzena de cada trimestre, relació o índex comprensiu de tots els documents per ells autoritzats en el trimestre anterior, en els quals es continguen fets, actes o negocis jurídics que posen de manifest la realització del fet imposable d'aquest Impost, amb excepció dels actes d'última voluntat. També estaran obligats a remetre, dins del mateix termini, relació dels documents privats comprensius dels mateixos fets, actes o negocis jurídics, que els hagen estat presentats per a coneixement o legitimació de firmes. Allò previst en aquest article s'entén sense perjudici del deure general de col.laboració establert en la Llei general tributària.

Article 26é.- Autoliquidació.

1. Els subjectes passius presentaran davant de l'Administració de Rendes i Exaccions de l'Ajuntament, dins del termini a què es refereix l'article 24é d'aquesta Ordenança fiscal, declaració-liquidació d'acord amb el model oficial, que els serà facilitat després de prèvia petició, que contindrà els elements tributaris imprescindibles per a la pràctica de la liquidació procedent, que serà revisada prèviament al seu ingrés, per a comprovar que s'han efectuat mitjançant l'aplicació correcta de les normes reguladores de l'Impost, sense que puguen atribuir-se valors, bases o quotes diferents de les resultants d'aquestes normes i que, de ser correcta, serà presentada en la Tresoreria Municipal per a l'ingrés de la quota resultant; de no ser correcta, es rectificarà com escaiga.

2. A la declaració-liquidació s'acompanyaran, inexcusablement, el document o documents a què es refereix el número 4 de l'article 24é abans esmentat.

3. Si en presentar la declaració-liquidació juntament amb la documentació en la qual consten els actes o contractes que originen la imposició, es comprova l'existència de dificultats per a la seua correcta liquidació o no pogués practicar-se aquesta en l'acte, quedarà el pagament ajornat fins que per l'Administració de Rendes i Exaccions, es practique la liquidació correcta de l'Impost i es notifique íntegrament als subjectes passius amb indicació del termini d'ingrés i expressió dels recursos procedents.

4. En el cas que amb la documentació aportada no puga practicar-se la correcta liquidació de l'Impost, l'Administració de Rendes i Exaccions de l'Ajuntament requerirà els subjectes passius i altres persones interessades perquè aporten, en el termini de trenta dies, els documents que s'estimen necessaris per a portar a efecte la correcta liquidació de l'Impost.

5. Si de la declaració-liquidació es desprén que l'import de l'Impost és inferior a 1.000 pessetes, no se'n procedirà a la liquidació, per causa del cost molt superior que té la seua gestió administrativa. Facultant-se a l'Alcaldia Presidència que aprove per Decret les relacions de liquidacions que es formalitzen per part del Negociat de Rendes i Exaccions que no sobrepassen l'esmentada quantitat.

Article 27é.- Infraccions tributàries.

1. Les infraccions d'aquesta Ordenança podran ser:

a) Simples.

b) Greus.

2. S'entén per infracció simple, l'incompliment d'obligacions o deures tributaris exigits a qualsevol persona, siga o no subjecte passiu, per raó de la gestió d'aquest Impost quan no constituesquen infraccions greus. L'incompliment de les obligacions a què es refereixen els articles 24é, 25é i 26é d'aquesta Ordenança fiscal o la falsedat en les dades per a l'exacta determinació de la base de gravamen, constitueixen infraccions simples.

3. S'entén per infracció greu, deixar d'ingressar dins dels terminis reglamentàriament assenyalats la totalitat o part del deute tributari, i gaudir o obtenir indegudament beneficis fiscals, exempcions, desgravacions o devolucions.

Article 28é.- Sancions tributàries.

1. Les infraccions d'aquesta Ordenança es regularan per allò establert en la Subsecció II de la Secció V de l'Ordenança reguladora de la gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic locals.

2. Així mateix seran exigibles interessos de demora pel temps transcorregut entre la finalització del temps voluntari de pagament i el dia en què se sancionen les infraccions.

3. Totes les sancions a què es refereix el número 1 anterior, seran imposades per l'Administració Municipal amb ocasió dels requeriments i liquidacions que siguen procedents, i els és d'aplicació allò disposat en els articles 77é i següents de la Llei general tributària.

4. La imposició de sancions no impedirà, en cap cas, la liquidació i cobrament de les quotes meritades no prescrites.

Article 29é.- Normes complementàries.

En allò no previst en aquesta Ordenança i que faça referència a la seua aplicació, gestió, liquidació, inspecció i recaptació d'aquest Impost es realitzarà d'acord amb allò previst en la Llei general tributària i en les altres Lleis de l'Estat reguladores de la matèria, així com en les disposicions dictades per al seu desenvolupament i altra legislació vigent de caràcter local i general que li siga d'aplicació, segons prevé l'article 12é de la Llei 39/1988 de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals.

Disposició final.

Aquesta Ordenança fiscal, aprovada provisionalment pel Ple de l'Ajuntament el dia 30.12.1999 i atés que no s'hi han presentat reclamacions en el període d'exposició al públic, va entrar en vigor després de ser publicat íntegrament el seu text en el Butlletí Oficial de Castelló número 34 del 16.03.2000 i continuarà en vigor fins que s'acorde la seua derogació o modificació expressa.